28 Nisan 2024 Pazar

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

TBMM`DE BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ… NUMAN KURTULMUŞ: “DÜNYADA HAK, HUKUK, ADALET EKSENİNDE GELİŞECEK YENİ BİR SİSTEME İHTİYAÇ VAR”


TBMM Genel Kurulu`nda bütçe görüşmelerinin açılışını yapan Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş; “İnsan hakları ihlallerinin durdurulabilmesi için dünyada hak, hukuk, adalet ekseninde gelişecek yeni bir sisteme ihtiyaç vardır. En son Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nde (BMGK) alınamayan ateşkes kararı dolayısıyla bu karara sebep olanlar, bu karar aleyhine el kaldıranlar bundan sonra Gazze`de işlenecek insanlık suçlarının doğrudan doğruya sorumlularıdır. Bu vesile ile insanlığın hak ve hukukun korunduğu, yeryüzünde savaşların, haksızlıkların ortadan kaldırıldığı yeni bir dünyanın kurulması temennisi ile böyle bir dünyanın kurulabilmesi için Türkiye`nin, TBMM`nin bu anlamda öncü olmak, garantör olmak noktasında Türkiye`nin hedeflerini ortaya koyacağı yeni bir döneme geçilmesini temenni ediyorum” dedi.

 

Tarih : 11 Aralık 2023 Pazartesi 12:36   Okunma : 164

TBMM Genel Kurulu`nda bütçe görüşmelerinin açılışını yapan Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş; “İnsan hakları ihlallerinin durdurulabilmesi için dünyada hak, hukuk, adalet ekseninde gelişecek yeni bir sisteme ihtiyaç vardır. En son Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nde (BMGK) alınamayan ateşkes kararı dolayısıyla bu karara sebep olanlar, bu karar aleyhine el kaldıranlar bundan sonra Gazze`de işlenecek insanlık suçlarının doğrudan doğruya sorumlularıdır. Bu vesile ile insanlığın hak ve hukukun korunduğu, yeryüzünde savaşların, haksızlıkların ortadan kaldırıldığı yeni bir dünyanın kurulması temennisi ile böyle bir dünyanın kurulabilmesi için Türkiye`nin, TBMM`nin bu anlamda öncü olmak, garantör olmak noktasında Türkiye`nin hedeflerini ortaya koyacağı yeni bir döneme geçilmesini temenni ediyorum” dedi.

TBMM`de iki hafta sürecek 2024 Bütçe Kanun Teklifi görüşmeleri bugün başladı. TBMM Genel Kurulu`nda bütçe görüşmelerinin ilk gününü yöneten TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş açılış konuşması yaptı.

Numan Kurtulmuş, şunları söyledi:

“10 Aralık 1948 İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi`nin kabul edilişinin 75. yıldönümü dolayısıyla sizler adına da Meclis`in fikirlerini açıklamakta yarar görüyorum. İki büyük dünya savaşından sonra yüzbinlerce insanın öldürüldüğü, sakat kaldığı; şehirlerin yıkıldığı, kültürel eserlerin yok edildiği, atom bombası atılarak sadece o anda yaşayan insanların değil, ondan sonra yaşayacak insanların da hastalıklara duçar olmasının sağlandığı, büyük toplumsal kutuplaşmaların, büyük düşmanlıkların ortaya çıkarıldığı ve maalesef savaşın acılarının on yıllar boyunca sürmesinin sonunda insanoğlu; bütün milletler, uluslararası camia olarak bugün baktığımızda fevkalade önemli olan bir evrensel metni ortaya koydular.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi adını verdiğimiz bu beyanname, esası itibarıyla fevkalade iyi hazırlanmış, temel insani değerlere atıfta bulunan bugün bile insanlığın ihtiyaç duyduğu duyguları, dünya siyaset tarihine bir üst hukuk normu olarak kazandırmış olan bir metindir.

Sadece ilk maddesi bile; ‘İnsanlar özgür, eşit ve hak sahibi olarak doğarlar; insanlar birbirlerinin kardeşi olarak hareket etmek durumundadırlar` diyen ilk maddesi bile bugün insanlığın ihtiyaç duyduğu fevkalade önemli bir hukuk metnini ortaya koyuyor.

Ama ne yazık ki; bu 75 yıllık süre içinde bu metnin fevkalade iyi hazırlanmış cümlelerine rağmen insanlık, insan hakları bakımından, insanlık onuru bakımından ağır bedeller ödemiştir. Güney Afrika`da, Ruanda`da, Latin Amerika ülkelerinde, Irak`ta, Suriye`de, Myanmar`da; dünyanın birçok yerinde büyük insani dramlar yaşanmış, insan hakları ihlallerinin yaşandığı çok açık insanlık suçları işlenmiştir.

Ne yazık ki bugün de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi`nin kabul edildiğinin 75 yıl sonrasında bugün de bizim coğrafyamızda, Filistin topraklarında, Gazze`de ağır insanlık suçları işlenmektedir. Biz burada konuşurken, Gazze`nin şehirlerinin, sokaklarının neredeyse yeryüzünden silinmesi iradesi ile yok edildiği ağır bir insanlık suçunu yaşıyoruz.

“BİR EL İNSAN HAKLARININ İHLALLERİNİN DEVAM ETMESİNDEN YANA OY KULLANMIŞ VE GAZZE`DE DEVAM EDEN BU ZULÜM DURDURULAMAMIŞTIR”

Aynı şekilde İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi`nin açık hükümlerine rağmen bugün insanlık Gazze`de yaşanan, 67. gününe ulaşmış olan bu insanlık suçlarını önlemede, ne yazık ki yetersiz kalıyor. Şunu söylemek herhalde abartı değildir: Bir metin olarak fevkalade insani değerleri esas alan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, esasında sadece raflarda kalan, sadece iyi temennilerden ibaret bir metin halindedir. Ne yazık ki, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi`nde dile getirilen ağır insanlık suçlarını önleyebilecek bir küresel sistem mevcut değildir. İşte en son BMGK`da 13 ülkenin bu insanlık dramının durdurulması, acil ateşkesin sağlanmasını temin etmek üzere verdiği karara rağmen; bir el hukuksuzluğa kalkmış, insan haklarının ihlallerinin devam etmesinden yana oy kullanmış ve ne yazık ki şu anda Gazze`de devam eden bu zulüm durdurulamamıştır. Bu anlamda baktığınız zaman insan hakları beyannamesinin yanında BM de sadece kâğıt üzerinde var olan bir kuruluş mahiyeti kazanmıştır.

Bu vesile ile bunu bir kere daha TBMM adına, daha evvel iki kez Gazze konusunda insani duyarlılığını ortaya koymuş olan altı siyasi partimizin ortak deklarasyonu ile bu fikrini ortaya koymuş olan Meclis adına bir kez daha ifade etmek istiyorum: İnsan hakları ihlallerinin durdurulabilmesi için dünyada yeni bir hak, hukuk, adalet ekseninde gelişecek yeni bir sisteme ihtiyaç vardır. En son BMGK`da alınamayan ateşkes kararı dolayısıyla bu karara sebep olanlar, bu karar aleyhine el kaldıranlar bundan sonra Gazze`de işlenecek insanlık suçlarının doğrudan doğruya sorumlularıdır.

Bu vesile ile insanlığın hak ve hukukun korunduğu, yeryüzünde savaşların, haksızlıkların ortadan kaldırıldığı yeni bir dünyanın kurulması temennisi ile böyle bir dünyanın kurulabilmesi için Türkiye`nin, TBMM`nin bu anlamda öncü olmak, garantör olmak noktasında Türkiye`nin hedeflerini ortaya koyacağı yeni bir döneme geçilmesini temenni ediyorum.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA