13 Kasım 2025 Perşembe

14:01   YENIŞEHIR ULUSLARARASı ÖYKÜ GÜNLERI YARıN BAŞLıYOR   13:59   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ, SANAYICI VE İŞ İNSANLARıYLA BULUŞTU   13:55   ALI MAHIR BAŞARıR: "BU BIR MUHTıRADıR, IDDIANAME DEĞILDIR. MILLETI PARTIMIZE, IRADEMIZE SAHIP ÇıKMAYA DAVET EDIYORUZ"   13:54   İSTANBUL ŞEHIT ANALARı DAYANıŞMA VE YARDıMLAŞMA DERNEĞI BAŞKANı AKBABA: "ATATÜRK’ÜN KURDUĞU CUMHURIYET MECLISI’NE PKK DAVET EDILIYOR. BÖYLE GÜNLERE MI ŞEHIT VERDIM?   13:53   KKTC CUMHURBAŞKANı ERHÜRMAN ATA’NıN HUZURUNDA...   13:51   PLAN VE BÜTÇE KOMISYONU’NDA CHP’LI VEKILLERDEN BAKAN BAK’A KıRMıZı KARTLı PROTESTO...   09:03   MERSIN’DE EMEKLILER SAHILDE SPORLA HAYATA ENERJI KATıYOR   02:05   “DR. LEVENT UYSAL’DAN MERSIN’E SOSYAL HIZMET ÇAĞRıSı”   01:49   TÜRK SANAT MÜZIĞININ EFSANE SESI MUAZZEZ ABACı, 78. YAŞ GÜNÜNDE HAYATA VEDA ETTI   16:10   “ZAFER PARTISI: YERLI SANAYI VE TARıMı İTHALATA TESLIM ETMEYECEĞIZ”   15:51   MAHMUDIYE’DEN BAŞLAYAN HIJYEN HAREKETI TÜM AKDENIZ’E YAYıLıYOR   15:47   ‘HADI GEL KÖYÜMÜZE DESTEK VERELIM’ KıRSALDA KALKıNMAYı YENIDEN YAZıYOR   15:36   BIR YıLDıR TUTUKLU BULUNAN ESENYURT BELEDIYE BAŞKANı AHMET ÖZER’IN TENSIPLE TAHLIYE EDILMESINE KARAR VERILDI   14:15   TOROSLAR BELEDIYESI YAYLA YOLLARıNı YENILIYOR   14:13   MERSIN BAROSU KOŞU TAKıMıNDAN GURUR VEREN BAŞARı   14:11   TSK’YA AIT C130 KARGO UÇAĞı DÜŞTÜ... 20 ŞEHIDIN KIMLIKLERININ BELLI OLDUĞU KAZAYLA ILGILI INCELEMELER SÜRÜYOR, AKıNCı TİHA DESTEK IÇIN GÖNDERILDI   14:09   GÜLCAN KıŞ: BIR YANDA SARAYıN ıŞıKLARı HIÇ SÖNMÜYOR, DIĞER YANDA VATANDAŞ MUM ıŞıĞıNDA BORÇ HESAPLıYOR   09:30   AKDENIZ BELEDIYESI’NDE VERGI ÖDEMELERINDE İKINCI DÖNEM BAŞLADı   09:22   MERSIN’DE GÜNE SıCAK BAŞLANGıÇ: ‘1 EKMEK 1 ÇORBA’ 2,5 MILYON VATANDAŞA ULAŞTı   09:03   TARSUS’TAN ANKARA’YA DUYGU DOLU ANLAR: MINIK YÜREKLER ATATÜRK’E MINNETLE  
 
     
   

Tarsus’ta Ata Tohumu Dayanışması Büyüyor


Tarsus Belediyesi, “Ata Tohumu” projesi kapsamında 16 yıldır farklı çeşitlerde yetiştirilerek belediyeye bağışlanan, aralarında unutulmaya yüz tutmuş tohumların da bulunduğu 100’ün üzerinde tohumu, Tohum Gen Bankası’nda muhafaza ederek doğaya kazandıracak.

 

Tarih : 20 Ocak 2022 Perşembe 00:23   Okunma : 1028

Tarsus Belediyesi, “Ata Tohumu” projesi kapsamında 16 yıldır farklı çeşitlerde yetiştirilerek belediyeye bağışlanan, aralarında unutulmaya yüz tutmuş tohumların da bulunduğu 100'ün üzerinde tohumu, Tohum Gen Bankası'nda muhafaza ederek doğaya kazandıracak.

Tarsus Belediyesi’nin “Mirasımıza Sahip Çıkıyoruz” sloganıyla yürüttüğü atalık tohum projesi ile onlarca çeşit ürünün özgün tohumları koruma altına alınıyor, çoğaltılıyor ve üreticilere dağıtılarak ekimi yaygınlaştırılıyor.

Tarsus Belediyesi Tohum Gen Bankası bir yandan atalık tohumları çiftçilere dağıtırken bir yandan da tohum takaslarıyla bir dayanışma ağı örüyor. Bu kapsamda, Tarsuslu Tarih Öğretmeni Nursel Baş, 16 yıldır yetiştirdiği, farklı çeşitlerde 100'ün üzerinde tohumu, Tarsus'ta tarımsal tohum çeşitliliğini arttırmak ve unutulmaya yüz tutmuş tohumların yetiştirilmesi ve saklanması amacıyla Tarsus Belediyesi'ne bağışladı. İçerisinde unutulmaya yüz tutmuş endemik bitki tohumlarının da bulunduğu tohumlar Tarsus Belediyesi tarafından yerel gen kaynaklarını korumak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla Tohum Gen Bankası'nda muhafaza edilecek.

''TARSUS BELEDİYESİ TOHUM GEN BANKASINDA TOHUMLARIM MUHAFAZA EDİLEREK, CAN BULACAK''

16 yıldır ağaçlardan, çiçeklerden, farklı sebze ve meyvelerden tohum biriktirdiğini belirten Nursel Baş, şunları söyledi:

"Ben 16 yıldır doğayı çok sevdiğim için kendi kendime bir tohum bankası oluşturdum. Evde hobi olarak envai çeşit bitki yetiştiriyorum. Yetiştiğim köy ortamında her şeyin doğalını yedik, ata tohumdan salatalık, domates, patlıcan, biber yeme şansına eren çocuklardan bir tanesiyim ve ne yazık ki günümüz çocukları o kadar şanslı değiller. Bu yüzden ne yapabilirim acaba diye düşündüm. Bu şekilde yıllardır farklı çeşitlerde biriktirdiğim tohumlarımı gelecek nesillere aktarmak, doğru muhafaza edilmesini sağlamak amacıyla Tarsus Belediyesi'ne bağışladım. Türkiye, Avrupa'da endemik bitki çeşitliliği arasından en zengin ülkelerden bir tanesi, bizim ülkemizde de 3200 tür endemik bitki var ve Avrupa'da bu zenginlik yok. Bu süreçte endemik bitkilerimizin yurtdışına kaçırıldığını ve kaçak yollarla üretildiğini öğreniyoruz. Sonra tekrar ilaç olarak ülkemize geri dönüyor, bu hepimizi çok üzüyor. Tohumlar’ın Tarsus Belediyesinde çok iyi değerlendirileceğini biliyorum. Burada muhafaza edilerek, can bulacak."

Tohum Gen bankalarıyla bugün ya da gelecekte ihtiyaç duyulan genlerin, doğal ya da yapay etkenlerle soruna uğramadan korunmasını hedeflediklerine işaret eden Başkan Bozdoğan, "Tohum bankamıza farklı çeşitlerde 100 çeşit  tohum bağışlandı. Tohum bankamızda muhafaza edilen tohumlar elde edildiği andaki genetik yapısını koruyarak uzun yıllar saklanabiliyor, Bizler Ata Tohum Projemiz kapsamında bağışlanan tohumlarla mirasımıza sahip çıkıyoruz" diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, TARSUS, BELEDİYESİ, BAŞKAN, BOZDOĞAN, ATA TOHUMU

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA