5 Ocak 2026 Pazartesi

10:05   “MERSIN’DE MATEMATIĞIN KALBI: ARATOS MATEMATIK EVI 6 BIN ÖĞRENCIYE İLHAM OLDU”   13:45   MESKİ FUTBOL TAKıMı 3 OCAK KURTULUŞ KUPASı’NDA ŞAMPIYON   13:23   “BAŞARıR’DAN BURSA’YA DESTEK ZIYARETI   13:03   “ADANA’NıN KURTULUŞUNUN 104. YıLı: BAŞKAN ALTıOK’TAN BIRLIK VE İLHAM MESAJı”   10:10   MERSIN’DE ÖZEL GEREKSINIMLI BIREYLERE GÜVENLI YAŞAM İÇIN MAHREMIYET EĞITIMI   09:58   TOROSLAR’DA KURTULUŞ KUPASı: SPORUN BAŞKENTI OLMA YOLUNDA TARIHI ADıM   16:35   3 OCAK RUHU MERSIN’DE YANKıLANDı: KURTULUŞUN 104. YıLıNDA BIRLIK, DEMOKRASI VE BARıŞ VURGUSU   15:05   “TOROSLAR’DA 104 YıLLıK ZAFER ADıMLARı: BINLERCE MERSINLI TARIHE YÜRÜDÜ”   22:47   BAŞKAN SEÇER’DEN 3 OCAK MERSIN’IN KURTULUŞ YıL DÖNÜMÜ MESAJı   22:43   BAŞKAN V. ŞENER: “3 OCAK, MILLETIMIZIN BAĞıMSıZLıK İRADESININ BIR SIMGESI”   22:40   CHP MERSIN MILLETVEKILI GÜLCAN KıŞ’TAN 3 OCAK KURTULUŞ GÜNÜ MESAJı   19:31   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN 2025’TE SAĞLıK VE SOSYAL DESTEKTE REKOR HIZMET: DOĞUMDAN YAŞLıLıĞA YANıNıZDA!   19:29   “YENIŞEHIR HALK KART ILE 853 AILEYE DESTEK: ARALıK ÖDEMELERI HESAPLARDA”   18:26   DILEK KAYA İMAMOĞLU: MILLETIMIZ DOĞRUNUN, HAKLıNıN YANıNDA DURMAYA DEVAM EDECEK   15:25   TÜM EMEKLILERIN SENDIKASı, AÇLıK SıNıRı ALTıNDAKI EMEKLI MAAŞLARıNA KARŞı BAKıRKÖY’DEN SES YÜKSELTTI… 82 YAŞıNDAKI EMEKLI: GıDASıZLıKTAN ARTıK SESIMIZ ÇıKMıYOR   15:20   CHP’NIN ÇANKıRı MITINGI… CEMAL ENGINYURT: “KAR DA KıŞ DA OLSA BIZ SÖZ VERDIK; MEYDANLARDAYıZ”   14:18   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL: “KIM FILISTIN IÇIN SES ÇıKARMAK ISTIYORSA IZIN VERSINLER AMA IKILI UYGULAMA DOĞRU DEĞIL, VICDANLARı YARALıYOR”   14:14   ÜMIT ÖZDAĞ: "BAĞ-KUR VE GSS’LILERIN SAĞLıĞA ERIŞIMINI SAĞLAYACAK CUMHURBAŞKANLıĞı KARARNAMESI VAKIT KAYBETMEKSIZIN ÇıKARıLMALıDıR"   13:29   TÜRKIYE KADıN DERNEKLERI FEDERASYONU: 2025 YıLıNDA EN AZ 391 KADıN ÖLDÜRÜLDÜ   13:28   İRAN’DAN ABD BAŞKANı TRUMP’ıN TEHDITLERINE YANıT: ABD’NIN MÜDAHALESI TÜM BÖLGEDE KAOS ANLAMıNA GELIR  
 
     
   

MERSİNLİLERDEN BÜYÜKŞEHİR’İN RUSÇA KURSUNA YOĞUN İLGİ


Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin MERCEK Mesleki Eğitim Merkezi’nde başlatılan ücretsiz Rusça kursu Mersinlilerden yoğun ilgi gördü. Kısa sürede kontenjanı dolanRusça kursunda 30 kişiyle dersler başladı.Toplam 136 saat süren kursu başarıyla bitirenlere sertifika verilecek.

 

Tarih : 12 Nisan 2022 Salı 11:10   Okunma : 1304

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi’nin Yenişehir ilçesi Güvenevler Mahallesi’nde hizmete açtığı MERCEK Mesleki Eğitim Merkezi’nde ücretsiz Almanca ve Rusça kursları veriliyor.Kısa sürede kontenjanları dolan Rusça kursunda yaklaşık 30 kişiyle dersler başladı.

Başkan Seçer, kayıtların alınmaya başlandığını duyurmuştu

MERCEK Mesleki Eğitim Merkezi’ni ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, kurs başvurularının mersin.bel.tr ve Teksin üzerinden alınmaya başlandığını duyurarak; “Bütün gençlerimizi, ihtiyaç sahibi gençlerimizi ya da meslek edindirme konusunda kurs almak isteyen gençlerimizi davet ediyoruz” demişti. Rusça’ya ilgi duyan ve Mersin’de son yıllarda artan Rus nüfusunu dikkate alan Mersinliler, MERCEK’te açılan Rusça kursuna yoğun ilgi gösterdi.

“Kurs bitiminde sınavı başarıyla geçenlere sertifika veriliyor”

MERCEK’te görevli Rusça Öğretmeni Kübra Kanmış, 15’er kişilik 2 grupla derslere başladıklarını belirterek, kursla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri kurslarımız var. Pazartesi ve hafta sonu hariç her gün var. Gündüz ve akşam olmak üzere 2 grupla devam ediyoruz. Genellikle üniversiteyi bitirmiş, ticaretle uğraşan veya turizmle ilgilenenler geliyorlar. Çünkü Silifke ve Mezitli tarafında artık çok fazla Rus nüfusu var. Nükleer santralde çalışmak isteyenler geliyorlar, onlara da Rusça öğretiyoruz. Hiçbir ücret almıyoruz. A1 temel Rusça toplamda 136 saat sürüyor. Kurs bitiminde sınavı başarıyla geçenlere sertifika veriliyor.”

Ukraynalı Tamara Girici de Büyükşehir’in Rusça kursuna katılıyor

Rusça kursuna katılanlar arasında Ukraynalı Tamara Girici de yer aldı. Eşi dolayısıyla Türkiye’de yaşayan Girici, iki dilden de örnekler verdi.Birbiri arasında benzerlik olsa da Rusça ve Ukraynaca arasında kelime farkları olduğunu vurgulayan Girici, “Ukrayna’da ve Türkiye’de de Rusça konuşanlar olduğu için Rusça öğrenmek istiyorum. Burayı çok beğendim. Öğretmeni de beğendim. Önce internetten öğrenmeye çalıştım. Çok fazla yanlışım olduğu için burada öğrenmek istedim” dedi.

“Kursa herhangi bir ücret ödemiyorum”

Rusça kursuna katılan Neşe Vargı, organizasyon işiyle uğraştığını ancak Turizm Rehberliği mezunu olduğunu belirtti. ÜniversitedeRusça’yı az da olsa öğrendiğini söyleyen Vargı, “Devam ettirmek için kurs arayışındaydım. Belediyemizin böyle güzel bir etkinliğine katılmak istedim. Herhangi bir ücret ödemiyorum. Salı, Perşembe ve Cuma günleri geliyorum. Hocamız çok iyi ve çok tatlı” dedi.

“İş başvurularında Mersin’de işverenler Rusça istiyor”

Kursiyerlerden Kamu Yönetimi mezunu Dönem Özdemir, yeni bir dil öğrenmek istediğini vurgulayarak,“Yengem Rus. Onunla da pratik yaparım diye düşünmüştüm. İş başvurularında Mersin’de işverenler Rusça istiyor, Mersin’de yaygın kullanılan bir dil. Orada da kullanabileceğimi düşünüyorum. Rusça için bir dil kursuna yazılacaktım. Burası benim için daha iyi oldu. Mezitli’de oturuyorum. Yakın olması da ayrı bir avantaj” diye konuştu.

“Mersin’de ilk yılım, böyle bir imkan olunca da değerlendirmek istedim”

İngiliz Dil Bilimi öğrencisi Yağmur Sazan da kursa katılanlar arasında yer aldı. İngilizce dışında bir de Rusça öğrenmek istediğini vurgulayan Sazan, “Biraz araştırdım, alfabesi de bilmediğim için zor geliyor. Heveslendim. Mersin’de ilk yılım. Böyle bir imkanolunca da değerlendirmek istedim. Dil öğrenmeyi seviyorum. Mersin yaşanılası bir yer. Yüksek lisans yaparsam burada kalabilirim” ifadelerine yer verdi.

Rusça’ya ilgim Marmaris’te başladı, aradan zaman geçince unuttum”

Rusça’ya ilgilisinin Marmaris’te yaşadığı dönemlerde başladığını anlatan Süleyman Dereyvetoğulları,“Marmaris’te 10 sene yaşadım. Orada İngilizce öğrenmiştim. Daha sonra burada bir Arap şirketinde Arapça da öğrendim. Rusça’ya ilgim de Marmaris’te başladı. Orada biraz öğrenmiştim. Aradan zaman geçince unuttum. Büyükşehir Belediyesi’nin MERCEK’teki kursunu duyunca gelip katılmak istedim”dedi.

“Mezitli’de yaşıyorum, yolda yürürken herhalde 10 kişiden 3’ü Rus”

3 çocuk annesi Canan Yıldız ise Rusça’yı öğrendikten sonra çocuklarına da öğretmek istediğini belirterek,“Bir de eşim ticaret yapıyor ve Ruslarla çalışıyor. O nedenle öğrenmek istedim. Aylık sanırım 1500-2000 TL civarında bu tarz dil kurslarına ücret ödeniyor. 21-22 yıldır Mersin’deyim. Mezitli’de yaşıyorum, bizim semtte yolda yürürken herhalde 10 kişiden 3’ü Rus” diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA