30 Nisan 2024 Salı

10:58   CHP MEZİTLİ İLÇE BAŞKANI YILMAZ’DAN 1 MAYIS MESAJI   10:50   GELECEK PARTİSİ İL BAŞKANI KARIŞ’TAN 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJI   10:47   GÜLCAN KIŞ’TAN 1 MAYIS MESAJI   10:22   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ‘GÖKKUŞAĞININ ALTINDA` OYUNU İLE GAZİANTEPLİ ÇOCUKLARLA BULUŞTU   10:22   BURHANETTİN BULUT: "TAKSİM`İ EMEKÇİYE KAPATAN İKTİDAR AYM KARARLARINI İHLAL ETMEKTEDİR"   10:01   İSTANBUL VALİLİĞİ, ‘OLAĞANÜSTÜ` 1 MAYIS ÖNLEMLERİNİ AÇIKLADI... TOPLU ULAŞIM KISITLANACAK. TRAMVAY, OTOBÜS, METRO, MARMARAY VE BAZI DENİZ SEFERLERİ DURDURULACAK   09:46   MÜZEYYEN ŞEVKİN: "EMEKLİYİ KANDIRMAYI BIRAKIN. `EMEKLİ YILI` İLAN ETTİK DİYEREK ONLARIN AKLIYLA DALGA GEÇMEYİN"   08:33   İSTANBUL VALİLİĞİ: 1 MAYIS`TA KARAYOLLARINDA KISITLAMA 04.00, DENİZ VE RAYLI SİSTEMDE 05.30`DA BAŞLAYACAK   01:15   MÜSAVAT DERVİŞOĞLU: “İYİ PARTİ OLARAK TEK ADAMLIĞI KÖKLEŞTİRECEK BİR REVİZYON ARAYIŞINA İZİN VERMEYİZ”   16:30   GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT: "TAHİR ELÇİ`NİN KATİLLERİNİN ADALET ÖNÜNDE HESAP VERMESİ İÇİN SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"   16:14   EKREM İMAMOĞLU`NA TAŞLI SALDIRI DAVASI 24 HAZİRAN`A ERTELENDİ   16:05   TARSUS BELEDIYESI’NDE KIRSAL MAHALLELERDE YOL BAKIM ÇALIŞMA SEFERBERLİĞİ   16:01   TOROSLAR AKADEMİ EĞİTİM MERKEZİ’NDE SINAVA HAZIRLANAN ÖĞRENCİLERE ETÜT DESTEĞİ    15:48   SEZGİN TANRIKULU: “MÜTALAA, TAHİR ELÇİ`NİN ÖLDÜRÜLMESİNE İLİŞKİN SORUŞTURMANIN NASIL YANLIŞ YÜRÜTÜLDÜĞÜNÜ ORTAYA KOYUYOR”   15:36   YARGITAY, 28 TURDUR BAŞKANINI SEÇEMİYOR… SEÇİMİN YARIN YAPILACAK 29. TURUNDA MUHSİN ŞENTÜRK VE ÖMER KERKEZ YARIŞACAK   15:15   BİRLİK SAĞLIK SEN MUĞLA İL TEMSİLCİSİ GÜL: "YIKIM KARARI VERİLEN MENTEŞE DEVLET HASTANESİ`NE BADANA VE BOYASI İÇİN 800 BİN LİRA ÖDENEK ÇIKARTILDI"   14:53   TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ YENİ ANAYASA TEKLİFİ İÇİN PARTİ GRUPLARINA ZİYARETE BAŞLAYACAK   14:27   UTKU ÇAKIRÖZER, MİNE ÖZERDEN VE ÇİĞDEM MATER`İ BAKIRKÖY CEZAEVİ`NDE ZİYARET ETTİ: "GEZİ DAVASI TUTUKLULARI DERHAL SERBEST BIRAKILMALI"   14:27   ÇUKUROVA BASKETBOL KULÜBÜ MERSİN YÖNETİMİNDEN VAHAP SEÇER`E ZİYARET   14:23   BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ`NİN BORCU BELEDİYE BİNASINA ASILDI... AHMET AKIN: "ASLA `ENKAZ DEVRALDIK` DEMEYECEĞİZ. MAZERET DEĞİL İŞ ÜRETECEĞİZ"  
 
     
   

SEYİT TORUN`DAN BASIN İLAN KURUMU`NUN YAYINLANMASINA ARACI OLDUĞU İLAN VE REKLAMLARDAN ALDIĞI KOMİSYON ORANININ YÜZDE 3-5`E DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN KANUN TEKLİFİ


CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Basın İlan Kurumu`nun (BİK) yayınlanmasına aracı olduğu ilan ve reklamlar üzerinden aldığı yüzde 10-15 oranındaki komisyonların yüzde 3-5 bandına çekilmesi için kanun teklifi verdi. Torun, teklifin gerekçesinde; "Özellikle yerel basın emekçileri çalışmaya devam edebilmek için BİK`ten gelecek ödemelere bel bağlamışlardır. Örnek vermek gerekirse BİK`ten 100 liralık ilan alan bir yayın organının eline bütün kesintilerden sonra 65 lira kalmaktadır. Söz konusu kesintiler devam ettiği sürece yerel basında kepenk kapatmalar artacak, yerelin sesi kısılacaktır" dedi.

 

Tarih : 14 Aralık 2023 Perşembe 12:50   Okunma : 387

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Basın İlan Kurumu`nun (BİK) yayınlanmasına aracı olduğu ilan ve reklamlar üzerinden aldığı yüzde 10-15 oranındaki komisyonların yüzde 3-5 bandına çekilmesi için kanun teklifi verdi. Torun, teklifin gerekçesinde; "Özellikle yerel basın emekçileri çalışmaya devam edebilmek için BİK`ten gelecek ödemelere bel bağlamışlardır. Örnek vermek gerekirse BİK`ten 100 liralık ilan alan bir yayın organının eline bütün kesintilerden sonra 65 lira kalmaktadır. Söz konusu kesintiler devam ettiği sürece yerel basında kepenk kapatmalar artacak, yerelin sesi kısılacaktır" dedi.

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun Basın İlan Kurumu`nun yayınladığı ilan ve reklamlar üzerinden aldığı yüzde 10-15 oranındaki komisyonların yüzde 3-5 bandına çekilmesi için TBMM Başkanlığı`na kanun teklifi verdi. Kanun teklifinin gerekçesinde basın yayın organlarının yaşadığı sorunlara değinen Torun, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"2018`DEN BERİ DERİNLEŞEN EKONOMİK KRİZ NEDNEİYLE . ÇOK SAYIDA YAYIN ORGANI KEPENK KAPATTI, BASIN EMEKÇİLERİ İŞSİZ KALDI"

"2018 yılından beri ülkemizde derinleşen ekonomik kriz, 2019 yılının son günlerinde başlayarak bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını, 2021 yılı itibarıyla sıklıkla yaşanan döviz kuru dalgalanmaları Türkiye ekonomisini yerle bir etmiştir. Bütün toplum kesimlerini sarsan bu olumsuz ekonomik gelişmeler basın-yayın organlarını derin bir borç girdabına sürüklemiştir. Çok sayıda yayın organı kepenk kapatmış, basın emekçilerimiz işsiz kalmıştır. Kriz döneminde yüzde 160 seviyesine kadar yükselen enflasyon sebebiyle elektrik, ısınma, su ve iletişim bedelleri fahiş oranlarda zamlanırken, özellikle matbaa alanında kullanılan kâğıt, aydınger kâğıdı, baskı için kullanılan kimyasalların fiyatları yayın maliyetlerini dayanılmaz seviyelere yükseltmiştir.

"SON 1 YILDA BASKI KAĞITLARINA YÜZDE 200 ZAM GELDİ"

Sadece son 1 yıl içerisinde baskı kağıtlarına yüzde 200`e yakın zam gelmiştir. Gelirleri temel olarak Basın İlan Kurumu(BİK) üzerinden aldıkları gelirlere dayalı olan özellikle düşük gelirli yayın organları ayakta kalma mücadelesi vermektedirler. BİK Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde öngörüldüğü üzere BİK yayınladığı ilan ve reklamlar üzerinden yüzde 10 ila 15 oranında bir komisyon kesintisi yapmaktadır. Söz konusu ilan gelirlerinden Katma Değer Vergisi kesildiğinde ortada gelir sayılabilecek bir meblağ kalmamaktadır.

"BİK`TEN 100 LIRALIK ILAN ALAN BIR YAYIN ORGANININ ELINE BÜTÜN KESİNTİLERDEN SONRA 65 LİRA KALMAKTA"

Özellikle yerel basın emekçileri çalışmaya devam edebilmek için BİK`ten gelecek ödemelere bel bağlamışlardır. Örnek vermek gerekirse BİK`ten 100 liralık ilan alan bir yayın organının eline bütün kesintilerden sonra 65 lira kalmaktadır. Söz konusu kesintiler devam ettiği sürece yerel basında kepenk kapatmalar artacak, yerelin sesi kısılacaktır. Özellikle küçük yerleşimlerde yaşayan yurttaşlarımızın sorunlarını dile getirmeleri için paha biçilemez değerde olan yerel basının ortadan kalkması bir anlamda demokrasinin ve çok sesliliğin ortadan kalkması anlamına gelecektir.

"BİK YAYINLANMASINA ARACI OLDUĞU İLAN VE REKLAM ÖDEMELERİNDEN ALDIĞI KOMİSYONU YÜZDE 10-15 TEN YÜZDE 3-5 ORANINA DÜŞÜRSÜN"

Covid-19 pandemisi ve ekonomik krizden olumsuz etkilenmiş olan basın yayın organlarının gelirlerinin artırılması için BİK ilan ve reklamları üzerinden kesilen komisyon ücretlerinin düşürülmesini amaçlayan Kanun Teklifi ile Basın İlan Kurumu`nun yayınlanmasına aracı olduğu ilan ve reklam ödemelerinden komisyon ücreti adı yapılan kesintilerin oranlarının yüzde 10-15 aralığından yüzde 3-5 bandına çekilmesi öngörülmektedir."

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA