Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) bir açıklama yaparak Kars ve Muğla`da gazetecilere yönelik yapılan saldırıları kınadı. Açıklamada, "Kamuoyunu etkileyen her olayın ardından gazetecilere yönelik yapılan saldırıların halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına yönelik olduğu unutulmamalıdır. Saldırıların failleri en kısa sürede bulunmalı, sorumlular cezalandırılmalıdır. Gazetecilere şiddet ve cezasızlık kural haline getirilmemelidir" denildi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Kars ve Muğla`da gazetecilere yönelik saldırılara ilişkin bugün yazılı bir açıklama yaptı. TGC Yönetim Kurulu Kars`ın Kağızman ilçesinde kaymakamın koruma polisinin gazeteciyi darp etmesi ile Muğla`nın Ortaca ilçesinde polis Hüseyin Tayfun Üçgül`ün cenazesinde üç gazeteciye yapılan saldırıyı kınadı.
"ŞİDDETİN DOZU GİDEREK ARTIYOR"
TGC Yönetim Kurulu`nun açıklaması şöyle:
"Gazeteciler ülkemizde mesleki faaliyetleri nedeniyle sözlü ve fiziksel saldırıya uğruyor, hedef gösteriliyor. Haksız gözaltı ve tutuklamalarla mesleklerini yapmaları, haberin yurttaşlara erişimi engelleniyor. Gerçeğin kamuoyuna ulaşmasını istemeyenlerin ve özellikle kamu adına görev yapan belediye başkanı, kaymakam konumundaki kişilerin koruma polislerinden kaynaklanan şiddetin dozu da giderek artıyor.
"HALKIN HABER ALMA VE GERÇEKLERİ ÖĞRENME HAKKINA YÖNELİK"
Son olarak Kars Kağızman`da kaymakamın koruma polisinin gazeteci Serkan Çağlar`ı darp ettiği görüntüler kamuoyuna yansıdı.
Muğla Ortaca`da ise polis Hüseyin Tayfun Üçgül`ün cenazesinde DHA muhabiri Cavit Akgün, Fırat Akay ile Batı Haber Gazetesi imtiyaz sahibi Ayşe Sönmez saldırıya uğradı. Saldırıları kınıyor, meslektaşlarımıza ‘geçmiş olsun` diyoruz.
Kamuoyunu etkileyen her olayın ardından gazetecilere yönelik yapılan saldırıların halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına yönelik olduğu unutulmamalıdır.
"FAİLLER EN KISA SÜREDE BULUNMALI, SORUMLULAR CEZALANDIRILMALIDIR"
Saldırıların failleri en kısa sürede bulunmalı, sorumlular cezalandırılmalıdır. Gazetecilere şiddet ve cezasızlık kural haline getirilmemelidir. Gazetecilere yönelik saldırıların ortadan kaldırılması için kamu görevlilerinin koruma polislerinin de İçişleri Bakanlığı tarafından özel bir eğitim programına alınmaları sağlanmalıdır.
"DİYARBAKIR`DA YARGILANAN GAZETECİLERİN TAHLİYE EDİLMESİ SEVİNDİRİCİ"
Son olarak 13 aydır Diyarbakır`da yargılanan 15`i tutuklu 18 gazetecinin ilk duruşma sonrasında Diyarbakır 4`üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edilmesi sevindiricidir. Gazetecilik suç değildir. Gazetecilik faaliyeti engellenmemelidir."