12 Mayıs 2025 Pazartesi

14:43   CHP`LI IL BELEDIYE BAŞKANLARı TOPLANTıSı 14-16 MAYıS TARIHLERI ARASıNDA AMASYA`DA YAPıLACAK   12:48   TBMM`DE BAŞKANVEKILLIĞI TARTıŞMASı... TBMM BAŞKANı KURTULMUŞ, GÜLIZAR BIÇER KARACA`NıN YERINE CELAL ADAN`ı TBMM BAŞKANVEKILI OLARAK GÖREVLENDIRDI   12:15   CHP`LI GÜLCAN KıŞ: “BU, ŞEFFAFLıKTAN KAÇAN BIR IKTIDARıN AÇıK ITIRAFıDıR”   10:18   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESINDEN TARSUS`TA KÖPRÜ GENIŞLETME ÇALıŞMASı   10:17   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, YKS ÖNCESINDE SıNAV PROVASı DÜZENLEDI   10:01   TARSUS BELEDIYESI, ENGELLILER HAFTASı`Nı VE ANNELER GÜNÜ`NÜ BIRLIKTE KUTLADı   18:20   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL`DEN 32 ANNEYE "ANNELER GÜNÜ" TELEFONU   17:33   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: "BELEDIYECILIK VATANDAŞLA IÇ IÇE OLMALı, TOPLUMUN HER SORUNUNDA YANıNDA OLMALı"   11:23   ÖZGÜR ÖZEL`DEN "ANNELER GÜNÜ" MESAJı: "BIR ÇOCUĞUN GELECEĞI IÇIN DIRENEN HER ANNE, BU ÜLKENIN KADERINI DEĞIŞTIRIR"   09:51   DILEK KAYA İMAMOĞLU`NDAN "ANNELER GÜNÜ" MESAJı: "TÜM GENÇLER SERBEST BıRAKıLANA, SEVDIKLERIMIZ ARAMıZA DÖNENE KADAR ÖZELLIKLE BIZ ANNELER NORMALLEŞMEYECEĞIZ"   15:47   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NDEN RENKLI ANNELER GÜNÜ ETKINLIĞI   15:25   TARSUS BELEDIYESI`NDEN EMEKLILERE SAĞLıKLı YAŞAM DESTEĞI   13:59   CHP`NIN “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI... ÖZGÜR ÖZEL: "ARTıK TÜM TÜRKIYE, TÜM ŞEHIRLER BU MILLETIN, BU HALKıN, KARDEŞLIĞIN KALESI"   11:28   TARSUSLU MINIKLER, ANNELER GÜNÜ`NÜ KUTLADı   11:02   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, `DÜNYA SAĞLıK İÇIN HAREKET ET GÜNÜ`NDE VATANDAŞLARı DOĞA ILE BULUŞTURDU   14:10   SILIFKE BELEDIYESI`NDEN ANNELERE ÇIÇEK SÜRPRIZI   13:46   VAHAP SEÇER: "UYGULADıĞıMıZ PROJELERLE ANNELERIMIZE YARDıMCı OLUYOR, ONLARıN YÜKÜNÜ HAFIFLETIYORUZ”   13:07   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ’DAN ÇAĞRı: BELEDIYELER YALNıZ BıRAKıLMAMALı, DESTEKLENMELI    12:53   MHP MERSIN MILLETVEKILI UYSAL ‘YAPAY ZEKA HAYATıMıZı NASıL DEĞIŞTIRECEK? YAPAY ZEKAYA DAIR GELECEK SENARYOLARı’ PANELINE MODERATÖRLÜK YAPTı   12:51   ÖZGÜR ÖZEL, TÜRKONFED`I ZIYARET ETTI: ÜLKENIN ÇıKıŞı HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNDE, SIYASET KURUMUNUN IŞ INSANLARıNA EN IYI ŞARTLARDA ÇALıŞABILECEKLERI ŞEKILDE HUZUR VERMESINDEDIR  
 
     
   

BÜYÜKŞEHİR, ÇOCUKLARI KARAGÖZ VE HACİVAT’LA BULUŞTURUYOR


Mersin Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayında “Karagöz Hayal Oyunu” geleneğini kentin dezavantajlı mahallelerinde yaşatıyor. Hayali Tevfik Dinç’in ilk gösterisini Toroslar ilçesi Musalı Mahallesi’nde yaptığı ‘Atlı Karınca’ oyununu, Ramazan sonuna kadar 5 binin üzerinde çocuğun seyretmesi hedefleniyor.

 

Tarih : 6 Nisan 2022 Çarşamba 11:40   Okunma : 572

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi’nin Ramazan ayında Toroslar ilçesi Musalı Mahallesi’nden başlattığı “Atlı Karınca” adlı Karagöz Hayal Oyunu, kentin dezavantajlı mahallerine yayılıyor. Büyükşehir, ay sonuna kadar oyunu 5 binin üzerinde çocuğa ulaştırmayı planlıyor.

Minikler kahkahaya boğuldu

Ramazan ayının gelenekleri arasında yer alan Karagöz Hayal Oyunu’nu bu sene kentin dezavantajlı mahallelerindeki çocuklarla buluşturmayı planlayan Büyükşehir, ilk gösteriyi Musalı Veli Haşim Çiftçi İlkokulu’nda gerçekleştirdi. ‘Atlı Karınca’ adlı oyunu seyreden minikler kahkahalara boğulurken, yıllardan süregelen bir geleneği de Mersin’in merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki mahallelerinde seyretme olanağı buldu.

“5 binin üzerinde öğrenciye tanıtma hedefi içerisindeyiz”

Mersin civarında Karagöz sanatını yaşattığını belirten Hayali Tevfik Dinç, Mersin Büyükşehir Belediyesi sayesinde çocukların ücretsiz bir şekilde oyunu seyretme imkanı bulduğunu belirterek,“Bu çerçevede bugün ilk gösterimizi Musalı’da yaptık. Öğleden sonra bir seansımız daha olacak. Ramazan’ın sonuna kadar 5 binin üzerinde öğrenciye Karagöz sanatımızı tanıtma hedefi içerisindeyiz. Karagöz sanatını önce çocukların bilmesi gerekiyor. Karagöz yanlış tanınan, çok bilinmeyen ama geleneksel olan bir sanat dalımız. Geleneksel bir şeyin yanlış tanınması da çok ilginçtir. Çocuk oyunu değildir ama biz yıllardan beri çocuk oyunu formatına getirdik” dedi.

“Nareke düdüğüyle oyunun başlaması temel bir kuraldır”

Nareke adlı düdüğün çalınmasıyla gösterinin başladığını sözlerine ekleyen Dinç, “Nareke düdüğünün sesiyle oyunun başlaması temel bir kuraldır. Oyun öncesi biz bunu çocuklara anlatıyoruz. Çünkü ilk defa bir anda böyle bir şeyle karşılaşabilecek çocuklar için korkunç da olabiliyor. Önce olayın ne olduğunu, düdüğün nasıl öttüğünü, onunla beraber göstermeliğin nasıl kaldırıldığını anlatıyoruz. Çocuklar eğlenceli bir şekilde dinleyerek o mistik yapının ürkmesinden uzaklaşıyorlar” diye konuştu.

“Okulumuza geldikleri için çok mutlu oldum”

İlkokul 1’inci sınıfa giden çocuklar gösteriyi kahkahalar içerisinde seyretti. Çocuklardan Erva Baş, “Karagöz ve Hacivat izledim. Gölge oyunu oynadılar. Birbirleriyle kavga ettiler. Bebek kaydıraktan kaymak yerine Karagöz’ün üstüne atlıyordu. Okulumuza geldikleri için çok mutlu oldum. Bir kez izlemiştim. Ama bu daha da güzeldi” dedi.

Çocuklardan Miray Ezgi Demir, “Çok komikti zaten. Kavgacılar. Komik olmak için kavga ediyorlar. Karagöz sürekli Hacivat’ın üstüne atlıyor. İlk kez izlemiyorum. Çok eskilerden televizyona da çıkıyordu” diye konuşurken, Emir Türkmen ise “Karagöz ve Hacivat’a çok güldüm. Çok güzeldi. Kavga ettiler, yemek yediler, çocuk baktılar, atlıkarıncaya bindiler. Çok güldürüyor” ifadelerine yer verdi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA