23 Nisan 2024 Salı

12:06   ANITKABİR`DE 23 NİSAN COŞKUSU... BİNLERCE ÇOCUK ATA’SINA KOŞTU   11:56   MECLİS BAŞKANI KURTULMUŞ, MAKAMINI 6. SINIF ÖĞRENCİSİ ARSLAN`A DEVRETTİ: “ÇOCUKLARIN MUTLU VE HUZURLU BİR TÜRKİYE`DE YAŞAMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIM”   11:48   TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ, BİRİNCİ MECLİS`TE KONUŞTU: "MECLİS MİLLİ İRADENİN VE MİLLİ MÜCADELENİN MERKEZİDİR"   11:42   TAKSİM`DE 23 NİSAN TÖRENİ   11:27   OKUMA YAZMA BİLMEYEN 5 YAŞINDAKİ MUHAMMED MİRAÇ ARAS İSTİKLAL MARŞI`NI EZBERE OKUDU   11:12   MANSUR YAVAŞ, 23 NİSAN DOLAYISIYLA KOLTUĞUNU MUHAMMED UĞUR`A BIRAKTI   09:57   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN ‘KIR ÇİÇEKLERİ`NDEN TÜRKİYE ŞAMPİYONASI`NDA BAŞARILI SONUÇ    09:40   TBMM`DE ATATÜRK ANITI`NDA TÖREN DÜZENLENDİ   09:39   MİLLİ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN 81 İLDEN GELEN ÇOCUKLARLA ANITKABİR`İ ZİYARET ETTİ   17:15   BAŞKAN ALİ BOLTAÇ 23 NİSAN GELENEĞİNİ BOZMADI, KOLTUĞUNU MİNİK ÖĞRENCİYE DEVRETTİ   17:12   TARSUS BELEDİYE BAŞKANI ALİ BOLTAÇ’TAN 23 NİSAN KUTLAMA MESAJI   17:10   AKDENİZ BELEDİYESİ’NDE “23 NİSAN” ETKİNLİĞİ   17:09   TARSUS BELEDİYESİ TARAFINDAN YENİCE MAHALLESİ’NDE YOL BAKIM ÇALIŞMASI YAPILDI   17:06   YENİŞEHİR BELEDİYESİ 5 ÜLKEDEN ÇOCUKLARINI MERSİN’DE BULUŞTURDU   16:54   ÇUKUROVA GAZETECİLER CEMİYETİ VE MERSİN GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANLARINDAN BELEDIYELERE ÇAĞRI   15:20   CHP`Lİ ÖZTÜRKMEN`DEN TUNÇ VE YILMAZ`A SORU ÖNERGESİ: “KAMUDA MÜLAKATLAR NE ZAMAN KALDIRILACAK?”   13:52   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇER, İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİ AĞIRLADI   12:27   GAZİ ÖZDEMİR: “ÇOCUK HAKLARININ GÜVENCE ALTINA ALINDIĞI BİR DÜNYA DİLİYORUM”   12:24   BİRBİRİNDEN FARKLI VE GÜZEL ESERLER, AKDENİZ SANAT GALERİSİ’NDE BEĞENİYE SUNULDU   12:22   GELECEK PARTİSİ İL BAŞKANI HAMİT KARIŞ’TAN 23 NİSAN MESAJI  
 
     
   

ÖMER FETHİ GÜRER: “ÇARPITILMIŞ BİLGİLERLE ALGI YARATILIP ÜLKE İTHALATÇI BİR KONUMDA, DIŞA BAĞIMLI TARIM POLİTİKALARINA MAHKÛM EDİLMEKTEDİR”


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal üretimde bulunan vatandaşlarının borçlarının bir yılda 108 milyar TL arttığını belirterek, “Çarpıtılmış bilgilerle algı yaratılıp ülke ithalatçı bir konumda, dışa bağımlı tarım politikalarına mahkûm edilmektedir… Zengin zenginliğini katlıyor, fakir fukara sofrasından ürün çeşidini azaltıp kuru ekmek ile idare edecek noktaya zorlanıyor” dedi.

 

Tarih : 26 Kasım 2022 Cumartesi 11:57   Okunma : 467

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal üretimde bulunan vatandaşlarının borçlarının bir yılda 108 milyar TL arttığını belirterek, “Çarpıtılmış bilgilerle algı yaratılıp ülke ithalatçı bir konumda, dışa bağımlı tarım politikalarına mahkûm edilmektedir… Zengin zenginliğini katlıyor, fakir fukara sofrasından ürün çeşidini azaltıp kuru ekmek ile idare edecek noktaya zorlanıyor” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticiler başta olmak üzere vatandaşların artan hayat pahalılığı nedeniyle yaşadıkları sıkıntılara ilişkin açıklama yaptı. “AKP iktidarında tarım sektörünün borçları sürekli katlanarak artıyor” diyen Gürer, şu değerlendirmede bulundu:

“Üreticinin borcu sürekli rekor tazeliyor. Tarım sektörünün kredi borcunun eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 70 artarak 261 miyar 713 milyon TL`ye ulaştığını görüyoruz. AKP iktidarında üreticinin bu denli borçlanması olumsuzlukları beraberinde getirmekte ve gelir gider dengesinin bozulması üreticinin elinde avcunda ne varsa yitirmesine yol açmaktadır.

Vatandaş bankalara borçlanarak yaşamını idame etmeye çalışıyor. Kasım ayında vatandaşın bankalara olan borcu 1 trilyon 386 milyar TL`ye kadar çıkmış durumda. Bu rakamın 1 trilyon 7 milyar TL` si kullanılan kredilerden oluşurken 376 miyar TL`si kredi kartı borçlarından oluşuyor. Geçen yılın bu ayında vatandaşın borcu 941 milyar 486 milyon TL`ydi. Artık vatandaşın borcu trilyonlarla telaffuz edilmeye başlandı.  AKP iktidarında geçen gün gelen günü aratır oldu. Bir yılda vatandaşın borcunun yüzde 47 oranında arttığı bir dönemin sorumlusu olan bir siyasi iktidarın ismi AKP`dir.”

BANKALARIN TAKİBİNDEKİ VATANDAŞLARIN SAYISI ARTIYOR

Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girmiş kişi sayısının 2022 yılı Ocak-Eylül döneminde 706 bin kişi olduğunu, bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe girmiş kişi sayısının ise aynı dönemde 820 bin kişi olduğunu vurgulayan Gürer, “Ocak-Eylül 2022 döneminde 1 milyon 218 bin kişi bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı bankalar tarafından yasal takibe intikal etmiş durumda. Bir önceki yıla bakıldığında bu rakam 855 bin kişi olarak gerçekleşmişti. Daha 2022 yılı bitmeden bu rakamın yüzde 42 oranında ve 363 bin kişi arttığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

“ZENGİN ZENGİNLİĞİNİ KATLIYOR, FAKİR FUKARA SOFRASINDAN ÜRÜN ÇEŞİDİNİ AZALTIP KURU EKMEK İLE İDARE EDECEK NOKTAYA ZORLANIYOR”

Ülkenin artık yönetilemediğini ve her kesimden vatandaşın borçlanarak ertesi güne başladığını ancak bu şekilde bile alım gücünün düşmesi sebebiyle temel ihtiyaçlarında dahi taviz verir duruma geldiğini anlatan Gürer, “Hangi kesimden vatandaşla konuşursak konuşalım sorunlar aynı, vatandaş geçinemediğini belirtiyor. Emeklisi, işçisi, çiftçisi ve memuru fark etmiyor. Bu ülkenin her vatandaşının temel ihtiyaçlarına zorlanmadan ulaşabilmesi en doğal haklarıdır. Vatandaş temel ihtiyaç ürünlerini dahi alamayacak, belli bir kesim de sefa sürecek, dar ve sabit gelirli kesim ise ekmeğinde aşından kısarak yoksullukla boğuşacak. Bu gidiş iyi gidiş değildir. Zengin zenginliğini katlıyor, fakir fukara sofrasından ürün çeşidini azaltıp kuru ekmek ile idare edecek noktaya zorlanıyor” dedi.

“TARIM KESİMİNDE YAŞAN OLUMSUZLUKLARIN GIDAYA OLUMSUZ YANSIMASI OLACAK”

Siyasi iktidarın, vatandaşı mağdur eden sorunların farkına varması gerektiğini belirten Gürer, şöyle dedi:

“İşçisi, çiftçisi, emeklisi, engellisi her kesim sıkıntılı bir süreçte. Üretimden çiftçiyi uzaklaştıran gelir düzeyindeki düşme. Süt ineklerinin kesime gitmesi hayvancılığa büyük darbe vuruyor. Tarım kesiminde yaşan olumsuzlukların gıdaya olumsuz yansıması olacak. İthalatçı bir kafayla, ‘biz bunu çözeriz` diyen anlayış bir gün ithal edilecek ürün de bulamayabilir.  Rafta her ürünün varlığı ülkede kıtlık olmadığı anlamına gelmez. Çünkü raftaki ürünü alacak para vatandaşta yoksa bu ürünü alamıyorsa vatandaş mağdur ve sıkıntı içindeyse bu da bir dolaylı kıtlıktır. Günde 3 öğün yerine 2 öğüne yemeğini düşürüp sofrasındaki kabını azaltmışsa, aldığı ekmek sayısını düşürmüşse orada sorun var demektir.”

Ankara`da 200 gram ekmeğin 5 TL olması ve buğday ile arpa ithalatının devam etmesini de değerlendiren Gürer, “Ekmekte maya, un, işçilik, nakliye artışının etkilerinin üretim maliyetlerine yansıması fiyat artışını sürdürmektedir. Mevsimsel kuraklık 2023 yılı içinde tarımsal üretimde risk yaratmaktadır. Tarımsal girdi maliyetlerinin artışı sürmektedir. Buğday ve arpa ithalatı da durmadan devam etmektedir. TMO, 495 bin ton arpa ithalatı için ihale duyurusu yaptı. İhale tarihini 1 Aralık 2022 olarak belirledi. İç piyasa fiyatları civarında fiyatlar ile ithalat gerçekleşmektedir. Ülke üretimi yeterli deyip ithalatla ayakta durabilen bir süreç devam etmektedir. Sürekli kamuoyu çarpıtılmış bilgilerle algı yaratılıp ülke ithalatçı bir konumda, dışa bağımlı tarım politikalarına mahkûm edilmektedir. Ekmek fiyatlarındaki artış fakir fukaranın sofrasından ekmeğin azalmasını, vatandaşın aç yaşamaya zorlanmasını ve yoksulluğun yaygınlaşmasına neden olmaktadır” dedi.

 

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA