16 Nisan 2024 Salı

15:37   İSTANBUL`DA 29 KİŞİNİN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ YANGINLA İLGİLİ İTFAİYE RAPORU AÇIKLANDI   14:59   YENİŞEHİR BELEDİYESİ DÜNYA PARATRİATLON KUPASI YARIŞLARINA HAZIR   14:28   CHP HEYETİ ANTALYA ADLİYESİ ÖNÜNDE   13:01   AKP`DE ISTAKOZ KRİZİ   12:20   AKP`DEN CHP`YE GEÇEN KEŞAN BELEDİYESİ`NİN ÖNCEKİ DÖNEM BORÇLARI AÇIKLANDI: TOPLAM BORÇ 483 MİLYON, 3 AYDA 13 MİLYON TL KURUYEMİŞ VE BENZERİ GİDERLERE HARCANMIŞ   11:29   YARGITAY BAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE YİNE SONUÇ ÇIKMADI   10:39   CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BULUT: “İKTİDAR VEKİLLERİ ISTAKOZ, VATANDAŞ BORÇLARINI ÖDEME DERDİNDE”   10:18   TELEFERİK KAZASI SORUŞTURMASI KAPSAMINDA TUTUKLANAN KEPEZ BELEDİYE BAŞKANI KOCAGÖZ: "TEK SORUMLU BENMİŞİM GİBİ GÖSTERİLDİ"   09:55   VAHAP SEÇER`DEN SMA HASTASI MEHMET ALİ BEBEĞİN KAMPANYASINA DESTEK   09:45   MUĞLA DATÇA`DA DEPREM   09:20   MERSİN`DE DÜZENLENEN EUROLEAGUE FINAL FOUR SONA ERDİ   09:19   İZMİR`DE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ GEÇİM SIKINTISINDAN DERT YANDI: “ÇALIŞMAKTAN ÖĞRENCİLİK HAYATIMIN TADINI ÇIKARAMADIM”   23:51   ÖZEL`DEN KEPEZ BELEDİYE BAŞKANI`NIN TUTUKLANMASINA TEPKİ: SIRF PARTİLİMİZ DİYE BAŞKANIMIZI GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDEMEZSİNİZ   22:57   ERDOĞAN`DAN ÜST ÜSTE İKİNCİ KEZ AVRUPA ŞAMPİYONU OLAN FENERBAHÇE KADIN BASKETBOL TAKIMINA TEBRİK   22:35   ÖZGÜR ÖZEL, EUROLEAGUE ŞAMPİYONU OLAN FENERBAHÇE KADIN BASKETBOL TAKIMINI KUTLADI   22:35   ÖZGÜR ÖZEL, EUROLEAGUE ŞAMPİYONU OLAN FENERBAHÇE KADIN BASKETBOL TAKIMINI KUTLADI   17:04   YSK`DAN GÜMÜŞHANE İLE 10 İLÇE VE BELDEDE YEREL SEÇİMLERLE İLGİLİ RET KARARI   16:40   ARDAHAN GÖLE`DE VATANDAŞLARDAN MADEN OCAĞI PROJESİNE PROTESTO   16:18   METEOROLOJİ: "MEVSİM NORMALLERİ ÜZERİNDE SEYREDEN HAVA SICAKLIKLARI HAFTA BAŞINDA YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK"   16:03   ÖZGÜR ÖZEL`DEN EVREN BARIŞ YAVUZ`UN TUTUKLANMASINA TEPKİ: "BU KASITLI TUTUKLAMADAN GERİ DÖNÜLMELİDİR"  
 
     
   

7. KÖY ENSTİTÜSÜ ZİYARETİNİ YAPAN YILDIRIM KAYA: “85 YIL ÖNCE O ŞARTLARDA YAPILANLARI AKP İKTİDARI BUGÜN YAPAMIYOR”


CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, 21 Köy Enstitüsü ziyaretinin yedincisini Trabzon Beşikdüzü Köy Enstitüsü`ne yaptı. Kaya, “2018 yılında Trabzon Beşikdüzü Köy Enstitüsü`nün binaları yıkılıp yerine KYK yurdu yapılmasını, AKP`li Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu ‘Ahırları yıktık, yurt yapıyoruz` diye duyurmuştu. Bundan 82 sene önce, resmi kuruluştan öncesini de sayarsak 85 yıl önce o şartlarda yapılanları AKP iktidarı bugünkü şartlarda yapamıyor” dedi.

 

Tarih : 18 Mayıs 2022 Çarşamba 17:43   Okunma : 472

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, 21 Köy Enstitüsü ziyaretinin yedincisini Trabzon Beşikdüzü Köy Enstitüsü`ne yaptı. Kaya, “2018 yılında Trabzon Beşikdüzü Köy Enstitüsü`nün binaları yıkılıp yerine KYK yurdu yapılmasını, AKP`li Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu ‘Ahırları yıktık, yurt yapıyoruz` diye duyurmuştu. Bundan 82 sene önce, resmi kuruluştan öncesini de sayarsak 85 yıl önce o şartlarda yapılanları AKP iktidarı bugünkü şartlarda yapamıyor” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ve beraberindeki CHP heyeti, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nun talimatıyla başlattıkları 21 Köy Enstitüsü ziyaretinin yedincisini Trabzon Beşikdüzü Köy Enstitüsü`ne yaptı. Kaya`ya ziyarette, TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi, Muğla Milletvekili Suat Özcan, Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, Beşikdüzü İlçe Başkanı Ahmet Kıran, sendika, dernek temsilcileri ve Köy Enstitüsü mezunlarından oluşan bir heyet eşlik etti.

Kaya`nın ziyaretin ardından yaptığı açıklama şöyle:

“Köy Enstitüleri kurulmadan önce, 1939 yılına Beşikdüzü`nde bir Eğitmen Kurs Merkezi açılmıştır. Bu Eğitmen Kursu, 17 Nisan 1940`da Köy Enstitüleri Kanunu çıktığında Beşikdüzü Köy Enstitüsüne temel olmuştur. Doğu Karadeniz`de kurulacak Köy Enstitüsü için yer tespiti yapan heyet, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel`in de memleketi olan Giresun`un Görele ilçesini düşünür. Ancak yöre halkı okul için kullanılacak arazide tarım yaptıklarını söyleyerek, arazilerini vermezler. Heyet ise halkın gerekçesine hiçbir itirazda bulunmaz, yer arayışına devam eder. Heyet, Trabzon Beşikdüzü`ne giderek, Trabzon ve Giresun`a yakın bir konumda olan Beşikdüzü`nü okul için uygun görülür.

“BÖYLE BİR ÖNGÖRÜNÜN ÖNÜNDE BİZE DE SAYGIYLA EĞİLMEK DÜŞER”

Trabzon Beşikdüzü Köy Enstitüsü 8 Temmuz 1940`da 25 öğrenci ile eğitim öğretime başlamıştır. İlk alınan öğrencilerin sadece 2`si kız öğrencidir. İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç, Denizli Milli Eğitim Müdürü Hürrem Arman`ı Beşikdüzü Köy Enstitüsüne ilk müdür olarak atamıştır. Tonguç Baba, Hürrem Arman`ı Trabzon Beşikdüzü`ne gönderirken ‘Senin tarlan Karadeniz olacak. Büyük çapta balıkçılık yapacaksın. Diğer köy enstitülerinin de balık ihtiyacını sen karşılayacaksın. Belki ilerde balık tozu, balık gübresi ve balık konservesi fabrikaları da kuracaksınız` der. Böyle bir öngörünün önünde bize de saygıyla eğilmek düşer…

Hürrem öğretmen, bazı kişilerin kollarının olmadığını görür, bunun nedeninin ise dinamit ile yapılan balık avı olduğunu öğrenir. Okulda balıkçılardan da zaman zaman ders alınır. Kiralanan gemilerle öğrencilere pratik balıkçılık dersleri verilir. Hürrem öğretmen hem kendisi öğrenir hem de öğretir. Geleneksel bilgilerle ve ilkel yöntemlerle balıkçılık yapan Doğu Karadeniz halkına da bilimsel yöntemlerle balıkçılık yapması öğretilerek, ülke ekonomisine büyük katkı sağlanır. 1944 yılına gelindiğinde Beşikdüzü Köy Enstitüsü öğrencileri kendi işliklerinde 11 ton kapasiteli bir deniz motoru yapmayı başarırlar. Deniz motorunun adı ise ‘Tonguç` olur. 1945 yılına kadar Beşikdüzü Köy Enstitüsü işliklerinde; iki balıkçı motoru, bir nakliye motoru, on sekiz tane kayık, iki hamsi ığrıbı, bir palamut gırgırı, otuz kalkan ağı ile Karadeniz`in en güçlü balık işletmesi kurulmuştur. Konserve endüstrisinin temelleri de ilk burada atılmıştır. Beşikdüzü Köy Enstitüsü bölge halkının modern tarım, hayvancılık, balıkçılık, tekstil ve demircilik alanlarında eğitilmesini de sağlamıştır.

Trabzon Beşikdüzü Köy Enstitüsü`ne; Trabzon, Gümüşhane, Ordu, Artvin, Giresun, Ordu, Rize ve Hopa`dan öğrenci alınmıştır. Beşikdüzü Köy Enstitüsü kurulan ilk 14 Köy Enstitüsü içinde yer almıştır. Deniz kıyısında bulunan tek Köy Enstitüsü Beşikdüzü`dür.

“AHIRLARI YIKTIK, YURT YAPIYORUZ”

2018 yılında Trabzon Beşikdüzü Köy Enstitüsü`nün binaları yıkılıp yerine KYK yurdu yapılmasını, AKP`li Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu ‘Ahırları yıktık, yurt yapıyoruz` diye duyurmuştu. Bundan 82 sene önce, resmi kuruluştan öncesini de sayarsak 85 yıl önce o şartlarda yapılanları AKP iktidarı bugünkü şartlarda yapamıyor. ‘Bir mühür, bir rektör` anlayışıyla her ile kurduğu, adı dışında üniversite olmayan yapılar var. Kurduğu bu üniversitelerin ne Türkiye`de ne de dünyada esamesi okunmuyor. İşte bu yüzden Köy Enstitülerinde verilen eğitim değerlidir. İşte bu yüzden Köy Enstitülerinin mirasına sahip çıkıyoruz. İşte bu yüzden ‘laik, demokratik, bilimsel ve kamusal` eğitim diyoruz.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA