Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından 17-18 Kasım tarihlerinde “Yeni Yönler-Yeni Ufuklar” ana temasıyla dijital olarak gerçekleştirilen 29. Kalite Kongresi’ne katılan Doruk ve KalDer Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden, kongre kapsamında moderatörlüğünü KalDer Genel Sekreteri Sabri Bülbül’ün gerçekleştirdiği “EFQM Modelinin Uygulanması” başlıklı panelde yer aldı. Son yıllarda hızlandırdıkları kurumsallaşma çalışmalarında modelin sağladığı etkilerden söz eden Özden, EFQM Mükemmellik Modeli’nde bu yıl aldıkları Mükemmellikte 4 Yıldız Yetkinlik Belgesi ile dünya markası olma yolunda yaptıkları çalışmaların hızlanacağını vurguladı.
“EFQM Mükemmellik Modeli ile uluslararası standartlarda kurumsallaşıyoruz”
22 yıl önce bir teknoloji şirketi olarak dünyadaki ilk IoT temelli cihazlardan birini geliştiren ve bugün dünya genelinde 300’den fazla fabrikanın dijital dönüşümünü gerçekleştiren Doruk’un son yıllarda hızlanan kurumsallaşma çalışmalarını anlatan ve EFQM ile elde ettikleri başarılardan söz eden Aylin Tülay Özden, katılımcılarla şu bilgileri paylaştı: “Şirketimizde geleceğe yönelik stratejik başlıklarımızdan en önemlilerinden birini kurumsallaşma oluşturuyor. Bir aile şirketi olarak başladığımız kurumsallaşma çalışmalarına bugün EFQM ile sağlam ve emin adımlarla devam ediyoruz. 2011 yılında tanıştığımız EFQM modeli, uluslararası standartlarda kurumsallaşmanın bize ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Yüzde 90’ı mühendis olan bir şirket olarak; yazılım geliştirme, fabrikalarda sistem kurulumu ve proje yönetimleri gerçekleştiriyoruz ve Ar-Ge odaklı bir firma olduğumuz için inovasyona dayalı bir süreç içinde ilerliyoruz. EFQM modelini uygulamadan önce iş birimlerimiz birbirinden bağımsız çalışıyordu. KalDer ile yaptığımız çalışmalarla tüm departmanlarımızı uçtan uca entegre hale getirdik. Böylece, entegre bir şekilde planlama yapabildik ve değişim yönetimini daha kolay gerçekleştirebildik. Aynı zamanda, kurum dayanıklılığımızla çalışan, müşteri, paydaş memnuniyetimiz ve şirket verimimiz büyük oranda artış gösterdi. Tedarikçilerimizle iletişimi artırdık. Sistemli bir şekilde kurumsallaşma çalışmalarımıza devam ederken KalDer tarafından düzenli olarak danışmanlık alıyoruz. Tüm bu uygulamalarla sistemlerimizde sürdürülebilirliğimizi sağlayacak sağlam yapılar kurarak ilerleme kaydediyoruz.”
“Teknoloji alanında Türkiye’den dünya markası çıkarmak için emin adımlarla yol alıyoruz”
EFQM modelinin şirket hedeflerine etkilerinden söz eden Aylin Tülay Özden, sözlerini şöyle tamamladı: “Büyümeyi ve gelişmeyi düzenli ve sistematik bir şekilde yürütmek amacıyla kurumsal gelişim modelleriyle ilgili yaklaşımları inceleyip kurum kültürümüze uygun şekilde devreye almaya devam ediyoruz. Her yıl gönüllü olarak girdiğimiz değerlendirmeler sonucunda seviyemizi yükselterek kurumumuzu geliştiriyoruz. EFQM’den alacağımız puanlar, şirketimizin hedeflerine dönüştü. Bu hedefler, şirketimizde herkes tarafından içselleştirildi ve bugün kurum kültürümüz haline geldi. Bu yıl, “Mükemmellikte 4 Yıldız Yetkinlik Belgesi’ aldığımız için büyük mutluluk duyuyoruz. Uluslararası kalite standartlarına uygun çalışmalarımızın bir sonucu olarak aldığımız bu belgeyle Türkiye’den teknoloji alanında dünya markası çıkarma hedefimiz yolunda emin adımlarla yol almaya devam edeceğiz.”
Doruk Hakkında
Türkiye’nin sanayide dijitalleşme alanındaki ilk Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştiren ve 22 yıllık köklü geçmişe sahip teknoloji şirketi Doruk, endüstriyel işletmelerin üretim operasyonlarının dijital olarak yönetilmesi için Akıllı ve Dijital Üretim Yönetimi Sistemleri geliştirip kuruyor. Türkiye’deki üretim sanayisini üretimde kullanılan IT teknolojileri ile tanıştırmak hedefiyle yola çıkan Doruk, “Türkiye’de üretim yönetiminde dijitalleşme” pazarını inşa eden ve sektör lideri olan firma konumunda. 2006’da Romanya Arctic fabrikasına ilk ihracatını gerçekleştirerek uluslararası pazarlara ilk adımını atan Doruk, Production ve Management kelimelerinin birleşiminden oluşan Türkiye Orijinli Uluslararası Üretim Yönetimi Sistemi ProManage ile dünya genelinde 300’den fazla öncü sanayi kuruluşunun dijital dönüşümünü gerçekleştiriyor. IIoT, makine öğrenmesi, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojileri ile tam entegre olan dünyadaki tek üretim yönetim sistemi ProManage ile sanayicilerin dijital dönüşüm mentorluğunu yapan Doruk’un Türkiye’de Teknopark İstanbul’da yer alan merkez ofisi, Antalya Teknokent ofisi ve İzmir Depark Teknokent ofisinin yanı sıra Amerika’nın Chicago kentinde şirketi bulunuyor. Amerika’da üretim endüstrisini kuvvetlendirmek için kurulan MxD’nin Ar-Ge partneri olan Doruk, 2019’da cirosunun yüzde 55’ini Ar-Ge’ye ayırdı ve yılı yüzde 200’ün üzerinde büyüme ile kapattı. ABD, Rusya, Belçika, Romanya, Bulgaristan, Cezayir, Sırbistan ve Tataristan’a ihracat gerçekleştiren ve gelecek hedefini “dünya markası olmak” şeklinde belirleyen Doruk’un, Amerika’daki ProManage Smart Manufacturing Solutions Corp. isimli şirketi Japonya merkezli ITO Corporation ile yaptığı partnerlik anlaşması sonucu Asya Pasifik pazarına da giriş yaptı. Doruk, son olarak çalışan sağlığının korunarak üretime devam edilebilmesi için ProManage KiT (Kontrollü İnsan Trafiği) adını verdiği sosyal mesafe ölçüm ve uyarı sistemini geliştirdi. Fabrikaların faaliyetlerine devam ederken çalışanlarının sosyal mesafe denetimini ve raporlamasını anlık olarak yapabilmelerini sağlayan ProManage KiT’i, sanayicilere bedelsiz sağlayan Doruk, böylece işletmelerin çalışan sağlığı açısından riskleri değerlendirerek hemen önlem almalarını mümkün kılıyor.