Özer Taştan Cumhuriyet Bayramı Nedeni İle Yayınladığı Mesaj'da ,Öncelikle Tüm Halkımızın Cumhuriyet Bayramını Kutluyorum dedi.
Bu özel günün milletimiz için önemi çok büyüktür.Bu vesile ile kurtuluş savaşından sonra kuruluş günümüze giden yolu ve yaşanan önemli gelişmeleri kısaca hatırlatmak isterim.
Cumhuriyet'imizin Kuruluşu...
Cumhuriyetin kuruluşu, 19 Mayıs 1919’da başlayan Ulusal Kurtuluş Savaşı’ndan sonra, bu büyük devrimci ve kurtarıcı hareketin ikinci aşamasıdır.
Ayrıca bu olay yalnız Türk tarihi için değil, dünya tarihi için de etkileri ve tepkileri ile önemli bir olay olarak tarih sayfalarında yerini almıştır.
Türk toplumunun
Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde çağdaş uygarlık yörüngesine girmesinin de akılcı bir simgesidir.
Bu bağlamda Birinci TBMM 23 Nisan 1920’de toplanmıştır.
Cumhuriyet ise bu tarihten üç buçuk yıl altı gün sonra 29 Ekim 1923’te ilan edilmiştir.
İşte bu Meclis’in ulus yazgısını üstlenmesi, Mustafa Kemal Paşa’yı kendisine başkan seçmesi Türk ulusunun bağımsız, koşulsuz, kayıtsız egemenliğini bütün dünyaya duyurmasının bir belgesidir.
Daha o zaman adı söylenmeksizin Cumhuriyetin ilanının 'çoban yıldızı' gibi bir işaret fişeğidir.
Mustafa Kemal Atatürk 24 Nisan 1920’de yaptığı konuşmada: “Kesin zafere ulaşılıp İstanbul kurtarıldıktan sonra Padişahın durumu TBMM’ce konulacak yasa ile belirlenecek” öngörüsünde bulunmuştur.
Böylece Padişah TBMM ve Türk ulusunun vereceği karara uymak zorunda bırakılmıştır ki, Cumhuriyetin kuruluşunun ayak seslerinin gelişi bundan daha iyi anlatılamazdı.
Mustafa Kemal Ataürk'ün milletin işlerine el konulması ve bir kabine kurulması istemi üzerine 25 Nisan 1920’de bir kabine kurulmuş ve Cumhuriyete giden yolun ilk aşaması tamamlanmıştır.
20 Ocak 1921 günü ilk anayasanın kabulü ile “Egemenlik kayıtsız, koşulsuz ulusundur. Yürütme ve yasama yetkisi Türk ulusu adına TBMM’de toplanmıştır” ilkeleri ile tünelin ucundaki ilk ışıklar da görünmüştür.
23 Nisan 1921’de TBMM açılışının ilk yıldönümünde 112 sayılı yasa ile 23 Nisan günü ulusal bayram ilan edilmiş Cumhuriyetin kuruluşuna giden yola yeni bir köşe taşı daha konmuştur.
24 Temmuz 1923’te Lozan Barış Antlaşması’nın TBMM’de kabul edilmesiyle Misak-ı Milli sınırları belirlenmiş, T.C. Devletinin kuruluşunda önemli bir eylem daha gerçekleştirilmiştir.
Nihayetinde bugün 98 ci yılını kutlayacağımız Cumhuriyetimiz 29 Ekim 1923 de tüm dünyaya ilan edilmiştir.
Yukarda özetlediğim tarihsel süreçle ulaştığımız 'Yeni Devletimizin' ve Cumhuriye'timizin ilel ebed payidar olması dileği ile tüm halkımızın Cumhuriyet bayramını kutluyorum.
Bize bu günleri yaşatan Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere hakkı olan tüm fedakarları,şehit ve gazilerimizi saygı,minnet ve rahmet ile anıyorum
Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti Devleti.