19 Mart 2024 Salı

01:01   CEVDET YILMAZ: “YEREL SEÇİMLER VESİLESİYLE MAKRO POLİTİKALARIMIZ KONUSUNDA YAPILAN TARTIŞMALAR, SPEKÜLATİF BİRTAKIM SÖYLEMLERDEN İBARET”   22:44   CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN`İ TEBRİK ETTİ   21:02   FENERBAHÇE OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULU, 2 NİSAN`DA "LİGDEN ÇEKİLME" GÜNDEMLİ TOPLANACAK   20:01   ALİ KOÇ: “GEREKİYORSA BİR ALT LİGE İNECEĞİZ. BİR SENE OYNARIZ, ÇIKARIZ, HERKES AKLINI BAŞINA ALIR”   18:55   DEMOKRAT PARTİ GENEL BAŞKANI UYSAL: “KÜME DÜŞÜŞÜMÜZÜN BEDELİNİ İŞ İNSANLARI ÖDÜYOR”   18:47   ÖZGÜR ÖZEL: "CHP`YE GÜÇ VERİN EMEKLİNİN HAKKINI HEP BİRLİKTE SÖKE SÖKE ALACAĞIZ"   18:42   İYİ PARTİGENEL BAŞKANI AKŞENER: "TUTUN ELİMİ, MUHALEFET NASIL YAPILIRMIŞ GÖRÜN"   18:24   CHP`DEN ATATÜRK’ÜN ADINI ANMAYAN İLÇE MÜFTÜSÜNE TEPKİ   17:14   İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, DEPREMDE 43 KİŞİYE MEZAR OLAN SAİDBEY SİTESİ İLE İLGİLİ BİLİRKİŞİ RAPORUNU AÇIKLADI   17:14   BALIKESİR`DE SEYİT ONBAŞI`NIN ANIT MEZARI BAŞINDAKİ 18 MART ANMASINDA AKP`LİLER CHP`LİLERE SALDIRDI, JANDARMA MÜDAHALE ETTİ   16:38   İMAMOĞLU: “MECZUP BİR DİL ÇIKIP ATAMIZA HAKARET EDEBİLİYOR. BİR SAVCININ DAHİ SORUŞTURMA AÇMAMASINI KINIYORUM”   16:14   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN YENİLENEN LİMAN YOLU TRAFİĞE AÇILDI   15:56   FATİH CAMİ ÇEVRESİNDEKİ KEDİLERİ TOPLAYIP İZMİT`TEKİ İŞYERİNDE ÖLDÜREN SANIĞA HAYVANSEVERLERDEN TEPKİ   15:37   ALİ BABACAN İFTAR SOFRASINDA RAMAZAN PAKETİ HESABI YAPTI   15:23   GÖKHAN GÜNAYDIN: "ÜLKEMİZ KARA PARA AKLAMA VE TERÖRİZMİN FİNANSMANI İLE MÜCADELE KONUSUNDA HALA FATF`IN İZLEME LİSTESİNDE"   15:23   ÖZGÜR ÖZEL`DEN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN`A: “SENİN İSTEDİĞİN KAVGAYI DEĞİL, HALKIN TALEPLERİNİN KAVGASINI YAPACAĞIM”   15:15   SEVDA ERDAN KILIÇ: “İZMİR`E ENSARLARI, TÜGVA`LARI SOKMAYACAĞIZ”   14:53   VAHAP SEÇER ÇALAR SAAT PROGRAMINA KONUK OLDU: “EN ÖNEMSEDİĞİMİZ PROJELERİN BAŞINDA SOSYAL KONUT PROJELERİ GELİYOR”   14:51   VELİ AĞBABA`YA TABANI DELİK AYAKKABISINI GÖSTEREREK DERT YANAN EMEKLİ: "EMEKLİNİN HALİ... SADAKA GİBİ BİN LİRA İKRAMİYE VERDİLER"   14:29   UZMANLARA GÖRE, İMAMOĞLU KÜRT Z KUŞAĞINI DA KÜRT MUHAFAZAKARLARI DA ETKİLİYOR. AZAD BARIŞ: “KÜRT Z KUŞAĞININ AĞIRLIKLI OLARAK İMAMOĞLU`NA OY VERECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM  
 
     
   

Büyükşehir, Zeytin Fidanı Dağıtımını Akdeniz’den Başlattı, 60 Bin 120 Adet Zeytin Fidanı Toprakla Buluşuyor


Üreticinin yüzünü güldüren projelere devam eden Mersin Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz İlçesi Akdam Mahallesi’nde zeytin fidanı dağıtımı gerçekleştirdi. Proje kapsamında Mersin’in 11 ilçesindeki 1045 üreticiye toplam 60 bin 120 adet Gemlik ve Sarıulak çeşidi zeytin fidanı teslim edilecek. Fidanlar, Büyükşehir Belediyesi sayesinde toprakla buluşacak. Zeytin fidanı dağıtımını Akdam Mahallesi’nden başlatan Başkan Seçer, “Tarım yapılan bölgelerdeki belediyelerin tarıma diğer illerde, ilçelerde olduğu gibi ayrı bir sayfa açması lazım. Biz Mersin’de bunu yaptık. Dedik ki burası tarım bölgesi. Belediye olarak kanunlar çerçevesinde azami desteği üreticimize, çiftçimize vereceğiz” dedi.

 

Tarih : 24 Kasım 2020 Salı 20:45   Okunma : 1089

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer,Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ‘Zeytin Fidanı Dağıtım Projesi’ni Akdeniz İlçesi Akdam Mahallesi’nden başlattı. Proje kapsamında Mersin’in 11 ilçesindeki 1045 üreticiye toplam 60 bin 120 adet Gemlik ve Sarıulak çeşidi zeytin fidanı teslim edilecek. Fidanlar, Büyükşehir Belediyesi sayesinde toprakla buluşacak.

Akdeniz İlçesi Akdam Mahallesi köy meydanında gerçekleştirilen dağıtıma Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış, Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Turgut Demir, CHP Mersin İl Başkan Vekili Koral Ömür, CHP Akdeniz İlçe Başkanı Semih Palamut, Mersin Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Gülgen, siyasi partilerin il ve ilçe yöneticileri,  meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“Tarım kutsal bir uğraş alanı”

Başkan Seçer, Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın gerçekleştirdiği fide dağıtımlarının son merasimini yaptıklarını vurgulayarak,daha önce dağıtımını yaptıkları incir fidanı, lavanta fidesi gibi projelerden de söz etti. Başkan Seçer, “Mersin demek hareketli kent demek. İklimiyle, havasıyla, çalışkan insanıyla tam da çiftçinin memleketi. Zeytin bereket demek. Zeytin ağacı çok uzun yıllar yaşayabildiği için sağlamlık, deneyim demek. Bugün en son fidan dağıtım merasimini Akdam’da yapacağız. Tarım kutsal bir uğraş alanı. Her koşulda çiftçi çalışır, çalışmak zorunda. Çiftçilik zor bir iş, zor bir zanaat. Ama bizim ülkemiz için de, dünya için de artık çok değerli olduğu anlaşıldı” dedi.

Pandeminin etkilerini derinden yaşayarak ve görerek geçirdiklerini söyleyen Başkan Seçer, bu günlerde tarımın, üretimin, gıdanın değerinin daha iyi anlaşıldığını vurguladı. Üreticilerin sokağa çıkma yasağı uygulamalarının dışında tutulduğunu hatırlatan Seçer, “Çünkü üretim olmazsa insanlar aç kalacak. Pazarlar bomboş kalacak” diye konuştu.

“Bizim hedef kitlemiz küçük üreticiler”

Tarım sektörünün desteklenmesinin önemine dikkat çeken Seçer, özellikle tarım yapılan bölgelerde yerel yönetimlerin tarıma ayrı bir sayfa açması gerektiğini söyledi. Seçer,“Biz Mersin’de bunu yaptık. Dedik ki burası tarım bölgesi. Belediye olarak kanunlar çerçevesinde azami desteği üreticimize, çiftçimize vereceğiz. Ama bizim hedef kitlemiz yüzlerce dönüm toprağı olan çiftçi değil, küçük üreticiler, aile işletmeleri.Özellikle kadınları ayrı destekliyoruz. Kadınları çok önemsiyoruz. Kadın her meslekte çalışabilir. Üreticilikte de mümkün olduğunca bu desteklerde de kadınlara farklı bakıyoruz. ‘Haydi Gelin Köyümüze Destek Olalım’ projesinde 60 üreticiye hayvan dağıtımı yaptık. Bunun 27’si kadın. Bu önemli. Belediye olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tarım konusunda fayda sağladığını gördüğümüz, memnuniyet oranı yüksek projelere devam edeceğiz”ifadelerine yer verdi.

“Bizim değerli ürünler üretmemiz lazım”

Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’nden kooperatiflerle gerçekleştirdikleri çalışmalara kadar birçok konuya değinen Başkan Seçer, tıbbi aromatik bitki dağıtımlarını çeşitlendireceklerini, kekik, lavanta, nane, biberiye, incir, avokado gibi ürünlerin de dağıtımını yapacaklarını dile getirdi. Seçer, gelecek yılda egzotik meyvelere yöneleceklerini belirterek, “Bizim değerli ürünler üretmemiz lazım. Dünya pazarlarında kabul gören, ihraç değeri olan, bize döviz getiren çeşitleri burada üretmemiz lazım. Ama toprak ve hava önemli. Uygun çeşitleri bulup getirmek gerekiyor. Mango, ejder meyvesi, papaya, gojiberyy ve bunun gibi bir takım tropikal meyveleri 2021 dağıtım programına aldık” dedi.

Kaz Projesi’nden söz eden ve son yıllarda gastronomide de kaz etine çok büyük ilgi olduğunu aktaran Başkan Seçer,2021 yılı içerisinde 40 aileye 50’şer kazverilecek şekilde üretimi başlatmak istediklerini ifade etti.

“Üretip, teknoloji kullanmalıyız, ürettiklerimizi yurtdışına satmalıyız”

Zeytinin Türkiye için önemli olduğunu, zeytinyağı üretiminde Türkiye’nin dünyada 5’inci sırada bulunduğunu anlatan Seçer, “Bizim ihracat yapmamız lazım. Bu ülkeye döviz girmezse, cari açık her zaman sorun olarak kalırsa bizim gelişmiş ülkeler liginde oynamamız mümkün değil. Biz üretmeliyiz, teknolojiyi kullanmalıyız, ürettiklerimizi yurtdışına satmalıyız. Dünyanın her yerine biz Türk ürünlerini satmak, tanıtmak zorundayız. Zeytinyağı da böyle bir şey. Eğer siz zeytinyağında dünyada 3’üncü bir ülkeyseniz sizin zeytinyağınızın dünyanın her yerine gitmesi lazım” dedi. 11 ilçedeki zeytin fidanı dağıtımının 51 binini Gemlik, 9 bin 120’sini ise Sarıulak zeytin fidanının oluşturduğunu anlatan Seçer, “Toplamda 60 bin 120 adet fidan dağıtımını gerçekleştireceğiz. Bundan sonraki yıllarda zeytin fidanı dağıtımına ara vereceğiz. Bölgenin bu noktada doyum noktasına ulaştığını düşünüyoruz. Ama yeni çeşit meyve fidanlarını memleketimizde dağıtıp üretimini sağlamamız gerekiyor”diye konuştu.

Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Turgut Demir, Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkelerinden sonra zeytin üretiminde 2. sırada olmasına yer almasına rağmen, zeytin tarımının ülkemizde hak ettiği değeri göremediğinden söz ederek,“Zeytin tarımında da günü kurtarmaya dönük değil, uzun vadeli ve gerçekçi yaklaşımlara ihtiyaç vardır. Zeytin tarımı da maalesef ülkemizde ciddi bir tehdit altında. Bizlere, çiftçilerimize sosyal belediyecilik anlamında bu zeytin fidanı dağıtım töreninde olduğu gibi ve bunun gibi projelerde destek veren, ziraat mühendisi kimliği ile üreticinin her zaman yanında olan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve ekibine teşekkürlerimi iletirim” diye konuştu.

Akdam Mahalle Muhtarı Yonca Kalınlı ise “Kadına, kadın üreticilere ve kadın kooperatiflerine desteklerinden dolayı Başkanım’a teşekkürlerimi sunuyorum. Büyükşehir Belediyesi’ne bugüne kadar mahalleme yaptıkları hizmetlerden dolayı ayrıca teşekkürler” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  COVID19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, BÜYÜKŞEHİR, ZEYTİN FİDANI, DAĞITIMINI, AKDENİZ’DEN, BAŞLATTI, ZEYTİN FİDANI, DAĞITIM PROJESİ

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA