28 Nisan 2024 Pazar

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

ÖĞRENCİLERDEN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ÖNÜNDE “YÖK” PROTESTOSU: “AKP POLİTİKALARI YÜZÜNDEN ÜNİVERSİTELİLER HER GEÇEN GÜN DAHA NİTELİKSİZ EĞİTİM KOŞULLARINA İTİLİYOR”


Üniversite öğrencileri, kuruluşunun 42`nci yılında Yükseköğretim Kurulu`nu (YÖK) İstanbul Üniversitesi önünde yaptıkları eylemle protesto etti. Öğrenciler adına yapılan ortak açıklamada, “Üniversitelerde YÖK eliyle yürütülen AKP politikaları yüzünden üniversiteliler her geçen gün daha niteliksiz eğitim koşullarına itiliyor. Günümüzde üniversite öğrencileri için temel sorun hâline gelmiş olan yoksulluk, geçim sıkıntısı, beslenme vb. ekonomi temelli sorunlar hâlâ çözülebilmiş değil” denildi.

 

Tarih : 6 Kasım 2023 Pazartesi 15:57   Okunma : 318

Haber: ÇAĞATAN AKYOL - Kamera: ADEM KARABAYIR

Üniversite öğrencileri, kuruluşunun 42`nci yılında Yükseköğretim Kurulu`nu (YÖK) İstanbul Üniversitesi önünde yaptıkları eylemle protesto etti. Öğrenciler adına yapılan ortak açıklamada, “Üniversitelerde YÖK eliyle yürütülen AKP politikaları yüzünden üniversiteliler her geçen gün daha niteliksiz eğitim koşullarına itiliyor. Günümüzde üniversite öğrencileri için temel sorun hâline gelmiş olan yoksulluk, geçim sıkıntısı, beslenme vb. ekonomi temelli sorunlar hâlâ çözülebilmiş değil” denildi.

YÖK`ün kuruluşunun 42`nci yılı nedeniyle onlarca üniversite öğrencisi, Beyazıt`taki İstanbul Üniversitesi önünde bugün eylem yaptı. “Yurtlarda KYK`ya, üniversitelerde YÖK`e rağmen yaşayacağız, yaşatacağız” ve “Katil KYK” yazılı pankartların açıldığı eylemde “Ölmeye değil, yaşamaya geldik”, “YÖK`e de AKP`ye de yeter” ve “YÖK kalkacak, kayyumlar gidecek” yazılı dövizler taşındı.

Eylem boyunca sık sık “YÖK kalkacak, polis gidecek. Üniversiteler bizimle özgürleşecek”, “YÖK, polis, medya, bu abluka dağıtılacak”, “Katil KYK hesap verecek” ve “Müşteri değil, öğrenciyiz” sloganları atıldı. Öğrenciler adına hazırlanan ortak açıklamayı Ceyda Elmas okudu. YÖK`ün, üniversiteleri siyasal iktidarın neoliberal politikaları aracılığıyla birer ticarethaneye dönüştürmek için kurulduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"‘KAYYUM REKTÖRLER` İRADESİ NORMALLEŞTİRİLDİ: YÖK; üniversitelerdeki özgür düşünce alanlarını yok etmek, öğrencilerin, sistemin münasip gördüğü şekilde düşünmesini sağlamak için kuruldu. YÖK, devletin ve sermayenin üniversitedeki baskı ve denetimini kurumsallaştırdı. Üniversite öğrencileri olarak 42 yıl önce YÖK`ün kimler tarafından hangi amaçlarla kurulduğunu biliyor, 42`nci yılında da ‘YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteleri çevreleyen bu abluka dağıtılacak` demek için sözümüzü söylüyoruz. YÖK`ün geride bıraktığı 42 yıllık tarihi, üniversitelerdeki bilimsel ve özgür düşünceyi kırıma uğratma, hak ve özgürlükler için mücadele eden öğrencileri bastırma tarihidir. Bu tarih içerisinde hocalarımız 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu ile görevlerinden uzaklaştırıldı. Üniversite idarelerindeki demokratik işleyiş yok sayılıp ‘kayyum rektörler` ve üniversite idaresi normalleştirildi.

EĞİTİM, KARİYER ODAKLI FORMA BÜRÜNDÜ: ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız` diyerek barış çağrısına ses veren akademisyenlerimiz odalarına alınmadı. ‘Harçlara hayır` diyerek parasız, eşit eğitim talebinde bulunan öğrenciler tutuklandı. Okullarında demokratik hak ve taleplerle mücadele gösteren öğrenciler, disiplin soruşturmalarıyla sindirilmeye çalışıldı, bazıları üniversitelerinden uzaklaştırıldı. Yerleşke içerisinde öğrenciler ÖGB`lerle, polislerle devlet şiddetinin en sert hâllerine tanık oldu. Şiddet ve baskı mekanizmalarıyla kampüsler kadınlar ve LGBTİQ+`lar için güvenliksiz yerler hâline getirildi. Öğrencilerin bir araya geldiği ve dayanışma kültürünü yaşattığı etkinlikler saldırılarla karşılanırken öğrencileri birer şirket çalışanı olarak gören kariyer odaklı etkinliklerin önü açıldı; eğitim, kariyer odaklı bir forma büründü. Bu kariyer toplulukları devlet eliyle de desteklenmekte.

ÜNİVERSİTELİLER KARAMSARLIĞA KAPILMAKTA: Teknofestlerle toplum için bilim üretimi yerine sermayenin ve rant, talan politikalarının yararına bilim üretimi yaygınlaştı. Üniversitelerde YÖK eliyle yürütülen AKP politikaları yüzünden üniversiteliler her geçen gün daha niteliksiz eğitim koşullarına itiliyor. Günümüzde üniversite öğrencileri için temel sorun hâline gelmiş olan yoksulluk, geçim sıkıntısı, beslenme vb. ekonomi temelli sorunlar hâlâ çözülebilmiş değil. Okullar açılmadan yemekhanelere yapılan zamlarla parasız bir hak olarak tanınması gereken beslenme, öğrencilere niteliksiz, yetersiz ve pahalı olarak sunulmaya devam ediyor. Söz konusu sorunların birikimi, üniversitelilerin gelecekle ilgili öngörüde bulunamamasına ve hayal kuramamasına yol açmakta. İktidarın geleceğini çaldığı, geleceksizliğe sürüklenen üniversiteliler her geçen gün daha fazla umutsuzluğa ve karamsarlığa kapılmakta.

İNTİHAR ETMEDİLER, KATLEDİLDİLER: Geleceksizliğe sürüklenen sıra arkadaşlarımız uzaklarda değil, içimizdeler. Enes Kara, Sibel Ünli, Hakan Taşdemir ve daha niceleri… Onlar, iktidarın yarattığı acımasız yoksulluk ve baskı düzeninin canlarını aldığı sıra arkadaşlarımızdı. İntihar etmediler, geleceksizliğe sürüklenip katledildiler. Geçtiğimiz yıllarda da gündem olmuş olan barınma sorunu hâlâ canlılığını korumakta. Geçtiğimiz günlerde Aydın`da Işıklı Kadın KYK Öğrenci Yurdu`nda daha öncesinde öğrencilerin bozuk olduğu ihbarını vermesine karşılık tamir edilmeyen asansör yüzünden Zeren Ertaş isimli sıra arkadaşımız hayatını kaybetti. Aynı hafta içerisinde ekonomik sorunlar, çevre baskısı ve iktidarın yarattığı daha nice sorun yüzünden 6 üniversite öğrencisi intihar etti. Olayın ardından hayatını kaybeden sıra arkadaşlarını anmak, üniversitelileri geleceksizliğe sürükleyenlerden, katil KYK`dan hesap sormak için pek çok KYK yurdunda ve üniversitede öğrenciler eylemler yaptılar, birbirinden güç aldılar.

NİTELİKLİ BARINMA MÜCADELESİ BÜYÜYOR: Başta YÖK olmak üzere üniversite mücadelesini bastırmaya çalışanlara inat üniversitelilerin nitelikli barınma mücadelesi büyümeye devam ediyor, mücadele sürüyor. Üniversiteliler, umutsuzluğu ve baskıları birbirinden güç alarak, dayanışarak aşıyor ve biz, üniversite öğrencileri olarak buradayız. Bizler, 42 yıldır aralıksız yükselen Beyazıt Meydanı`ndayız. Şiddet ortamında dahi üniversitenin ölmediğinin, öğrencilerin tüm baskılara karşı zapturapt altına alınamadığın kanıtıyız. Bizler, hâlâ öğrencilerin yarınları inşa edebileceğinin kanıtıyız. Bitmedi daha, sürüyor kavgamız ve sürecek üniversiteler bizimle özgürleşinceye dek.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA