29 Nisan 2024 Pazartesi

16:30   GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT: "TAHİR ELÇİ`NİN KATİLLERİNİN ADALET ÖNÜNDE HESAP VERMESİ İÇİN SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"   16:14   EKREM İMAMOĞLU`NA TAŞLI SALDIRI DAVASI 24 HAZİRAN`A ERTELENDİ   16:05   TARSUS BELEDIYESI’NDE KIRSAL MAHALLELERDE YOL BAKIM ÇALIŞMA SEFERBERLİĞİ   16:01   TOROSLAR AKADEMİ EĞİTİM MERKEZİ’NDE SINAVA HAZIRLANAN ÖĞRENCİLERE ETÜT DESTEĞİ    15:48   SEZGİN TANRIKULU: “MÜTALAA, TAHİR ELÇİ`NİN ÖLDÜRÜLMESİNE İLİŞKİN SORUŞTURMANIN NASIL YANLIŞ YÜRÜTÜLDÜĞÜNÜ ORTAYA KOYUYOR”   15:36   YARGITAY, 28 TURDUR BAŞKANINI SEÇEMİYOR… SEÇİMİN YARIN YAPILACAK 29. TURUNDA MUHSİN ŞENTÜRK VE ÖMER KERKEZ YARIŞACAK   15:15   BİRLİK SAĞLIK SEN MUĞLA İL TEMSİLCİSİ GÜL: "YIKIM KARARI VERİLEN MENTEŞE DEVLET HASTANESİ`NE BADANA VE BOYASI İÇİN 800 BİN LİRA ÖDENEK ÇIKARTILDI"   14:53   TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ YENİ ANAYASA TEKLİFİ İÇİN PARTİ GRUPLARINA ZİYARETE BAŞLAYACAK   14:27   UTKU ÇAKIRÖZER, MİNE ÖZERDEN VE ÇİĞDEM MATER`İ BAKIRKÖY CEZAEVİ`NDE ZİYARET ETTİ: "GEZİ DAVASI TUTUKLULARI DERHAL SERBEST BIRAKILMALI"   14:27   ÇUKUROVA BASKETBOL KULÜBÜ MERSİN YÖNETİMİNDEN VAHAP SEÇER`E ZİYARET   14:23   BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ`NİN BORCU BELEDİYE BİNASINA ASILDI... AHMET AKIN: "ASLA `ENKAZ DEVRALDIK` DEMEYECEĞİZ. MAZERET DEĞİL İŞ ÜRETECEĞİZ"   14:16   GAMZE TAŞCIER`DEN ALİ YERLİKAYA`YA `1 MAYIS` TEPKİSİ   14:07   TAHİR ELÇİ CİNAYETİ DAVASINDA SAVCILIK MÜTALAASI: "SUÇUN SANIK POLİS MEMURLARI TARAFINDAN İŞLENDİĞİNİN SABİT OLMAMASI NEDENİYLE BERAATİNE KARAR VERİLMESİ TALEP OLUNUR"   14:04   ÖZGÜR ÖZEL`DEN, AMEDSPOR KULÜBÜ BAŞKANINA TEBRİK TELEFONU   14:03   CHP AKDENİZ İLÇE BAŞKANI PALAMUT’TAN 1 MAYIS MESAJI   13:55   TÜRKİYE, NATO GENEL SEKRETERLİĞİ İÇİN HOLLANDA BAŞBAKANI RUTTE`NİN ADAYLIĞINA DESTEK VERECEĞİNİ AÇIKLADI   13:20   KAYSERİ`DEN İSTANBUL`A GİTMEK İÇİN YOLA ÇIKAN "YÜRÜYEN ADAM" LAKAPLI NEŞET TURAN, AKSARAY`DA KAMYONET ÇARPMASI SONUCU HAYATINI KAYBETTİ   13:15   ÖZGÜR ÖZEL, BAKAN YERLİKAYA İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ, TAKSİM KARARININ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİ TALEP ETTİ   12:46   SİNAN ATEŞ SORUŞTURMASI TAMAMLANDI: 22 KİŞİ HAKKINDA ``TASARLAYARAK ÖLDÜRME" SUÇUNDAN İDDİANAME DÜZENLENDİ   12:20   MÜZEYYEN ŞEVKİN: "BİR TARAFTA LÜKS YAŞAM DİĞER TARAFTA VATANDAŞIN MİLYARLARCA LİRALIK BORCU VAR"  
 
     
   

CHP`Lİ MERİÇ, BAKAN ÖZHASEKİ`NİN `NORMAL` DEDİĞİ NİZİP ÇAYI SUYUNU ANALİZ ETTİRDİ:


CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Nizip Çayı`nın kirliliğini sorduğu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki`nin kendisine “kirlilik sınırlarını aşmamaktadır” yanıtını verdiğini aktardı. Kendisinin de çayın suyunu analiz ettiğini belirterek, “Sonuçlara baktığımda, milletvekili olarak söylemiyorum, bir vatandaş olarak bir bakanın bu şekilde cevap vermesine gerçekten çok üzüldüm. Bu laboratuvar sonuçlarının özeti şu: Bu sudan ne insan ne hayvan içebilir ne de herhangi bir canlıyı, toprağı, bitkiyi, ağacı sulama şansınız yoktur. Sizden ricam, tekrar buraya yetkilileri, bürokratlarınızı gönderin, size anlattıkları gibi olmadığını test etsinler. Çünkü burada akan bu kirli, bu kimyasal atıklarla dolu suyun ne vatandaşlara ne hayvanlara ne bitkilere hiçbir faydası yok; tam zıttı, gün geçtikçe bu insanları hasta ediyor” dedi.

 

Tarih : 1 Kasım 2023 Çarşamba 14:51   Okunma : 353

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Nizip Çayı`nın kirliliğini sorduğu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki`nin kendisine “kirlilik sınırlarını aşmamaktadır” yanıtını verdiğini aktardı. Kendisinin de çayın suyunu analiz ettiğini belirterek, “Sonuçlara baktığımda, milletvekili olarak söylemiyorum, bir vatandaş olarak bir bakanın bu şekilde cevap vermesine gerçekten çok üzüldüm. Bu laboratuvar sonuçlarının özeti şu: Bu sudan ne insan ne hayvan içebilir ne de herhangi bir canlıyı, toprağı, bitkiyi, ağacı sulama şansınız yoktur. Sizden ricam, tekrar buraya yetkilileri, bürokratlarınızı gönderin, size anlattıkları gibi olmadığını test etsinler. Çünkü burada akan bu kirli, bu kimyasal atıklarla dolu suyun ne vatandaşlara ne hayvanlara ne bitkilere hiçbir faydası yok; tam zıttı, gün geçtikçe bu insanları hasta ediyor” dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Nizip Çayı`na Başpınar Organize Sanayi Bölgesi atıksuyunun dökülmesi ve çayın kirlenmesi iddialarını TBMM gündemine taşımıştı. Meriç, 29 Ağustos 2023 tarihinde Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki`nin yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı`na soru önergesi vermişti. 12 Ekim`de Bakan Özhaseki, Meriç`in soru önergesini yanıtladı ve kirlilik iddialarını reddetti.

ÖZHASEKİ: “17 ŞİKÂYET ULAŞMIŞ OLUP DENETİMLER YAPILMIŞTIR. DENETİMLERDE MEVZUATA AYKIRI HERHANGİ BİR HUSUS TESPİT EDİLMEMİŞTİR”

Özhaseki`nin, önergeye verdiği yanıt şöyle:

“Nizip Çayı`na deşarjı olan tesislerden Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Atıksu Arıtma Tesisi`nden denetim amaçlı, yılda asgari 10 numune alınmaktadır. Alınan numunelere ek olarak Sürekli Atıksu İzleme Sistemleri Tebliği kapsamında, tesiste yer alan Sürekli Atıksu İzleme Sistemi ile deşarj edilen atıksu kirlilik değerleri 24 saat online olarak takip edilmektedir. Tesis Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Tablo 19`a tabi olup sorumlu olduğu kirlilik sınırlarını aşmamaktadır. Dere güzergâhı üzerinde yer alan diğer bir tesis ise Yaşar Ambalaj Kâğıt Bobin Havacılık Turizm San. ve Tic. A.Ş`ye ait işletmedir. İşletmede arıtma tesisi bulunmakta, mevzuat gereğince yılda asgari 3 numune alınmaktadır. Tesis sorumlu olduğu kirlilik sınırlarını aşmamaktadır. 2013 yılından itibaren Nizip Çayı ile ilgili olarak 17 şikâyet ulaşmış olup denetimler yapılmıştır. Yapılan denetimlerde çevre mevzuatına aykırı herhangi bir husus tespit edilmemiştir. Nizip Çayı`ndaki kirliliğin azaltılması için Gaziantep ilimizdeki tüm zeytinyağı işletmelerinin iki fazlı sisteme geçmesi için Mahalli Çevre Kurulu Kararı alınmıştır. Alınan karar ile tüm tesislerin atıksu deşarjı olmayan 2 fazlı sisteme geçişi sağlanmıştır. ‘Nizip Çayı-Samözü Deresi ve Hancağız Barajı Su Kalitesinin İyileştirilmesi Eylem Planı` devam etmektedir. Eylem planı kapsamında, Nizip Atıksu Arıtma Tesisi`nin inşaatı tamamlanmış olup devreye alma aşamasındadır. Eylem planından ayrı olarak Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Uygulamaları Genelgesi kapsamında, tekstil tesislerinden kaynaklanan atıksuya kaynağında çözüm bulunması hedeflenmektedir.”

MERİÇ: BU SUDAN NE İNSAN NE HAYVAN İÇEBİLİR NE DE HERHANGİ BİR CANLIYI, TOPRAĞI, BİTKİYİ, AĞACI SULAMA ŞANSINIZ YOK”

Çayın suyundan aldığı numuneyi analiz ettiren CHP milletvekili Melih Meriç, suda yüksek miktarda kimyasal tespit edildiğini belirtti. Nizip Çayı`nın kenarına giderek vatandaşlarla birlikte açıklama yapan Meriç şunları söyledi:

“Kıymetli Bakanım, ben size Meclis`te Nizip Çayı ile alakalı bir soru önergesi vermiştim. ‘Tesis Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Tablo 19`a tabi olup sorumlu olduğu kirlilik sınırlarını aşmamaktadır` demişsiniz. Denetimlerin yapıldığı, yapılan denetimlerde Çevre Mevzuatı`na aykırı hiçbir şey olmadığı cevabını vermişsiniz. Ben bu soru önergesini vermeden önce, buraya gelip bütün vatandaşlarımla bu suyu bizzat hem gözümle hem de çevredeki bitkilerle test etmiştim. Buradan numune aldırıp, laboratuvarda gönderip laboratuvarda gerçekten sizin dediklerinizin doğru olup olmadığını bilimsel olarak kanıtlamak istedim. Bütün ümidim ve bütün vatandaşlarımıza ve köylülerimize ümidim şuydu; Sayın Bakanımız, bu konuda doğru söylemiş, bu su temiz, rahat rahat içebilirsiniz, ağaçlarınızı sulayabilirsiniz, hayvanlarınıza verebilirsiniz demek istedim. Ama elime gelen laboratuvar sonuçlarına baktığımda, milletvekili olarak söylemiyorum, bir vatandaş olarak bir bakanın bu şekilde cevap vermesine gerçekten çok üzüldüm. Elimdeki laboratuvar sonuçlarını isterseniz size de gönderebilirim. Bu laboratuvar sonuçlarının özeti şu: Bu sudan ne insan ne hayvan içebilir ne de herhangi bir canlıyı, toprağı, bitkiyi, ağacı sulama şansınız yoktur. Sizden ricam, tekrar buraya yetkilileri, bürokratlarınızı gönderin, size anlattıkları gibi olmadığını test etsinler. Çünkü burada akan bu kirli, bu kimyasal atıklarla dolu suyun ne vatandaşlara ne hayvanlara ne bitkilere hiçbir faydası yok; tam zıttı, gün geçtikçe bu insanları hasta ediyor.”

Bölgede yaşayan vatandaşlar da tepkilerini şöyle dile getirdiler:

VATANDAŞ: “EĞER BU SU TEMİZSE NİZİP İLÇEMİZDE, NİYE 500 MİLYONLUK BİR İHALE VERİLİP DE ARITMA TESİSİ KURULDU?”

“Eğer bu su temizse, tarımda kullanmaya elverişliyse peki Nizip ilçemizde, niye 500 milyonluk bir ihale verilip de arıtma tesisi kuruldu? Ve bu su Nizip`in sanayisinin alt tarafında olan Hancağız Barajı`nı besleyen sudur bu.”

“Yaklaşık 22-23 yıldan beri oluşan bir sorunla yan yanayız. Bu suda eskiden yüzüp eğlenilirdi, yeni evlenen çiftler yün yıkardı, bulaşık yıkanırdı, araziler sulanırdı, hayvanlar su içerdi, dereden evlere su çekilirdi. 22 yıldan beri, köyümüze Başpınar organizeden su geliyor.”

“GİDİLSİN, ARAŞTIRILSIN BU KÖYLERDE KANSER VAKALARI BİNLERİN ÜZERİNDE”

“Son 7-8 ay içerisinde, buradaki su artık o kadar kötü ki sivrisinekler bile kimyasal getirip insana zarar verebiliyor. Bu suyumuzda biz küçükken balık yakalardık, yüzerdik ve bu suyu içerdik, hayvanlarımıza içirirdik. Buradaki bütün tarım alanında buradaki suyumuzu kullanırdık. Başpınar`daki atıksu, bu suyumuza katıldıktan sonra bütün ağaçlarımız kurumuş vaziyette. Bu köyümüzün narı, cevizi çok meşhurdu. Gaziantep`te veya bölge illerde nar dediğin zaman akla ilk gelen buranın narının lezzetiydi. Kışın dahi taze kalan bir nardı. Ama şu anda narlarımızın içleri olmadan kurtlanıyor. Bu su çok yüksek miktarda kanserojen üretiyor. Benim annem kanserden öldü, benim yeğenim kanserden öldü ve şu anda yeğenim Ankara`da kanserden tedavi görüyor. Ve bu köylerde gidilsin, araştırılsın kanser vakaları binlerin üzerinde.”

MUHTAR: “KOKUDAN, SİNEKTEN BU ARAZİLERE GİREMİYORUZ”

Çanakçı Mahalle muhtarı Mehmet Ali Kaya ise şunları söyledi:

“Biz çocukluğumuzda sabahleyin çıkardık, bahçeye gelirdik, akşama kadar oyalanırdık orada. İki incir, iki ceviz, iki nar yediğimiz zaman yemek ihtiyacı bile duymazdık. Ama maalesef şu anda sadece uzaktan bakıyoruz çünkü kokudan, sinekten, suyun etkisinden bu arazilere giremiyoruz.”

Başka bir vatandaş ise Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin`e söyle seslendi:

“Buradan Fatma Şahin`e seslenmek istiyorum: Bu dere kenarında köfte yoğuracaktı, buyursun gelsin. Elleriyle bize bir köfte yoğursun, durabiliyorsa burada. Biz de yeriz yoğurduğu köfteyi bu suyun kenarında. Salkım kasabası için 20 milyon lira para harcadı. Bu suyu boruya yatırdı, bir işe yaramadı.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA