8 Haziran 2026 Pazartesi

01:01   KADıKÖY’DE AZIZ YıLDıRıM DÖNEMI YENIDEN BAŞLADı! SANDıKTAN REKOR KATıLıM ÇıKTı: İŞTE STAT VE TRANSFER MÜJDESI...   22:59   2 YıLDA YÜZDE 150 ARTTı! CHP’LI GÖKAN ZEYBEK 6 BELDEDEKI O TABLOYU İŞARET ETTI: ’CEVAP BEKLEYEN EN ÖNEMLI SORU...’   12:47   MERSIN’DE GADIR-I HUM COŞKUSU: BAŞKAN TOPRAK ÇALıŞKAN KARDEŞLIK SOFRASıNDA BULUŞTU   10:10   TÜRKIYE BUGÜN SANDıK BAŞıNDA! 6 BELDE VE 362 MAHALLEDE ARA SEÇIM HEYECANı: İŞTE YARıŞAN PARTILER   01:19   BAŞKAN SEÇER’DEN GADIR HUM BAYRAMı’NDA BIRLIK MESAJı: ’MERSIN’DE AYRıMCıLıĞı YERIN YEDI KAT ALTıNA GÖMDÜK!’   14:30   SIYASET KULISLERINI HAREKETLENDIREN PAYLAŞıM! İMAMOĞLU’NUN OFISINDEN ÖZGÜR ÖZEL’E NET DESTEK: ’HEP BIRLIKTE YÜRÜYELIM’   09:32   YSK SON DAKIKA DUYURDU: TÜRKIYE YARıN SANDıK BAŞıNDA! İŞTE 7 HAZIRAN ARA SEÇIM LISTESI VE OY PUSULASı SıRALAMASı   01:05   VAHAP SEÇER’DEN CHP’DEKI ’MUTLAK BUTLAN’ KRIZINE İLK YORUM: ’TUZAK KURULUYOR, OYUNA GELMEYECEĞIZ!’   01:01    BAŞKAN VAHAP SEÇER VE MÜSAVAT DERVIŞOĞLU’NDAN MUT’TA ORTAK ÇıKıŞ: ‘TÜRK SIYASETI ÜZERINDEKI YARGı VESAYETINI KABUL ETMIYORUZ!’   16:01   ÖZGÜR ÖZEL GÜMÜŞHANE’DE: ARTıK MESELE BU PARTI IÇIN GEREKIRSE KURBAN OLMAK AMA BAŞARıLı OLMAK   15:48   KILIS BELEDIYE BAŞKANı HAKAN BILECEN, CHP’DEN ISTIFA ETTI   15:48   İSMAIL ARı’NıN DURUŞMASı ÖNCESINDE BASıN MESLEK ÖRGÜTLERINDEN AÇıKLAMA   15:47   ÖZGÜR ÖZEL, TRABZON’DA İMAMOĞLU’NUN KAYıNPEDERI FEHMI KAYA’Yı HASTANEDE ZIYARET ETTI   15:45   ARZU ÇERKEZOĞLU’NDAN ÇAĞRı: AÇLıK SıNıRıNıN ALTıNA GERILEYEN ÜCRETLERI DERHAL REVIZE EDIN   15:13   DEM PARTI MERSIN MILLETVEKILI ALI BOZAN’DAN İBAN MAĞDURLARı İÇIN KANUN TEKLIFI   14:17   MERSIN BAROSU: ”YOKSULLUK NAFAKASı, KADıNLARıN EKONOMIK GÜVENCESI VE EŞITLIK HAKKıNıN BIR PARÇASıDıR”   14:11   YENIŞEHIR’DE GERI DÖNÜŞÜM SEFERBERLIĞI   14:06   TARSUS BELEDIYESI YOL BAKıM ÇALıŞMALARıNı SÜRDÜRÜYOR   10:01   SIYASET KULISI BU HAMLEYLE ÇALKALANıYOR! ÖZGÜR ÖZEL TRABZON’DAN ÖYLE BIR MESAJ VERDI KI...   09:23   MERSIN’DE SANAT RÜZGARı! BÜYÜKŞEHIR’IN ÜCRETSIZ KURSLARıNDA EĞITIM ALANLAR ARTıK SAHNEYE HAZıR  
 
     
   

EĞİTİM-İŞ’den 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü Mesajı


Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası Mersin Şubesi 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısı ile mesaj yayımladı.

 

Tarih : 5 Ekim 2017 Perşembe 14:58   Okunma : 2880

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası Mersin Şubesi Başkanı Hakan Boyar 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısı ile mesaj yayımladı. Özellikle yaşanılan süreçteki hayati sıkıntılara değilinerek taleplerini bir kez daha dile getirdiler.

Yayımlanan mesajda şunlar söylendi;

5 Ekim 1966 tarihinde ILO ve UNESCO tarafından gerçekleştirilen ortak toplantıda,  öğretmenlerin okul ve toplum içindeki işlevleri ve öğretmen sorunlarını dile getiren çalışmalar uluslararası düzeyde ele alınmış ve “Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararları” kabul edilmiştir. Tavsiye kararlarının alındığı tarihin yıldönümleri de Eğitim Enternasyonali'nin kararı ile 1994'ten bu yana tüm dünyada ve ülkemizde 5 Ekim “Dünya Öğretmenler Günü” olarak kutlanmaktadır.

Tavsiye kararları, Türkiye tarafından da kabul edilen ve altına imza atılan bir belge olmasına karşın, Türkiye’de öğretmenlerin hak ettiği ilgi ve değeri gördüğünü, taleplerinin karşılandığını söylemek mümkün değildir.

Bugün muhalif ve örgütlü öğretmen devletin gözünde sakıncalı görülmekte; öğretmenin mesleki ve demokratik haklarını savunacağı örgütlenme hakkı engellenmekte; kendisini daha da yetiştirecek ve toplumda saygınlığını sürdürecek maddi olanaklardan yoksun bırakılmaktadır. Eğitimi bilimsel ve laik özünden kopartıp özelleştirmeye çalışan siyasi kadrolar, eğitimi çökertirken öğretmeni de ezmektedir.

Öğretmenlerin toplumsal statüleri, ekonomik, sosyal ve özlük hakları, AKP iktidarı döneminde ciddi şekilde gerilemiştir. Eğitim sisteminde yaşanan köklü değişiklikler, 4+4+4 gerici eğitim yasasıyla Öğretim Birliği’ne vurulan darbe, okul dönüşümleri, siyasi kadrolaşma, yandaş yönetici atama gayreti, eğitimin dini referanslara göre şekillendirilmek istenmesi, ihraçlar ve açığa almalar, sürgünler, sözleşmeli ve güvencesiz istihdam uygulamalarıyla öğretmenlerin yaşadığı sorunlar daha da derinleştirmiştir.

2016-2017 eğitim öğretim yılında, 45 bin 678 öğretmen meslekten çıkarılmıştır. 15 Temmuz öncesinde 120 bin civarında olan MEB’deki öğretmen açığı, 15 Temmuz darbesinden sonra ilan edilen OHAL ve KHK’lerle açığa almalar ve ihraçlar sonucunda iki katına çıkmıştır.

Kadrolu öğretmen atamasından vazgeçerek “doğrudan torpil” anlamına gelen mülakata dayalı sözleşmeli öğretmen sistemini getiren Bakanlık, bu eğitim-öğretim yılında öğretmen açığını ücretli öğretmenlik ile kapatmaya çalışmaktadır.

Hemen her ilde ilçe milli eğitim müdürlükleri internet sayfasından öğretmen açığını kapatmak için ücretli öğretmen aradıklarına ilişkin duyurular yayımlamıştır. 

Yaklaşık 450 bin ataması yapılmayan öğretmen varken ücretli öğretmenlik gibi geçici çözümlerle okullardaki öğretmen açığının kapatılması mümkün değildir.

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na ve imzaladığımız uluslar arası sözleşmelere göre öğretmenlik mesleği uzmanlık mesleğidir. Öğretmen açığının ücretli öğretmen uygulamasıyla kapatılmaya çalışılması, eğitimin niteliğini de olumsuz yönde etkilemektedir.

OHAL’in suç aletleri gibi işleyen KHK’larla mesleğinden ihraç edilen birçok eğitimcinin sınıflarına tekrar kavuşması için verdiğimiz mücadele sürerken, karşımıza sürgün uygulaması çıkarılmıştır.

Sendikal faaliyetler suç olarak gösterilmeye çalışılmakta, örgütlü öğretmenler sendikalarının aldığı eylem kararları doğrultusunda demokratik haklarını kullandıkları için cezalandırılmak istenmektedir.

 

Eğitim-İş olarak;

Öğretmenlerin sosyo-ekonomik statülerini yükseltecek önlemler alınmasını,

Eğitim çalışanları arasında ayrımcılık yaratacak uygulamalara son verilmesini,

Gerici, ırkçı ve bölücü kadrolaşmanın önlenmesini, eğitim yöneticiliği için nesnel ölçütlerin geçerli kılınmasını,

İş güvencesinden yoksun sözleşmeli ve ücretli öğretmen uygulamasına son verilmesini,

Eğitim kurumlarımızın personel ihtiyacının gerçekçi bir biçimde belirlenerek, yeterli sayıda öğretmen ve yardımcı personel istihdam edilmesini,

Ülkemizin koşulları göz önünde bulundurularak, yeni bir öğretmen yetiştirme sistemi geliştirilmesini,

Eğitim çalışanları ve tüm kamu çalışanlarının örgütlenme haklarının önündeki bütün engellerin kaldırılıp, grevli toplu sözleşme hakkının tanınmasını istiyor;

Yaşadığımız bütün sorunlara rağmen bütün öğretmenlerimizin, eğitim ve bilim emekçilerinin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz.

Paylaş :
Etiketler :  Dünya Öğretmenler Günü, Eğitim-İş, Mersin

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA