4 Haziran 2026 Perşembe

11:39   KULISLERI HAREKETLENDIREN İDDIAYA ABB’DEN SERT YANıT: ’TAMAMı ASıLSıZ!’   11:10   SIYASETTE ’FIZIKI MÜCADELE’ ALARıMı! BAHÇELI’DEN CHP’DEKI KRIZ VE ’YENI PARTI’ SENARYOLARıNA ŞOK ANALIZ!   10:02   MERSIN’DE ’ATA MIRASı’ SEFERBERLIĞI: GÜLNAR’ıN MEŞHUR NOHUDU TOPRAKLA BULUŞTU!   16:52   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “TISAN’ıN KADERI DEĞIL, MERSIN’IN GELECEĞI YARGıLANıYOR”   16:41   MEZITLI ZABıTASıNDAN PAZARLARDA SıKı TARTı DENETIMI   16:30   İSTANBUL ÖZEL İTALYAN LISESI’NDE 123 GÜNDÜR DEVAM EDEN GREV SONA ERIYOR   16:10   ÖZGÜR ÖZEL’DEN EKREM İMAMOĞLU’NA DOĞUM GÜNÜ MESAJı   15:41   AK PARTI’DE DÖRT IL BAŞKANı GÖREVDEN ALıNDı   15:41   ALI BOZAN’DAN ADALET BAKANLıĞı’NA: “TAHLIYE ERTELEMELERI İNFAZ REJIMINE DÖNÜŞTÜ”   15:39   İRAN, ABD DıŞIŞLERI BAKANı RUBIO’NUN "İRAN BAĞLANTıLı SUIKAST PLANı" IDDIALARıNı REDDETTI   15:38   İBB DAVASı’NDA 44. GÜN.... EKREM İMAMOĞLU: "CANıM PARTIMIN BAŞıNDAKI KAYYUMA, BU INSANLARA HıRSıZ, RÜŞVETÇI DIYEN, IFTIRA ATANLARA, SÖZLERINI AYNEN IADE EDIYORUM”   15:37   CHP’LI AĞBABA: TÜRKIYE’NIN 150 YıLLıK DEMOKRASI TARIHINE DARBE YAPıLıYOR   14:33   İBB DAVASı’NDA 44. GÜN: EKREM İMAMOĞLU, DOĞUM GÜNÜNÜ IKINCI KEZ CEZAEVINDE KUTLUYOR   09:50   10 YıLDıR BEKLIYORLARDı, ÇILE BITTI! MERSIN’DE O MAHALLELER MUSLUKTAN AKAN SUYA KAVUŞTU   01:27   CHP’DE ODA BASMA SKANDALı BÜYÜYOR! GÖKÇE GÖKÇEN’DEN ÇOK SERT "BUTLANCı" ÇıKıŞı: "KAMERA KAYıTLARıNı ÇıKARıN!"   15:36   CHP’DE TARIHI GRUP TOPLANTıSı: ’KÖPRÜLER ATıLDı, O DEFTERIN KAPANMASı İÇIN TEK YOL...’   15:27   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A SALVO: ’O TOMA’NıN ŞOFÖR KOLTUĞUNDA SEN OTURUYORSUN!’   15:17   ÖZGÜR ÖZEL’DEN SIYASETTE DEPREM ETKISI YARATACAK ÇıKıŞ: ‘MUTLAK SULTAN İLE MUTLAK BUTLAN İTTIFAK YAPTı!’   15:15   ÖZGÜR ÖZEL’DEN SALLAYACAK ÇıKıŞ: ’BÜYÜK KUMPASA KARŞı DIRENECEĞIZ!’   14:59   CHP’DE KURULTAY DEPREMI! ÖNDER SAV SESSIZLIĞINI BOZDU: ’O ŞEMSIYE DELINIRSE HERKES SAĞANAK ALTıNDA KALıR’  
 
     
   

MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN GÖRME ENGELLİ BİREYLERE YÖNELİK ‘BAĞIMSIZ HAREKET BECERİLERİ` KURSU


Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi, görme engelli bireyler için ‘Bağımsız Hareket Becerileri` kursu başlattı. Haftada 2 gün verilen eğitimler Büyükşehir Belediyesi`nin Engelsiz Yaşam Merkezi ile dış mekanlarda gerçekleştiriliyor.

 

Tarih : 2 Temmuz 2022 Cumartesi 12:01   Okunma : 1022

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi, görme engelli bireyler için ‘Bağımsız Hareket Becerileri` kursu başlattı. Haftada 2 gün verilen eğitimler Büyükşehir Belediyesi`nin Engelsiz Yaşam Merkezi ile dış mekanlarda gerçekleştiriliyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, özel gereksinimli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak ve sosyal hayata uyumlarını artırmak amacıyla hayata geçirdiği projelerine bir yenisini daha ekledi. Görme engelli bireylere yönelik başlatılan ‘Bağımsız Hareket Becerileri` kursu ile bireylerin sosyal ve günlük hayatta daha bağımsız ve özgüvenli hareket edebilmesi amaçlanıyor.

Haftada 2 gün verilen eğitimler, Büyükşehir Belediyesi`nin Engelsiz Yaşam Merkezi ile dış mekanlarda gerçekleştiriliyor.  

Bireylerin her ortamda özgürce hareket edebilmesini amaçlayan kursa ilgi gösteren özel gereksinimli vatandaşlar ve aileleri, her Pazartesi ve Çarşamba günü Büyükşehir`in Engelsiz Yaşam Merkezi`nde bir araya geliyor. Kursta; rehberli, rehbersiz ve beyaz baston aracılığıyla günlük hayatta yapabilecekleri hareketler uygulanıyor. Ayrıca özel gereksinimli bireyler ile dış mekanlarda da pratik yapılıyor. Yollarda karşıdan karşıya geçme, alışveriş merkezlerinde alışveriş yapma, kafelerde sipariş verme gibi günlük pratikler de uygulatılıyor.

“EĞİTİMDEKİ AMAÇ, BİREYLERİN DAHA BAĞIMSIZ HAREKET EDEBİLMESİNİ SAĞLAMAK”

Sağlık İşleri Dairesi Engelliler Şube Müdürlüğü`nde görev yapan Bağımsız Hareket Becerileri Kursu Eğitmeni Kadriye Kılıç, eğitimin detaylarından bahsederek, “Az gören ya da görme yetisini yitirmiş 9 yaşından büyük olan bütün bireylere eğitimimizi veriyoruz. Eğitimdeki amaç; görme yetisini yitirmiş ya da az gören bireylerin günlük hayatta, evde, trafikte her durumda daha özgürce ve daha bağımsız hareket edebilmesini sağlamak, içlerinde var olan özgüveni daha da çok ortaya çıkartmak ve bazı teknik bilgilerle bunu desteklemek” dedi.

Eğitimin rehberli hareketler, rehbersiz hareketler ve beyaz baston aracılığı ile yapılabilecek hareketler olmak üzere 3 aşamadan oluştuğunu vurgulayan Kılıç, “Eğitimimize başlamadan önce engelli bireyin engelini kabul etmesi bizim için çok önemli. Verdiğimiz eğitim ne kadar kaliteli olursa olsun, öğrencimiz eğer ki eğitimi alabilecek psikolojiye sahip değil ise bu ne yazık ki başarılı bir sonuç veremeyebiliyor. Bu yüzden kursumuza başlamadan önce mutlaka Daire Başkanlığımızda görevli olan psikoloğumuzla bir görüşme gerçekleştiriliyor. Psikoloğumuz, kişinin kursa hazır olduğunu, kursta verilecek olan bilgileri kabul edebileceği onayını bize verdiği takdirde eğitime başlıyoruz” diye konuştu.

Eğitim almak isteyen bireylere de seslenen Kılıç, “Mersin Büyükşehir`in sunmuş olduğu bu hizmetten faydalanmak isteyen engelli birey ve aileleri, Belediyemizin Engelsiz Yaşam Merkezi`ne telefon aracılığıyla ya da bizzat kendileri başvurabilirler. Aynı zamanda Büyükşehir Belediyemizin 185 hattına da başvuruda bulunabilirler” dedi.

“GÜNDELİK HAYATIMDA ÇOK YARDIMCI OLUYOR”

Görme engelli birey Alperen Denizalp, eğitimle ilgili düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi:

“Burada görme engelliler tek başına, bağımsızca nasıl hareket edebilme kabiliyeti elde edebilir onu öğreniyorum. Gündelik hayatımda çok yardımcı oluyor. Yani kendi başıma istediğim yere gidebiliyorum. Önceden bunu yapamıyordum, imkansız olduğunu düşünüyordum ama gerçeklerle yüzleştiğim zaman, eğitim de aldığım için şimdi istediğim yere rahat bir şekilde gidebiliyorum. Eğitimin içinde karşıdan karşıya geçme, rehberli veya rehbersiz yürüyüş, asansöre binme, basamak çıkma, inme türü şeyler var.”

Alperen`in annesi Figen Denizalp ise eğitimlerden çok memnun olduklarını belirterek, “Alperen iyi ki de bu eğitime gelmiş. Çünkü görme engeli sonradan olduğu için, sokakta yürürken baston kullanmayı bilmiyordu. Evde mesela birden yere oturuyor veya kanepede bir şey var mı yok mu diye yoklamayı bilmiyordu. Mesela bardak ve benzeri şeyleri alırken kırıyordu. Şimdi eliyle yoklayıp almasını öğrendi. Büyükşehir Belediyesi`nin bu etkinliklerinden oldukça fayda gördük ve çok memnunuz” diye konuştu.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA