30 Nisan 2024 Salı

16:30   GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT: "TAHİR ELÇİ`NİN KATİLLERİNİN ADALET ÖNÜNDE HESAP VERMESİ İÇİN SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"   16:14   EKREM İMAMOĞLU`NA TAŞLI SALDIRI DAVASI 24 HAZİRAN`A ERTELENDİ   16:05   TARSUS BELEDIYESI’NDE KIRSAL MAHALLELERDE YOL BAKIM ÇALIŞMA SEFERBERLİĞİ   16:01   TOROSLAR AKADEMİ EĞİTİM MERKEZİ’NDE SINAVA HAZIRLANAN ÖĞRENCİLERE ETÜT DESTEĞİ    15:48   SEZGİN TANRIKULU: “MÜTALAA, TAHİR ELÇİ`NİN ÖLDÜRÜLMESİNE İLİŞKİN SORUŞTURMANIN NASIL YANLIŞ YÜRÜTÜLDÜĞÜNÜ ORTAYA KOYUYOR”   15:36   YARGITAY, 28 TURDUR BAŞKANINI SEÇEMİYOR… SEÇİMİN YARIN YAPILACAK 29. TURUNDA MUHSİN ŞENTÜRK VE ÖMER KERKEZ YARIŞACAK   15:15   BİRLİK SAĞLIK SEN MUĞLA İL TEMSİLCİSİ GÜL: "YIKIM KARARI VERİLEN MENTEŞE DEVLET HASTANESİ`NE BADANA VE BOYASI İÇİN 800 BİN LİRA ÖDENEK ÇIKARTILDI"   14:53   TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ YENİ ANAYASA TEKLİFİ İÇİN PARTİ GRUPLARINA ZİYARETE BAŞLAYACAK   14:27   UTKU ÇAKIRÖZER, MİNE ÖZERDEN VE ÇİĞDEM MATER`İ BAKIRKÖY CEZAEVİ`NDE ZİYARET ETTİ: "GEZİ DAVASI TUTUKLULARI DERHAL SERBEST BIRAKILMALI"   14:27   ÇUKUROVA BASKETBOL KULÜBÜ MERSİN YÖNETİMİNDEN VAHAP SEÇER`E ZİYARET   14:23   BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ`NİN BORCU BELEDİYE BİNASINA ASILDI... AHMET AKIN: "ASLA `ENKAZ DEVRALDIK` DEMEYECEĞİZ. MAZERET DEĞİL İŞ ÜRETECEĞİZ"   14:16   GAMZE TAŞCIER`DEN ALİ YERLİKAYA`YA `1 MAYIS` TEPKİSİ   14:07   TAHİR ELÇİ CİNAYETİ DAVASINDA SAVCILIK MÜTALAASI: "SUÇUN SANIK POLİS MEMURLARI TARAFINDAN İŞLENDİĞİNİN SABİT OLMAMASI NEDENİYLE BERAATİNE KARAR VERİLMESİ TALEP OLUNUR"   14:04   ÖZGÜR ÖZEL`DEN, AMEDSPOR KULÜBÜ BAŞKANINA TEBRİK TELEFONU   14:03   CHP AKDENİZ İLÇE BAŞKANI PALAMUT’TAN 1 MAYIS MESAJI   13:55   TÜRKİYE, NATO GENEL SEKRETERLİĞİ İÇİN HOLLANDA BAŞBAKANI RUTTE`NİN ADAYLIĞINA DESTEK VERECEĞİNİ AÇIKLADI   13:20   KAYSERİ`DEN İSTANBUL`A GİTMEK İÇİN YOLA ÇIKAN "YÜRÜYEN ADAM" LAKAPLI NEŞET TURAN, AKSARAY`DA KAMYONET ÇARPMASI SONUCU HAYATINI KAYBETTİ   13:15   ÖZGÜR ÖZEL, BAKAN YERLİKAYA İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ, TAKSİM KARARININ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİ TALEP ETTİ   12:46   SİNAN ATEŞ SORUŞTURMASI TAMAMLANDI: 22 KİŞİ HAKKINDA ``TASARLAYARAK ÖLDÜRME" SUÇUNDAN İDDİANAME DÜZENLENDİ   12:20   MÜZEYYEN ŞEVKİN: "BİR TARAFTA LÜKS YAŞAM DİĞER TARAFTA VATANDAŞIN MİLYARLARCA LİRALIK BORCU VAR"  
 
     
   

ELİF ESEN: “17 AĞUSTOS 1999, ÜLKEMİZ İÇİN BİR MİLATTI. ANCAK BU KADAR YIL GEÇTİKTEN SONRA YAŞANAN DRAMLAR DEVLETİN, BİR ŞAHIS ŞİRKETİ GİBİ YÖNETİLMESİNİN BEDELİNİ ÖDETİYOR”


DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Elif Esen, “17 Ağustos 1999, ülkemiz için bir milattı. Ancak bu kadar yıl geçtikten sonra 6 Şubat`ta yaşadığımız depremdeki kayıplar ve hâlâ yaşanan dramlar devletin, bir şahıs şirketi gibi yönetilmesinin bedelini ödetiyor. Bu bedeli on binlerce insan canlarıyla, yüz binlercesi sevdiklerini kaybederek, milyonlarcası hatıralarını, şehirlerini ve birikimlerini kaybederek ödemeye devam ediyor” dedi.

 

Tarih : 16 Ağustos 2023 Çarşamba 18:16   Okunma : 368

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Elif Esen, “17 Ağustos 1999, ülkemiz için bir milattı. Ancak bu kadar yıl geçtikten sonra 6 Şubat`ta yaşadığımız depremdeki kayıplar ve hâlâ yaşanan dramlar devletin, bir şahıs şirketi gibi yönetilmesinin bedelini ödetiyor. Bu bedeli on binlerce insan canlarıyla, yüz binlercesi sevdiklerini kaybederek, milyonlarcası hatıralarını, şehirlerini ve birikimlerini kaybederek ödemeye devam ediyor” dedi.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Elif Esen, bugün 17 Ağustos 1999`da meydana gelen Marmara Depremi`nin 24. Yıl dönümü dolayısıyla TBMM`de basın toplantısı düzenledi.  Esen`in açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

“TÜM BU ACI HATIRALAR, BİRER TARİH DERSİ OLMAKTAN ÖTEYE GEÇMELİ, GELECEĞİMİZ İÇİN BİR UYARI OLMALIYDI”

“Türkiye bir deprem bölgesi ve depreme hazırlıklı olmak da merkezi yönetimin en önemli sorumlulukları arasında yer almakta. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan son depremler ne yazık ki aynı acıları yeniden hatırlattı bizlere. 2011`de Van`da, 2020`de Elazığ`da ve en son 2023`te de 11 ili etkileyen büyük bir deprem yaşadık. Ancak maalesef geçmişteki depremlerin deneyimlerine rağmen hâlâ aynı hatalar tekrarlanmaya devam ediyor, ısrarla, ders almadan. Hâlâ daha Hatay, dün deprem olmuş gibi. Hâlâ daha üst üste yığılan binaların içinde cansız bedenler, kaldırılmayı bekliyor. Orada yaşayanların yaşam mücadelesi devam ediyor. Yaşanan tüm bu depremler sadece yapıları yıkmakla kalmıyor. Aynı zamanda toplumsal eksiklikleri ve duyarsızlıkları da gözler önüne seriyor. Oysa tüm bu acı hatıralar birer tarih dersi olmaktan öteye geçmeli ve geleceğimiz için bir uyarı olmalıydı, gelecek nesillerimizi acılardan korumalıydı.

“AFETLERİ ENGELLEYEBİLECEK UYGULAMALAR VE BİLİM RAFA KALKIYOR; SİYASİLERİN KULLANIŞLI ÖRTÜSÜ ‘KADER PLANI` DEVREYE GİRİYOR”

Ülkemizde iktidarlar adeta geçmişten ders almaya direniyor ve bir doğa olan depremin felakete dönüşmesinin tipik örneklerini yaşamaya devam ediyoruz. Bilim ve teknolojideki muazzam gelişmelere rağmen depremlerin yaşadığı devasa yıkıcı potansiyel ülkemizde bir türlü engellenemiyor. Evet, deprem bir doğal afet ancak felakete dönüşmesi tamamen siyasal ve toplumsal koşullara bağlı. Ülkemizde yıllar içinde artan, güçlenen ve engellenmeyen rant, önemli engelleri oluşturmakta. Rant ekonomisi, kolay yoldan para kazanma anlayışı, müteahhit-siyaset-belediye ilişkisi bu engellerin başında yer alıyor ve bu ağır tabloyu yaşatmaya devam ediyor. Kamu idarecileri de bu zihniyete sahip olunca afetleri engelleyebilecek uygulamalar ve bilim rafa kalkıyor; siyasilerin kullanışlı örtüsü ‘kader planı` devreye giriyor. Oysa dini öğretilerimizde tevekkül, önce tedbir almak ondan sonra Allah`a sığınmaktır.

“17 AĞUSTOS 1999, ÜLKEMİZ İÇİN BİR MİLATTI”

17 Ağustos 1999, ülkemiz için bir milattı. Ancak bu kadar yıl geçtikten sonra 6 Şubat`ta yaşadığımız depremdeki kayıplar ve hâlâ yaşanan dramlar devletin, bir şahıs şirketi gibi yönetilmesinin bedelini ödetiyor. Bu bedeli on binlerce nisan canlarıyla, yüz binlercesi sevdiklerini kaybederek, milyonlarcası hatıralarını, şehirlerini ve birikimlerini kaybederek ödemeye devam ediyor.

“DEPREMDEN ÖNEMLİ GÜNDEMİMİZ YOK”

Depremden önemli gündemimiz yok. Peki neden? Çünkü İstanbul Türkiye`nin kalbi. İstanbul, tahmini verilere göre 16 milyonu geçen nüfusu ile Türkiye nüfusunun yaklaşık beşte birini ve endüstri potansiyelinin yarısını barındıran, ülkenin en büyük metropolü, adeta bir ülke. Nüfusun yaklaşık olarak yarısı kadın, beşte biri de çocuk. Çok yüksek olan deprem tehlikesinin yanı sıra kentsel deprem riski; aşırı kalabalıklaşma, göçmen politikaları, hatalı arazi kullanım planlaması ve yapılaşma, yetersiz altyapı ve çevresel bozulma nedeni ile de bu riskler artıyor. İstanbul, Türkiye`de coğrafi konumu, nüfusu, ekonomisi, sanayi merkezi olması, kültürü, yerleşme alanlarının dağılımı, sosyal yapısının zenginliği ve ülke ekonomisi için taşıdığı önem bakımından son derece kritik bir öneme sahip. Çok yüksek olan deprem tehlikesinin yanı sıra kentin az önce saydığımız problemleriyle de bilinçli bir şekilde mücadele gerekiyor. Bunlar olmadığı takdirde tüm ülkeyi etkileyecek, felç edecek bir risk, bir potansiyel ne yazık ki bizleri bekliyor. İstanbul`da yaşanabilecek bir depremin yüksek sayıda can kayıpları ve yaralanmalara, 50 milyar doların üzerinde ekonomik zarara, iletişim sistemleri hizmetlerinin kesintiye uğramasına, hastanelerdeki hizmetin ve eğitimin aksamasına, kültürel varlıkların yok olmasına, zarar görmesine ve altyapı sistemlerinden kaynaklanabilecek ikincil risklere sebep olacağı gayet açık.

“MECLİS`İ VE GÖREVLİLERİ DEPREM İÇİN YENİDEN GÖREVE, İŞLERİNİN BAŞINA ÇAĞIRIYORUZ”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul`da ilk etapta 600 bin, toplam 1,5 milyon riskli konutu depreme dayanıklı hale getirmek için çalışma yürüttüklerini, hızlı dönüşüm için yeni bir yasa hazırladıklarını ve birkaç ay içinde, yani Meclis`in tatili bittikten sonra, Meclis`e sunacaklarını açıkladı. Meclis`in bu yaz tatil yapma lüksü yoktu. Biz Meclis`i ve görevlileri deprem için yeniden göreve, işlerinin başına çağırıyoruz.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA