30 Eylül 2023 Cumartesi

14:16   CHP GENEL BAŞKAN ADAY ADAYI ÜNAL KARAHASAN: “KEMALİZM ASIL ŞİMDİ; CHP TAM SOL İLERİ”   13:16   CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI YUNUS EMRE: “CHP`LİLERE MÜCADELE ETMEKTEN VAZGEÇMEK YAKIŞMAZ. BÜTÜN BU ZORLUKLARI GÜÇ BİRLİĞİYLE AŞACAĞIZ”   12:54   KILIÇDAROĞLU: “MERZİFON`DA YOLCU OTOBÜSÜ KAZASINDA YAŞAMINI YİTİREN VATANDAŞLARIMIZA ALLAH`TAN RAHMET DİLİYORUM”    09:34   MESKİ, 1,5 YILDA TOPLAM 129 BİN 845 TON ASFALT KAPLAMA ÇALIŞMASI GERÇEKLEŞTİRDİ   23:25   TARSUS’TA YOL BAKIM ONARIM ÇALIŞMALARI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR   23:24   PROBEACH TOUR PLAJ VOLEYBOLU MERSİN ETABI KIZKALESİ’NDE BAŞLADI   23:21   SAĞLIKLI BİR KENT TEMİZ BİR DOĞA İÇİN AKDENİZ’DE 7/24 HİZMET   23:20   BÜYÜKŞEHİR, KÜLTÜR VE SANAT SEMİNER DİZİSİNİN İLKİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ   23:19   BAŞKAN YILMAZ, ÖZEL BİREYLER İLE İTFAİYE HAFTASI’NI KUTLADI   23:16   TÜRKİYE’NİN LİMON DEPOSUNDA HASAT BAŞLADI   23:15   MERSİN BAROSU’NDAN YAŞAM HAK PROJESİNE DESTEK   17:01   MAHKEME, MISIR ÇARŞISI`NDAKİ PATLAMAYA İLİŞKİN YENİDEN YARGILANAN PINAR SELEK`İN SAVUNMASININ ULUSLARARASI YARDIMLAŞMA YOLUYLA ALINMASINA İLİŞKİN TALEBİ REDDETTİ   16:59   ANKARALILAR, ÖZEL HALK OTOBÜSLERİNİN KAMULAŞTIRILMASI İÇİN EYLEM YAPTI… SELMA SOLMAZ: “İMKANIMIZ OLSA, KENDİ ÖZEL ARABAMIZLA HER YERE GİDERİZ. DEVLETİN BİZE YARDIM ETMESİ LAZIM. BU ÖZEL HALK OTOBÜSLERİNİ KAMULAŞTIRSIN”   15:53   ERDOĞAN, İZMİR`DE: “FETRET DEVRİ YAŞAYAN ŞEHİRLERİMİZİN TEKRAR HAK ETTİKLERİ HİZMETLERLE BULUŞMASINI SAĞLAYACAĞIZ. İZMİR, İSTANBUL, ANKARA… BUNA HAZIR MIYIZ?”   15:06   CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU, ANTALYA İL BAŞKANI NURİ CENGİZ VE İLÇE BAŞKANLARINI KABUL ETTİ   14:44   DEMET AKBAĞ, ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ JÜRİ BAŞKANLIĞI GÖREVİNDEN AYRILDI: “KRİZ YÖNETİMİNİN YAPILAMAMASI VE İSMİMİN DAHİL OLMADIĞIM OLAYLAR İÇERİSİNDE GEÇMESİNDEN DUYDUĞUM RAHATSIZLIK SEBEBİYLE FESTİVALDE YER ALMAYACAĞIM”   13:10   ENİS BERBEROĞLU, YARGITAY KARARININ ARDINDAN GEZİ DAVASI HÜKÜMLÜLERİNİ ZİYARET ETTİ… CAN ATALAY: “BU DENLİ ADALETSİZLİK SADECE DEVLETİ DEĞİL, TOPLUMU DA ÇÜRÜTÜYOR”   12:30   TÜRK-İŞ: EYLÜL AYINDA AÇLIK SINIRI 13 BİN 334,13 LİRAYA, YOKSULLUK SINIRI 43 BİN 433,65 LİRAYA YÜKSELDİ   09:46   MERSİN BÜYÜKŞEHİR İTFAİYESİ GRUP VE İSTASYON SAYISINI 35` ÇIKARDI   09:37   VAHAP SEÇER, ‘AHBİB İHRACATIN YILDIZLARI ÖDÜL TÖRENİ`NE KATILDI  
 
     
   

GAZETE YÖNETİCİLERİ AYM`İN “BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ” KARARINI DEĞERLENDİRDİ: "KARAR BASIN İLAN KURUMU`NA ÇEKİDÜZEN VERMELİ"


Anayasa Mahkemesi`nin (AYM), Basın İlan Kurumu`nun (BİK) cezaları nedeniyle verdiği basın özgürlüğünün ihlali kararını değerlendiren Birgün gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın, “BİK en azından bundan sonra alacağı keyfi tutum konusunda AYM kararını dikkate almak zorunda kalacak” dedi. Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ise “AYM`nin pilot karar niteliğindeki bu kararlarının da BİK pratiklerine yön vermesini ve çekidüzen vermesini diliyoruz” diye konuştu.

 

Tarih : 10 Ağustos 2022 Çarşamba 16:38   Okunma : 419

Anayasa Mahkemesi`nin (AYM) Basın İlan Kurumu`nun (BİK) cezaları nedeniyle verdiği basın özgürlüğünün ihlali kararını değerlendiren Birgün Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın, “BİK en azından bundan sonra alacağı keyfi tutum konusunda AYM kararını dikkate almak zorunda kalacak” dedi. Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ise “AYM`nin pilot karar niteliğindeki bu kararlarının da BİK pratiklerine yön vermesini ve çekidüzen vermesini diliyoruz” diye konuştu.

AYM, BİK`in Birgün, Evrensel, Cumhuriyet ve Sözcü gazetelerine verdiği ilan kesme cezalarının basın ve ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna oy çokluğu ile karar vererek, “Kuruma verilen yetkinin basının etik değerlerini düzenleme amacından öteye giderek artık kimi basın mensupları açısından caydırıcı etki yaratabilecek bir cezalandırma aracına dönüştüğü ve bu durumun sistematik bir soruna neden olduğu gözlemlenmiştir” dedi.

AYM`nın kararını ANKA Haber Ajansı`na değerlendiren Birgün Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın, gazetelere yapılan haksızlığın belirli ölçüde en azından giderildiğini dile getirerek, “Bize, Cumhuriyet`e, Sözcü`ye ve Evrensel`e yapılan ciddi bir haksızlık vardı, bu anlamda da en azından belli düzeyde haksızlığı gidermiş oldu. Esas itibariyle bundan sonrasına dair önemli bir karar. AYM üyelerinin çoğunlukla aldığı karar bundan sonar BİK`in keyfi tutum almasını engelleyici olma özelliği taşıdığını düşünüyoruz” diye konuştu.

Aydın, AYM kararında BİK`in yasalara dayanmadan kendi görüşünü sürekli ceza olarak sunduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun bir alışkanlık haline getirildiği ve bu durumun bazı gazeteler üzerinde ciddi sorun yarattığı üzerine net bir karar var. Bu açıdan çok önemli. BİK en azından bundan sonra alacağı keyfi tutum konusunda AYM kararını dikkate almak zorunda kalacak. Oradaki keyfiyet vurgusu, sınırların çizilmeden, yasal dayanağı olmadan alınan kararlar vurgusu bundan sonraki süreçte de belirleyici olacaktır.”

“BİK`E ÇEKİDÜZEN VERMELİ”

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, AYM üyelerinin “BİK kararlarının cezalandırma aracına dönüştüğü” yönündeki yorumunun da yer aldığı kararlarını aktararak, “Şunu hatırlatalım Evrensel`e 2019`un Ekim ayından itibaren ilan durdurma cezası uygulanıyor. Artı 108 gün de çeşitli haber ve köşe yazıları nedeniyle ilan cezamız var. Araya pandemi girmişti, gecikmeli olarak bir ay önce son denetim yapıldı. Artık kesin karar verilmesi gerekiyor. Evrensel`in ilan hakkının açılması ve aradaki kayıplarımızın tazmin edilmesini diliyoruz. Diğer taraftan da AYM`nin pilot karar niteliğindeki bu kararlarının da BİK pratiklerine yön vermesini ve çekidüzen vermesini diliyoruz” diye konuştu.  

SIRA MECLİS`TE

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şube Başkanı Sibel Hürtaş ise AYM kararını şöyle yorumladı:

"AKP iktidarı döneminde kurumlar bütün yetkilerini muhalifler üzerinde cezalandırma yöntemine dönüştürüyor. En son örneği de BİK`in bugüne kadar reklam ve ilan kesme yetkisini nasıl bir cezalandırma aracına dönüştürdüğüne ilişkindi. Evrensel ve Birgün gazeteleri başta olmak üzere çok sayıda muhalif medyaya ilişkin ilan kesme cezası verildi.

Bugün AYM kararı ile bizim hep söylediğimiz şey kesinleşmiş oldu. Bu bir yetkiyi kullanma değildir, bu muhaliflere yönelik cezalandırma girişimidir. Yüksek mahkeme de bunu onayladı. AYM`nin bu kararının en fazla dikkat çekici noktası, bugüne kadar hep söylenen bu kararların dayanağının olmadığına ilişkindi. Yüksek Mahkeme ‘Hangi eylemler cezalandırma niteliğindedir, açıklanmıyor` diyor. Bugüne kadar hep BİK`e sorduk. ‘Neden bu cezaları verdiniz?` Açıklayamadılar. Yüksek Mahkeme dosyasını incelediğimizde de kurumun AYM`ye yanıt veremediğini görüyoruz.

"AYM KARARINI DOLANMAYA KALKMAYIN"

Şimdi Yüksek Mahkeme, Meclis`e bir görev veriyor. Diyor ki ‘Bu düzenlemeyi yeniden yapın`. AYM kararları uyarınca altı ay içinde Meclis`in bir düzenleme yapması gerekiyor. TBMM`ye burada bir çağrıda bulunalım. Gazetecilik örgütlerini dinleyin. Gazeteci örgütleri ne diyor bu konuda dinleyin. Bugüne kadar ceza alan gazetelerin deneyimlerini dinleyin ve buna ilişkin düzenleme yapın. Buna ilişkin yeni bir düzenleme yapın. Bu düzenleme sadece etik kurallar üzerine olsun, artık muhalifleri cezalandırmaya yönelik yetkilerden, bunlara ilişkin yol ve yöntemlerden vazgeçin. Sakın ola ki AYM kararını dolanmaya kalkmayın.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

1- Birgün gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın

2-Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat

3- Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şube Başkanı Sibel Hürtaş

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2023 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA