28 Nisan 2024 Pazar

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

İYİ PARTİ`NİN "BARINMA KRİZİ VE FAHİŞ KİRA ARTIŞLARI ARAŞTIRILSIN" ÖNERİSİ AKP`Lİ VE MHP`Lİ MİLLETVEKİLLERİNİN OYLARIYLA REDDEDİLDİ


İYİ Parti`nin fahiş kira zamları nedeniyle meydana gelen barınma krizini gündeme getirmek ve mağduriyetleri gidermek amacıyla kira fiyatlarına ilişkin TBMM`ye verdiği önergenin bugün TBMM Genel Kurulu`nda görüşülmesi için getirdiği grup önerisi AKP ve MHP`li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerinin gerekçesini açıklayan İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, "Bu sorun yüzünden insanlar çok büyük sıkıntılar yaşamakta aile içi huzursuzluklar artmaktadır, boşanma oranları yükselmekte ve barınma ihtiyacını karşılayamamaktan dolayı eğitimine ara veren öğrenci sayısı her geçen gün artmaktadır. Barınma krizi sorununun nedenlerini anlamak ve gereken çözümleri üretmek üzere Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını teklif ediyorum" dedi.

 

Tarih : 21 Kasım 2023 Salı 19:26   Okunma : 165

İYİ Parti`nin fahiş kira zamları nedeniyle meydana gelen barınma krizini gündeme getirmek ve mağduriyetleri gidermek amacıyla kira fiyatlarına ilişkin TBMM`ye verdiği önergenin bugün TBMM Genel Kurulu`nda görüşülmesi için getirdiği grup önerisi AKP ve MHP`li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerinin gerekçesini açıklayan İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, "Bu sorun yüzünden insanlar çok büyük sıkıntılar yaşamakta aile içi huzursuzluklar artmaktadır, boşanma oranları yükselmekte ve barınma ihtiyacını karşılayamamaktan dolayı eğitimine ara veren öğrenci sayısı her geçen gün artmaktadır. Barınma krizi sorununun nedenlerini anlamak ve gereken çözümleri üretmek üzere Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını teklif ediyorum" dedi.

İYİ Parti`nin yüksek enflasyon nedeniyle kira fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar ile bunun sonucunda yaşanan barınma krizini ve bu konuda yaşanan mağduriyetleri gidermek amacıyla verdiği grup önerisi bugün TBMM Genel Kurulu`nda görüşüldü. Önerinin gerekçesini açıklayan İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya şunları söyledi:

"BARINMA KRİZİ SORUNUNUN NEDENLERİNİ ANLAMAK VE GEREKEN ÇÖZÜMLERİ ÜRETMEK ÜZERE MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASINI TEKLİF EDİYORUM"

"Konut fiyatları hızla artarken gelirlerdeki artış bunun oldukça gerisinde kalıyorsa barınma krizi baş göstermeye başlar. Büyükşehirler başta olamk üzere ülkemizde çok ciddi barınma krizi yaşanmaktadır. Bu sorun sahil şeridine indikçe, büyükşehirlere gidildikçe daha da büyümekte. İnsanların en temel hakkı olan barınma hakkından olabilmektedir. Sadece son 2 yılda Merkez Bankası verilerine göre konut fiyatları ülke genelinde ortalama yüzde 447 artarken kendi ilim Antalya`da yüzde 550 artmış bulunmkatadır. Kiralar da konut fiyatlarından farklı bir durumda değil. BETAM verilerine göre sahibimden.com adlı uygulamadaki 120 metrekare konutun ülke geneli ortalama kira ilan fiyatı Temmuz ayında 14 bin 892 TL idi. İstanbul`da 120 metrekare konutun kiralık ilan fiyatı ortalama 19 bin 344 TL, aynı konutun Antalya`da ortalama kira bedeli 17 bin 150 TL, Muğla`da 24 bin TL. Asgari ücret ne kadar; 11 bin 402 TL. Genç öğretmenlerimiz ne kadar maaş alıyor; 20 bin TL. Sadece bu sayılara bakınca Türkiye`deki bazı şehirler memura, ücretliye kapalı sonucuna varmıyor mu sizce? Konut kiraları bu düzeydeyken bu şehirlere üretimi nasıl çekeceğiz? Böyle devam ederse pek yakında Antalya ve ilçelerinde kamu hizmetleri sağlıklı bir şekilde yürütülemeyecektir. Çünkü kamu görevlilerinin gelirlkerine uygun konut bulma imkanı bulunmamaktadır. Devletimizin kamu görevlilerinin barınma sorununu çözecek yeni tedbirler geliştirmek zorundadır. Devlet yurtlarına yerleşemeyen öğrencilerin de insan onuruna yakışır bir ortamda yaşamasına imkan bulunmamaktadır. İstanbul Planlama Ajansı`nın verilerine göre İstanbul`da özel yurtta kalan bir üniversite öğrencisinin aylık barınma maliyeti geçen yıl 3 bin 300 TL iken bu sene 10 bin 360 TL`ye yükseldi. Kira fiyatlarına yüzde 25 taban uygulamsı kondu ama kimseni buna uyduğu ya da uyabildiği yok. Kiracılar oturduğum evden çıkarsam yenisinin kirasına da taşınmaya da gücüm yetmez diyor. Ev sahibi benim gelir kaynağım bu ve yüzde 25 artışla gelirim enflasyona karşı eriyor diyor. TÜİK`in gerçek kira endeksinin Ekim ayındaki yıllık artışının yüzde 101 olması bunu gösteriyor zaten. Bu sorun yüzünden insanlar çok büyük sıkıntılar yaşamakta aile içi huzursuzluklar artmaktadır, boşanma oranları yükselmekte ve barınma ihtiyacını karşılayamamaktan dolayı eğitimine ara veren öğrenci sayısı her geçen gün artmaktadır. Barınma krizi sorununun nedenlerini anlamak ve gereken çözümleri üretmek üzere Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını teklif ediyorum."

İYİ Parti`nin önerisi üzerine söz alan Saadet Partisi Grubu adına Konya Milletvekili Hasan Ekici şöyle konuştu:

"YANLIŞ EKONOMİ POLİTİKALARI SEBEP, BARINMA KRİZİ SONUÇ"

"Kiracılar mı haklı yoksa ev sahipleri mi? İktidarsa uzlaşmaz çelişkiyi çözmek için ev sahiplerine kira artış oranı olarak yüzde 25 sınırı koydu. Bu durumda ne oldu; ev sahipleri huzursuz kiracı huzursuz. Yıllarca uyum içinde bir sözleşmenin peşinden giden ev sahipleriyle kiracılar düşman oldular. Çünkü temel sebep TÜİK`e göre bile enflasyonun yüzde 60`ların üstünde olması, hissettiğimiz enflasyon çok daha yüksek. Piyasayı bozan ve bugünkü devasa sorunla karşı karşıya klamamıza yol açan şey iktidarın yürütttüğü yanlış ekonomi politikalarıdır. Yanlış ekonomi politikaları sebep, barınma krizi sonuç."

HEDEP grubu adına İstanbul Milletvekili Keziban Konukcu Kok da şunları ifade etti:

"İSTANBUL`DA BOMBOŞ DURAN BİNLERCE KONUT KAMU ADINA BÜTÇE DESTEĞİ İLE KİRALANABİLİR, BAŞTA ÖĞRENCİLERE VE EMEKÇİLERE SUNULABİLİR"

"Bundan birkaç sene önce asgari ücretin yarısı kadar olan kira bedelleri şu adna büyükşehirlerde asgari ücreti çok fazla aşmış durumdadır. Yüksek kiralar öncelikle emekçiler için çok ciddi sorun oluşturmaktadır. İstanbul`da yaşayan emekçiler öncelikle kenar semtlere dah sonra Çerkezköy, Gebze gibi İstanbul dışındaki semtlere taşınmak zorunda kalmaktadırlar. Öğrenciler ise barınma krizinin bedelini hayatları ile ödüyorlar. Birileri, yolsuz kontrolsüz ihalelerle zengin olacak diye gençlerimiz hayatlarını kaybediyor. Deprem bölgesinde ev sahiplerine 5 bin kiracılara 3 bin TL kira yardımız yapılıyor oysa buradaki kiralar gözlemlediğimiz kadarıyla 10 bin liradan başlıyor, gerisini siz düşünün. İstanbul`da bomboş duran binlerce konut kamu adına bütçe desteği ile kiralanabilir, başta öğrencilere ve emekçilere sunulabilir, bunun dünyada pek çok örneği var. Yeterki isteyelim talan ve soygun düzenine son verelim."

CHP Grubu adına Mersin Milletvekili Gülcan Kış da şunları dile getirdi:

"BİR TARAFTA TÜRKİYE YÜZYILI DİYE ÖVÜNEN BİR İKTİDAR VAR DİĞER TARAFTA DA TEMEL İHTİYAÇLARINI BİLE KARŞILAMAKTAN YOKSUN BIRAKILAN VATANDAŞLARIMIZ VAR"

"Seçimin hemen ardından CHP milletvekili olarak barınma krizini önlenemeyen kira artışlarını ilk gündeme getiren milletvekilerinden biri oldum. Barınma kriiz ölümlerle sonuçlanan bir durm haline getiirlmiştir. Şu anda vatandaşlarımızn söylediği tek şey; sadece kiramızı karşılamak için yaşıyoruz ve de çalışıyoruz. Hanehalkı bütçe araştırmasının 2022 sonuçlarına göre hanehalkının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek 2. payı yüzde 22.4 ile konut ve kira harcamaları oluşturmkatadır. Alt gelir guruplarında ise bu oran yüzde 34`e kadar çıkmaktadır. Bir tarafta Türkiye Yüzyılı diye övünen bir iktidar var diğer tarafta da temel ihtiyaçlarını bile karşılamaktan yoksun bırakılan ve canından olan vatandaşlarımız var. Temel bir ihtiyaç olan barınma krizinin bir an evvel çözülebilmesi için TBMM çatısı altında bulunan tüm milletvekillerimizi Meclis Araştırma Komisyonu kurulması konusunda ortak irade ile evet oyu vermeye davet ediyorum."

İYİ Parti`nin grup önergesi AKP`li ve MHP`li milletvekiilerinin oyları ile reddedildi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA