4 Temmuz 2025 Cuma

19:25   MILLETVEKILI ALI BOZAN: HER ŞEYE KEPÇEYLE MAAŞLARA KAŞıK UCUYLA ZAM!   17:59   AKİB KOORDINATÖR BAŞKANı VEYSEL MEMIŞ: YıLıN İLK YARıSıNDA YıLDıZ PAZARLARıMıZ SLOVENYA, BULGARISTAN VE SURIYE   17:51   GÜLNAR’ıN VERIMLI TOPRAKLARı BÜYÜKŞEHIR’LE YEŞERIYOR   17:36   DÜNYA SAĞLıK HARITASıNDA BIR BAŞARı DAHA   17:25   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “SÖZDE İKLIM YASASı TÜRKIYE’YE VE MERSIN’E İHANETTIR”   17:10   MESKİ İLE ASKİ ARASıNDA “BELEDIYE SU KARDEŞLIĞI PROTOKOLÜ” İMZALANDı   15:32   ALI MAHIR BAŞARıR’DAN TÜİK’E TEPKI   15:30   CHP MERSIN MILLETVEKILI TALAT DINÇER: "ESNAF BITERSE SOKAKLAR BITER, ÜRETIM BITER, UMUT BITER!"   15:29   TOROSLAR’DA ÇÖP EV, ÜÇÜNCÜ KEZ TEMIZLENDI!    15:26   CHP TARSUS İLÇE GENÇLIK KOLLARı TARAFıNDAN 2 TEMMUZ ANMA PROGRAMı DÜZENLENDI   09:40   KADıNLARı GÜÇLENDIREN ‘PAZARTESI BULUŞMALARı’ SÜRÜYOR    17:30   EMIRLER ORMAN PARKı PIKNIK ALANı’NDA ATEŞ YAKMAK YASAKLANDı   16:10   TARSUS BELEDIYESI’NDEN EMEKLILER GÜNÜ’NE ANLAMLı ETKINLIK   15:58   AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN TEMIZ KENT VE SAĞLıKLı ÇEVRE İÇIN KESINTISIZ HIZMET   15:55   KıRATLı: “TÜRKIYE’DE EN ÇOK YATıRıMı MERSIN ALıYOR”   15:45   BÜYÜKŞEHIR, MODACı DILEK HANIF İLE MERSINLI KADıNLARıN DOKUMALARıNı BULUŞTURDU   15:04   TARLADA ÇÜRÜYECEKTI, SOFRALARA ULAŞTı   13:54   CHP YENIŞEHIR İLÇE BAŞKANı TOPRAK ÇALıŞKAN’DAN 2 TEMMUZ SIVAS KATLIAMı ANMA MESAJı   13:48   TOROSLAR’DA EMEKLILERE SOHBET EVI GELIYOR   13:45   PARIS TRABZONLULAR DERNEĞINDEN BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT’E TEŞEKKÜR ZIYARETI   
 
     
   

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI EDİRNE TEMSİLCİSİ YANILMAZ: "DEVLET YETKİLİLERİ ÜRETİMİ DESTEKLEMEKTEN ZİYADE ÜRETİMİ KÖSTEKLEME PEŞİNDE"


Ziraat Mühendisleri Odası Edirne Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada; “Devlet yetkilileri, üretimi desteklemekten ziyade üretimi köstekleme peşinde” dedi.

 

Tarih : 14 Mayıs 2022 Cumartesi 01:27   Okunma : 729

GÖKHAN TUZLADAN

Ziraat Mühendisleri Odası Edirne Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada; “Devlet yetkilileri, üretimi desteklemekten ziyade üretimi köstekleme peşinde” dedi.

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla açıklama yaptı.

Cingöz şunları söyledi:

“Üretim olmadan fiyatları düşürmeniz mümkün değil. Şu an Türkiye`nin en büyük sıkıntılarından biri üretim yok. Türkiye kendi kendine yeten bir ülke değil. Eskiden ülkemiz neyle övünüyordu; ‘biz dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyiz` diyordu. Ama şu an maalesef üretim olmadığı için Türkiye kendi kendine yetemiyor. Her ürün ithale dayalı. Sadece lüks üretim ürünlerinde değil, gıda ürünlerinde de çoğu ithal.”

Vatandaşın haklı olarak esnafı suçlu gördüğünü ancak artan maliyetlerden dolayı esnafında fiyat artırımına gitmekten başka çaresinin olmadığını belirten Cingöz, “Esnaf iki ay önceki fiyatlarla bugün aynı emtiayı temin etse fiyat mı artıracak? Girdi fiyatları arttıkça esnafta işin içinden çıkamadığından dolayı arttırmak zorunda kalıyor. Olan sabit ücretli geliri olan insanlara oluyor. Üretimi artırmadan fiyatları asla düşüremeyiz. Bugün fiyatların artmasındaki en önemli faktörlerden biri akaryakıt. Akaryakıtımız var mı bizim? Yok! İthal ediyoruz. Bunun için fiyatlar düşmez.  Biz fiyatların düşmesini isteriz ama düşmez. Hep birlikte bekleyip göreceğiz.”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz ise şunları söyledi:

“Dünya Çiftçiler gününde, çiftçi gelecekten umutsuz, çiftçi mutsuz. Köylümüzü çiftçi yapamadık ve yeteri kadar tarımsal eğitim veremedik. Bitkisel üretimin gerilediği kadar hayvancılığında bu şartlarda gerilediğini, piyasadaki et ve süt fiyatlarının yüksekliğinden görebiliyoruz. Ülkemizde çoğu bölgede hayvan bakıcıları ya Afganlı ya da Suriyeli göçmenlerden oluşmaktadır. Hayvancılık köylerde genç nüfusun bulunmayışından dolayı tamamen göçmen nüfusa kalmış durumda. Bu olumsuz örnekleri çoğaltabiliriz.”

Ulusal Süt Konseyinin süte verdiği fiyatı da değerlendiren Yanılmaz, “Süte verilen fiyat 7,7 TL olup, 15 Mayıs`tan geçerli olacak, artı devletin ödediği destekleme primi var. Ancak yapılan çalışmalar sonrası hesaplamalarımızda maliyet halen 8,5 - 9,0 TL civarındadır. Bu yüksek maliyetlerle üretimde gittikçe zorlaşıyor. Dişi düvelerde kesime gidiyor. Et fiyatları da hızla artmaya devam ediyor” dedi.

Gıda krizi yaşanıp yaşanmayacağı ile ilgili olarak da Yanılmaz, şunları söyledi:

“Gıda krizi yaşanıp yaşanmayacağı zaten önümüzdeki günlerde açığa çıkacaktır. Bilim adamları bunları yıllardır açıklıyor. Bir taraftan iklim değişikliği, bir taraftan güvenilir gıdaya ulaşmak zorlaşıyor. Özellikle çeltikte birinci tavaya sulamayı verdi. Buralarda dekara 450 TL sulama maliyeti var. Önümüzdeki aylarda kademeli olarak bir fiyatlandırma söz konusu. Elektrik enerjisine gelen ücretleri doğal olarak yansıtacaklar çiftçiye. Bu tabii ki ekim alanlarını biraz olsun daraltıyor şu anda. Su kıtlığı da gündemde. Geçen sene biliyorsunuz Tunca nehrinde kurak bir sezon yaşadık. Sayın bakan gitti ve Bulgaristan`dan su talebinde bulundu. Aynı sıkıntı her yıl gündeme gelecek çünkü şu anda Meriç nehrinin denisi bile beklenenin çok altında.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA