7 Mayıs 2024 Salı

17:38   AKDENİZ BELEDİYESİ EŞ BAŞKANLARI SARIYILDIZ VE ARSLAN MUHTARLARLA BULUŞTU   17:29   MİLLİ BOCCE SPORCUSU MEHMET CAN YAKIN, DÜNYA ŞAMPİYONASI ÖNCESİ HEYECANINI BAŞKAN YILDIZ İLE PAYLAŞTI   16:31   VAHAP SEÇER, MERSİN`İN BATI İLÇELERİNDE GÖREV YAPAN MUHTARLARLA BİR ARAYA GELDİ   16:21   ÖZGÜR ÖZEL, DEVLET BAHÇELİ İLE GÖRÜŞMESİ HAKKINDA KONUŞTU   15:32   ÖZGÜR ÖZEL: “EMEKLİLERİ UNUTMUŞ DEĞİLİZ... 26 MAYIS`TA HERKESİ ANKARA`DA BÜYÜK EMEKLİ MİTİNGİNE DAVET EDİYORUM"   15:16   TSE`DEN MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ`NDE "DIŞ TETKİK"...   12:42   BAHÇELİ`DEN SİNAN ATEŞ CİNAYETİ İDDİANAMESİ AÇIKLAMASI   12:19   MEB, 20 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ALIMI İÇİN ATAMA TAKVİMİNİ VE BRANŞLARA GÖRE KONTENJANLARI AÇIKLADI   12:06   CHP`DEN SAĞLIK BAKANLIĞI`NA SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN KREŞ ÇAĞRISI   11:55   CHP`DEN AYM`YE BAŞVURU...    11:22   İSRAİLLİLER ATEŞKES İÇİN TEL AVİV`DE SOKAKLARA ÇIKTI   10:29   MANİSA`DA DOLU YAĞIŞINDAN ETKİLENEN ÜZÜM ÜRETİCİSİ CHP`Lİ BAŞEVİRGEN`E DERT YANDI: “ÇİFTÇİNİN İŞİ ALLAH`A KALDI”   10:25   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ YOLLAR AÇMAYI SÜRDÜRÜYOR   10:15   MHP’Lİ UYSAL MERSİN’DE YAPIMI DEVAM EDEN YATIRIMLARI DEĞERLENDİRDİ   10:13   YSK`NIN YEREL SEÇİMLERİN KESİN SONUÇLARINA İLİŞKİN KARARI, RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI   09:58   MİLLİ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN: "20 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILACAK"   09:54   VELİ AĞBABA: “MEVCUT ANAYASAYA UYMAYAN BİR ANLAYIŞLA ANAYASA YAPILMAZ. ANAYASA YAPARAK 10 BİN LİRA MAAŞ ALAN EMEKLİNİN SORUNUNU MU ÇÖZECEKSİNİZ?”   09:30   CHP`DE TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ ÇALIŞMALARI... GÜL ÇİFTCİ BİNİCİ: “EN KATILIMCI, EN DEMOKRATİK, EN DOĞRU, EN AKILCI ŞEKİLDE BU TÜZÜĞÜ HEP BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”   06:14   CHP`Lİ NAMIK TAN: "AKP-MHP KOALİSYONU CUMHURİYETE İHANET EDİYOR"   01:16   YSK`NIN 31 MART YEREL SEÇİMLERİNİN KESİN SONUÇLARINA İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE  
 
     
   

YAPI-YOL SEN ÖRGÜTLENME SEKRETERİ ERBİL KARAKOÇ: “24 SAAT NÖBET TUTAN AFAD ÇALIŞANLARININ BİR ÖĞÜN YEMEK YEME HAKKI DAHİ YOK"


Yapı-Yol Sen Örgütlenme Sekreteri Erbil Karakoç, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı çalışanlarının ekonomik sorunlar yaşadığını belirterek, “Şu anda bir AFAD emekçisinin aldığı en düşük maaş 9 bin 800 lira civarında, en yüksek maaş ise 15 bin 500 lira civarında. Aslında en yüksek maaştan değerlendirdiğimiz zaman, kira ve faturalarını ödemesine ancak yetiyor. En düşük maaş ise kirayı dahi ödemeye yetmiyor… Bugün, 24 saat nöbet tutan arkadaşlarımızın bir öğün yemek yeme hakkı dahi yoktur. Önümüz bayram. AFAD emekçileri, bayrama maalesef üzüntülü bir şekilde, daha yoksul bir şekilde giriyorlar” dedi.

 

Tarih : 20 Nisan 2023 Perşembe 16:04   Okunma : 316

CEYLAN SAĞLAM

Yapı-Yol Sen Örgütlenme Sekreteri Erbil Karakoç, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı çalışanlarının ekonomik sorunlar yaşadığını belirterek, “Şu anda bir AFAD emekçisinin aldığı en düşük maaş 9 bin 800 lira civarında, en yüksek maaş ise 15 bin 500 lira civarında. Aslında en yüksek maaştan değerlendirdiğimiz zaman, kira ve faturalarını ödemesine ancak yetiyor. En düşük maaş ise kirayı dahi ödemeye yetmiyor… Bugün, 24 saat nöbet tutan arkadaşlarımızın bir öğün yemek yeme hakkı dahi yoktur. Önümüz bayram. AFAD emekçileri, bayrama maalesef üzüntülü bir şekilde, daha yoksul bir şekilde giriyorlar” dedi.

Yapı-Yol Sen Örgütlenme Sekreteri Erbil Karakoç, AFAD çalışanlarının yaşadığı sorunları ANKA Haber Ajansı`na anlattı. Karakoç, şunları söyledi:

“AFAD EMEKÇİLERİ, KAMUDA EN DÜŞÜK MAAŞI ALAN, EN RİSKLİ İŞLERDE GÖREV YAPAN EMEKÇİLERDİR”

“Kahramanmaraş depreminin ilk saatlerinden itibaren AFAD emekçileri, kurumlarından yola çıkarak görevlendirildikleri illerde; Gaziantep`te, Hatay`da, Malatya`da, Şanlıurfa`da görev aldılar. Sahada çalışmalarını yürüttüler ve hâlâ AFAD emekçileri, nöbetleşerek oraya gidiyorlar, 15`er günlük nöbetleşme ile oraya gidiyorlar. Kimi birliklerin nöbeti de 30 güne çıkarıldı. AFAD emekçileri, hâlâ deprem bölgesinde yoğun bir faaliyet sürdürüyor. Ama tüm bunlara rağmen ne yazık ki AFAD emekçileri, kamuda en düşük maaşı alan, en riskli işlerde görev yapan emekçilerdir. Kamu hizmetlerinde, nitelikli hizmetlerde çalışan, en az bir üniversite bitirmiş, kuruma yıllarca hizmet edenlere hiçbir ek ödeme ve tazminatlarının olmaması, gerçekten bizler açısından ciddi sorunlar yaratıyor. Başta çalışma barışını bozacak şekilde sorunlar yaratıyor.

“ŞU ANDA BİR AFAD EMEKÇİSİNİN ALDIĞI EN DÜŞÜK MAAŞ 9 BİN 800 LİRA CİVARINDA, EN YÜKSEK MAAŞ İSE 15 BİN 500 LİRA CİVARINDA”

AFAD`daki kadrolardan bahsetmem gerekiyor; çünkü kamuoyunda AFAD kadrolarının çoğu bilinmiyor. Sadece arama ve kurtarma teknisyenleri biliniyor. Bu kadrolar arasında sağlık emekçileri var. Sağlık emekçileri, Sağlık Bakanlığı`nın yapmış olduğu desteklerden yararlanamıyor. AFAD`da çalışan sağlık emekçileri sağlığın dışındaymış gibi, düz memurmuş gibi algı yaratıldı. Bu, aşılması gereken önemli konulardan bir tanesi. Afet bölgelerinde daha hızlı hareket etmeyi sağlayan, nitelikli iletişimi sağlayan enformasyon memurları kadroları yeterince görülmüş değil; santral memuru muamelesi yapılması arkadaşlarımızda ciddi rahatsızlık yarattığı gibi, özlük haklarında da büyük sıkıntılar var. Ara kadro olan şef kadrosu; özlük hakları yeterince gündeme gelmiyor. Jeoloji mühendisleri, makine mühendisleri var AFAD emekçileri arasında ve bu mühendisler teknik hizmet sınıfında olmasına rağmen herhangi bir özlük haklarında bir iyileştirme yok. Sahada görev alan arama ve kurtarma teknisyenleri ne bir işsizlik tazminatı ne bir fiili hizmet tazminatı ne de bir yıpranma tazminatı, herhangi bir şey alamıyorlar. Yine AFAD emekçileri bünyesinde bulunan, genel idari sınıflarda çalışan, sahada görev alan, kurumlarda yeri geldiği zaman 24 saat çalışan arkadaşlarımızın da maaşları oldukça düşük. Şu anda bir AFAD emekçisinin aldığı en düşük maaş 9 bin 800 lira civarında, en yüksek maaş ise 15 bin 500 lira civarında. Aslında en yüksek maaştan değerlendirdiğimiz zaman, kira ve faturalarını ödemesine ancak yetiyor. En düşük maaş ise kirayı dahi ödemeye yetmiyor. Bu, maaşların ne kadar eridiğini net bir şekilde gösteriyor. Arkadaşlarımız 3600 ek göstergeden yararlanamadılar.

“AFAD EMEKÇİLERİ, BAYRAMA MAALESEF ÜZÜNTÜLÜ BİR ŞEKİLDE, DAHA YOKSUL BİR ŞEKİLDE GİRİYORLAR”

Kahramanmaraş depreminden sonra bölgede ve kurumda 24 saat esasına göre görev yapan arkadaşlarımızın net bir görev tanımı olmaması, ulaşımda ve yemekte yaşanan sorunların her geçen gün büyümesi, AFAD emekçileri için tahammül edilemez bir hale dönüşmüştür. Bugün, 24 saat nöbet tutan arkadaşlarımızın bir öğün yemek yeme hakkı dahi yoktur. Önümüz bayram. AFAD emekçileri, bayrama maalesef üzüntülü bir şekilde, daha yoksul bir şekilde giriyorlar. Biz, genel bir AFAD tazminatını istemiştik. Biz, AFAD emekçilerinin bütününe, insan onuruna yakışır bir AFAD tazminatının bir an önce çıkarılmasını, harcırahların zamanında ödenmesini, 5,40 kuruş olan mesainin gerçek anlamda yükseltilmesini buradan tekrar talep ediyoruz. 5,40 kuruşluk bir mesai, AFAD emekçileri açısından bir mesai ücreti değildir, angaryadır. Siz saatlerce çalışacaksınız selde, çığda, depremde ve sizin mesai ücretiniz 5,40 lira olarak hesaplanacak. Bu, insan onuruna yakışır bir ücret değildir.”

“AFET BÖLGESİ OLDUĞU İÇİN SU BULUNMASI SIKINTI; ELBİSENİN, AYAKKABININ TEDARİK EDİLMESİ SIKINTI”

Karakoç, afet bölgesinde görevli olan AFAD çalışanlarının barınma ve su sorunu yaşadıklarını açıkladı. Karakoç, şöyle konuştu:

“Deprem bölgesinde barınma sorunu yaşanıyor. Yer bulan AFAD emekçileri, yurtta kalmak zorunda. Yer bulamayanlar ise konteynerlerde kalmak zorunda. Konteynerdeki yaşam şartları, toplu olduğu için ortak tuvaletin kullanılması, ortak duşun kullanılması ciddi sorunlar yaratıyor. Siz sahada çalışıyorsunuz 8 saat, 10 saat ve gece dinlenmeniz gerekiyor, ertesi günü daha verimli olabilmeniz için. Ama konteynerler ve yurtlar şu anda dinlenmeye uygun değil. Afet bölgesi olduğu için su bulunması sıkıntı; elbisenin, ayakkabının tedarik edilmesi sıkıntı. Çünkü birçok arkadaşımız sahada görev aldı; elbiseleri, ayakkabıları ciddi anlamda yıprandı. Hem hijyenik anlamda yıprandı, yaralıları ve hayatını kaybeden vatandaşlarımızı taşıdık hem de tozun, toprağın, enkazın içinde çalışıldığından kaynaklı yıprandı. Henüz bu konuda biz, lojistik destek alamadık.”

“ÇALIŞMA KOŞULLARINDAKİ BELİRSİZLİK CİDDİ ANLAMDA ARKADAŞLARIMIZI SIKINTIYA SOKUYOR”

Erbil Karakoç, deprem bölgesinde görevlendirilen AFAD çalışanlarının psikolojik desteğe ihtiyaç olduğunu belirterek, AFAD bünyesinde psikolog kadrolarının açılması gerektiğini vurguladı. Karakoç, şunları söyledi:

“Bunların dışında şunu eklemek istiyoruz; Dünya Sağlık Örgütü gibi örgütlerle iş birliği yapılarak kurulacak olan destek grubu, afet hizmetlerini daha nitelikli hale getirecektir. Bizim, psikolog kadrosuna ihtiyacımız var. Bir an önce AFAD`da psikolog kadroların açılması gerekiyor. Hem afet öncesinde hem de afet sonrasında AFAD emekçilerinin mutlaka destek görmesi gerekiyor. Çünkü şu anda, birçok arkadaşımızda birebir yaşadık, içe kapanmalar, farklı stres bozuklukları, kaygı bozuklukları yaşanmaya başlıyor. Göreve gidecek olan arkadaşlarımızı, belirsizlik daha da strese sokuyor. Görev yerindeki çalışma koşullarındaki belirsizlik, ciddi anlamda arkadaşlarımızı sıkıntıya sokuyor. Tüm bunlardan dolayı, arkadaşlarımıza bir an önce psikolojik destek verilmesi lazım.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA