23 Mayıs 2024 Perşembe

11:54   ANADOLU MAHALLESI SAKINLERININ 3 AYDıR SÜREN MAĞDURIYETI ORTADAN KALKTı   11:12   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, ETIK HAFTASı ETKINLIKLERINI BAŞLATTı   10:39   EMEKLILERDEN BAKAN IŞıKHAN`ıN ``KYK YURDUNDA ÜCRETSIZ TATIL`` MÜJDESINE TEPKI: BEN DAHA ANKARA`DAN BAŞKA BIR YERE GITMEDIM. ORADA NE YIYECEĞIZ? HANI PARA?   10:35   CHP`LI İLGEZDI: "SON 11 YıLDA EN AZ 2 BIN 500 GENCIMIZ IŞ CINAYETINE KURBAN GITTI"   10:32   HUKUKÇULAR DEVREDE: ANKARA BAROSU 9.YARGı PAKETI`NDEKI “ETKI AJANLıĞı" SUÇLAMASıNıN SAKıNCALARıNA YÖNELIK ÇALıŞMA YÜRÜTECEK   10:11   BURHANETTIN BULUT`TAN CHP`NIN EMEKLI MITINGINE ÇAĞRı: "İÇINDE BULUNDUKLARı DURUMA ITIRAZ EDEN EMEKLILER VE BU KONUDA HASSASIYET YAŞAYAN HERKESI BU MITINGE DAVET EDIYORUZ"   10:10   AYHAN BARUT: "ÜLKEMIZE YÖNELIK ÖRTÜLÜ VIZE AMBARGOSUNA KAYıTSıZ KALAN AKP IKTIDARıNı KıNıYORUZ"   10:03   DEVA PARTISI GENEL BAŞKANı ALI BABACAN ÇIN`E GIDIYOR   10:02   TEOMAN, CUMARTESI ANNELERI`NIN EYLEMININ 1000. HAFTASı IÇIN SÖYLEDI: "BENIM ANNEM CUMARTESI"   09:42   METEOROLOJI`DEN 7 IL IÇIN YEREL KUVVETLI YAĞıŞ UYARıSı   09:23   MSB: PIYADE SÖZLEŞMELI ER VEDAT ZORBA ŞEHIT OLDU   01:06   TBMM GENEL KURULU`NDA TARTıŞMA… AKP`LI ÇALKıN: BU GRUPLAR ÇıKıYOR, BIRÇOĞU DA KAFAYı ÇEKIP ARKADAŞLARıMıZA HAKARET EDIYOR. MURAT EMIR: SÖZÜNÜ GERI ALSıN, YOKSA MECLIS ÇALıŞAMAZ   21:04   ÖZGÜR ÖZEL`DEN BÜYÜK EMEKLI MITINGI`NE ÇAĞRı: "ONURLU YAŞAM, HAKÇA PAYLAŞıM IÇIN EMEKLILERE SAHIP ÇıKMAK ISTEYEN HERKESI BEKLIYORUZ"   19:57   BAŞBAKAN RISHI SUNAK AÇıKLADı: İNGILTERE 4 EKIM`DE ERKEN SEÇIME GIDIYOR   17:17   TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ`NDE MERSİN`İ CHP GRUBU`NUN TEKLİF ETTİĞİ LİSTE TEMSİL EDECEK   17:14   MEDYA GRUPLARININ "DİJİTAL TELİF YASASI" TALEBİNE KOMİSYON ÜYESİ MİLLETVEKİLLERİNDEN "BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM GEREKİR" İTİRAZI   13:33   TBMM`DE TARTIŞMA... ALİ MAHİR BAŞARIR`DAN OSMAN GÖKÇEK`E...   12:20   DEM PARTİLİLER KOBANİ DAVASI`NDA VERİLEN CEZALARI TBMM`DEN ADALET BAKANLIĞI`NA YÜRÜYEREK PROTESTO ETTİ   11:55   CHP`Lİ GÜLCAN KIŞ`TAN BAKAN ŞİMŞEK`E SESLENDİ   09:26   BÜYÜKŞHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇER, MERSİN ÜNİVERSİTESİ MEZUNİYET TÖRENİ`NE KATILDI  
 
     
   

Bozan, “Turizm ve balıkçılık birlikte yürür..


Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkanı ve Kılıç Balıkçılık Başkanvekili İhsan Bozan, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği toplantıda Bozan Bodrum’u örnek vererek turizm ve balık çiftliklerinin yan yana yürüyebileceğini iddia etti.

 

Tarih : 19 Ekim 2017 Perşembe 06:30   Okunma : 1715

Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkanı ve Kılıç Balıkçılık Başkanvekili İhsan Bozan, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği toplantıda Bozan Bodrum’u örnek vererek turizm ve balık çiftliklerinin yan yana yürüyebileceğini iddia etti.

 Turizm alanı ve Arkeolojik sit alanı dışında çiftlik alanlarının belirlendiğini  söyleyen Bozan  “Balık çiftlikleri kıyıdan en az 1,1 kilometre mesafede, 30 metre derinlikte ve 0.1 metre/saniye akıntı hızından daha yüksek alanlarda kurulabilir. Mersin ili deniz sınırları içerisinde yaklaşık 12 kurumdan oluşan bir komisyon, 8 deniz sahasında su ürünleri üretimi yapılabileceğini tespit etti, 4 alanda mutabık kalındı. Biri Dana adası, ikisi Aydıncık, biri Anamur bölgesinde olmak üzere 4 alan tespit edildi. Bu alanlar turizm, sit gibi alanlar değil. Bu komisyonun amacı da zaten bu tür ihtilafların önüne geçmekti. Bu dört alan tek bakanlık tarafından belirlenmedi. Aynı dönemde Aydın, İzmir, Muğla, Karadeniz’in çeşitli illeri ve Antakya’da yerler belirlendi” diye konuştu.

’10 bin ton civarında üretim yapılacak’

Kültür balıkçılığının yüzde 65’inin Muğla’da gerçekleştiğini anlatan Bozan, “Turizm ve balıkçılık birlikte yürür mü? Yürümüş. Bodrum özellikle Türk turizminin başkentlerinden birisi.  Bodrum Güllük’te 70 kilometrekarelik alanda üretim yapılıyor. Her bir çiftliğin ortalama kapasitesi 2 bin ton. Çiftlikler arasında 600 metre ile 1 km arasında mesafe var. 89 bin ton balık üretiliyor. Mersin’de 1852 metre kıyı mesafesi belirlendi. Dana adası ve Aydıncık sahillerinde koylarda değil, açık alanda yapacağız. 10 bin ton civarında üretim yapılacak. Abartıldığı kadar üretim yapılmayacak. Haliyle daha az kirlilik olacaktır. En büyük yalan, Muğla’daki çiftliklerin sökülüp Mersin’e getirileceğidir. Türkiye’nin büyümeye ve üretmeye ihtiyacı var. Bu alanların balık çiftliklerine açılmasının nedeni budur” ifadelerini kullandı.

‘Trix değeri hep 4’ün altında’

Balık çiftliklerin yılın 2 döneminde, mayıs ve ağustos aylarında denetlendiğini, yüzeyden, orta sudan ve dipten numune alınarak akredite laboratuarlarda tahlil edildiğini anlatan Bozan, “Trix indeksi çıkarılıyor. 4 trix değeri en iyi sonuçtur. Bodrum’da 30 yıldır balık üretimi yapılıyor ve 4’ün üzerinde trix indeksi çıkmadı. Balık çiftlileri denizi kirletiyor mu sorununun yanıtı budur.  Türkiye’deki yem teknolojisi üstün bir teknolojidir. Bir kilo canlı ağırlık almak için 2 kilo yem harcanıyor. Balık çiftliklerinin etrafında balık dışkısı ile beslenen balık türleri yoğunlaşır. Bazı akademisyenlerin iddia ettiği gibi yemin yüzde 20’sini balık yiyor, yüzde 80’i denizi kirletiyor ifadesi doğru değil. Kimse cebindeki parayı denize atmaz” dedi.

‘Balık çiftlikleri Norveç’le yarışabilecek kadar modern’

Türkiye’deki balık çiftliklerinin Norveç’le yarışabilecek kadar modern olduğunu savunan Bozan, “Balık çiftlikleri plansız başladı, koyların içinde başladı. 2008’de bakanlık turizmcilerin ve bizim görüşlerimizi alarak standartları yeniledi ve işletmeler kıyılardan uzaklaştı. Planlama hataları vardı, sektörün hızla büyüyeceği tahmin edilmemişti ama 2008’den sonra sıkıntı kalmadı. Mersin’deki alanlar 12 ayrı kurum tarafından belirlendi. Büyükşehir Belediyesi tarafından da ÇDP’ye işaretlenmedi. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Siz bunu işaretlemişsiniz şimdiyse kamuoyu baskısı nedeniyle farklı şeyler söylüyorsunuz. Bu bölgede sit alanı ve turizm alanı söz konusu değil” dedi.

‘Mersin’e ilk defa gelmiyoruz’

Bozan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim firmalarımız entegre firmalardır. Yumurtadan sofraya kadar zincirin tamamını kendisi üretiyor. Biz burada sadece çiftlik kurmayacağız. İşleme ve paketleme tesisleri, buz ve yem fabrikası kurulacak, yavru balık üretim tesisleri kurulacak. Dolayısıyla şu an aquakültür sektöründe 6 bin insan çalışıyor. Kılıç firması olarak 2 yılda 600 personele, 5 yıl içinde 1500 personele çıkmak istiyoruz. Biz buraya 2008’de geldik. O zaman da bir kamuoyu baskısı vardı. Muhalif duruş nedeniyle bazı alternatif sahaları aradık. Aydın bölgesine yatırım yaptık. Arnavutluk’ta üretime geçtik. Fas ve Tunus’ta yer belirledik ama oralarda üretime geçmedik. Mersin’de ciddi bir istihdamın sağlanacağı kesin. Bodrum’da personel bulmakta zorlanıyoruz. Burada daha kolay personel bulabileceğimizi düşünüyoruz.”

Paylaş :
Etiketler :  kılıç balıkçılık, balık çiftlikleri, su ürüneri yetiştiricileri, mersin.

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA