29 Mart 2024 Cuma

09:20   VAHAP SEÇER`DEN TOROSLAR VE AKDENİZ`DE OTOBÜS TURU   18:09   VAHAP SEÇER, MERSİN ESOB`U ZİYARET ETTİ: “GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN İTİBAREN ESNAFLA İYİ İLİŞKİLER İÇERİSİNDE OLDUK”   16:48   ÖZGÜR ÖZEL, ORTACA`DA: "FESTİVALLERİ, KONSERLERİ YASAKLAYAN, NE YİYECEĞİNE NE GİYECEĞİNE KARIŞAN BU ANLAYIŞA KARŞI GENÇLERİN YANINDA VE ARKASINDAYIZ. BÜTÜN GENÇLERİ SANDIĞA BEKLİYORUZ"   16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:07   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "KÜRT OLANLAR MECLİS`TE KÜRT HALKI İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR"   15:41   YARGITAY`DA BAŞKANLIK SEÇİMİ YEREL SEÇİM SONRASINA KALDI: SEÇİME 1 NİSAN`DA DEVAM EDİLECEK   15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: “YERLİKAYA, SOYLU GİBİ MAKAMIN AĞIRLIĞINI TAŞIYAMAYACAK İŞLER YAPMIYORDU. BU YAPTIKLARI O İMAJINA ÇOK TERS”   13:47   YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL  
 
     
   

BODRUM`DA ULUSLARARASI PEYNİR FESTİVALİ BAŞLADI


Slow Food "Yaveş Gari" Bodrum Birliği tarafından iki yılda bir düzenlenen Uluslararası Peynir Festivali Slow Cheese, Oasis AVM`de düzenlenen açılış töreniyle başladı.

 

Tarih : 7 Nisan 2022 Perşembe 17:35   Okunma : 606

Slow Food "Yaveş Gari" Bodrum Birliği tarafından iki yılda bir düzenlenen Uluslararası Peynir Festivali Slow Cheese, Oasis AVM`de düzenlenen açılış töreniyle başladı.

Açılışa Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, İzmir KÖY KOOP Başkanı, Seferihisar Slow  Food Teos Lideri ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer`in eşi Neptün Soyer, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Buket Kallem, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Şevket Meriç, Milas Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Reşit Özer, Bodrum İlçe Tarım Müdürü Durmuş Çakır, Slow Food Yaveş Gari Bodrum Birliği Lideri Deniz Kurtsan ile basın sözcüsü Eren Artu, Cittaslow Lefke KKTC Teknik Koordinatörü Münevver Ebedi Çakmak, Türkiye`nin dört bir yanından peynir üreticileri ve misafirler katıldı.

İlki 2015`te düzenlenen ve Bodrum Kaymakamlığı, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi ve sponsorların destekleriyle bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Peynir Festivali Slow Cheese Bodrum`da, Anadolu`nun farklı yörelerinde üretilen lezzetli ve yöresel peynir çeşitleri misafirlerin beğenisine sunuldu. Endüstriyel firmaların rekabet koşullarında ayakta kalmaya çalışan peynir zanaatkarlarının ürettikleri doğal peynirleri doğrudan tüketiciyle buluşturmak ve doğal peynirlerin pazardaki yerini güçlendirmek hedefiyle başlatılan organizasyona, Bodrum ve Muğla`nın yanı sıra Türkiye`nin birçok bölgesinden peynir üreticileri katılım sağladı.

“OLAĞANÜSTÜ GASTRONOMİK ÇEŞİTLİLİK HER PEYNİR FESTİVALİNDE BİZİ YENİDEN HEYECANLANDIRIYOR”

Uluslararası Peynir Festivalinin açılış konuşmasını yapan ve organizasyon ile ilgili bilgiler veren Slow Food Yaveş Gari Bodrum Birliği Basın Sözcüsü Eren Artu, “Festivalimize katılan 25 üreticimiz, 4 kooperatifimiz, 2 Büyükşehir Belediyesi`nin getirdiği tezgahlarında 160`tan fazla peynir çeşidini tatma ve dilerseniz satın alma imkânı bulacaksınız. Bu olağanüstü gastronomik çeşitlilik her peynir festivalinde bizi yeniden heyecanlandırıyor. Bu zenginliği sizlerle buluşturmanın mutluluğu bu heyecana eşlik ediyor. Burada doğal yöntemlerle üretilmiş, doğaya ve çevreye zarar vermeyen peynir üreticilerimizin ürünlerini sergilemekteyiz. Festivalimizin temel amaçlarından birisi de küçük ölçekli peynir üreticilerini desteklemek, onları tanıtmak ve seslerini daha iyi duyurabilmelerine yardımcı olmak. Festivalimizde bunun dışında birçok etkinlik, atölye, söyleşi ve kültür etkinlikleri gerçekleştirilecek. Organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Buket Kallem ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Şevket Meriç, yaptıkları konuşmalarda, Belediyeleri`nde tarıma ve gıdaya yönelik düzenledikleri çalışmalardan bahsettiler.

“BİZİ BURAYA DAVET ETTİĞİNİZ İÇİN, BİZLERİ BİR ARAYA GETİRDİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

1970 yılından beri tarımsal kalkınma ve köylünün örgütlü gücünü gösteren bu döneme kadar da varlığını sürdüren KÖY-KOOP İzmir`in Başkanlığını ve Yaveş Gari Birliği`nin peşine takıldığı Slow Food salyangozunun Seferihisar`daki liderliğini yaptığını ifade eden Neptün Soyer, “Bu salyangoz aynı insanlar gibi hayata iz bırakma peşinde. İnsanın da hayatında ölene kadar yapmak istediği şey bu aslında. Salyangozun bir marifeti var. İnsanların beceremediği bir şey; doğayla uyumlu yaşıyorlar. Salyangoza yavaş derler ama salyangoz aslında yavaş değildir. Kendi bünyesinde doğaya uyum sağladığı bir dengesi vardır. Biz de Slow Food`cular olarak o dengeyi sağlamaya çalışan gönüllüleriz. Bizi buraya davet ettiğiniz için, bizleri bir araya getirdiğiniz için çok teşekkür ediyoruz” dedi.

“HASAN SUBAŞI SOSYAL VE KÜLTÜREL ALANDA GASTRONOMİ ALANINDA ÇOK ÖNEMLİ BİR YER TUTAN BÜYÜĞÜMÜZDÜ”

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras konuşmasında geçen günlerde hayatını kaybeden Bodrumlu Hasan Subaşı`yı anarak şunları söyledi:

“Ben öncelikle dün kaybettiğimiz Bodrum`un çok önemli bir değeri sevgili Hasan Subaşı`yı anarak konuşmama başlamak istiyorum. Hasan Subaşı sosyal ve kültürel alanda gastronomi alanında çok önemli bir yer tutan büyüğümüzdü. Körfez Restoran`ın kurucusu değerli babasının yolundan gitti ve Bodrum`un yerel değerlerine her zaman sahip çıktı. Ruhu şad olsun mekânı cennet olsun.”

“İNSANLAR BÜYÜKŞEHİRDEN KAÇIYORLAR VE DOĞAYA DÖNÜYORLAR”

Bir Bodrumlu Belediye Başkanı olarak doğal gıda ile beslendiklerini ve bunun sağlıklı yaşam için çok önemli olduğunu ifade eden Başkan Aras, sözlerine şöyle devam etti:

“Sevgili Kaymakamım, değerli Neptün Soyer, sevgili Milas Ticaret Odası Başkanım, değerli Tarımsal Daire Başkanlarımız, Muğla Büyükşehir Belediyemiz; bize katılan, değer veren peynir üreticileri, Bodrumlular, değerli basın mensupları hepiniz hoş geldiniz. Dördüncü Slow Food Yavaş Gari Slow Cheese Peynir Festivalimize hepiniz hoş geldiniz. Bizler Bodrum`da doğduk, büyüdük ve Bodrumlu olarak hep tarımın içerisinde olduk. Bodrum`da o zaman turizm yoktu. Bizler mandalin bahçelerinde doğduk, büyüdük. Büyüklerimizin yakınında büyükbaş, küçükbaş hayvanlarımız vardı. Büyüklerimiz onları otlaklara götürürdü. Peynirlerini sütlerini yaparlar onlarla beslenirdik. Doğal yedik, doğal içtik. Sağlıklıysak bu yüzden diyebilirim. Biz, Bodrum`da bunu yaşadık. Turizm sonradan geldi. İnşaatlar yaptık tarım alanlarımıza. Şu an Bodrum farklı bir rant gözüyle takip edilmekte. Ege ve Akdeniz biyoçeşitliliği açısından, florası açısından dünyanın en özel coğrafyası. Buraların korunması, bizim bence en büyük görevimiz. Bu yaptığımız festivallerle, Acı Ot Slow Çiz, Bağbozumu, Zeytin Çiçeği Festivali yapıyoruz. Çeşitli çalışmalarımız var bu konuda, gastronomiyi destekleyen ve yerel kültürün yaşaması için çalıştığımız. Bunların hepsi çok değerli çünkü yereli korumak çok önemli. Tabii ki Bodrum artık eskisi gibi değil bunu kabul ediyoruz. Ama yereli koruyarak gelişmek de mümkün. Son dönemde buna glokalizasyon deniyor. Hem yerelleşme hem lokalleşme ile ilgili bir birliktelik. O yüzden biz bunu koruyabiliriz artık doğaya dönüş tekrar başladı. Görüyorsunuz insanlar büyükşehirden kaçıyorlar ve doğaya dönüyorlar.”

“YERELDE ÜRETİP YERELDE TÜKETECEĞİZ”

Yerelde üretip yerelde tüketmenin önemine değinen Başkan Aras, “Bodrum çok zengin, hala tarımla uğraşmış toprakta yorulmuş insanların yaşadığı bir bölge. Oraları desteklemeye çalışıyoruz. İnsanların potansiyelinin farkına varması lazım. İklim krizi ve karbon salınımı şu anda dünyanın önündeki en büyük tehdit, bunun için biz uzağa gitmeyeceğiz. Yerelde üretip yerelde tüketeceğiz. Yani Karaova`da, o güzel topraklarımızda üretelim, Bodrum`da tüketelim. Dışarıdan buraya sebze, meyve getirmeyelim. Onun için biz, bunları desteklemeye çalışıyoruz” dedi.

“145 BİN FİDE DAĞITACAĞIZ”

Sebze ve yeşillik üretimi için 145 bin fide dağıtacakları müjdesini de veren Başkan Ahmet Aras, “Önümüzdeki günlerde 145 bin fide dağıtacağız. Sebze yeşillik üretimini burada sağlamaya çalışacağız. Zeytin konusunda Milas Ticaret Odası Başkanıma çok teşekkür ederim. O bölgenin potansiyelini ortaya çıkardı. Zaten toplum liderleri potansiyeli ortaya çıkarmakla sorumludur. Biz, yaptığımız çalışmalarla köylümüzün ve girişimcimizin önünü açmaya çalışıyoruz. Bu festivallerin de tamamen bence amacı budur ve bu olmalıdır. Belediye üreticiyi desteklemekle mesuldür, onların önünü açmakla, onları bilimle, akılcılıkla, teknoloji ile buluşturmakla yükümlüdür. Ama asıl üretim yapacak olan yine sonuçta bizim köylümüzdür, üreticimizdir. Gerçekten bu toprakların potansiyelini bilen tarihini, kültürünü bilen biri olarak bu yapılan çalışmaları çok değerli bulduğumu ifade etmek istiyorum ve siz katılımcılara bize güç verdiğiniz için çok çok teşekkür etmek istiyorum. Sevgi ve saygılarımı sunuyorum, sağ olun” dedi.

“DÜNYA KALABALIKLAŞTIKÇA GIDANIN DEĞERİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

Yavaş Gıdanın, sağlıklı yaşamak isteyen, kendisine ve doğaya kıymet veren herkesin öncelemesi gerektiği bir konu olduğunu ifade eden Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, “Gıda sektörü, tüm sektörlerle doğrudan ya da dolaylı olarak mutlaka ilişkisi olan bir sektör. Gıda yaşamın bizzat kendisi. Dünya nüfusu 2000 yılında yaklaşık olarak 6,1 milyar civarıydı. 2020 verilerinde bu sayı 8 milyara yaklaştı. Dünya kalabalıklaştıkça gıdanın değeri her geçen gün artıyor. Yavaş üretim de bu noktada devreye giriyor. Dünya nüfusu artınca o nüfusu beslemek için hızlı üretmek ve hızlı yedirmek zorundasınız. Bu denklemi düşündüğünüz zaman eğer sağlıklı ve güzel yaşamak istiyorsanız yavaş tüketecek ve yavaş yaşayacaksınız. Adil gıdaya ulaşım, uluslararası gıda örgütlerinin kabul ettiği çok önemli bir değer. Fakat kapitalizmin hızlı üretimiyle sağlıklı yaşam savaşını karşı karşıya getirdiğiniz zaman biz bilinçli tüketicilerin burada devreye girmesi gerekiyor. Bu festivaller de buradaki farkındalığı oluşturmak adına çok önemli” diye konuştu.

Konuşmaların ardından festivalde emeği geçenlere plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi. Düzenlenen Temel Devran defilesi ve folklor gösterisinin ardından Aras ve beraberindekiler, festival alanında bulunan stantları ziyaret ederek üreticilerle sohbet etti.

Peynir üreticilerinin stantları, Oasis AVM`de 7-10 Nisan 2022 tarihlerinde 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaretçilerini bekliyor olacak.

Slow Food organizasyonunun Bodrum Birliği olan Yaveş Gari gönüllüleri tarafından düzenlenen festivalde ayrıca atölyeler, gezi ve tadım etkinlikleri olacak. Yöresel ürün tezgahlarının kurulacağı festival alanında söyleşi, seminer ve eğitimler düzenlenirken kitap imza günleri de düzenlenecek.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA