18 Eylül 2025 Perşembe

12:03   “MECLIS’TE YOK, MANŞETTE VAR!”   11:55   MANOLYA PARKı YEPYENI YÜZÜYLE AKDENIZ’E NEFES OLACAK!   11:47   YUMURTALıK’TA TARıMA TEKNOLOJIK DOKUNUŞ: ÇIFTÇILERE MAKINE VE TUZAK DESTEĞI   10:21   SILIFKE’NIN EN İŞLEK CADDESI YEPYENI ASFALTıYLA HAYAT BULDU   22:53   “FILISTIN KAN AĞLARKEN DOLMABAHÇE’DE TRUMP’ıN OĞLU ILE PAZARLıK YAPıYORLAR”   21:50   MANSUR YAVAŞ’TAN SERT TEPKI: “DÜŞÜNCEYI TUTUKLAYAMAZSıNıZ!”   21:42   MECLIS’TE AKADEMISYENLERDEN BARıŞ ÇAĞRıSı: “TORUNLARıMıZ İÇIN ÇÖZÜM ÜRETMELIYIZ”   21:22   BAŞKAN YıLDıZ’DAN SAĞLıKLı YAŞAM VE YEŞIL ULAŞıM MESAJı   20:54   MERSIN’DE HAREKETIN HAFTASı: SAHILDEN ZIRVEYE SAĞLıKLı YAŞAM RÜZGÂRı   20:33   MHP’DEN SERT TEMIZLIK: BAYRAMPAŞA OPERASYONUNDA GÖZALTıNA ALıNAN İKI İSIM PARTIDEN İHRAÇ EDILDI   15:08   YUMURTALıK’TA EĞITIMDE DEVRIM: ÜCRETSIZ LGS KURS MERKEZI AÇıLDı!   14:49   AKDENIZ’DE ATıKLA SAVAŞ 7/24 DEVAM EDIYOR: ÇÖP TAKSILERLE TEMIZLIKTE YENI DÖNEM!   14:38   “VATANDAŞ KIRAYA ÇALıŞıYOR”: GÜLCAN KıŞ’TAN BARıNMA KRIZI VE ENFLASYON GERÇEKLERINE SERT TEPKI   09:31   32 MERKEZDE ÜCRETSIZ EĞITIM, SOSYAL DESTEK VE GELECEĞE GÜVENLI ADıMLAR   22:32   BAŞKAN VAHAP SEÇER: “BU YATıRıM SADECE ALTYAPı DEĞIL, GELECEĞE ATıLAN IMZADıR”   15:29   TOROSLAR BELEDIYESINDEN ÇUKUROVA MAHALLESI’NE ESTETIK DOKUNUŞ   15:27   MEZITLI’DE AVRUPA HAREKETLILIK HAFTASı ETKINLIKLERI BAŞLADı   14:53   YENIŞEHIR BELEDIYESI “ÇÖP EV” NITELIĞINDEKI MESKENDEN BIR KAMYON ÇÖP ÇıKARDı   14:50   MERSIN’DE ANNE VAHŞETI   14:48   ALI MAHIR BAŞARıR: "SAYıN KıLıÇDAROĞLU ARTıK DAVALARıN BITTIĞINI, ÖNÜMÜZE BAKMAMıZ GEREKTIĞINI SÖYLEMELIDIR"  
 
     
   

7. KÖY ENSTİTÜSÜ ZİYARETİNİ YAPAN YILDIRIM KAYA: “85 YIL ÖNCE O ŞARTLARDA YAPILANLARI AKP İKTİDARI BUGÜN YAPAMIYOR”


CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, 21 Köy Enstitüsü ziyaretinin yedincisini Trabzon Beşikdüzü Köy Enstitüsü`ne yaptı. Kaya, “2018 yılında Trabzon Beşikdüzü Köy Enstitüsü`nün binaları yıkılıp yerine KYK yurdu yapılmasını, AKP`li Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu ‘Ahırları yıktık, yurt yapıyoruz` diye duyurmuştu. Bundan 82 sene önce, resmi kuruluştan öncesini de sayarsak 85 yıl önce o şartlarda yapılanları AKP iktidarı bugünkü şartlarda yapamıyor” dedi.

 

Tarih : 18 Mayıs 2022 Çarşamba 17:43   Okunma : 1144

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, 21 Köy Enstitüsü ziyaretinin yedincisini Trabzon Beşikdüzü Köy Enstitüsü`ne yaptı. Kaya, “2018 yılında Trabzon Beşikdüzü Köy Enstitüsü`nün binaları yıkılıp yerine KYK yurdu yapılmasını, AKP`li Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu ‘Ahırları yıktık, yurt yapıyoruz` diye duyurmuştu. Bundan 82 sene önce, resmi kuruluştan öncesini de sayarsak 85 yıl önce o şartlarda yapılanları AKP iktidarı bugünkü şartlarda yapamıyor” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ve beraberindeki CHP heyeti, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nun talimatıyla başlattıkları 21 Köy Enstitüsü ziyaretinin yedincisini Trabzon Beşikdüzü Köy Enstitüsü`ne yaptı. Kaya`ya ziyarette, TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi, Muğla Milletvekili Suat Özcan, Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, Beşikdüzü İlçe Başkanı Ahmet Kıran, sendika, dernek temsilcileri ve Köy Enstitüsü mezunlarından oluşan bir heyet eşlik etti.

Kaya`nın ziyaretin ardından yaptığı açıklama şöyle:

“Köy Enstitüleri kurulmadan önce, 1939 yılına Beşikdüzü`nde bir Eğitmen Kurs Merkezi açılmıştır. Bu Eğitmen Kursu, 17 Nisan 1940`da Köy Enstitüleri Kanunu çıktığında Beşikdüzü Köy Enstitüsüne temel olmuştur. Doğu Karadeniz`de kurulacak Köy Enstitüsü için yer tespiti yapan heyet, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel`in de memleketi olan Giresun`un Görele ilçesini düşünür. Ancak yöre halkı okul için kullanılacak arazide tarım yaptıklarını söyleyerek, arazilerini vermezler. Heyet ise halkın gerekçesine hiçbir itirazda bulunmaz, yer arayışına devam eder. Heyet, Trabzon Beşikdüzü`ne giderek, Trabzon ve Giresun`a yakın bir konumda olan Beşikdüzü`nü okul için uygun görülür.

“BÖYLE BİR ÖNGÖRÜNÜN ÖNÜNDE BİZE DE SAYGIYLA EĞİLMEK DÜŞER”

Trabzon Beşikdüzü Köy Enstitüsü 8 Temmuz 1940`da 25 öğrenci ile eğitim öğretime başlamıştır. İlk alınan öğrencilerin sadece 2`si kız öğrencidir. İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç, Denizli Milli Eğitim Müdürü Hürrem Arman`ı Beşikdüzü Köy Enstitüsüne ilk müdür olarak atamıştır. Tonguç Baba, Hürrem Arman`ı Trabzon Beşikdüzü`ne gönderirken ‘Senin tarlan Karadeniz olacak. Büyük çapta balıkçılık yapacaksın. Diğer köy enstitülerinin de balık ihtiyacını sen karşılayacaksın. Belki ilerde balık tozu, balık gübresi ve balık konservesi fabrikaları da kuracaksınız` der. Böyle bir öngörünün önünde bize de saygıyla eğilmek düşer…

Hürrem öğretmen, bazı kişilerin kollarının olmadığını görür, bunun nedeninin ise dinamit ile yapılan balık avı olduğunu öğrenir. Okulda balıkçılardan da zaman zaman ders alınır. Kiralanan gemilerle öğrencilere pratik balıkçılık dersleri verilir. Hürrem öğretmen hem kendisi öğrenir hem de öğretir. Geleneksel bilgilerle ve ilkel yöntemlerle balıkçılık yapan Doğu Karadeniz halkına da bilimsel yöntemlerle balıkçılık yapması öğretilerek, ülke ekonomisine büyük katkı sağlanır. 1944 yılına gelindiğinde Beşikdüzü Köy Enstitüsü öğrencileri kendi işliklerinde 11 ton kapasiteli bir deniz motoru yapmayı başarırlar. Deniz motorunun adı ise ‘Tonguç` olur. 1945 yılına kadar Beşikdüzü Köy Enstitüsü işliklerinde; iki balıkçı motoru, bir nakliye motoru, on sekiz tane kayık, iki hamsi ığrıbı, bir palamut gırgırı, otuz kalkan ağı ile Karadeniz`in en güçlü balık işletmesi kurulmuştur. Konserve endüstrisinin temelleri de ilk burada atılmıştır. Beşikdüzü Köy Enstitüsü bölge halkının modern tarım, hayvancılık, balıkçılık, tekstil ve demircilik alanlarında eğitilmesini de sağlamıştır.

Trabzon Beşikdüzü Köy Enstitüsü`ne; Trabzon, Gümüşhane, Ordu, Artvin, Giresun, Ordu, Rize ve Hopa`dan öğrenci alınmıştır. Beşikdüzü Köy Enstitüsü kurulan ilk 14 Köy Enstitüsü içinde yer almıştır. Deniz kıyısında bulunan tek Köy Enstitüsü Beşikdüzü`dür.

“AHIRLARI YIKTIK, YURT YAPIYORUZ”

2018 yılında Trabzon Beşikdüzü Köy Enstitüsü`nün binaları yıkılıp yerine KYK yurdu yapılmasını, AKP`li Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu ‘Ahırları yıktık, yurt yapıyoruz` diye duyurmuştu. Bundan 82 sene önce, resmi kuruluştan öncesini de sayarsak 85 yıl önce o şartlarda yapılanları AKP iktidarı bugünkü şartlarda yapamıyor. ‘Bir mühür, bir rektör` anlayışıyla her ile kurduğu, adı dışında üniversite olmayan yapılar var. Kurduğu bu üniversitelerin ne Türkiye`de ne de dünyada esamesi okunmuyor. İşte bu yüzden Köy Enstitülerinde verilen eğitim değerlidir. İşte bu yüzden Köy Enstitülerinin mirasına sahip çıkıyoruz. İşte bu yüzden ‘laik, demokratik, bilimsel ve kamusal` eğitim diyoruz.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA