1 Mayıs 2024 Çarşamba

01:38   CHP`Lİ YAVUZYILMAZ, İLİÇ`TE BAŞKA BİR MADEN ŞİRKETİNİN DE LİÇ YIĞDIĞINI AÇIKLADI   01:12   ÖZGÜR ÖZEL, STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARIYLA TBMM`DE BİR ARAYA GELDİ   22:09   KILIÇDAROĞLU`NDAN 1 MAYIS`TA TAKSİM ÇAĞRISI: "EMEKÇİLERİN PARTİMİZ İLE BERABER OMUZ OMUZA TAKSİM`DE OLMALARINI DİLİYORUM"   21:48   ÖZGÜR ÖZEL, FİLİSTİN ÖĞRENCİLER BİRLİĞİ TEMSİLCİLERİYLE TBMM`DE BİR ARAYA GELDİ   21:36   GÜLCAN KIŞ: "ULUSAL ÇIKARLARIMIZA UYGUN, YERLİ VE GERÇEKÇİ BİR ENERJİ POLİTİKASINA İHTİYACIMIZ VAR"   21:08   GAZETECİLER, 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ`NDE PROPAGANDAYA KARŞI HAKİKATİ KONUŞACAK   20:33   ERDOĞAN`DAN 1 MAYIS AÇIKLAMASI: "MÜSAADE EDİLENLER DIŞINDA BİR ALANDA MİTİNG DÜZENLEMEK İYİ NİYETLİ DEĞİLDİR"   20:10   CHP`Lİ ADIGÜZEL`DEN AKP`YE SAĞLIK SİSTEMİ ELEŞTİRİSİ: "HÜKÜMET, BİRİKEN SORUNLARI SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÜKLEMEKTEDİR"   20:02   TBMM İLİÇ KOMİSYONU, ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI`NI DİNLEDİ... "İLİÇ YIĞININDA KAYMALAR 3 AY ÖNCESİNDEN TESPİT EDİLDİ"   19:49   CHP`NİN, "ÜNİVERSİTELERDE YAŞANAN ANTİDEMOKRATİK YÖNETİM SÜREÇLERİNİN ETKİLERİ ARAŞTIRILSIN" ÖNERİSİ TBMM`DE REDDEDİLDİ   19:25   DEM PARTİ`Lİ ÇİFTYÜREK: "2024`ÜN 4 AYINDA 425 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ. TERÖR MÜ ARIYORSUNUZ; BUYRUN SİZE SOSYAL TERÖR"   18:28   ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESİ 2 MAYIS`TA AKP GENEL MERKEZİ`NDE GERÇEKLEŞECEK   18:13   TBMM GENEL KURULU`NDA AKP VE CHP MİLLETVEKİLERİ ARASINDA "İBB ÇUKURU" TARTIŞMASI... MURAT EMİR: "TABİİ Kİ GEREĞİNİ YAPACAĞIZ AMA BUNDAN SİYASET ÜRETELİM DİYORSANIZ BAŞKA KAPIYA"   17:50   GÜLÜSTAN KOÇYİĞİT: "YARIN İSTANBUL`DA KİMİN BURNU KANASA BUNUN SORUMLUSU TAKSİM`İ YASAKLAYAN HÜKÜMETTİR, İÇİŞLERİ BAKANLIĞI`DIR"   17:34   CANDAN YÜCEER`DEN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI   17:32   KEÇİÖREN AİLE TERAPİ MERKEZİ`NDE ``GİZLİ`` GİRİŞ... BAŞKAN ÖZARSLAN: "ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER VE TURGUT ALTINOK TARAFINDAN KULLANILMIŞ"   17:07   SOSYAL MEDYADA “HER YER TAKSİM HER YER 1 MAYIS” ETİKETİYLE KAMPANYA BAŞLATILDI   16:45   SİNAN ATEŞ CİNAYETİ... 17 KİŞİ HAKKINDAKİ SORUŞTURMA SÜRÜYOR   16:39   AKDENİZ BELEDİYESİ EŞ BAŞKANLARDAN ORTAK “1 MAYIS” MESAJI   16:33   EDANUR GEZER`İN ÖLÜMÜYLE İLGİLİ İMAMOĞLU`NDAN İLK AÇIKLAMA: “SORUMLULARI CEZASIZ BIRAKMAYACAĞIZ. BU OLAYIN SİYASİ İSTİSMAR MALZEMESİ HALİNE GETİRİLMESİNİ DE UTANARAK İZLİYORUZ”  
 
     
   

KAYIHAN PALA: “MECLİS`TE GÖREV YAPAN YAKLAŞIK ALTI BİN KİŞİ, ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNDEN YARARLANAMAMAKTADIR”


CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, “Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez`in kürsüdeki konuşması sırasında düşmesi ve sonrasında hayatını kaybetmesi, Meclis`teki çalışan sağlığı ve güvenliği önlemlerinin gözden geçirilmesini zorunlu kılmıştı. TBMM İdari Teşkilat Birimlerinde yalnızca 4/D`li çalışan 920 kişi için işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları görevlendirilmiş durumda. AKP tarafından 2012 yılında çıkartılan kanuna göre tüm çalışanların kapsam altına alınması gerekirdi. Ancak Cumhurbaşkanlığı Hükümeti sürekli olarak kamu kurumlarında tüm çalışanları kapsayacak işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirmelerini ertelediği için Meclis`te görev yapan yaklaşık altı bin kişi çalışan sağlığı ve güvenliği hizmetlerinden yararlanamamaktadır" açıklamasını yaptı.

 

Tarih : 9 Ocak 2024 Salı 14:53   Okunma : 337

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, “Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez`in kürsüdeki konuşması sırasında düşmesi ve sonrasında hayatını kaybetmesi, Meclis`teki çalışan sağlığı ve güvenliği önlemlerinin gözden geçirilmesini zorunlu kılmıştı. TBMM İdari Teşkilat Birimlerinde yalnızca 4/D`li çalışan 920 kişi için işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları görevlendirilmiş durumda. AKP tarafından 2012 yılında çıkartılan kanuna göre tüm çalışanların kapsam altına alınması gerekirdi. Ancak Cumhurbaşkanlığı Hükümeti sürekli olarak kamu kurumlarında tüm çalışanları kapsayacak işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirmelerini ertelediği için Meclis`te görev yapan yaklaşık altı bin kişi çalışan sağlığı ve güvenliği hizmetlerinden yararlanamamaktadır" açıklamasını yaptı.

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez`in TBMM Genel Kurulu`nda fenalaşması ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmesinin ardından 15 Aralık 2023`te; Meclis`te çalışan sağlığı ve iş güvenliği için alınan tedbirlerle ilgili TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş`un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, 4 Ocak`ta önergeye yanıt verdi.

Pala, şu soruları yöneltmişti:

“TBMM`de kaç işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalışmaktadır? TBMM yerleşkesinde en son risk değerlendirmesi ne zaman yapılmıştır? Risk değerlendirme raporları kimler tarafından hazırlanmıştır? Risk değerlendirmesinde Genel Kurul Salonunda yaşanabilecek olaylar/kazalar konusunda bir değerlendirme yapılmış; hangi önlemler önerilmiştir?

Genel Kurul salonundaki kürsünün çevresine ilişkin, mermer merdivene yakınlık gibi daha önce hangi riskler öngörülmüştür? Kocaeli Milletvekili Sayın Hasan Bitmez`in yere düşmesi sonrasında yaşananlar ile ilgili (milletvekilinin uzun süre salonda kalması, ilgili sağlık personelinin müdahale edememesi, en yakın sağlık kuruluşu yerine uzak bir hastaneye götürülmesi gibi) Başkanlığınız tarafından hazırlanmış bir rapor var mıdır? Bundan sora meydana gelebilecek olay ve kazalara ilişkin Başkanlığınızın nasıl bir eylem planı bulunmaktadır?”

Bekir Bozdağ`ın bu sorulara yanıtları ise şöyle oldu:

“TBMM İdari Teşkilat Birimlerinde (Ankara, İstanbul ve Yalova), 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu`nun altıncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi gereğince, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı olma niteliğini haiz mevzuatın öngördüğü sayıda personel, asli görevlerinin yanında ve belirtilen çalışma sürelerine riayet edilmek kaydıyla; sadece 4D`li çalışanlar(920 çalışan) için 1 işyeri hekimi ve 4 iş güvenliği uzmanı (üçü Ankara, biri İstanbul ve Yalova birimleri için) görevlendirilmesi yapılmıştır.

Kocaeli Milletvekili merhum Hasan Bitmez`e ilk müdahale için bir dakika içerisinde Genel Kurul ana Bina İlk Yardım Merkezi içerisindeki acil sağlık ekibi tarafından ulaşılmıştır. Görevli doktor ve ekibi ile hekim milletvekillerimiz tarafından gerekli tıbbi ekipman ve CPR protokolü (endotrakeal entübasyon, adrenalin ve kardiyak mesaj) uygulanarak ilk müdahale gerçekleştirilmiştir. En uygun ve kapsamlı tedavinin yapılabileceği Bilkent Şehir Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı ile iletişime geçilmiş, Kocaeli milletvekili merhum Hasan Bitmez`in sağlık durumu hakkında bilgilendirme yapılarak gerekli tedavinin yapılması amacıyla hastaneye yatışı sağlanmıştır.”

CHP`li Kayıhan Pala, Bozdağ`ın yanıtını yaptığı yazılı açıklama ile değerlendirdi. Pala`nın açıklaması şöyle:

“Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez`in kürsüdeki konuşması sırasında düşmesi ve sonrasında hayatını kaybetmesi, Meclis`teki çalışan sağlığı ve güvenliği önlemlerinin gözden geçirilmesini zorunlu kılmıştı. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ tarafından yanıtlanan soru önergesi, çalışan sağlığı ve güvenliği düzenlemelerine Meclis`te bile tam olarak uyulmadığını açık olarak ortaya koydu.

Verilen yanıta göre TBMM İdari teşkilat Birimlerinde (Ankara, İstanbul ve Yalova) yalnızca 4/D`li çalışan 920 kişi için işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları görevlendirilmiş durumda. Oysa AKP tarafından 2012 yılında çıkartılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre tüm çalışanların kapsam altına alınması gerekirdi. Ancak Cumhurbaşkanlığı Hükümeti sürekli olarak kamu kurumlarında tüm çalışanları kapsayacak işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirmelerini ertelediği için (En son 27/12/2023 tarihli 7491 sayılı Kanun ile 31/12/2024 tarihine ertelendi), Meclis`te görev yapan yaklaşık altı bin kişi çalışan sağlığı ve güvenliği hizmetlerinden yararlanamamaktadır.

Merhum Hasan Bitmez`in hayatını kaybettiği Genel Kurul Salonu ve kürsü çevresiyle ilgili, mevzuatta var olmasına rağmen herhangi bir risk değerlendirmesinin yapılmamış olduğu da verilen yanıttan anlaşılmaktadır.

Daha da vahim olan, böyle bir olayın öngörülmemiş olması ve acil durum planının yapılmamış olmasıdır. Acil durum planı olmayınca, maalesef, olay soru önergesine verilen yanıtta açık olarak yazıldığı gibi ‘anlık değerlendirmelerle` yönetilmeye çalışılmıştır. Bu nedenle ambulansa en yakın olan çıkış kapısı yerine, daha uzak bir çıkış kapısı tercih edilmiş, kalp krizi geçiren hasta en yakın hastane yerine, daha uzak bir hastaneye, üstelik Meclis`te görev yapan uzman hekim tarafından değil, bir milletvekili tarafından verilen kararla nakledilmiştir. Hekim milletvekillerinin bu süreçte acil müdahalede bulunması meslekleri gereğidir, ancak görevli uzmanlar olay yerine geldikten sonra sürecin onlar tarafından yönetilmesi gerekirdi. Meclis`te bile ortaya çıkan çalışan sağlığı ve güvenliği önlemlerinin yetersizliği, kamu kurumlarında görev yapan çalışanların iş kazalarından ve meslek hastalıklarından korunma ile ilgili durumunu göstermesi bakımından çarpıcıdır. TBMM Başkanlığı ivedi olarak 6331 sayılı kanunu eksiksiz uygulamalı ve kamu kurumlarında işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının görevlendirilmesinin ertelenmesinden ivedi olarak vazgeçilmelidir. Aksi halde, kamu kurumlarında görev yapan çalışanların sağlığı olumsuz etkilenmeye devam edecektir.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA