29 Nisan 2024 Pazartesi

09:36   BÜYÜKŞEHİR’DEN OKUL ÖNCESİ EĞİTİME BİR KATKI DAHA…TARSUS 100. YIL ATATÜRK ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ`NDE EĞİTİM BAŞLADI   09:27   BİRBİRİNDEN SEÇKİN ULUSLARARASI FİLMLER, `FRANKOFON FİLM FESTİVALİ` İLE MERSİNLİ SİNEMASEVERLERLE BULUŞUYOR   13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI  
 
     
   

HATAY BAROSU BAŞKANI AÇIKALIN`DAN “KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI” TEPKİSİ: “YASA KOYARKEN İDARECİLERE SINIRSIZ YETKİLER TANINMAMASINI DİLİYORUZ”


Hatay Barosu Başkanı Cihat Açıkalın, kentsel dönüşüme ilişkin TBMM`de kabul edilerek Resmi Gazete`de yayınlanan yasanın ardından ilk rezerv alanının Hatay`da ilan edilmesine ilişkin “Başta rezerv alanı ilanıyla ilgili düzenleme olmak üzere çıkarılacak yasal düzenlemelerde hem Anayasa`nın ruhunu hem toplum beklentilerini, ihtiyaçlarını karşılayan bir çalışma yapılması; orada yasa koyucuları yasa koyarken idarecilere sınırsız yetkiler tanımaması en büyük dileğimiz” dedi.

 

Tarih : 30 Kasım 2023 Perşembe 15:47   Okunma : 276

Haber: ÇAĞATAN AKYOL - Kamera: ADEM KARABAYIR

Hatay Barosu Başkanı Cihat Açıkalın, kentsel dönüşüme ilişkin TBMM`de kabul edilerek Resmi Gazete`de yayınlanan yasanın ardından ilk rezerv alanının Hatay`da ilan edilmesine ilişkin “Başta rezerv alanı ilanıyla ilgili düzenleme olmak üzere çıkarılacak yasal düzenlemelerde hem Anayasa`nın ruhunu hem toplum beklentilerini, ihtiyaçlarını karşılayan bir çalışma yapılması; orada yasa koyucuları yasa koyarken idarecilere sınırsız yetkiler tanımaması en büyük dileğimiz” dedi.

TBMM Genel Kurulu`nda kabul edildikten sonra geçen 9 Kasım`da Resmi Gazete`de yayınlanarak yürürlüğe giren “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”a karşı tepkiler sürüyor. Kentsel dönüşüm bahanesiyle yurttaşların mülkiyet gaspına neden olacağı görüşü savunuluyor.

Yasanın geçmesinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`na bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin en çok yıkıma ve can kaybına kent olan Hatay`ın Antakya ve Defne ilçelerinde 207 hektarlık bölgeyi içeren 8 mahallenin rezerv yapı alanı ilan edildiğini duyurdu.

“MÜLKİYET HAKKINA KISITLAMA GETİRMEK ANAYASA`YA AYKIRI”

İstanbul Barosu`nda da bugün yasaya karşı basın toplantısı düzenlendi. Toplantının ardından ANKA Haber Ajansı`na konuşan Hatay Barosu Başkanı Cihat Açıkalın, yapılan değişikliklerin Anayasa`da güvence altına alınan mülkiyet hakkına müdahale niteliğinde olduğunu değerlendirdiklerini söyledi. Açıkalın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hukuken üstün hak olan mülkiyet hakkı, Anayasa`yla güvence altına alınan haklardan olan mülkiyet hakkına yasal düzenlemeyle sınırlama, kısıtlama getirmek, Anayasa`nın ruhuna aykırı. Anayasa`ya aykırı bir uygulama olmuştur. Dolayısıyla bununla ilgili biz siyasi partilere de bir çağrı yaptık. Özellikle muhalefet partilerine çağrı yaptık. Anayasa`ya aykırı bu yasanın iptaliyle ilgili Anayasa Mahkemesi`ne yasal başvurunun iptal davasının açılması gerekir. Hatay özelinde, ilk uygulandığı yer Hatay olduğu için biz yurttaşların mülkiyet hakkının korunması bakımından karara karşı idari yargı yoluna yarın itibarıyla başvurmuş olacağız ancak işin kaynağı bir yasal düzenleme olduğu için yasal düzenlemenin iptaliyle ilgili de beklentimiz Meclis`te muhalefet partilerinin, başta ana muhalefet partisinin Anayasa Mahkemesi`ne konuyu götürmesi.

“İDARENİN TÜM İŞ VE İŞLEMLERİ YARGI DENETİMİ KAPSAMINDA KALMALI”

Hukuki açıdan karşılaştığımız en büyük problemlerden biri bilgilendirme konusunda yaşanıyor. Bilgilendirme dışında bir diğer konu da yeni yasal düzenlemeler; oradaki işleyişi hızlandırma adına yapıldığı iddia edilen yasal düzenlemelerin aslında hukuken hem Anayasa`ya hem evrensel değerlere, kent yaşamına çok da uygun düşmediği... Yurttaşların başta barınma, ulaşım olmak üzere, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı olmak üzere birçok hakkının ihlal edildiğini görüyoruz. Başta rezerv alanı ilanıyla ilgili düzenleme olmak üzere çıkarılacak yasal düzenlemelerde hem Anayasa`nın ruhunu hem toplum beklentilerini, ihtiyaçlarını karşılayan bir çalışma yapılması; orada yasa koyucuları yasa koyarken idarecilere sınırsız yetkiler tanımaması en büyük dileğimiz. Çünkü idarenin tüm iş ve işlemlerinin yargı denetimi kapsamında kalması gerektiğini düşünüyoruz biz. Hukuk devletinin en önemli ilkesi budur. Yürütmenin ortaya koyduğu faaliyetler mutlak doğrular değildir çünkü. Bunların denetim mekanizması yargı mercileridir. Yargı makamlarının denetimine açık şekliyle düzenlemelerin olması en büyük dileğimiz, beklentimiz.”

“ÇED RAPORLARI YÖNETMELİKLERE AYKIRI OLARAK VALİLİK KARARIYLA KALDIRILDI”

Depremin ardından halk sağlığına yönelik Hatay`da açılan diğer davalardan da süreçlerinden de bahseden Açıkalın, şu bilgileri aktardı:

“Örneğin enkaz kaldırma, moloz depolama faaliyetlerinin de halk sağlığı bakımından sorunlu olduğunu tespit ettik. Bunlarla ilgili de hem idari hem adli suç duyurularımızı yaptık. Açığa depolama olarak nitelendirdiğimiz sulak alanlara, yerleşim yerlerine moloz dökülmesi, başta asbestli maddeler olmak üzere insan sağlığını tehlike altına alabilecek 85 bine yakın zararlı kimyasalların havaya salınması ve halk sağlığını doğrudan etkilenmesi, olumsuz yönde etkilemesi, kalıcı hastalıklara yol açması riskiyle karşı karşıyayız. Yine bu süreçte mermer ve taş ocaklarına ÇED raporu alınmasına dair uygulamanın yönetmeliklere aykırı olarak valilik kararıyla kaldırıldığına şahitlik ettik. Bununla ilgili de bir idari dava açtık, hâlâ devam etmekte. Bu da yine doğrudan halk sağlığını olumsuz etkileyen bir karar, bir uygulama oldu.

“DEPREM SONRASI SÜREÇ HUKUKİ AÇIDAN SAĞLIKLI İLERLEMİYOR”

Hukuki açıdan deprem sonrası sürecin çok sağlıklı ilerlemediğini düşünüyoruz. Tabii baro olarak bizler hem bu kentte yaşayan birer yurttaş olarak hem bu kentin hukukunu temsil eden, halkın hakkını savunan bir meslek grubu olarak karşılaştığımız bu hukuksuzluklarla ilgili sürekli yasal süreçleri başlatıyoruz. Hem yasal sürecin ağır işlemesi hem bazen de zeytinlik alanlara ilişkin aldığımız yürütmenin durdurulma kararı gibi Dikmece`de, yargı kararlarına uyulmaması şeklinde tutumlarla karşılaşıyoruz. Hukuk devletinde olmaması gereken uygulamalar. Özellikle depremden bu kadar ağır etkilenen insanların bulunduğu bir bölgede, hukuken toplum yararına alınan mahkeme kararlarının uygulanması en büyük dileğimiz.”

“ALDIĞIMIZ KARARLARI UYGULATAMAMA SORUNUYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Hatay Barosu Başkanı Cihat Açıkalın, davaların süreçlerine ilişkin de şunları söyledi:

“Enkaz ve moloz kaldırma ile ilgili idare mahkemesinden bu hafta bir karar bekliyoruz. Karar aşamasında dosya, tahmin ediyorum ki yasa ve yönetmelik dikkate alınarak orada da o talebimiz de kabul edilecek. Dilerim ki Dikmece`de olduğu gibi olmaz, karar uygulanır bu defa. Bir de böyle bir problemimiz var bizim. Aldığımız kararları uygulatamama gibi bir sorunla karşı karşıyayız. Onun dışında yine ÇED raporunun alınmasına muafiyet getirilen valilik kararına karşı da ilk derece mahkemesi, ikiye bir oyla oy çokluğuyla davamızı reddetmişti ancak oradaki muhalefet şerhi ve dava dilekçemiz birlikte değerlendirilerek Adana İstinaf Mahkemesi`ne itiraz başvurusunda bulunduk. Orada da yine baronun talebi doğrultusunda, halk sağlığının korunması konusunda hukuken davanın kabulü gerekir diye düşünüyoruz. Beklentimiz bu yönde beklemek.”

“HATAY`DA TEMEL İNSANİ İHTİYAÇLAR KONUSUNDA BİLE HÂLÂ ÇOK GERİLERDEYİZ”

Açıkalın, bölgede yaşamaya devam eden depremzede yurttaşların sorunlarına da dikkat çekerek “Yaklaşan kış koşullarında başta geçici barınma olmak üzere vatandaşın taleplerinin, ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Aradan 10 aylık bir süre geçti. Temel insani ihtiyaçlar konusunda bile hâlâ çok gerilerdeyiz Hatay olarak. Bunların karşılanması konusunda beklentimizi, dileğimizi ifade etmek isterim” çağrısını yaptı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA