14 Ekim 2025 Salı

14:35   TUNCER BAKıRHAN: GELIN, BU YASAMA YıLıNı TÜRKIYE TARIHININ ÇÖZÜM YıLı YAPALıM   14:34   DICLE ÜNIVERSITESI ÖĞRENCILERI ROJIN KABAIŞ IÇIN YÜRÜDÜ…   14:33   ESKI NILÜFER BELEDIYE BAŞKANı TURGAY ERDEM TUTUKLANDı   14:29   MHP GRUP TOPLANTıSı... BAHÇELI’NIN ODAĞıNDA BU HAFTA DA CUMHURIYET HALK PARTISI VARDı   14:28   ABD BAŞKANı TRUMP: “ERDOĞAN RUSYA-UKRAYNA SAVAŞı’Nı BITIREBILIR”   14:05   DÜNYA KıZ ÇOCUKLARı GÜNÜ YENIŞEHIR’DE RENKLI ETKINLIKLERLE KUTLANDı   13:52   MEZITLI’DE AKDENIZ BALıK PAZARı’NA BÜYÜK YENILIK!    13:45   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN HASTA NAKIL AMBULANSı HIZMETI   13:43   MASTERCHEF AKıN’DAN SıNAVA HAZıRLANAN ÖĞRENCILERE DÖNER SÜRPRIZI   13:41   ‘ULUSLARARASı TARSUS YARı MARATONU’ HEYECANı MERSIN’I SARDı   09:31   BAŞKAN SEÇER’DEN ÖĞRENCILERE MÜJDE: ÖĞRENIM DESTEĞI %40 ARTıRıLDı, SON GÜN 24 EKIM!   10:55   MERSIN’DE CEVIZ ÜRETICISINE TEKNOLOJIK DESTEK! 1 SAATTE 1 TON CEVIZ SOYULUYOR   18:30   AKDENIZ’DE TEMIZLIKTE VITES YÜKSELDI: HAFTA SONU MESAISIYLE 8 KAMYON ATıK BERTARAF EDILDI   10:03   KıZ ÇOCUKLARı İÇIN BIR GÜN DEĞIL, BIR GELECEK: MERSIN’DE COŞKULU KUTLAMA!   01:13   SANAT SOKAKTA HAYAT BULDU: YENIŞEHIR’DE FESTIVAL COŞKUSU   19:15   BAŞKAN SEÇER KURDALI PAZARıNDA: “YOKSULLUĞUN FOTOĞRAFı BURADA!”   17:53   KOOPERATIFLER İÇIN YENI BIR DÖNEM: MERSIN’DEN KADıN GÜCÜYLE KÜRESEL MESAJ   21:40   MECLIS KOLTUKLARıNDA BU KEZ GELECEĞIN LIDERLERI VARDı   20:35   ZEYTINLE DIRILEN TOPRAKLAR: SEÇER’DEN MUT’A CUMHURIYET VURGULU DESTEK   19:15   MERSIN DOB’DAN SEZONA NEFES KESEN AÇıLıŞ   
 
     
   

KONYA`DAKİ TARIM FUARINA KATILAN OSMANİYELİ ÇİFTÇİ: “BU ÜLKE AYÇİÇEK ÜRETECEK BİR TOPLUM DEĞİL Mİ? BU KADAR MI ACİZİZ?”


Konya Tarım Fuarı`na katılan Osmaniyeli çiftçi Mustafa Gök, “Sürdürülebilir bir tarım politikası uygulanmadığı sürece bu ülke tarımda dışarıya, ithalata bağımlı olmaya devam edecektir. Bugün ülkede yaşadığımız bir ayçiçek krizi var. Bu ülke ayçiçek üretecek bir toplum değil mi? Bu kadar mı aciziz biz?” dedi.

 

Tarih : 11 Mart 2022 Cuma 19:17   Okunma : 920

Konya Tarım Fuarı`na katılan Osmaniyeli çiftçi Mustafa Gök, “Sürdürülebilir bir tarım politikası uygulanmadığı sürece bu ülke tarımda dışarıya, ithalata bağımlı olmaya devam edecektir. Bugün ülkede yaşadığımız bir ayçiçek krizi var. Bu ülke ayçiçek üretecek bir toplum değil mi? Bu kadar mı aciziz biz?” dedi.

Türkiye`nin dört bir yanından gelen çiftçiler Konya Tarım Fuarı`nda bir araya geldi. Çiftçiler, maliyetlerin çok yüksek olduğunu belirterek ürünlerin ithal edilmesine tepki gösterdi.

Eskişehirli çiftçi Turan Çolak, "Çiftçinin duruma nasıl olacak, ortada her şey. Görüyorsunuz yağ ithal, buğday ithal, arpa ithal. Üretecek kadar gücümüz var ama ürettirmiyorlar" dedi.

Konya`da çiftçilik yapan Nevzat Öztürk şunları söyledi:

"Bizim girdilerden mazot, gübre, elektrik 3 kat arttı. Bugün maliyetlerin altında eziliyoruz. En büyük sıkıntımız hasat zamanı, ürettiğimiz ürünün ne kadar olacağını bilemiyoruz. Bölgemizde pancar fabrikaları var, verdikleri fiyat yeterli değil. Girdilerin yüksek olmasından dolayı. Önceden Türkiye bir tarım ülkesiydi. Avrupa`ya bile tarım ürünü satabilen bir ülkeyken bugün Rusya`dan ithal konusunda Çin`in önüne geçip birinci sıraya oturup 2030 yılına kadar Rusya`dan tarım ürünü alan bir ülke haline geldik. Kendi çiftçimiz buğdayı 2 bin 800-2 bin 600 TL`ye sattı. Şu an buğdayın dışarıdan geliş fiyatı 4 buçuğu (4 bin 500 TL`yi) buluyor. Eğer bu sıkıntı böyle giderse biz kendi üretim yapacağımız yerleri, kendi arazilerimizi satmak zorunda kalarak üretmek zorunda kalacağız. Zorlanıyoruz artık. Ben geçen yıl elektrik parası 350 bin ödedim. Bu yıl 800-900 bin lira ödeyeceğim."

Eskişehir`den gelerek fuara katılan Turan Çolak, "Çiftçinin duruma nasıl olacak, ortada her şey. Görüyorsunuz yağ ithal, buğday ithal, arpa ithal. Üretecek kadar gücümüz var ama ürettirmiyorlar" dedi.

"ÜLKENİN KALKINMASI TARIMA BAĞLI"

Osmaniye`de çiftçilik yapan Mustafa Gök ise şunları söyledi:

"Sürdürülebilir bir tarım politikası uygulanmadığı sürece bu ülke tarımda dışarıya, ithalata bağımlı olmaya devam edecektir. Bugün ülkede yaşadığımız bir ayçiçek krizi var. Bu ülke ayçiçek üretecek bir toplum değil mi? Bu kadar mı aciziz biz, toplum olarak. Bunların hepsini sorgulamadığınız sürece, tarımı tabana yaymadığınız sürece kalkınmaktan bahsedemezsiniz. Bir ülkenin kalkınabilmesi tarımın tabandaki insanlara yayılmadığı sürece ekonomiden bahsedemezsiniz. Bunların hiçbiri sorgulanmıyor maalesef. Günü kurtarma adına bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Bugün ayçiçek yağı krizi var. Yok gibi görünüyor. Tamamen siz ayçiçek yağında dışarıya bağlı olursanız, Ukrayna-Rusya krizinde bunu apaçık görüyoruz. Savaş olmadan bunları yaşıyoruz. Ülkemizde savaş olsa neler olur?”

"BİZ ŞU AN ÖLÜM NOKTASINDAYIZ"

Kayseri`den gelerek fuarı ziyaret eden Yusuf Çoban, "Biz şu an tam ölüm noktasındayız. Mazot oldu 23-24 lira, gübre 6 küsuru geçti. Biz nasıl ekeceğiz, nasıl kalkınacağız? Bir de savaş oldu zaten. Savaştan dolayı da sıkıntıdayız. Tarım Bakanının gerçekten çiftçiye destek vermesi lazım. Çiftçinin hali içler acısı. Ziraat Bankası`na, Tarım Kredi`ye milletin borcu var. Biz buraya fuarı gezmeye geldik. Acaba ne var, durum vaziyet nasıl diye. Her sorduğum çiftçi maşallah bin ah ediyor bin laf dinliyoruz. Çiftçinin hali zor" dedi.

"BİZİM TAHMİN ETTİĞİMİZ HESAPLARA UYMUYOR"

Karaman`dan geldiğini söyleyen bir çiftçi ise "Bu yıl başlamaya karar verdik. 10 dönüm kadar mısır ekeceğiz. Mısır ekimine başlamadan ilk fiyatlarla karşılaştık. Boru, gübreler, tohum. Bizim tahmin ettiğimiz hesaplara hiçbiri uymuyor. Allah yardımcımız olsun daha başlamadan havlu atacağız gibi duruyor. Ekeceğim ama suyunu verebilir miyim, gübresini verebilir miyim o aşama belirsiz" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

*Nevzat Öztürk

*Turan Çolak

*Mustafa Gök

*Yusuf Çoban

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA