28 Nisan 2024 Pazar

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

AVRUPA`YA İHRAÇ EDİLEN ANDIRIN KİRAZI DALINDA KALDI, KİRAZ ÜRETİCİLERİ AĞAÇLARINI KESİYOR


Kahramanmaraş`ın Andırın ilçesinde aroması, büyüklüğü ve lezzeti ile rağbet gördüğü için Avrupa`ya ihraç edilen kiraz bu yıl dalında kaldı. Kiraz üreticisi Şaban Kılıç, "Ben 35 yıldan beri kiraz üreticisiyim, 35 yıldan beri 35 lira para kazanmadım. Bu sene 150 tane ağacı kestim ben. Gelen tüccar veriyor 3 lira böyle olur mu? Çiftçinin malı hiçbir zaman para etmiyor. Bundan sonra ceviz yetiştireceğim" dedi. Kirazı satamadığı için ağaçları kesen Osman Çerçi ise, "Kirazım para etmedi 3 lira para verdiler ben de 20 tane kiraz ağacımı kestim" diye konuştu.

 

Tarih : 13 Temmuz 2023 Perşembe 11:56   Okunma : 453

BURHAN DEMİRCİOĞLU

Kahramanmaraş`ın Andırın ilçesinde aroması, büyüklüğü ve lezzeti ile rağbet gördüğü için Avrupa`ya ihraç edilen kiraz bu yıl dalında kaldı. Kiraz üreticisi Şaban Kılıç, "Ben 35 yıldan beri kiraz üreticisiyim, 35 yıldan beri 35 lira para kazanmadım. Bu sene 150 tane ağacı kestim ben. Gelen tüccar veriyor 3 lira böyle olur mu? Çiftçinin malı hiçbir zaman para etmiyor. Bundan sonra ceviz yetiştireceğim" dedi. Kirazı satamadığı için ağaçları kesen Osman Çerçi ise, "Kirazım para etmedi 3 lira para verdiler ben de 20 tane kiraz ağacımı kestim" diye konuştu.

Kahramanmaraş`ın Andırın ilçesine bağlı Çokak köyünün Kabaca Mahallesi`nde kiraz üreticilerinin ürünü dalında kaldı. 1650 rakımda yetişen ve kalibresi yüksek olan kiraza bu yıl tüccarlar düşük fiyat verdi. Bölgede yaklaşık 800 ton kiraz bulunurken üretici ürünlerine az fiyat verilmesinden şikayetçi. Kimi üretici kirazları satamadığı için kiraz ağaçlarını kesmek zorunda kaldı. 

"GEÇEN YIL 2,5 DOLAR İKEN BU YIL YARIM DOLAR"

Ürünlerinin ellerinde kaldığını ifade eden kiraz üreticisi Yakup Kertmen şunları söyledi:

"Biz burada ihracat ürünü ziraat 900 kiraz üretiyoruz. Ürettiğimiz kiraz kalibre olarak çok yüksek, aroma olarak kaliteli. Avrupa`ya ve dünyanın birçok ülkesine ihraç edilmekte. Yıllardır biz bu işi yapmaktayız. İhraç ürünümüz geçen yıl örneğin 2,5 dolar civarında biz ürünleri vermiştik. İşçi ücreti 120 TL`ydi 2,5 dolara verirken şu anda ise bu durum tamamen tersine dönmüş yarım dolar civarında bir fiyat verilmekte, 10-12 lira bir fiyat verilmekte. Ayrıca işçi ücreti de geçen yılın 3 katına çıkmış 450 liraya. Gün boyu topladığı kirazı biz sattığımızda işçi parasını ancak ödeyebiliyoruz. Yıl boyunca yapmış olduğumuz üretim giderlerini gübre, ilaçlama, işçi giderlerini karşılayamayacak duruma gelmişiz. Bu durumda bu ürünü yetiştirmeye bu ticarete, bu ziraata, tarıma devam etme imkânımız şartlarımız bizim köylü olarak kalmamış.

"BAŞINDA ÇÜRÜYOR"

Hiçbir yetkili gelip de konumuzla ilgilenmemekte, duyarlı olmamakta tamamen kendi halimize bırakılmışız. Başında çürüyor, milyonlarca lira bu ülkeye belki döviz getirecek bu ürün. Bölgemizde yaklaşık 700-800 ton 24 kalibre ve üzeri kiraz var. Bu kirazı hiçbir değerlendirme imkânımız yok. İhracat yapan Türkiye`de 8-10 tane firma var bunlar kendi arasında kartelleşmiş fiyatı kendileri tespit ediyor bu fiyatın üzerine çıkmıyorlar. 1-2 Temmuz`da bu kiraz 70 TL civarında satılırken Türkiye`nin çeşitli yerlerinde bugün itibarıyla gelmiş bu kiraz 15-18 lira civarında fiyatlar verilmekte. Çok komik bir şekilde işçi parasını karşılamıyor. Bu konu ile ilgili ülkede Tarım Bakanlığı`ndan biz duyarlılık bekliyoruz, üreticilere gerekli olan duyarlılığı göstermesini bekliyoruz."

"HEPİMİZ MAĞDURUZ"

Başka bir üretici Adem Çetin, "Ben de bu köyde kiraz yetiştiricisiyim, 15 dönüme yakın kirazım var. Kirazlarımızın tamamı kirazın üzerinde kaldı. 3-5 güne kadar bu kirazlar toplanmazsa çöp olup gidecek. Bazı çiftçi arkadaşlarımız kirazlarını kestiler. Biz de kesmek istemiyoruz. 30-40 bin liraya yakın masrafımız oldu ama şu anda ödeme imkânımız zaten yok. Şu anda bütün köylüler olarak hepimiz mağduruz" dedi.

Üretici Ali Kertmen ise, "Üretici olarak 15 dönüm mahsul yetiştirdim, 20 Mart`tan beri buradayım. Tırnaklarımla çapa yerine tırnağım ile sürdüm bunların dibini. Her haftaya bir ilaç sıktım, her 15 güne bir su verdim. Ben bu parayı nereden alıp ödeyeceğim? Benim ciğerim yanıyor ciğerim akciğerlerim döküldü sabaha çıkacağım belirsiz" diye konuştu.

"150 AĞACI KESTİM"        

Kiraz ağaçlarını kesen üretici Osman Çerçi, "Kirazım para etmedi 3 lira para verdiler bende 20 tane kiraz ağacımı kestim. 40 yıldan beri bakıyorum 3 yıldan beri hiç para alamadım. 3 liraya kilosunu istediler ben de vermedim onun için kesiyorum" dedi.

Başka bir üretici Şaban Kılıç, "Ben 35 yıldan beri kiraz üreticisiyim, 35 yıldan beri 35 lira para kazanmadım. Kimini sahtekârlar çarptı götürdü kimini tüccar bulup satamadık. Bu sene 150 tane ağacı kestim ben. Gelen tüccar veriyor 3 lira, böyle olur mu? Çiftçinin malı hiçbir zaman para etmiyor. Bundan sonra ceviz yetiştireceğim" ifadelerini kullandı.

"PİYASA YOK"

Kiraz alıcısı Sehlan Taş, "Vatandaşımız hep perişan. Kiraz para etmiyor. Bir tek ben buradayım ben buranın malını kaldıramam. Hiçbir alıcı yok. Hale gidin bakın, hali araştırın, halde kiraz kaç paradır? 15- 16- 17 lira en kral mal olsa 20 lira. Benim almam söz konusu değil benim alacağım 4-5 ton bunları kurtarmıyor. Piyasa yok, hale bakın kiraz kaç para? 11 lira işçilik biniyor, kirazda işçilik 11 bin lira vatandaş perişan hepimiz perişanız bizde öyleyiz" dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA