19 Mart 2024 Salı

10:33   SERDAR SOYDAN, TARSUS’A KONGRE VE FUAR MERKEZİ MÜJDESİ VERDİ   10:31   MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TARHAN’DAN ÇİRKİN SÖYLEMLERE KINAMA   09:56   TÜRKİYE YEREL YÖNETİCİLERİNİ SEÇMEK İÇİN SANDIK BAŞINA GİDECEK. BİR MİLYON 32 BİN 610 GENÇ İLK KEZ OY KULLANACAK   09:22   TARSUS’U ZİYARET EDEN MBB VAHAP SEÇER’E YOĞUN İLGİ   01:45   ÖZGÜR ÖZEL, PARTİSİNİN GENÇ ADAYLARIYLA BULUŞTU   01:01   CEVDET YILMAZ: “YEREL SEÇİMLER VESİLESİYLE MAKRO POLİTİKALARIMIZ KONUSUNDA YAPILAN TARTIŞMALAR, SPEKÜLATİF BİRTAKIM SÖYLEMLERDEN İBARET”   22:44   CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN`İ TEBRİK ETTİ   21:02   FENERBAHÇE OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULU, 2 NİSAN`DA "LİGDEN ÇEKİLME" GÜNDEMLİ TOPLANACAK   20:01   ALİ KOÇ: “GEREKİYORSA BİR ALT LİGE İNECEĞİZ. BİR SENE OYNARIZ, ÇIKARIZ, HERKES AKLINI BAŞINA ALIR”   18:55   DEMOKRAT PARTİ GENEL BAŞKANI UYSAL: “KÜME DÜŞÜŞÜMÜZÜN BEDELİNİ İŞ İNSANLARI ÖDÜYOR”   18:47   ÖZGÜR ÖZEL: "CHP`YE GÜÇ VERİN EMEKLİNİN HAKKINI HEP BİRLİKTE SÖKE SÖKE ALACAĞIZ"   18:42   İYİ PARTİGENEL BAŞKANI AKŞENER: "TUTUN ELİMİ, MUHALEFET NASIL YAPILIRMIŞ GÖRÜN"   18:24   CHP`DEN ATATÜRK’ÜN ADINI ANMAYAN İLÇE MÜFTÜSÜNE TEPKİ   17:40   BAŞKAN GÜLTAK,31 MART’TA BU HALK SİZE ‘ARTIK YETER’ DİYECEK   17:14   İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, DEPREMDE 43 KİŞİYE MEZAR OLAN SAİDBEY SİTESİ İLE İLGİLİ BİLİRKİŞİ RAPORUNU AÇIKLADI   17:14   BALIKESİR`DE SEYİT ONBAŞI`NIN ANIT MEZARI BAŞINDAKİ 18 MART ANMASINDA AKP`LİLER CHP`LİLERE SALDIRDI, JANDARMA MÜDAHALE ETTİ   16:38   İMAMOĞLU: “MECZUP BİR DİL ÇIKIP ATAMIZA HAKARET EDEBİLİYOR. BİR SAVCININ DAHİ SORUŞTURMA AÇMAMASINI KINIYORUM”   16:14   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN YENİLENEN LİMAN YOLU TRAFİĞE AÇILDI   15:56   FATİH CAMİ ÇEVRESİNDEKİ KEDİLERİ TOPLAYIP İZMİT`TEKİ İŞYERİNDE ÖLDÜREN SANIĞA HAYVANSEVERLERDEN TEPKİ   15:37   ALİ BABACAN İFTAR SOFRASINDA RAMAZAN PAKETİ HESABI YAPTI  
 
     
   

GAZETE YÖNETİCİLERİ AYM`İN “BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ” KARARINI DEĞERLENDİRDİ: "KARAR BASIN İLAN KURUMU`NA ÇEKİDÜZEN VERMELİ"


Anayasa Mahkemesi`nin (AYM), Basın İlan Kurumu`nun (BİK) cezaları nedeniyle verdiği basın özgürlüğünün ihlali kararını değerlendiren Birgün gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın, “BİK en azından bundan sonra alacağı keyfi tutum konusunda AYM kararını dikkate almak zorunda kalacak” dedi. Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ise “AYM`nin pilot karar niteliğindeki bu kararlarının da BİK pratiklerine yön vermesini ve çekidüzen vermesini diliyoruz” diye konuştu.

 

Tarih : 10 Ağustos 2022 Çarşamba 16:38   Okunma : 498

Anayasa Mahkemesi`nin (AYM) Basın İlan Kurumu`nun (BİK) cezaları nedeniyle verdiği basın özgürlüğünün ihlali kararını değerlendiren Birgün Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın, “BİK en azından bundan sonra alacağı keyfi tutum konusunda AYM kararını dikkate almak zorunda kalacak” dedi. Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ise “AYM`nin pilot karar niteliğindeki bu kararlarının da BİK pratiklerine yön vermesini ve çekidüzen vermesini diliyoruz” diye konuştu.

AYM, BİK`in Birgün, Evrensel, Cumhuriyet ve Sözcü gazetelerine verdiği ilan kesme cezalarının basın ve ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna oy çokluğu ile karar vererek, “Kuruma verilen yetkinin basının etik değerlerini düzenleme amacından öteye giderek artık kimi basın mensupları açısından caydırıcı etki yaratabilecek bir cezalandırma aracına dönüştüğü ve bu durumun sistematik bir soruna neden olduğu gözlemlenmiştir” dedi.

AYM`nın kararını ANKA Haber Ajansı`na değerlendiren Birgün Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın, gazetelere yapılan haksızlığın belirli ölçüde en azından giderildiğini dile getirerek, “Bize, Cumhuriyet`e, Sözcü`ye ve Evrensel`e yapılan ciddi bir haksızlık vardı, bu anlamda da en azından belli düzeyde haksızlığı gidermiş oldu. Esas itibariyle bundan sonrasına dair önemli bir karar. AYM üyelerinin çoğunlukla aldığı karar bundan sonar BİK`in keyfi tutum almasını engelleyici olma özelliği taşıdığını düşünüyoruz” diye konuştu.

Aydın, AYM kararında BİK`in yasalara dayanmadan kendi görüşünü sürekli ceza olarak sunduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun bir alışkanlık haline getirildiği ve bu durumun bazı gazeteler üzerinde ciddi sorun yarattığı üzerine net bir karar var. Bu açıdan çok önemli. BİK en azından bundan sonra alacağı keyfi tutum konusunda AYM kararını dikkate almak zorunda kalacak. Oradaki keyfiyet vurgusu, sınırların çizilmeden, yasal dayanağı olmadan alınan kararlar vurgusu bundan sonraki süreçte de belirleyici olacaktır.”

“BİK`E ÇEKİDÜZEN VERMELİ”

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, AYM üyelerinin “BİK kararlarının cezalandırma aracına dönüştüğü” yönündeki yorumunun da yer aldığı kararlarını aktararak, “Şunu hatırlatalım Evrensel`e 2019`un Ekim ayından itibaren ilan durdurma cezası uygulanıyor. Artı 108 gün de çeşitli haber ve köşe yazıları nedeniyle ilan cezamız var. Araya pandemi girmişti, gecikmeli olarak bir ay önce son denetim yapıldı. Artık kesin karar verilmesi gerekiyor. Evrensel`in ilan hakkının açılması ve aradaki kayıplarımızın tazmin edilmesini diliyoruz. Diğer taraftan da AYM`nin pilot karar niteliğindeki bu kararlarının da BİK pratiklerine yön vermesini ve çekidüzen vermesini diliyoruz” diye konuştu.  

SIRA MECLİS`TE

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şube Başkanı Sibel Hürtaş ise AYM kararını şöyle yorumladı:

"AKP iktidarı döneminde kurumlar bütün yetkilerini muhalifler üzerinde cezalandırma yöntemine dönüştürüyor. En son örneği de BİK`in bugüne kadar reklam ve ilan kesme yetkisini nasıl bir cezalandırma aracına dönüştürdüğüne ilişkindi. Evrensel ve Birgün gazeteleri başta olmak üzere çok sayıda muhalif medyaya ilişkin ilan kesme cezası verildi.

Bugün AYM kararı ile bizim hep söylediğimiz şey kesinleşmiş oldu. Bu bir yetkiyi kullanma değildir, bu muhaliflere yönelik cezalandırma girişimidir. Yüksek mahkeme de bunu onayladı. AYM`nin bu kararının en fazla dikkat çekici noktası, bugüne kadar hep söylenen bu kararların dayanağının olmadığına ilişkindi. Yüksek Mahkeme ‘Hangi eylemler cezalandırma niteliğindedir, açıklanmıyor` diyor. Bugüne kadar hep BİK`e sorduk. ‘Neden bu cezaları verdiniz?` Açıklayamadılar. Yüksek Mahkeme dosyasını incelediğimizde de kurumun AYM`ye yanıt veremediğini görüyoruz.

"AYM KARARINI DOLANMAYA KALKMAYIN"

Şimdi Yüksek Mahkeme, Meclis`e bir görev veriyor. Diyor ki ‘Bu düzenlemeyi yeniden yapın`. AYM kararları uyarınca altı ay içinde Meclis`in bir düzenleme yapması gerekiyor. TBMM`ye burada bir çağrıda bulunalım. Gazetecilik örgütlerini dinleyin. Gazeteci örgütleri ne diyor bu konuda dinleyin. Bugüne kadar ceza alan gazetelerin deneyimlerini dinleyin ve buna ilişkin düzenleme yapın. Buna ilişkin yeni bir düzenleme yapın. Bu düzenleme sadece etik kurallar üzerine olsun, artık muhalifleri cezalandırmaya yönelik yetkilerden, bunlara ilişkin yol ve yöntemlerden vazgeçin. Sakın ola ki AYM kararını dolanmaya kalkmayın.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

1- Birgün gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın

2-Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat

3- Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şube Başkanı Sibel Hürtaş

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA