17 Ağustos 2025 Pazar

16:05   JEOLOJI MÜHENDISLERI ODASı’NDAN DEPREM KRIZI UYARıSı: "SAHTE DIPLOMALıLARLA FELAKETE GIDIYORUZ!"   13:59   TOROSLAR’DA EĞITIMIN ZAFERI: OKUMA YAZMA ÖĞRENEN YETIŞKINLER HAYATLARıNA YENIDEN BAŞLADı!   11:44   MERSIN’DE ÇOCUKLAR FUTBOLLA BÜYÜYOR: ÜCRETSIZ KURSLAR YETENEK AVıNDA!   10:03   MERSIN’DE KARIYER DEVRIMI: BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI İLE 44 BIN KIŞIYE İSTIHDAM DESTEĞI!   01:25   KıRŞEHIRLILERDEN ’HAK, HUKUK, ADALET’ ÇAĞRıSı: ALLAH’ıN VE MILLETIMIZIN ISTEĞIYLE İMAMOĞLU’NU ÇANKAYA’YA YOLLAYACAĞıZ. İSTANBUL’U ALDıK, TÜRKIYE’YI DE ALMAYA TALIBIZ   20:02   TOLGA GÖKÇELI MEZITLI İLÇE BAŞKANLıĞı’NA ADAYLıĞıNı AÇıKLADı   16:58   MEZITLI BELEDIYE ZABıTASı’NDAN SıKı DENETIM   16:55   BAŞOĞLU KABLO IDEF 2025’E TÜRKIYE’NIN SAVUNMA SANAYISINE MILLI ÇÖZÜMLERIYLE GÜÇ KATTı!   16:44   "ÇÖPTEN KURTARDı": İŞÇILER GÖZALTıNA ALıNAN BAŞKANLARıNA SAHIP ÇıKTı   16:41   ÖZGÜR ÖZEL’DEN SON OPERASYONA TEPKI   16:37   AYDıN BÜYÜKŞEHIR’DE ’İSTIFA ET, YOKSA İŞSIZ KALıRSıN’ İDDIASı!   11:47    MERSIN BÜYÜKŞEHIR, İKLIM KRIZINE KARŞı YOL HARITASıNı BELIRLEDI: “MERSIN İKLIME HAZıR” PROJESI BAŞLADı   11:43   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “HALK SEFALETLE, YANDAŞ SERVETLE KARŞı KARŞıYA – ŞIMŞEK KAÇAMAK YANıT VERDI”   11:40   BEYOĞLU BELEDIYE BAŞKANı İNAN GÜNEY, GÖZALTıNA ALıNMADAN ÖNCE AILESIYLE PAYLAŞTıĞı FOTOĞRAFLA MESAJ VERDI   11:13   BAKAN ŞIMŞEK: BRÜT REZERVLER TARIHI ZIRVEDE, TL MEVDUAT PAYı YÜKSELDI   09:28   VAHAP SEÇER’DEN AYDıNCıK’A TAM DESTEK: 1.4 KILOMETRELIK CADDE BAŞTAN SONA YENILENDI   07:58   İBB’YE YÖNELIK SORUŞTURMA DERINLEŞIYOR: CHP’LI BAŞKAN İNAN GÜNEY DAHIL 44 KIŞI İÇIN GÖZALTı   23:38   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı VAHAP SEÇER: GERÇEK CHP’LI TEHDIDE, ŞANTAJA PABUÇ BıRAKMAZ   16:19   ÖZLEM ÇERÇIOĞLU: "AK PARTI ÇATıSı ALTıNDA HIZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞIM"   16:16   ÖZGÜR ÖZEL, ’İBB BORSASı’NA ILIŞKIN BELGE AÇıKLADı... ÖZEL: "ALLAH BUNDAN SONRA AK PARTI’YE AYDıN’DA KOLAYLıK VERSIN, MILLET MILLI IRADE HıRSıZLıĞıNı AFFETMEZ”  
 
     
   

İSO: TÜRKİYE İHRACAT İKLİMİ ENDEKSİ MART AYINDA YÜZDE 1,3 PUAN GERİLEDİ


Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,3 puan gerileyerek 53,9 puan oldu.

 

Tarih : 8 Nisan 2022 Cuma 12:20   Okunma : 386

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,3 puan gerileyerek 53,9 puan oldu.

İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi`nin mart 2022 dönemi sonuçları açıklandı. Buna göre, endekste 1,3 puanlık gerileme meydana geldi. Şubat ayında 55,2 olan imalat sektörü iklim endeksi mart ayında 53,9 oldu. İSO`dan yapılan değerlendirmede, eşik değer olan 50,0`nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye işaret ettiği belirtildi.

İSO`nun ihracat iklim endeksi sonuçlarına ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

“ENDEKSİN DÜŞMESİ, İYİLEŞMENİN DAHA SINIRLI GERÇEKLEŞTİĞİNE İŞARET ETTİ: Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi martta 53,9 oldu. Böylece ihracat talebi üst üste 14`üncü ay güçlendi. Bununla birlikte şubatta 55,2 olan endeksin düşmesi, iyileşmenin daha sınırlı gerçekleştiğine işaret etti.

RUSYA`DA 3 AYLIK BÜYÜME DÖNEMİ SONA ERDİ: Mart ayında Covid-19 salgınından kaynaklanan aksamaların göreli olarak azalmasının etkisiyle bazı ana ihracat pazarlarında üretim artışı hızlandı. ABD ve Birleşik Krallık`ta ekonomik aktivite şubat ayına göre daha güçlü artışlar kaydetti. Büyüme oranları ABD`de 8, Birleşik Krallık`ta 9 ayın en yüksek düzeylerine çıktı. Euro Bölgesi`ndeki en önemli ihracat pazarlarından biri olan Fransa`da üretim artışı mart ayında hız kazandı. Ancak Ukrayna`daki savaşın tedarik zincirleri ve fiyat baskıları üzerindeki ilk etkileri sonucu bölgenin diğer ülkelerinde yavaşlama oldu. Martta Almanya, İtalya, İspanya ve Hollanda`nın üretim artışında ivme kaybı gözlendi. Rusya`da ise üretim keskin bir düşüş sergiledi ve böylece ülkedeki üç aylık büyüme dönemi sona erdi. Polonya`da 13, Çek Cumhuriyeti`nde ise dört aylık büyüme eğiliminin ardından imalat sanayi üretimi hafif düşüş sinyali verdi.

ORTA DOĞU`DA GENELDE BÜYÜME SÜRDÜ, MISIR`DA İSE DÜŞÜŞ HIZLANDI: Birleşik Arap Emirlikleri`nde petrol dışı ekonomik aktivitenin büyüme hızı mart ayında güçlü seviyesini korudu ve şubat ayına göre önemli bir değişim göstermedi. Veriler Katar`daki büyümenin de hız kazandığına işaret etti. Orta Doğu bölgesindeki olumsuz gelişme ise Mısır`da devam eden üretim düşüşünün son 21 ayın en yüksek hızına ulaşması oldu. Mart ayında takip edilen ülkeler arasındaki en belirgin yavaşlama Hong Kong`da gerçekleşti. Bu ülkedeki şiddetli Covid-19 dalgası nedeniyle uygulanan kısıtlamalar genele yayılı üretim kayıplarına yol açtı. Daha düşük yoğunlukta olmakla birlikte, benzer bir durum Çin`de de yaşandı. Bu ülkede üretim 2 yılı aşkın dönemin en sert azalışını kaydetti.”

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “İhracat talep koşullarının ilk çeyrek sonunda dirençli seyrini korumasına rağmen Ukrayna`daki savaşın iş dünyasında güven kaybı, fiyat artışları ve tedarik zinciri aksamaları gibi geniş çaplı etkileri, yılın 2`nci çeyreğinde imalatçıların ihracat imkanlarını sınırlama potansiyeline sahip” dedi.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA