1 Haziran 2026 Pazartesi

23:03   DEVLER LIGI’NDE TARIHI GECE: ŞAMPIYONLAR LIGI KUPASı SAHIBINI BULDU!   22:17   İSTANBUL BAROSU’NDAN ’GEZI’ AÇıKLAMASı: "SEÇME VE SEÇILME HAKKıNı ORTADAN KALDıRMAYA KADAR VARDı!"   21:57   GEZI’NIN YıL DÖNÜMÜNDE TKP BEŞIKTAŞ’TA AÇıKLAMA YAPTı: "SAHTE HESAPLAŞMALARDAN KURTULMALıYıZ"   21:55   GEZI’NIN 13. YıLıNDA TAKSIM’DE AÇıKLAMA: GEZI, SADECE BIR PARK DEĞIL ADALET TALEBIDIR   21:49   TBMM’DE ÖZGÜR ÖZEL’IN BAŞKANLıĞıNDA MYK TOPLANTıSı... ZEYNEL EMRE: YARıNDAN ITIBAREN OLAĞANÜSTÜ KURULTAY IÇIN IMZA TOPLAMAYA BAŞLAYACAĞıZ   10:30   DILEK KAYA İMAMOĞLU’NDAN ANKARA MESAJı: ’ASLA YALNıZ DEĞILDIR!’   21:02   ANKARA’DA TARIHI GÜN! GÜVENPARK’TAN ANıTKABIR’E ON BINLERIN YÜRÜYÜŞÜNDE BARIKATLAR YıKıLDı: ÇELENK KRIZINE ÖZGÜR ÖZEL’DEN FLAŞ HAMLE!   20:46   AVRUPA’DAN ANKARA ÇıKıŞı! ÖZGÜR ÖZEL’E DESTEK VERDILER: ’SINDIRILMEYI REDDEDEN BIR ÜLKENIN SESI...’   18:35   SIYASET KULISLERINI SALLAYAN İDDIA: CHP SEÇIMLERE GIREMEME RISKIYLE KARŞı KARŞıYA! O TARIHE DIKKAT...   17:38   SIYASET ÇALKALANıYOR! ÖZGÜR ÖZEL’DEN MEYDANDA ŞOK SÖZLER: ’BU ERDOĞAN ILE MILLETIN MESELESIDIR!’   16:48   CHP GENEL MERKEZI’NDE DEPREM ETKISI: KEMAL KıLıÇDAROĞLU ’HELALLEŞME VE HESAPLAŞMA’ DIYEREK FITILI ATEŞLEDI! "KOYNUMDA BESLEDIĞIM..."   10:30   ESKI GENEL BAŞKANDAN ÖZGÜR ÖZEL İÇIN FLAŞ AÇıKLAMA: ’İNANCıM SONSUZ...’   10:13   MERSIN’DE BAYRAM SONRASı BÜYÜK SEFERBERLIK! 13 İLÇEDE AYNı ANDA DÜĞMEYE BASıLDı: KOKUDAN VE SINEKLERDEN ESER KALMAYACAK!   10:11   CHP’DE KAZAN KAYNıYOR! ÖZGÜR ÖZEL’DEN KEMAL KıLıÇDAROĞLU’NA SERT ’BUTLANCı’ SALVOSU: ’NE DESEM BILMIYORUM DIYOR!’   10:05   CHP’DE BOMBA ETKISI! ÖRSAN ÖYMEN’DEN KıLıÇDAROĞLU VE ’MUTLAK BUTLAN’ KARARıNA ÇOK SERT TEPKI: ’BU BIR DARBEDIR!’   09:55   TUNCER BAKıRHAN’DAN CHP’YE NET MESAJ: ’19 ARALıK’TAN BERI DAYANıŞMA İÇINDEYIZ’   09:15   MERSIN’DE HERKES BUNU KONUŞUYOR: SAHNEYE ÇıKTıLAR, SALON GÖZYAŞLARıNı TUTAMADı!   23:05   CHP GENEL MERKEZI’NDE KıLıÇDAROĞLU DÖNEMI YENIDEN BAŞLıYOR: ’ŞIMDI ARıNMA ZAMANı’   22:39   CHP’DE GÜVENPARK KRIZI İDDIALARıNA YANıT: VALILIKLE YAPıLAN GÖRÜŞMENIN DETAYLARı ORTAYA ÇıKTı!   21:55   ANKARA SOKAKLARıNDA BAYRAM HAREKETLILIĞI! CHP’LI ADNAN BEKER’DEN BAŞKENTLILERE SÜRPRIZ DAVET  
 
     
   

Karamancılar Konağı Hak Ettiği Değere Kavuşacak


Büyükşehir Belediyesi, koruma alanı sınırları içinde bulunan tarihi Karamancılar Konağı’nı kente yeniden kazandırmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

 

Tarih : 11 Mart 2020 Çarşamba 15:40   Okunma : 1092

Büyükşehir Belediyesi, koruma alanı sınırları içinde bulunan ve Mersin’in eski yerleşim alanı olan bölgede yer alan tarihi Karamancılar Konağı’nı yeniden kente kazandırmak için yürüttüğü çalışmaları aralıksız sürdürüyor.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Haydar Ali Ulusoy, Etüt ve Projeler Dairesi Başkanı Kamuran Özkaralar ve ekibi, Mersin Üniversitesi Öğretim Üyeleri ile Restorasyon Uzmanı Saadet Sayın ile bir araya gelerek, Karamancılar Konağı’nın çalışmaları hakkında fikir alışverişinde bulundu. Konağın bulunduğu bölgede saha gezisi yapan ekip, yürütülen çalışmaları yerinde görerek binanın içini gezdi.

KARAMANCILAR KONAĞI HAK ETTİĞİ DEĞERE KAVUŞACAK

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Haydar Ali Ulusoy, Büyükşehir Belediyesi olarak geçtiğimiz yıl yaz aylarından itibaren bölgeyi ele aldıklarını, Karamancılar Konağı’nı yeniden Mersin’e yakışır şekilde, tarihi ve kültürü ortaya çıkarmak, yaşamın içerisine katmak konusunda çalışma yürüttüklerini dile getirdi. Gelinen noktanın iyi bir nokta olduğunu vurgulayan Ulusoy, “Yaklaşık altı aydır Mersin Üniversitesi Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi hocalarımızla burada bir çalışma yürütüyoruz. Aslında çalışma sadece Karamancılar Konağı’nı kapsayan bir çalışma değil, genel olarak buradaki koruma alanının içerisindeki yapılarla ilgili. Ne yapılabileceği konusunda bir senaryo ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Koruma alanı sınırı içerisindeki bu bölge Mersin’in eski yerleşim alanı. Hem ticaretin hem konutların olduğu bir bölge. Ama zaman içerisinde burada fonksiyon değişikliği ve ticaretin başka alanlara kayması ile birlikte burası çöküntü alanı haline gelmiş. Hala işlevini sürdüren yapılar var ama genel olarak buraya müdahale edilmesi gerekiyor” dedi.

KONAĞIN RESTORASYON SÜRECİ BAŞLAYACAK

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Karamancılar Konağı’nı kamulaştırdığını ve müze olarak tasarlanan yapının proje anlamındaki çalışmalarının bittiğini ifade eden Ulusoy, “Burayla ilgili çalışmalar şu anda bitmiş durumda. Proje anlamındaki çalışmalardan söz ediyorum. Koruma Kurulu süreçleri tamamlandı. Şu anda askı ihalesi yapıldı ve binanın askıya alınması işlemi devam ediyor. Bu işlemden sonra da restorasyon ihalesine, restorasyon projesine başlayacağız” diye konuştu.

“BURASI GECE-GÜNDÜZ YAŞAYAN BİR MEKANA DÖNÜŞMELİ”

Konak ile ilgili kamuoyundaki tartışmalara da cevap veren Ulusoy, şunları söyledi:

“Esas olarak bizim birinci amacımız bu bölgenin canlanması ile ilgili. Başkanımız Vahap Seçer bu konuda son derece kararlı. Burada bir müze fikri var. Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele döneminde gelip burada konakladığı yönünde görüşler de var. Bizim yaptığımız araştırmalarda bir belgeye rastlayamadık ama kent kamuoyunda tartışmalarda burada kaldığı yönünde bilgi var. Biz Mustafa Kemal Atatürk’ün burada kalmış olduğu düşüncesini de dikkate alarak binayı hangi amaçla kullanmalıyız konusunu şu an tartışıyoruz. Epeyce mesafe aldık bu konuda. Burası gece-gündüz yaşayan bir mekana dönüşmeli” ifadelerine yer verdi.

MİMAR SAADET SAYIN: “VATANDAŞLARIN BURADA ZAMAN GEÇİREBİLECEĞİ BİR MEKANA DÖNÜŞMESİ BAĞLAMINDA ÇALIŞILIYOR”

Yapının restore edilirken özgün niteliklerini ortaya çıkarılmasının ve izlenebilir hale getirilmesinin önemli olduğunu dile getiren Restorasyon Uzmanı Mimar Saadet Sayın, “Belediyemiz bir çalışma yapıyor, yapının özgün hali izlenirken bir de kentlinin de kullanabileceği, kentlinin burada zaman geçirebileceği bir mekana dönüşmesi bağlamında çalışılıyor. Bu müze de olabilir. Çocukların da katılabileceği, gençlerin de vakit geçirebileceği bir mekana dönüşecek diye düşünüyorum” dedi.

DOÇ. DR. MELTEM UÇAR: “AMACIMIZ BU TARİHİ KENT MERKEZİNİ TEKRAR MERSİN HAYATINA DAHİL ETMEK”

Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Doç. Dr. Meltem Uçar, bölgenin tarihi kent merkezi olduğunu, ancak zaman içinde atıl kalarak canlılığını kaybettiğini ifade ederek, “Asıl amacımız bu tarihi kent merkezini tekrar Mersin hayatına dahil etmek. Herkesin hafızasındaki yerini, binanın yeniden kullanımı ile geri döndürmek istiyoruz. Bu bina özellikle güzel ve önemli bir bina, onun için yeniden işlevlendirerek kente kazandırılması için birlikte çalışıyoruz” diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA