14 Ekim 2025 Salı

09:31   BAŞKAN SEÇER’DEN ÖĞRENCILERE MÜJDE: ÖĞRENIM DESTEĞI %40 ARTıRıLDı, SON GÜN 24 EKIM!   10:55   MERSIN’DE CEVIZ ÜRETICISINE TEKNOLOJIK DESTEK! 1 SAATTE 1 TON CEVIZ SOYULUYOR   18:30   AKDENIZ’DE TEMIZLIKTE VITES YÜKSELDI: HAFTA SONU MESAISIYLE 8 KAMYON ATıK BERTARAF EDILDI   10:03   KıZ ÇOCUKLARı İÇIN BIR GÜN DEĞIL, BIR GELECEK: MERSIN’DE COŞKULU KUTLAMA!   01:13   SANAT SOKAKTA HAYAT BULDU: YENIŞEHIR’DE FESTIVAL COŞKUSU   19:15   BAŞKAN SEÇER KURDALI PAZARıNDA: “YOKSULLUĞUN FOTOĞRAFı BURADA!”   17:53   KOOPERATIFLER İÇIN YENI BIR DÖNEM: MERSIN’DEN KADıN GÜCÜYLE KÜRESEL MESAJ   21:40   MECLIS KOLTUKLARıNDA BU KEZ GELECEĞIN LIDERLERI VARDı   20:35   ZEYTINLE DIRILEN TOPRAKLAR: SEÇER’DEN MUT’A CUMHURIYET VURGULU DESTEK   19:15   MERSIN DOB’DAN SEZONA NEFES KESEN AÇıLıŞ    11:10   AFETLERDE RUHSAL DAYANıKLıLıK: MERSIN’DEN TÜRKIYE’YE ÖRNEK MODEL   11:01   YUMURTALıK’TAN AVRUPA’YA DOSTLUK KÖPRÜSÜ: ALMAN GENÇLER HAYRAN KALDı!   09:50   YUMURTALıK İÇIN MECLIS ALARMı: “GÖZ DOLDURUYOR AMA GÖRMEZDEN GELINIYOR!”   09:31   TIYATRO PERDESI ERDEMLI’DE ÇOCUKLAR İÇIN AÇıLDı: “İKI BAVUL DOLUSU” KAHKAHA VE EMPATIYI BULUŞTURDU   16:34   TARSUS’TA HALK BULUŞMASı   16:29   TOROSLAR’DA 2 BIN 500 ÇOCUK YÜZME ÖĞRENDI   16:28   TALAT DINÇER: “83 BIN ESNAF KEPENK KAPATTı, BU ARTıK EKONOMIK DEĞIL TOPLUMSAL BIR ÇÖKÜŞTÜR”   09:47   MUT’UN ÜRETIM YOLLARı YENILENDI, ÇIFTÇI RAHAT NEFES ALDı!   21:15   SILIVRI’DEN ŞIŞLI’YE DIRENIŞIN SESI: İMAMOĞLU’NUN 200. GÜN MEKTUBU MITING ALANıNı İNLETTI   20:35   ŞIŞLI’DE ADALET ÇAĞRıSı: “EKREM BAŞKAN’A ÖZGÜRLÜK, TÜRKIYE’YE SEÇIM!”  
 
     
   

Bakan Pakdemirli’ye Toroslar’daki Ardıç Kesimi İddiaları Soruldu: ’Nedeni Biyokütle Üretimi Yapan Şirkete Hammadde Sağlamak mı’


HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Toros Dağları’nın eteklerinde ardıç ağaçlarının kesilmesini TBMM gündemine taşıdı. Ersoy, bölge halkının tepkilerini anımsatarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye,

 

Tarih : 23 Ekim 2021 Cumartesi 20:10   Okunma : 1763

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Toros Dağları'nın eteklerinde ardıç ağaçlarının kesilmesini TBMM gündemine taşıdı. Ersoy, bölge halkının tepkilerini anımsatarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye, "Ardıç ağaçlarının kesilme nedeni o bölgede faaliyette bulunan, biyokütle üretimi yapan Oltan Köleoğlu Enerji'ye hammadde sağlamak mıdır? Değilse, bu şirket biyokütle üretimi hangi kaynaklar ile yapmaktadır" diye sordu.

HDP Milletvekili Oya Ersoy, Mersin'in Toros Dağı eteklerinde ardıç ağaçlarının kesildiğini, kesimin de sürdüğünü belirterek TBMM’ye soru önergesi verdi. Ersoy, konuya ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Önergesinde Toroslar'da yayla özelliğine sahip köylerde Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Haziran ayında ardıç ağaçlarının kesimine başlandığını ifade eden Ersoy, "Ardıç kesiminin devam ettiği ve kesimin ilk kez yapıldığı 6 köydeki 70-500 yıllık ardıç ağaçlarının kesilmesi o bölgede yaşayan halkın tepkisine neden olduğu haberlere yansımıştır. Yöre halkının ardıç ağaçlarının kesilmemesi için yapmış olduğu açıklamalar ilişkin, Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü gençleştirme çalışmasında bulunduklarını bu nedenle yaklaşık 700 bin ardıç ağacının bulunduğu bölgede, devam eden çalışmalar kapsamında 40 bin ağacın kesileceğini duyurmuştur" dedi.

Ersoy, Toroslar'da yaşayan yurttaşların ardıç ağaçlarının kesilmesinin biyokütle enerji şirketlere hammadde olduğunu ileri sürdüğünü vurgularken, "Ali Topal adlı yurttaş, kesilen ardıç ağaçlarının Toroslarda kurulmuş olan biyokütle enerji santraline taşındığını tespit ettiklerini, Toroslarda açılan mermer madenlerine yenilerinin eklendiğini, Mersin Erdemli’de 96.25 hektar ve 28.43 hektar yani toplam 1247 dönüm ormanlık alan maden şirketlerinin talebi ile mermer madeni için 1 Kasım 2021 günü MAPEG’de ihale olacağını söylemiştir" açıklamasını yaptı.

Ersoy’un Bakan Pakdemirli'ye yönelttiği sorular şöyle:

-Mersin’in Toros Dağı eteklerindeki yayla özelliğine sahip köylerde ardıç ağaçlarının kesilme nedeni kereste olarak kullanılmama özelliğinden midir? Bu ağaçların kesilmesi hem ekolojiye hem de üremesine neden olan ardıç kuşlarının yok olmasına neden olmayacak mıdır?

-Ardıç ağaçlarının kesimi, köylülerin yaşam alanına müdahale hem de onlarca canlının hayatının yok edilmesine neden olmayacak mıdır?

-Ardıç ağaçlarının kesilme nedeni o bölgede faaliyette bulunan, biyokütle üretimi yapan Oltan Köleoğlu Enerjiye hammadde sağlamak mıdır? Değilse, bu şirket biyokütle üretimi hangi kaynaklar ile yapmaktadır?

-Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ardıç ağaçlarının kesimine yönelik yapmış olduğu iki farklı açıklamanın nedeni nedir?

-Bölgedeki bu uygulamanın sonuçlarından biri de ardıç ormanının yok edilip yerine odun hammaddesi olarak daha değerli olan sedir ormanının tercih edilmesi midir? Orman sadece bir kereste deposundan ibaret midir?

-Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü, Güzeloluk Orman İşletme Şefliği Orman Amenajman Planı’nda, ardıç ağaçlarının kesildiği bölmelerde herhangi bir 'gençleştirme' çalışması öngörülmüş müdür? Orman Amenajman planına göre söz konusu ormanlar hangi ana fonksiyonlara ayrılmıştır?

-Bilindiği üzere biyokütle santrallerinde her türlü organik atık kullanılarak enerji üretilmektedir. Karaman’da kurulan biyokütle enerji santralinin hammadde kaynağı nasıl planlanmıştır? Ardıç ağaçları da organik atık olarak mı değerlendirilmektedir?”

 

 

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, HDP, İSTANBUL, MİLLETVEKİLİ, OYA ERSOY, TOROSLAR, ARDIÇ, BİYOKÜTLE, TBMM

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA