17 Nisan 2026 Cuma

22:30   İZMIR’DE ’MESLEK FABRIKASı’ HATTıNDA TANSIYON YÜKSEK: ’BIZI BINALARLA YıLDıRAMAZLAR!’   18:40   ’İSTANBUL DEPREMINDE ORAYA CESET TORBASı YETIŞMEZ!’ İBB DAVASıNDA TÜYLERI ÜRPERTEN SAVUNMA   18:30   OKULLARDA SILAHLı SALDıRı DEPREMI: İSTANBUL’DA ÖĞRENCILER SOKAKLARA DÖKÜLDÜ! "ÖLMEYE DEĞIL OKUMAYA GELDIK"   16:44   GÜLISTAN DOKU’NUN ANNESI BEDRIYE DOKU: KıZıMıN KEMIKLERINI ISTIYORUM   15:54   KESK VE EĞITIM SEN’DEN MEB ÖNÜNDE ÇAĞRı: "OKULLARıN GÜVENLIKLI HALE GETIRILMESINI ISTIYORUZ, ORTAK TALEP BUDUR"   15:52   SıNıR TANıMAYAN GAZETECILER’DEN SOSYAL MEDYA PLATFORMU X HAKKıNDA DEZENFORMASYON GEREKÇESIYLE YENI SUÇ DUYURUSU   15:47   CHP’LI VELI AĞBABA: "BU AKAN KANLARıN DA BU ÖĞRENCILERIMIZIN, BIR ÖĞRETMENIMIZIN DE SORUMLULUĞU MILLI EĞITIM BAKANı’NDADıR"   15:14   ADıYAMAN BALYANLıLAR DERNEĞI’NDEN OKULDA ŞIDDET TEPKISI: "OKULLAR SILAHıN DEĞIL, KALEMIN YUVASıDıR!"   15:07   EMEKLILERDEN EĞITIMDE ŞIDDETE SERT TEPKI: "OKULLARıMıZı ŞIDDET SARMALıNDAN KURTARıN!"   14:50   KAHRAMANMARAŞ’TAKI OKUL SALDıRıSıNDA YAŞAMıNı YITIRENLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDı   14:46   OKULLARDAKI SILAHLı SALDıRıLAR... EĞITIM-İŞ VE HÜRRIYETÇI EĞITIM SENDIKASı ÜYELERININ, SALDıRıLARı PROTESTO ETMEK IÇIN GÜVENPARK’A YÜRÜMESINE IZIN VERILMEDI   14:37   CHP’LI KORAL ÖMÜR’DEN ANKARA DÖNÜŞÜ AÇıKLAMA: "HODRI MEYDAN, TESLIM OLMAYACAĞıZ!"   12:29   BAŞKAN YıLDıZ SÖZÜNÜ TUTTU: TOROSLAR’ıN GENÇLERINE EĞITIM CAN SUYU!   11:40   TARSUS’UN 10 BIN YıLLıK SıRLARı BU KITAPTA TOPLANDı! KLEOPATRA’DAN ŞAHMERAN’A DEV ESER   10:50   MERSIN’DE BILIM PATLAMASı! MERCAN 100. YıL BILIM MERKEZI 200 BIN BARAJıNı AŞTı   10:15   AKDENIZ’IN KIMYA GÜCÜ ENGEL TANıMıYOR: İHRACAT %12 ARTıŞLA ŞAHLANDı, BAZı PAZARLARDA %1000’LIK SıÇRAMA YAŞANDı!   09:20   MERSIN’DE EZBER BOZAN PARK: "KEŞKE BURADA YATSAK DA HIÇ GITMESEK!"   09:15   CHP’DE DEV ‘SAHA’ HAREKÂTı BAŞLıYOR! ÖZGÜR ÖZEL TALIMATı VERDI: MAYıS AYıNDA HERKES SOKAKTA!   08:45   TBB’DEN OKUL SALDıRıLARıNA SERT TEPKI: ’SADECE CEZALAR YETMEZ, SISTEM DEĞIŞMELI!’   08:29   KAHRAMANMARAŞ’TAKI OKUL SALDıRıSıNDA YENI GELIŞME: SALDıRGANıN BABASı TUTUKLANDı!  
 
     
   

Cumhurbaşkanımız hakkında soru sorulamaz...


Meclis Başkanı, CHP Milletvekili Murat Emir’in sorusunu ’Cumhurbaşkanı hakkında soru sorulamaz’ diye geri gönderdi.

 

Tarih : 8 Eylül 2017 Cuma 07:30   Okunma : 3812

Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre TBMM Başkanı İsmail Kahraman, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in, Saray’ın tıbbi harcamaları konusundaki yazılı soru önergesini “Sayın Cumhurbaşkanımız hakkında soru sorulamaz” gerekçesiyle geri gönderdi. Emir, yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanlığı’nın sağlık harcamaları Meclis denetimi ve Türkiye kamuoyundan kaçırılıyor” diye konuştu. Emir, temmuz ayında TBMM’ye verdiği soru önergesinde, Cumhurbaşkanlığı’nın 2016 yılı ile 1 Ocak-1 Temmuz 2017 yılları arasındaki sağlık harcamalarının ne kadar olduğu hakkında bilgi istemişti.
Ancak Meclis Başkanlığı’ndan verilen yanıtta, öncelikle vekillerin TBMM aracılığıyla hükümete soru sorma yöntemlerine ilişkin mevzuat hatırlatıldı. Ardından da Cumhurbaşkanlığı’nın sağlık harcamaları konusunda şu yanıt verildi;
“TBMM’nin bilgi edinme yollarından biri olan ‘soru’nun hükümet adına Başbakan ve bakanlardan bilgi istemekten ibaret olması nedeniyle, sayın Cumhurbaşkanımızla ilgili konularda ‘soru’ sorulamayacağından, soru önergesinde yer alan hususlara cevap verilmesine yasal imkan görülememiştir.”

 

CHP’Lİ EMİR: DESPOTİK BİR ANLAYIŞLA KARŞI KARŞIYAYIZ

TBMM’nin “Cumhurbaşkanı’na soru sorulamaz” tavrına tepki gösteren Emir, Cumhurbaşkanlığı’nın “bütçesi TBMM tarafından belirlenen ve denetlenen Anayasal bir kurum” olduğunu vurgulayarak, “Cumhurbaşkanlığı Meclis denetiminden çıkarılıyor” dedi.
Emir şöyle konuştu;
“Öncelikle bugüne kadar biz Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a soru beğendiremiyorduk ve İçtüzük hükümleri, bizim kritik sorularımıza cevap vermekten kaçınmak için kullanıyorlardı, sorularımızı geri yolluyorlardı. Cumhurbaşkanlığının sağlık harcamalarına ilişkin bu soru önergemizi, İçtüzük hükümlerine göre Meclis Başkanı Kahraman'ın geri gönderemeyeceği, İçtüzüğün gerektirdiği kuralların dışına taşmayan bir şekilde yazarak gönderdik; Meclis Başkanı Kahraman da önergemizi İçtüzüğe uygun, doğru ve yerinde bulmuş olacak ki yanıtlanması için Başbakanlığa yönlendirmiş. Ancak başbakanlık Cumhurbaşkanlığının sağlık bütçesiyle ilgili soruyu cevaplamaktan kaçınıyor. Bu konu iki nedenle çok önemli; birinci neden, Cumhurbaşkanlığının sağlık harcamaları Meclis denetiminden ve Türkiye kamuoyundan kaçırılıyor. Buna neden ihtiyaç duyulmaktadır? İkinci olarak, bize gönderilen, yanıt niteliği bile taşımayan bu yazıda, ‘Cumhurbaşkanlığımızla ilgili konularda soru sorulamayacağı' ifadesinin kullanılması. Bu ibareyi bir an için doğru kabul edersek, bundan sonra Cumhurbaşkanlığı, Meclis denetiminin dışına çıkmış olacak. Oysa Cumhurbaşkanlığı, anayasal bir kurumdur, bütçesi de genel bütçeden karşılanmaktadır ve dolayısıyla Meclis denetimine her zaman açık olmak durumundadır. Şu haliyle Cumhurbaşkanlığını bütün devlet mekanizmasının dışında ve üstünde gören ve herhangi bir soruya dahi muhatap etmeyen, anayasa tanımayan, despotik bir anlayışla karşı karşıyayız.”

 
“KEYFİNE GÖRE ÜLKE YÖNETENLER…”

Emir, şöyle devam etti;
“Keyfine göre başdanışman atayan, keyfine göre çıkardığı kanun hükmünde kararnamelerle ülkeyi yönetenler, bir milletvekili bir vatandaş olarak vergilerimizden oluşan ülke bütçesinin nasıl kullanıldığını sormamıza bile tahammül edemiyor. Ne kadar yanıt vermekten kaçınsalar, gerçekleri gizlemeye çalışsalar da halkın parasını, nasıl har vurup harman savurdukları, bugün olmasa birgün mutlaka herkes tarafından öğrenilecek.”
Paylaş :
Etiketler :  chp, murat emir, meclis başkanı, sondakika, Saray’ın tıbbi harcamalarını soran vekile skandal cev

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA