30 Nisan 2024 Salı

16:39   AKDENİZ BELEDİYESİ EŞ BAŞKANLARDAN ORTAK “1 MAYIS” MESAJI   15:02   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL: "TAKSİM`İ KAPATMAK ANAYASA TANIMAMAKTIR`` (1)   13:58   ALİ YERLİKAYA: "TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI YAPAN VE 1 MAYIS GÜNÜNÜ PROVOKE ETMEYE YÖNELİK HAZIRLIK İÇERİSİNDE OLAN 58 ŞÜPHELİ YAKALANDI"   13:51   TGC, 1 MAYIS`TA BASIN EMEKÇİLERİ İÇİN CAN GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI ÇAĞRISI YAPTI   13:27   MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TUNCER, ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ   12:41   YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖZYİĞİT’TEN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI   12:36   TARSUS’TA PARKLAR ARTIK DAHA TEMİZ DAHA KONFORLU   12:22   TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ`UN "YENİ ANAYASA" TURU...    10:58   CHP MEZİTLİ İLÇE BAŞKANI YILMAZ’DAN 1 MAYIS MESAJI   10:50   GELECEK PARTİSİ İL BAŞKANI KARIŞ’TAN 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJI   10:47   GÜLCAN KIŞ’TAN 1 MAYIS MESAJI   10:22   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ‘GÖKKUŞAĞININ ALTINDA` OYUNU İLE GAZİANTEPLİ ÇOCUKLARLA BULUŞTU   10:22   BURHANETTİN BULUT: "TAKSİM`İ EMEKÇİYE KAPATAN İKTİDAR AYM KARARLARINI İHLAL ETMEKTEDİR"   10:01   İSTANBUL VALİLİĞİ, ‘OLAĞANÜSTÜ` 1 MAYIS ÖNLEMLERİNİ AÇIKLADI... TOPLU ULAŞIM KISITLANACAK. TRAMVAY, OTOBÜS, METRO, MARMARAY VE BAZI DENİZ SEFERLERİ DURDURULACAK   09:46   MÜZEYYEN ŞEVKİN: "EMEKLİYİ KANDIRMAYI BIRAKIN. `EMEKLİ YILI` İLAN ETTİK DİYEREK ONLARIN AKLIYLA DALGA GEÇMEYİN"   08:33   İSTANBUL VALİLİĞİ: 1 MAYIS`TA KARAYOLLARINDA KISITLAMA 04.00, DENİZ VE RAYLI SİSTEMDE 05.30`DA BAŞLAYACAK   01:15   MÜSAVAT DERVİŞOĞLU: “İYİ PARTİ OLARAK TEK ADAMLIĞI KÖKLEŞTİRECEK BİR REVİZYON ARAYIŞINA İZİN VERMEYİZ”   16:30   GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT: "TAHİR ELÇİ`NİN KATİLLERİNİN ADALET ÖNÜNDE HESAP VERMESİ İÇİN SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"   16:14   EKREM İMAMOĞLU`NA TAŞLI SALDIRI DAVASI 24 HAZİRAN`A ERTELENDİ   16:05   TARSUS BELEDIYESI’NDE KIRSAL MAHALLELERDE YOL BAKIM ÇALIŞMA SEFERBERLİĞİ  
 
     
   

GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ: “ÜNİVERSİTEYE, İŞE YERLEŞMEK İÇİN SIRA BEKLEYEN HALKIMIZ ARTIK HUZUREVİNE YATMAK İÇİN BİLE SIRA BEKLİYOR”


CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, “Son 5 yılda, 65 yaş üstü nüfus yüzde 22,6 arttı. Nüfusumuz hızla yaşlanırken yaşlılarımızın hayatlarını kimseye muhtaç olmadan idame ettirebilecekleri huzurevlerinin sayıları çok yetersiz. Hangi ilde olursa olsun huzurevi bekleyen büyük sayımız çok yüksek. Üniversiteye girmek için, işe yerleşmek için sıra bekleyen halkımız artık huzurevine yatmak için bile sıra bekliyor” dedi.

 

Tarih : 14 Aralık 2023 Perşembe 11:40   Okunma : 183

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, “Son 5 yılda, 65 yaş üstü nüfus yüzde 22,6 arttı. Nüfusumuz hızla yaşlanırken yaşlılarımızın hayatlarını kimseye muhtaç olmadan idame ettirebilecekleri huzurevlerinin sayıları çok yetersiz. Hangi ilde olursa olsun huzurevi bekleyen büyük sayımız çok yüksek. Üniversiteye girmek için, işe yerleşmek için sıra bekleyen halkımız artık huzurevine yatmak için bile sıra bekliyor” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye`deki huzurevlerindeki yetersizliği TBMM gündemine taşıyarak konuyla ilgili araştırma önergesi verdi. İlgezdi`nin önergesinde şu ifadeler yer aldı:

"ÜNİVERSİTEYE, İŞE YERLEŞMEK İÇİN SIRA BEKLEYEN HALKIMIZ ARTIK HUZUREVİNE YATMAK İÇİN BİLE SIRA BEKLİYOR”

“Son 5 yılda, 65 yaş üstü nüfus yüzde 22,6 arttı. Nüfusumuz hızla yaşlanırken yaşlılarımızın hayatlarını kimseye muhtaç olmadan idame ettirebilecekleri huzurevlerinin sayıları çok yetersiz. Hangi ilde olursa olsun huzurevi bekleyen büyük sayımız çok yüksek. Üniversiteye girmek için, işe yerleşmek için sıra bekleyen halkımız artık huzurevine yatmak için bile sıra bekliyor. Ekonomik kaygılar, kentleşme ve diğer etmenler yüzünden doğum hızı ülkemizde ciddi şekilde azalıyor. TÜİK`e göre 2017 yılında 65 yaş ve üzerindeki nüfus 6 milyon 895 bin 385 kişiyken son beş yılda yüzde 22,6 artarak 2022 yılında, 8 milyon 451 bin 669 kişiye ulaşmıştı. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı ise 2017 yılında yüzde 8 buçukken 2022 yılında yüzde 9,9`a yükseldi. Yapılan projeksiyonlara göre, 2023 yılında yaşlı nüfus oranının ülkemizde yüzde 10`u aşacağı, 2050 yılındaysa yüzde 21 oranına ulaşacağı öngörülüyor.

"BÜTÜN ÜLKEDE 8 BUÇUK MİLYONLUK 65 YAŞ ÜSTÜ İÇİN 40 BİN YATAK”

Yaşlı bakım hizmetlerinde önemli bir yeri bulunan huzurevlerinin sayısı, kapasite ve yurt sathına dağılım bakımından yetersizliği ciddi bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde sunum yapan Sayın Bakan, ülkemizde 40 yaşlı yaşam evi; bakanlığa bağlı 169 huzurevi; belediyeler, dernekler, vakıflar, azınlıklar ve özel kuruluşlara ait 266 huzurevi bulunduğunu açıkladı. Bakım sistemine bakacak olursak Sayın Bakanın sunumunda, şu anda Bakanlığa bağlı olan ve ağırlıklı büyükşehirlerde olan 169 huzurevinde yaklaşık 18 bin yatak kapasitesi mevcut. Son dönemde özellikle özel sektörde hızla artan 266 adet huzurevi bulunmakta ve yine devlettekine yakın -devlette 18 bin yatak- özel sektörde de 18 bin yatak kapasitesi... Zaten çarpıklık burada başlıyor. Bir de diğer grup olarak belirttiğimiz Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) ve belediyelere bağlı yaklaşık 3 bin yatak kapasiteli yaşlı bakım merkezi mevcut. Total olarak bütün ülkede 8 buçuk milyonluk 65 yaş üstü için 40 bin yatak...

"DEVLETİMİZ, HUZUREVLERİ MALİYETLİ OLDUĞUNDAN EVDE BAKIM UYGULAMASINI YAYGINLAŞTIRMAYI TERCİH EDİYOR”

1 milyon 632 bin tek başına yaşayan yaşlımız var ve bunun 700 bini 85 üstünde. Bunlara gerçek anlamda yaşlı bakım gerekiyor ve biz bu 700 bin kişi için sadece 40 bin yatakla hizmet veriyoruz. Devletimiz, huzurevlerinin maliyetli olduğundan hareketle daha az maliyetli olan yaşlıların evde bakımına mali destek sağlanması uygulamasını yaygınlaştırmayı tercih ediyor. Yerinde bakım uygulaması da önemli bir uygulama ancak bu uygulamanın yaygınlaşması huzurevlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırmıyor. Gittikçe yaşlanan nüfusumuz için ortaya çıkan ve çıkacak olan huzurevi ihtiyacının şimdiden dikkate alınmak zorunluluğu var.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA