3 Haziran 2024 Pazartesi

17:29   RIZE`DE ``ÇAY MITINGI``NE KATıLAN ÜRETICILERINDEN ÇAĞRı: ``YAŞ ÇAY ALıM FIYATı EN AZ 25 TL OLMALı``   17:21   ÖZGÜR ÖZEL: "BELEDIYELER BIRLIĞI`NDE 14 YÖNETICIDEN 8`INI CHP ALACAK 6`SıNı DIĞER PARTILERE VERECEK"   16:33   RIZE’DE ÜRETICININ TALEBI: "ÇAY KANUNU ÇıKARıLSıN"   15:05   MERSIN BÜYÜKŞEHIR EKIPLERI, LGS SıNAVıNA GIREN ÖĞRENCILERE VE AILELERINE SU İKRAM ETTI   15:02   CHP`DEN RIZE`DE "ÇAY MITINGI"...    14:35   LGS SıNAVı SONA ERDI... ÖĞRENCILER EN ÇOK SAYıSAL DERSLERDE ZORLANDı   13:46   CHP GENEL BAŞKANı ÖZGÜR ÖZEL, MITING ÖNCESINDE RIZE`DE ÇAY ÜRETICILERINI ZIYARET ETTI   13:41   CHP HEYETI SEÇIMIN TEKRARLANDıĞı PıNARBAŞı`NDA...    12:48   KÜÇÜKÇEKMECE`DE ÇÖKEN ÜÇ KATLı BINA... İÇIŞLERI BAKANı YERLIKAYA İSTANBUL`A GITTI   11:27   TBMM`DE BU HAFTA... KRIPTO VARLıKLARA ILIŞKIN KANUN TEKLIFI GÖRÜŞÜLECEK, MERKEZ BANKASı BAŞKANı KARAHAN PLAN VE BÜTÇE KOMISYONU`NA SUNUM YAPACAK   09:30   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI SPOR KULÜBÜ, SÜPER LIG`E ÇıKTı   09:29   "FILISTIN İÇIN BIN GENÇ" GRUBU: 10 ARKADAŞıMıZ ŞAFAK OPERASYONUYLA GÖZALTıNA ALıNDı   01:44   ÖZGÜR ÖZEL: “GÖZALTıNA ALıNAN ÖZEL SEKTÖR ÖĞRETMENLERININ TABAN MAAŞ VE GÜVENCELI ÇALıŞMA TALEPLERININ YANıNDAYıZ”   01:32   BELEDIYELERDEKI NORM KADRO ILKE VE STANDARTLARıNA ILIŞKIN YÖNETMELIKTE DEĞIŞIKLIK YAPıLDı   16:40   TÜRKIYE BELEDIYELER BIRLIĞI BAŞKANLıK SEÇIMI’NDE CHP’NIN ADAYı BELLI OLDU   16:04   ÖZGÜR ÖZEL, TAYFUN KAHRAMAN`ıN KıZı VERA`NıN MEZUNIYET TÖRENINE KATıLDı   15:55   MERSIN’DE MARDINLILER DAYANıŞMA GECESINDE BIRARAYA GELDI   15:07   MSB: ZEYTIN DALı BÖLGESINDE 6 PKK`Lı TERÖRIST ETKISIZ HALE GETIRILDI   13:05   BERKIN ELVAN`ıN AILESININ AVUKATLARı, AK PARTI ANKARA MILLETVEKILI OSMAN GÖKÇEK HAKKıNDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK   12:40   CHP GENEL BAŞKANı ÖZGÜR ÖZEL ADD`NIN 17. OLAĞAN GENEL KURULU`NDA KONUŞTU  
 
     
   

GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI: ``EN ÖNEMLİ SEBEPLERİNDEN BİRİ GIDA FİYATLARININ ARTMASI VE HALKIN ALIM GÜCÜNÜN DÜŞMESİ``


ANKA Haber Ajansına konuşan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, gıda zehirlenmelerinin politik olduğuna dikkati çekti.

 

Tarih : 20 Mayıs 2024 Pazartesi 16:01   Okunma : 358

HABER: KERİM UĞUR - KAMERA: ÖZGÜR ŞENGÜL

(İZMİR)- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, gıda zehirlenmelerinin nedenlerinin en önemli sebeplerinden birinin gıda enflasyonun yüksek olması ve halkın alım gücünün düşmesi olduğunu söyledi.

``Yaz aylarının gelmesi havanın sıcaklaşması, yemeklerin düzgün bir şekilde muhafaza edilmemesi veya hazırlığın düzgün yapılmaması kaynaklı zehirlenme vakalarında artışlar tabii ki olabilir. Ama biz esas bir zaman olarak tedavilerin politik olduğunu söylüyoruz. Bunun sebepleri birincisi gıda enflasyonunun yüksek olması, halkın alım gücünün düşmesi ve hemen hemen her gün her şeye zam gelmesi. Yemek üreten firmaların farklı fiyatları alması dolayısıyla daha ucuz ürüne yönelme ihtimali ve bunların içerisinde taklit, tahsiş ürünlerinin de olabilme ihtimalinin yanı sıra bir diğeri de tabii ki denetimlerin yeterli bir şekilde yapılmaması. Bu yüzden her iki sebepte bizim görüşümüze göre politiktir.`` 

``Gıda mühendisi sayısı yeterli değil``

Gıda zehirlenmelerinin önlenmesi için denetimlerin arttırılmasını gerektiğini belirten Toprak, “Bunu önlemenin çeşitli yolları var. Bunlardan bir tanesi özellikle kamu ihalelerinde tek geçerli şeyin fiyat olmasının önüne geçilmesi. Diğer ayağı da tabii ki denetimler bu de boyutunda da Tarım ve Orman Bakanlığının başta gıda mühendisi olmak üzere daha fazla sayıda gıda kontrol görevi sağlanması lazım. 2023 faaliyet raporuna baktığımız zaman bakanlığın 7 bin 522 gıda kontrol görevlisi gözüküyor ama bunların hepsi denetime çıkmıyor. Dolayısıyla bu denetimlerde yeterli miktarda gıda mühendisi olmadığı için de denetimlerin etkinliğinden söz etmek pek de doğru olmuyor” diye konuştu.

“Son kullanma tarihi yakın olan ürünler kasa yanında satılmamalı”

Marketlerde son tüketim tarihi yaklaşan ürünlerin kasalarda satılmaması gerektiğini söyleyen Uğur Toprak, şunları söyledi:

“Bu aslında Avrupa`da da yapılan bir durum. Tavsiye edilen tüketim tarihi ya da son tüketim tarihi yaklaşan ürünler ayrı bir rafta satışa sunulabilir ama bunun tarihinin kesinlikle ve kesinlikle özellikle son tüketim tarihinin geçmemiş olması gerekiyor ve koşulları neyse aynı koşulları sağlaması lazım. Yani bir et ürünü ya da süt ürünü artı dört dolapta saklanması gerekiyor. Dolayısıyla bunun tarihi yaklaşıyor. Promosyon yapacağız deyip kasanın dibinde satılmaması gerekiyor. Buna dikkat etmek gerekiyor. Ve tüketici de bunu aldığı zaman hızlıca tüketecekse eğer daha uygun fiyatlı alınarak tüketilmesi gıda israfının da önüne geçebilmesi anlamında önemli.``

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA