14 Mayıs 2024 Salı

16:51   MERSİN MİLLETVEKİLİ KIŞ, OTİZMLİ ÇOCUKLARIN VE AİLELERİNİN SESİ OLDU   16:39   CHP MYK, SOMA`DA TOPLANDI…    16:34   CAN ATALAY`DAN SOMA İÇİN SİLİVRİ`DEN MEKTUP   15:18   İSTANBUL BOĞAZI BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI AKP`DEN CHP`YE GEÇTİ: BOĞAZIN TARİHİ VE DOĞAL MİRASINI KORUYACAĞIZ   12:59   GÜLNAR’IN TANITIMINA MERSİN BÜYÜKŞEHİR DESTEĞİ   12:10   TARSUS’TA HAYVAN HAKLARI GÜNDEMDE: 1. SOKAK HAYVANLARI ÇALIŞTAYI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI!   11:51   CHP MEZİTLİ İLÇE BAŞKANI YILMAZ’DAN EŞİTLİK VURGUSU   11:46   YENİŞEHİR BELEDİYESİNİN ATÖLYE TEMELLİ EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR   11:44   YARGITAY BAŞKANLIĞI SEÇİMİ YARINA KALDI, ÖMER KERKEZ 169 OY ALDI   10:20   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTİN DÖRT BİR YANINDA ANNELER GÜNÜ’NÜ KUTLADI   09:57   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ŞEHİR TİYATROSU KURSİYERLERİ, İZLEYİCİ KARŞISINA ÇIKMAK İÇİN GÜN SAYIYOR   09:45   MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TUNCER`DEN KADIN ÜRETİCİ PAZARI`NA ‘ANNELER GÜNÜ` ZİYARETİ   09:44   301 MADENCİNİN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ SOMA FACİASININ ÜZERİNDEN 10 YIL GEÇTİ...   16:22   BAŞKAN ÖZER, ESENYURTLU ANNELERLE BİR ARAYA GELDİ   16:21   CHP ÇORUM MİLLETVEKİLİ TAHTASIZ, ALPAGUT`TA EYLEM YAPAN İŞÇİLERE DESTEK VERDİ: "EMEKTEN ALINTERİNDEN YANAYIZ"   15:54   ANNELER GÜNÜN`NDE İZMİR`DE VATANDAŞLAR ZÜBEYDE ANA`YA KOŞTU   15:47   ZÜBEYDE HANIM, ANNELER GÜNÜ`NDE İZMİR`DE ANIT KABRİ BAŞINDA ANILDI   15:06   SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA`NIN AÇIKLADIĞI "ONAYLI RANDEVU DÖNEMİ" YARIN BAŞLIYOR   14:49   KEMAL KILIÇDAROĞLU`NDAN ANNELER GÜNÜ MESAJI: "EVLADINI TOPRAĞA VERMİŞ BÜTÜN ANNELERİMİZİN ANNELER GÜNÜ`NÜ KUTLUYORUM"   14:45   TOKİ MAĞDURLARINDAN İSTANBUL`DA EYLEM: “5 YIL GEÇTİ, İNŞAATLAR HÂLÂ YAVAŞ İLERLİYOR”  
 
     
   

AVRUPA`YA İHRAÇ EDİLEN ANDIRIN KİRAZI DALINDA KALDI, KİRAZ ÜRETİCİLERİ AĞAÇLARINI KESİYOR


Kahramanmaraş`ın Andırın ilçesinde aroması, büyüklüğü ve lezzeti ile rağbet gördüğü için Avrupa`ya ihraç edilen kiraz bu yıl dalında kaldı. Kiraz üreticisi Şaban Kılıç, "Ben 35 yıldan beri kiraz üreticisiyim, 35 yıldan beri 35 lira para kazanmadım. Bu sene 150 tane ağacı kestim ben. Gelen tüccar veriyor 3 lira böyle olur mu? Çiftçinin malı hiçbir zaman para etmiyor. Bundan sonra ceviz yetiştireceğim" dedi. Kirazı satamadığı için ağaçları kesen Osman Çerçi ise, "Kirazım para etmedi 3 lira para verdiler ben de 20 tane kiraz ağacımı kestim" diye konuştu.

 

Tarih : 13 Temmuz 2023 Perşembe 11:56   Okunma : 459

BURHAN DEMİRCİOĞLU

Kahramanmaraş`ın Andırın ilçesinde aroması, büyüklüğü ve lezzeti ile rağbet gördüğü için Avrupa`ya ihraç edilen kiraz bu yıl dalında kaldı. Kiraz üreticisi Şaban Kılıç, "Ben 35 yıldan beri kiraz üreticisiyim, 35 yıldan beri 35 lira para kazanmadım. Bu sene 150 tane ağacı kestim ben. Gelen tüccar veriyor 3 lira böyle olur mu? Çiftçinin malı hiçbir zaman para etmiyor. Bundan sonra ceviz yetiştireceğim" dedi. Kirazı satamadığı için ağaçları kesen Osman Çerçi ise, "Kirazım para etmedi 3 lira para verdiler ben de 20 tane kiraz ağacımı kestim" diye konuştu.

Kahramanmaraş`ın Andırın ilçesine bağlı Çokak köyünün Kabaca Mahallesi`nde kiraz üreticilerinin ürünü dalında kaldı. 1650 rakımda yetişen ve kalibresi yüksek olan kiraza bu yıl tüccarlar düşük fiyat verdi. Bölgede yaklaşık 800 ton kiraz bulunurken üretici ürünlerine az fiyat verilmesinden şikayetçi. Kimi üretici kirazları satamadığı için kiraz ağaçlarını kesmek zorunda kaldı. 

"GEÇEN YIL 2,5 DOLAR İKEN BU YIL YARIM DOLAR"

Ürünlerinin ellerinde kaldığını ifade eden kiraz üreticisi Yakup Kertmen şunları söyledi:

"Biz burada ihracat ürünü ziraat 900 kiraz üretiyoruz. Ürettiğimiz kiraz kalibre olarak çok yüksek, aroma olarak kaliteli. Avrupa`ya ve dünyanın birçok ülkesine ihraç edilmekte. Yıllardır biz bu işi yapmaktayız. İhraç ürünümüz geçen yıl örneğin 2,5 dolar civarında biz ürünleri vermiştik. İşçi ücreti 120 TL`ydi 2,5 dolara verirken şu anda ise bu durum tamamen tersine dönmüş yarım dolar civarında bir fiyat verilmekte, 10-12 lira bir fiyat verilmekte. Ayrıca işçi ücreti de geçen yılın 3 katına çıkmış 450 liraya. Gün boyu topladığı kirazı biz sattığımızda işçi parasını ancak ödeyebiliyoruz. Yıl boyunca yapmış olduğumuz üretim giderlerini gübre, ilaçlama, işçi giderlerini karşılayamayacak duruma gelmişiz. Bu durumda bu ürünü yetiştirmeye bu ticarete, bu ziraata, tarıma devam etme imkânımız şartlarımız bizim köylü olarak kalmamış.

"BAŞINDA ÇÜRÜYOR"

Hiçbir yetkili gelip de konumuzla ilgilenmemekte, duyarlı olmamakta tamamen kendi halimize bırakılmışız. Başında çürüyor, milyonlarca lira bu ülkeye belki döviz getirecek bu ürün. Bölgemizde yaklaşık 700-800 ton 24 kalibre ve üzeri kiraz var. Bu kirazı hiçbir değerlendirme imkânımız yok. İhracat yapan Türkiye`de 8-10 tane firma var bunlar kendi arasında kartelleşmiş fiyatı kendileri tespit ediyor bu fiyatın üzerine çıkmıyorlar. 1-2 Temmuz`da bu kiraz 70 TL civarında satılırken Türkiye`nin çeşitli yerlerinde bugün itibarıyla gelmiş bu kiraz 15-18 lira civarında fiyatlar verilmekte. Çok komik bir şekilde işçi parasını karşılamıyor. Bu konu ile ilgili ülkede Tarım Bakanlığı`ndan biz duyarlılık bekliyoruz, üreticilere gerekli olan duyarlılığı göstermesini bekliyoruz."

"HEPİMİZ MAĞDURUZ"

Başka bir üretici Adem Çetin, "Ben de bu köyde kiraz yetiştiricisiyim, 15 dönüme yakın kirazım var. Kirazlarımızın tamamı kirazın üzerinde kaldı. 3-5 güne kadar bu kirazlar toplanmazsa çöp olup gidecek. Bazı çiftçi arkadaşlarımız kirazlarını kestiler. Biz de kesmek istemiyoruz. 30-40 bin liraya yakın masrafımız oldu ama şu anda ödeme imkânımız zaten yok. Şu anda bütün köylüler olarak hepimiz mağduruz" dedi.

Üretici Ali Kertmen ise, "Üretici olarak 15 dönüm mahsul yetiştirdim, 20 Mart`tan beri buradayım. Tırnaklarımla çapa yerine tırnağım ile sürdüm bunların dibini. Her haftaya bir ilaç sıktım, her 15 güne bir su verdim. Ben bu parayı nereden alıp ödeyeceğim? Benim ciğerim yanıyor ciğerim akciğerlerim döküldü sabaha çıkacağım belirsiz" diye konuştu.

"150 AĞACI KESTİM"        

Kiraz ağaçlarını kesen üretici Osman Çerçi, "Kirazım para etmedi 3 lira para verdiler bende 20 tane kiraz ağacımı kestim. 40 yıldan beri bakıyorum 3 yıldan beri hiç para alamadım. 3 liraya kilosunu istediler ben de vermedim onun için kesiyorum" dedi.

Başka bir üretici Şaban Kılıç, "Ben 35 yıldan beri kiraz üreticisiyim, 35 yıldan beri 35 lira para kazanmadım. Kimini sahtekârlar çarptı götürdü kimini tüccar bulup satamadık. Bu sene 150 tane ağacı kestim ben. Gelen tüccar veriyor 3 lira, böyle olur mu? Çiftçinin malı hiçbir zaman para etmiyor. Bundan sonra ceviz yetiştireceğim" ifadelerini kullandı.

"PİYASA YOK"

Kiraz alıcısı Sehlan Taş, "Vatandaşımız hep perişan. Kiraz para etmiyor. Bir tek ben buradayım ben buranın malını kaldıramam. Hiçbir alıcı yok. Hale gidin bakın, hali araştırın, halde kiraz kaç paradır? 15- 16- 17 lira en kral mal olsa 20 lira. Benim almam söz konusu değil benim alacağım 4-5 ton bunları kurtarmıyor. Piyasa yok, hale bakın kiraz kaç para? 11 lira işçilik biniyor, kirazda işçilik 11 bin lira vatandaş perişan hepimiz perişanız bizde öyleyiz" dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA