9 Mayıs 2025 Cuma

14:10   SILIFKE BELEDIYESI`NDEN ANNELERE ÇIÇEK SÜRPRIZI   13:46   VAHAP SEÇER: "UYGULADıĞıMıZ PROJELERLE ANNELERIMIZE YARDıMCı OLUYOR, ONLARıN YÜKÜNÜ HAFIFLETIYORUZ”   13:07   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ’DAN ÇAĞRı: BELEDIYELER YALNıZ BıRAKıLMAMALı, DESTEKLENMELI    12:53   MHP MERSIN MILLETVEKILI UYSAL ‘YAPAY ZEKA HAYATıMıZı NASıL DEĞIŞTIRECEK? YAPAY ZEKAYA DAIR GELECEK SENARYOLARı’ PANELINE MODERATÖRLÜK YAPTı   12:51   ÖZGÜR ÖZEL, TÜRKONFED`I ZIYARET ETTI: ÜLKENIN ÇıKıŞı HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNDE, SIYASET KURUMUNUN IŞ INSANLARıNA EN IYI ŞARTLARDA ÇALıŞABILECEKLERI ŞEKILDE HUZUR VERMESINDEDIR   12:46   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ABDULLAH ÖZYIĞIT: “EĞRIÇAM`DAKI KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJEMIZ 6 YıLDıR IMZA BEKLIYOR”   11:35   CHP`LI NALBANTOĞLU TUTUKLU GENÇLER IÇIN HÜKÜMETE TEPKI GÖSTERDI: “ADALET DUYGUNUZUN OLMADıĞıNı BILIYORDUK MEĞERSE SIZDE HIÇ VICDAN DA YOKMUŞ”   11:14   İNAN AKGÜN ALP`TEN CHP`NIN VAN MITINGINE ÇAĞRı: DEMOKRASI VE BARıŞ BIRLEŞTIRECEK, BU ALANDAKI TALEBI GÖRÜNÜR KıLACAK BIR MITING   10:13   AK PARTI “INFAZ PAKETINI” TBMM`DE SIYASI PARTILERE ANLATACAK   09:51   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, "HELLO MERSIN" PROJESININ KAPSAMıNı GENIŞLETIYOR   09:39   MESKİ`DEN TOROSLAR, KAZANLı VE HOMURLU`YA BÜYÜK YATıRıM   01:49   ÖZGÜR ÖZEL`DEN ARA SEÇIM DEĞERLENDIRMESI: BUNLAR IHTIMALLER DAHILINDE...   01:20   TZOB GENEL BAŞKANı ŞEMSI BAYRAKTAR: FıNDıK YOKSA SOSYAL YAŞAMDA YOK DEMEKTIR, FıNDıK YOKSA HAYAT YOK DEMEKTIR   22:53   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı VAHAP SEÇER: HER CANLıNıN BELEDIYE BAŞKANıYıZ   22:43   AYM KARARıNA TEPKI... “SOKAKTA KALAN TEK BIR DOSTUMUZ OLSA DA BU MÜCADELE SÜRECEK”   22:22   TBMM GENEL KURULU... MURAT ÇAN: "23 YıLDıR KANUN YAPMAYı, DEVLET YÖNETMEYI ÖĞRENEMEDINIZ"   21:42   ÖZGÜR ÖZEL, KENDISINE YÖNELIK SALDıRıYı DEĞERLENDIRDI: "BIR EMNIYET MÜDÜR YARDıMCıSıNıN AÇıK KUSURU VAR, PARÇASı DEĞILSE PARÇASı OLANDAN EMIR ALMıŞTıR"   20:49   MHP`LI İSMAIL ÖZDEMIR, SOKAK RÖPORTAJLARıNıN KONTROL ALTıNA ALıNMASı IÇIN MECLIS`E KANUN TEKLIFI SUNDU   20:49   MHP`LI İSMAIL ÖZDEMIR, SOKAK RÖPORTAJLARıNıN KONTROL ALTıNA ALıNMASı IÇIN MECLIS`E KANUN TEKLIFI SUNDU   20:48   VATIKAN: "14`ÜNCÜ LEO ADıNı ALAN KARDINAL ROBERT FRANCIS PREVOST, 267``ÜNCÜ PAPA OLARAK SEÇILDI"  
 
     
   

AİLE HEKİMLERİ VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN `BALONLU` EYLEM


Aile hekimleri ve sağlık çalışanları, özlük hakları ve iş güvencesi için İstanbul`da eylem yaptı. Kadıköy Meydan`ında bir araya gelen aile hekimleri ve sağlık çalışanları adına konuşan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHED) Başkanı Dr. Kemal Noyan, “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği, sözlük anlamının neredeyse tam karşıtı olacak şekilde yönetmekten çok yeni sorunlar çıkarmayı hedeflemektedir” dedi. Noyan, diğer önemli sorunlarından birinin ‘sağlıkta şiddet` olduğunu belirterek, hekimlerin düşük motivasyonlarının diğer sebebini de ‘ekonomik koşullar` söyledi. Aile hekimleri ve sağlık çalışanları, kendilerine verilen ancak yerine getirilmeyen vaatleri temsil eden siyah balonları gökyüzüne bıraktı.

 

Tarih : 15 Mayıs 2022 Pazar 17:10   Okunma : 809

FAHRETTİN ÖZTÜRK

Aile hekimleri ve sağlık çalışanları, özlük hakları ve iş güvencesi için İstanbul`da eylem yaptı. Kadıköy Meydan`ında bir araya gelen aile hekimleri ve sağlık çalışanları adına konuşan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHED) Başkanı Dr. Kemal Noyan, “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği, sözlük anlamının neredeyse tam karşıtı olacak şekilde yönetmekten çok yeni sorunlar çıkarmayı hedeflemektedir” dedi. Noyan, diğer önemli sorunlarından birinin ‘sağlıkta şiddet` olduğunu belirterek, hekimlerin düşük motivasyonlarının diğer sebebini de ‘ekonomik koşullar` söyledi. Aile hekimleri ve sağlık çalışanları, kendilerine verilen ancak yerine getirilmeyen vaatleri temsil eden siyah balonları gökyüzüne bıraktı.

Aile hekimleri ve sağlık çalışanları, bugün Kadıköy`deki Atatürk Anıtı önünde toplanarak 2021 yılında çıkarılan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği, sağlıkta şiddet, hekim ve sağlık çalışanlarının ekonomik koşullarına ilişkin taleplerini dile getirdi. Aile hekimleri ve sağlık çalışanları adına konuşan

"HİÇBİR YERE GİTMİYORUZ. BEYAZ ÖNLÜĞÜMÜZ GİBİ ALNIMIZ AK: Arkadaşlar, bugün burada kimler var? Bugün burada tüm Türkiye var. Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün bizlere sunmuş olduğu çağdaş ve uygar ülkeye ulaşma ülküsüyle birlikte, özellikle sağlık sisteminde mevcut olan bazı sorunları sürekli dile getirdik. Maalesef hiçbir dönemde vatandaşlarımızın, 84 milyon vatandaşımızın uygar ve çağdaş ülkeler seviyesinde sağlık hizmeti almasının önündeki engeller bir türlü düzeltilemedi. Bizlere `Dilerseniz gidin, giderseniz gidin` dendi. Bizlere `Hakkınız ödenmez` dendi. Evet, hakkımız ödenmedi. Bizler, maalesef, tüm vatandaşlarımız mal edilmemek üzere, sistematik bir şekilde sağlık çalışanlarına uygulanan şiddete maruz kaldık. Biz, hiçbir yere gitmiyoruz. Bizler, Türkiye Cumhuriyeti vatanının şerefli sağlık çalışanları olarak, hekimler olarak, ebeler olarak, hemşireler olarak tüm olumsuz koşullara rağmen görevimizin başındayız. Ve beyaz önlüklerimizi giyerek bir daha söylüyoruz: Bizler hiçbir yere gitmiyoruz. Beyaz önlüğümüz gibi alnımız ak ve yüzümüz ak.

SİSTEMİN AKSAKLIKLARI KONUSUNDA BÜROKRASİYİ UYARMA KONUSUNDA TAM YETKİLİYİZ: Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, yüzde 90`ın üzerindeki kapsayıcılık oranı ile Türkiye`deki aile hekimlerinin en önemli temsilcisi olarak, gerekli gördüğü durumlarda sistemin aksaklıkları konusunda bürokrasiyi uyarma konusunda tam yetkilidir.

HAKSIZLIKLARA KARŞI BIKMADAN HAYKIRACAĞIZ: Yine AHEF, birlikte ortak mücadele yürüttüğü sivil toplum kuruluşu, oda, dernek ve sendikalar ile ortak platformlarda sağlık sisteminin esas sorunlarına yönelik mücadeleye devam etmektedir. Bugün aramızda olan Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık-İş, Tüm Aile Sağlığı Sağlık Memuru ATT, Hemşire ve Ebe Derneği (İSAHED), sendika, federasyon, dernek temsilcileri ve üyeleri ile haksızlıklara karşı bıkmadan, tükenmeden haykıracağız.

YÖNETMELİK, YÖNETMEKTEN ÇOK YENİ SORUNLAR ÇIKARMAYI HEDEFLEMEKTEDİR: Bildiğiniz gibi, 2021 yılı haziran ayından itibaren, aile hekimliği disiplinini bilmeyen bazı bakanlık bürokratlarının hukukçu kisvesi altında çıkarmış oldukları Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile yeni bir sürece girmiştir. Yönetmelik, sözlük anlamının neredeyse tam karşıtı olacak şekilde yönetmekten çok yeni sorunlar çıkarmayı hedeflemektedir. Bu yönetmeliği tanzim edenlerin, ülkemizi sağlıkta gelişmişlik ölçütleri açısından hızla üst basamaklara taşıyan, sağlık ordumuz içerisindeki yüzde 5`lik personel sayısı ve bütçeden ayrılan cüzi bir pay ile poliklinik hizmetlerinin yüzde 41`ini karşılamayı başaran aile hekimliği modeli ile bir sorununun olduğu aşikardır. Bizler, liyakat sahibi bürokratları mumla arıyoruz ama bulamıyoruz.

UCUBE BİR YÖNETMELİK ORTAYA ÇIKMIŞTIR: Art niyetin yetersiz kapasite ile birleşmesi sonucunda ise mevzuat hiyerarşisine tamamen aykırı olacak şekilde gerek ulusal Anayasa ve kanunlar ve gerekse de uluslararası sözleşmelerle çelişen ucube bir yönetmeliğin ortaya çıkması kaçınılmaz olmuştur. Yakın zamana kadar bu yönetmeliğin geri çekilmesi için verdiğimiz mücadelenin Sağlık Bakanlığı tarafından görmezden gelinmesine bir anlamlı tepki de Danıştay`dan gelmiştir. Danıştay, başvurumuz üzerine, yönetmeliğin sistem içerisindeki mesai arkadaşlarımız aleyhine cezai yaptırımlarını düzenleyen maddelerini Anayasa`ya aykırılık gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi`ne taşıma kararı almıştır.

‘AİLE HEKİMLERİNE NASIL CEZA VEREBİLİRİM` ANLAYIŞI İLE DÜZENLENMİŞ BİR YÖNETMELİK: Sağlık Bakanlığı`nın aile hekimliği ile ilgili mevzuat düzenleme yetkisine sahip bürokratlarına buradan bir kez daha seslenmek istiyoruz: Bulunduğunuz konumun asıl amacı ülkedeki sağlık hizmetini bir adım daha ileriye taşımak, sağlık hizmetlerini sosyalleştirmektir. ‘Aile hekimlerine nasıl ceza verebilirim` anlayışı ile düzenlenen yönetmelik, bu amaca açık bir şekilde muhalefet etmektedir.”

DİĞER ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ ‘SAĞLIKTA ŞİDDET` SORUNUDUR: Bir diğer önemli gündem maddemiz ise ‘sağlıkta şiddet` sorunsalı. Neden biz hekim ve diğer sağlık personelinin 15 yılı aşkın süredir talep ettiği iki satırlık bir yasal düzenlemenin Meclis gündemine bir türlü gelemediğini anlamakta zorlanıyoruz. Hem de bu ülkede yılda ortalama 10 kez değişen kanun maddeleri varken. Hem de her Tıp Bayramı`nda bize bunun müjdesi veriliyorken. Bu vesile ile şunu da hatırlatmak isteriz ki tüm hekimler ve sağlık personellerini korumaya yönelik yapılacak bir düzenleme, devlet adına bizlere verilecek bir müjde olmaktan çok bir yükümlülüktür, görevdir. Bizler, artık müjde istemiyoruz. Bizler, artık devletin yükümlülüklerini yerine getirmesini istiyoruz.

SAĞLIKTA ŞİDDET NEDENİYLE HAYATINI KAYBEDEN ARKADAŞLARIMIZIN ASİL KANI, KANUNİ DÜZENLEME YAPMAYANLARIN ELİNDEDİR: Anayasa`mızın 49. maddesinde, ‘Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir. Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları korumak, çalışmayı desteklemek ve işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak için gerekli tedbirleri alır` ifadesi yer almaktadır. Bu ifadeye rağmen yetkililer bir türlü yapmadıkları mevzuat düzenlemesi ile Ersin Arslan`ı, Fikret Hacıosman`ı, Kâmil Furtun`u ve daha nice arkadaşımızı koruyamamış, asli görevlerini yerine getirmemişlerdir. Sağlıkta şiddet nedeniyle hayatını kaybeden, yaralanan her meslektaşımızın asil kanı, bile isteye kanuni düzenlemeyi yapmayanlarım ellerine bulaşmış vaziyettedir.

DÜŞÜK MOTİVASYONUN SEBEBİ HEKİMLERİN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK KOŞULLARDIR: Hekim arkadaşlarımızın düşük motivasyonunun bir diğer önemli sebebi ise içinde bulundukları ekonomik koşullardır. Yine bu yıl 14 Mart`ta, aile hekimlerinin temel ücretlerinde artış sözü bizzat Cumhurbaşkanı tarafından verilmiş, iki ay gibi bir süre geçmiş, ancak bizlere yansıyan bir düzenleme olmamıştır. Yıllardır 14 Mart`ta sadece bir günlüğüne hatırlanıp, hekimliğin öneminden bahsedilip, vaatler sıralandıktan sonra kapanış aşamasına geçme ritüelleri artık can sıkıcı olmaya başlamıştır.

HAK ARAMA MÜCADELEMİZE HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEĞİZ: Sizlerin bizi hatırlamış gibi yapması, vaatlerle kandırmaya çalışması, bir dakikalığına balkonlara çıkıp alkışlaması, sizin içten içe yanan vicdanlarınızı bir nebze olsun soğutuyor olabilir. Ancak bilin ki bizi bu tavırlarınız, bize verdiğiniz sözleri tutmayışınızdan daha çok incitiyor. Hekimler ve tüm sağlık profesyonelleri adına bizler, hak arama mücadelemize hız kesmeden devam edeceğiz. Artık tutacağınıza hiç inanmasak da verdiğiniz sözleri hatırlatacağız. 30 Haziran`da, Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği`nin kara gün yıl dönümünde yine Sağlık Bakanlığı`nın önünde olacağız. İş bırakmalara devam edeceğiz. Emekten gelen gücümüzü kullanacağız, durmayacağız., yılmayacağız. Bizler, bu bir savaşsa bu savaşı kazanacağız.

Antidemokratik mevzuatlarınıza kararlılıkla karşı çıkacağız. Ülkemizin sağlıklı yarınlara ulaşacağına ilişkin ümidimiz hiç azalmadan devam edecek. Ve bizler, bu uğurda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.

‘VAAT BALONU` UÇURDULAR

Tek istediklerinin kendilerine demokratik bir yaklaşım gösterilmesi olduğunu belirten Dr. Noyan, kendilerine verilen vaatlerin ve sözlerin birer balon gibi uçtuğunu söyledi. Sağlık çalışanları, ellerindeki siyah balonları, kendilerine verilen sözlerin uçup gittiğini anlatmak için gökyüzüne bıraktı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA