18 Haziran 2024 Salı

12:12   İSRAIL BAŞBAKANı NETANYAHU, SAVAŞ KABINESINI FESHETTI   11:03   SIYASI PARTILER ARASı BAYRAMLAŞMA... MHP`LI KARAKAYA: "MISAFIR IKRAM EDILENI YEMIYORSA, GIDERKEN KENDISINE ÇıKıN YAPıLıR"   10:31   SIYASI PARTILERDE BAYRAMLAŞMA ZIYARETI... DENIZ YÜCEL: "TÜRKIYE BÜYÜK MILLET MECLISI`NIN GEÇMIŞTEKI IŞLEVINI NE YAZıK KI KAYBETTIĞINI GÖRÜYORUZ"   10:26   TEMA VAKFı: “ÜLKEMIZDE 2012-2023 YıLLARı ARASıNDA YAKLAŞıK 410 BIN HEKTAR ORMAN ALANı KAYBEDILDI”   09:46   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, ``MERTUSENG TURIZM ÇALıŞTAYı`` ILE SEKTÖRÜN ÖNDE GELENLERINI VE GENÇLERI BULUŞTURDU   19:05   ÖZGÜR ÖZEL, ÖNCEKI GENEL BAŞKANLARıN BAYRAMıNı KUTLADı   17:34   ÖZGÜR ÖZEL`DEN CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN ILE SIYASI PARTILILERIN GENEL BAŞKANLARı VE GRUP BAŞKANLARıNA BAYRAM TELEFONU   16:14   UTKU ÇAKıRÖZER: GEZI TUTUKLULARı BIR BAYRAMA DAHA ÖZGÜRLÜKLERINDEN MAHRUM GIRMEMELI   13:27   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL`DEN BAYRAMıN ILK GÜNÜNDE KABRISTAN ZIYARETI   11:44   CHP`LI KıŞ`TAN BAKAN BOLAT`A: "KURBAN BAYRAMı ÖNCESI GELEN FAHIŞ ZAMLAR KONUSUNDA HANGI ÖNLEMLER ALıNDı?"   09:25   MERSIN BÜYÜKŞEHIR`DEN ‘SAĞLıK VE ENGELLI POLITIKALARı ÇALıŞTAYı`   16:01   ÖZGÜR ÖZEL: ``CUMHURBAŞKANLıĞı KABINESI, ZENGINI DAHA ZENGIN, YOKSULU DAHA YOKSUL YAPACAK DÜZENLEMELERIN HAZıRLıĞıNı YAPMAKTADıR``   15:34   AÇEV: “BABA SEVGISI VE ILGISIYLE BÜYÜMEK, ÇOCUKLARıN ÇOK YÖNLÜ GELIŞIMINI DESTEKLIYOR”   15:28   LIMAK`ıN BODRUM`DAKI PROJESINE YÖRE HALKı TEPKI GÖSTERDI: “HUKUKI MÜCADELEYI BAŞLATACAĞıZ”   15:14   ANTALYA BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı BÖCEK:" BU BAYRAMıN HUZUR VE MUTLULUK DOLU GÜZEL GÜNLER GETIRMESINI DILIYORUM"   15:13   PSIKOLOGLARDAN KURBAN BAYRAMı UYARıSı: "12 YAŞ ALTıNDAKI ÇOCUKLARı KESIM ALANıNDA BULUNDURMAYıN"   15:06   CUMHURBAŞKANLıĞı YıLLıK PROGRAMı`NA GÖRE, TMO BU YıL SADECE 3,5 MILYON TON BUĞDAY ALıMı YAPACAK   14:33   CHP İZMIR`DE BAYRAMLAŞMA... ASLANOĞLU: "SEÇIM SANDıĞı NE ZAMAN KONURSA KONSUN, CHP IKTIDAR OLACAKTıR"   14:13    ERDOĞAN`DAN ÖZEL`E "SUÇ ORTAĞı" YANıTı: ``BIZIM IADEIZIYARETIMIZI DEMEK KI HAZMEDEMEDILER``   13:54   MANSUR YAVAŞ: "SEVDIKLERINIZLE SAĞLıK, HUZUR VE MUTLULUK DOLU BAYRAMLAR GEÇIRMENIZI DILIYORUM"  
 
     
   

MALATYA İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKAN YARDIMCISI ALUÇLU: "7 İLA 7,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLİYORUZ"


Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı ve İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, Doğu Anadolu Fayında 7 ila 7,2 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini ifade ederek, yapı stoku iyi olmayan Malatya`nın depreme karşı hazır hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Malatya`nın üç tarafının faylarla çevrili olduğunu kaydeden Aluçlu, “Hekimhan`da 29 Haziran`daki deprem Malatya fayı üzerinde meydana geldi” dedi.

 

Tarih : 30 Haziran 2022 Perşembe 17:50   Okunma : 346

Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı ve İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, Doğu Anadolu Fayında 7 ila 7,2 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini ifade ederek, yapı stoku iyi olmayan Malatya`nın depreme karşı hazır hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Malatya`nın üç tarafının faylarla çevrili olduğunu kaydeden Aluçlu, “Hekimhan`da 29 Haziran`daki deprem Malatya fayı üzerinde meydana geldi” dedi.

Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı ve İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, Doğu Anadolu Fayında 7 ila 7,2 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini ifade ederek, yapı stoku iyi olmayan Malatya`nın depreme karşı hazır hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Aluçlu, Malatya fayının Sürgü`den başlayarak, Doğanşehir, Akçadağ`ın yanından olmak üzere Yazıhan ve Hekimhan`dan sonra Tunceli`nin Ovacık fayıyla birleştiğini kaydetti.

"DEPREM AÇISINDAN HER ZAMAN RİSK ARZ EDİYOR"

Hekimhan`da meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki depremin Malatya fayı üzerinde olduğunu ifade eden Aluçlu, "Bu deprem Malatya`nın batısında meydana geldi. Bizim daha büyük deprem beklediğimiz nokta Sincik, Çelikhan, Erkenek ve Gölbaşı hattı. Malatya`nın güneyinde Doğu Anadolu Fayı, batısında Malatya fayı, kuzeyinde ise Kuzey Anadolu Fayının ortasında bulunuyor. O nedenle bu bölge deprem açısından her zaman risk arz ediyor. Bu risk de büyük depremlere gebe" diye konuştu.

"7 İLA 7,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM BEKLİYORUZ"

Aluçlu, Malatya fayının çok büyük bir deprem üretmesini beklemediklerini belirterek, "Maksimumu 6 ila 6,5 büyüklüğünde depremler orada olabilir. Oysa bizim güneyimizde bulunan Doğu Anadolu Fayında 7 ila 7,2 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Malatya`nın bu riski devam ediyor. Fayın nerede olduğunu ve kaç büyüklüğünde bir deprem üreteceğini biliyoruz. Bir tek depremin zamanını bilmiyoruz. Şu anki teknolojiyle depremin ne zaman olacağını bilemiyoruz" dedi.

"ŞU ANKİ YAPI STOKUMUZ KÖTÜ"

Malatya`nın her zaman deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu dile getiren Aluçlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizim yapı stokuyla ilgili sorunumuz çok. Eğer yapı stokuyla ilgili sorunu çözersek, bu depremler bize çok etki etmeyecek. Yani can kaybına, mal kaybına, Malatya`nın ekonomisine çok büyük bir zarar vermeyecek. Bu noktada dönüşümü depremden önce yapmalıyız. Depremden sonra ‘seferberlik` adı altında yapılan çalışmaları deprem öncesinde yaparak, binalarımızı deprem öncesinde hazır hale getirirsek bizim sorunumuz kalmaz. Şu anki yapı stokumuz kötü. Hem kırsal bölge hem de şehrin merkezindeki yapı stokumuz çok sıkıntılı. Kırsaldaki yapı stoku kerpiçten, taşla çamurun birleştirilmesinden yapılıyor. Burada yüksek katkılı olmamasından kaynaklı risk biraz daha az ama Malatya merkezde 1970 ila 2000 yılları arasında yapılan yüksek katlı binalar, bitişik nizamla yapılmış şehrin ana arterlerinde binalar olası depremde vatandaşlarımız için çok büyük sıkıntı olacak. Bu durumu Malatya içinde büyük bir sıkıntı oluşturacak.  Betonarme binalar 6,5 ve üzerindeki depremlerden etkilenirken, kırsal kesimde mühendislik hizmeti alınmadan yapılmış olan binalar ise daha küçük depremlerde büyük sorunlar yaşanmasına sebebiyet veriyor."

“KENTSEL DÖNÜŞÜMLE ADA BAZLI ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİ”

Aluçlu, kentsel dönüşüm projesinin bir an önce Malatya`ya kazandırılması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Merkezden başlayarak çevreye doğru kenar semtlere kentsel dönüşümün gitmesi sağlanmalıdır. Oysa biz Şehit Fevzi`de bir çalışma başlattık. Orada tek katlı binalar var, insan nüfusu var. Turgut Özal`da 168, Şehit Fevzi`de ise 700 daire yaparak Malatya`yı depreme hazırlayamayız. Malatya`nın merkezindeki yapı stokundan başlamak zorundayız. Malatya`daki yapı stokunun envanterinin çıkarılması gerekiyor. Olası bir depreme dayanamayacak olan binaları kısa sürede boşaltmalıyız. Az dayanıklı olan binaları da kentsel dönüşüme sokmalıyız. Riski binaları bir an önce boşaltıp, bu binaların yıkılması gerekiyor. Daha sonra kentsel dönüşümde ada bazlı çözümlerle Malatya`yı muhtemel depreme hazırlamak durumundayız."

Yerel yöneticilerin kenti depreme hazırlama noktasında yapması gereken çalışmalar olduğunu ifade eden Aluçlu, “Yerel yöneticiler, Malatya`yı depreme hazırlamak için mutlaka kentsel dönüşümden yararlanmak durumundalar. Kentsel dönüşüm olmadan dönüşüm yapmak çok daha zor. Dönüşüm mülkiyet sahiplerine yaptırılırsa ada bazlı çözümler üretemeyiz" dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA