9 Haziran 2024 Pazar

01:13   ALI KOÇ VE AZIZ YıLDıRıM 6 YıL SONRA CANLı YAYıNDA BIR ARAYA GELDI   21:37   TÜRKIYE`NIN IKINCI ASTRONOTU ATASEVER, DÜNYAYA DÖNDÜ   21:03   İZMIR`DE TİP ÜYELERINDEN ASGARI ÜCRET ÇAĞRıSı: "TEMMUZ`DA ARA ZAM, INSANCA YAŞAM"   20:57   CHP`LI TANRıKULU`NDAN ESKI ERGANI BELEDIYE BAŞKANı KARTALMıŞ`ıN GÖZALTıNA ALıNMASıNA TEPKI   20:52   ÖZGÜR ÖZEL, BULGARISTAN`DA YAPıLACAK SEÇIMLERDE OY HAKKı BULUNAN TÜRKIYE CUMHURIYETI VATANDAŞLARıNı SANDıĞA GITMEYE DAVET ETTI   20:49   ALI KOÇ`TAN AZIZ YıLDıRıM`A ÇAĞRı: "FENERBAHÇE`NIN MENFAATI IÇIN HER ŞEYI SINEYE ÇEKMEYE RAZıYıM"   20:11   ÖZGÜR ÖZEL`DEN TARIHI KENTLER BIRLIĞI BAŞKANLıĞı`NA SEÇILEN MANSUR YAVAŞ`A TEBRIK   19:27   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL`DEN İZMIR`DE BAŞKANLAR ZIRVESI   18:59   ÖZGÜR ÖZEL`DEN ‘ASGARI ÜCRET` RESTI: "KIMSE ASGARI ÜCRETI GÜNCELLEMEMEYI DÜŞÜNMESIN"   18:18   AVRUPA PARLAMENTOSU SEÇIMLERI TAMAMLANıYOR. ANKETLERE GÖRE, AŞıRı SAĞ PARTILERDEKI YÜKSELIŞ DIKKATI ÇEKIYOR   17:47   BELDIBI HALKı TEPKILI: "ATATÜRK PARKı, PARK OLARAK KORUNMALı"   17:31   TÜRKIYE`NIN IKINCI ASTRONOTU ATASEVER UZAY YOLUNDA   17:26   VELI AĞBABA`DAN ERDOĞAN`A: "FAKIR FUKARA SENIN GIBI SPONSOR BULAMıYOR. FAKIR FUKARANıN REMZI`SI YOK, YURT DıŞıNDA NASıL OKUTACAK?   17:13   CHP GENEL BAŞKANı ÖZGÜR ÖZEL: ``AKP`YE OY VEREN SEÇMENIN BILE YÜZDE 82`SI BU EĞITIM SISTEMINDEN RAHATSıZ``   16:31   TARIHI KENTLER BIRLIĞI BAŞKANı MANSUR YAVAŞ OLDU   16:28   ERDOĞAN: DEZENFLASYON SÜRECINE GIRIYORUZ   16:25   LÖSEV`IN MUTLU ET PAKETLERI ANKARALı AILELERE ULAŞTıRıLDı   15:56   MÜFREDATı GERI ÇEKIN PLATFORMU: `` ÇOCUKLARıMıZı 11 HAZIRAN`DA OKULA GÖNDERMEYECEĞIZ``   15:37   YKS`NIN BIRINCI OTURUMU TYT`YE GIREN ADAYLAR, MATEMATIK SORULARıNıN ZORLUĞUNA DIKKATI ÇEKTI   15:30   D-8 ORTAK BILDIRISI: ABD`YI FILISTIN`IN BM`YE TAM ÜYELIĞI KONUSUNDAKI VETOSUNU KALDıRMAYA ÇAĞıRıYORUZ  
 
     
   

AYHAN BARUT: AYÇİÇEĞİ ÜRETİCİSİ FİYAT BEKLİYOR. BİR AN ÖNCE ÇİFTÇİNİN FİYATINI AÇIKLAYIN. BU SENE AN AZ BİR KİLOGRAMI 15 LİRADAN DERHAL ALINMALIDIR


CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, çiftçilerin hasadı başlayan ayçiçeğinin alım fiyatının açıklanmasını beklediğini belirterek, "Maalesef fiyat ve alım olmadığı için mağdur çiftçi kara kara düşünüyor. Buğdayda olduğu gibi anlaşılan ayçiçeği üreticisini de boğup bitirmeye kararlılar. Bu sene an az bir kilogramını 15 liradan derhal alınmalıdır. Çiftçiyi buğdayda olduğu gibi ayçiçeğinde de fiyatsız ve ortada bırakmayın. Bir an önce çiftçinin fiyatını açıklayın” dedi.

 

Tarih : 13 Temmuz 2023 Perşembe 11:27   Okunma : 412

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, çiftçilerin hasadı başlayan ayçiçeğinin alım fiyatının açıklanmasını beklediğini belirterek, "Maalesef fiyat ve alım olmadığı için mağdur çiftçi kara kara düşünüyor. Buğdayda olduğu gibi anlaşılan ayçiçeği üreticisini de boğup bitirmeye kararlılar. Bu sene an az bir kilogramını 15 liradan derhal alınmalıdır. Çiftçiyi buğdayda olduğu gibi ayçiçeğinde de fiyatsız ve ortada bırakmayın. Bir an önce çiftçinin fiyatını açıklayın” dedi.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, bugün yaptığı açıklamada ayçiçeği üreticilerinin alım fiyatının açıklanmasını beklediklerine dikkat çekerek iktidara fiyatın bir an önce açıklanması çağrısı yaptı. Çukurova Bölgesi`nde hasadı başlayan ayçiçeği tarlalarında üreticilerin sorunlarını dinleyen Ayhan Barut, "Ülkemizin en erkenci bölgesi Çukurova`da ayçiçeği hasadı başladı ve sürüyor. Ancak ayçiçeği üreticisi de hasat sevinci yaşayamıyor ne yazık ki. Oysa hasat zamanı bayram günü gibidir çiftçi için. Çiftçimizi bayram günü kara kara düşünüyor. Çiftçi hasat yapıyor ama ortada ne fiyat var ne ürünü alan var" diye konuştu.

"HER YIL 1 MİLYAR DOLAR İTHALATA ÖDENİYOR"

Ayçiçeğinin yağ başta olmak üzere birçok sektörün hammaddesi olduğuna işaret eden Barut, şunları söyledi:

"Ayçiçeği çok önemli bir ürün. Geçen sezonlarda Ukrayna-Rusya arasındaki savaştan kaynaklı ayçiçek yağı krizi tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de derinden sarsmıştı. Ülkemizde yaşanan yağ krizlerinin tek sebebi olan AKP iktidarı hala ısrarla yanlışlarını sürdürüyor. AKP iktidarı yerli üretimi desteklemediği gibi ve yerli çiftçiye ürettirmediği için ayçiçeğinde ithalata bağımlıyız. Oysa ülkemizde yeterli üretim imkanı var. Türkiye`de artmakla birlikte yaklaşık 600 bin hektar alanda ayçiçeği üretiliyor ve 2 milyon ton üretimimiz var. Ülkemizin ihtiyacı ise 3.5-4 milyon ton civarında. İhtiyacı karşılayamadığımız için her yıl 1 milyon tonun üzerindeki ithalat nedeniyle 1 milyar dolardan fazla para dışarıya gidiyor. Ayçiçeği üretiminde kendi kendine yeterliliğimiz sağlanmalı, yağda dışa bağımlılığımız bitmeli. İthalatı değil ihracatı önceleyen adımlar atılmalı, ithalat yanlışından dönülmelidir."

"EN AZ 15 LİRA OLMALI"

Hasat zamanı ayçiçeği üreticilerinin acilen alım fiyatının açıklanmasını beklediğini ifade eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Geçen yıl ayçiçek üreticisi bir kilogram ayçiçeğini 12 liraya kadar satmıştı. Bu sene ortada hala fiyat yok. Üretimin de bu yıl kısıtlı, az olduğunu biliyoruz.  Buğday üreticisini boğup bitirdikleri gibi şimdi anlaşılan ayçiçek üreticisini de bitirmeye niyetliler. Tarım Kredi Kooperatifleri, Çukobirlik gibi kurumlar neyi bekliyorlar neden üreticinin elinden ürününü almıyorlar? Ülkede yaşanan ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve fahiş zamlar gözetilmeli, buna göre ayçiçek üreticisinin altının terinin, elinin nasırının emeğinin karşılığı olan bu sene an az bir kilogramını 15 liradan derhal alınmalıdır. Çiftçiyi buğdayda olduğu gibi ayçiçeğinde de fiyatsız ve ortada bırakmayın. Bir an önce çiftçinin fiyatını açıklayın.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA