13 Haziran 2024 Perşembe

11:40   GÜLCAN KıŞ: “ÇEŞMELI-TAŞUCU OTOYOLUNU ÇILE YOLU OLMAKTAN ÇıKARıN ARTıK ”   11:38   CHP’LI DINÇER: "BIZIM INSANLARıMıZ RUSLARDAN DAHA Mı DEĞERSIZ?"   11:36   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT’TAN BAYRAM MESAJı   09:55   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN “SOSYAL POLITIKALAR ÇALıŞTAYı” TAMAMLANDı   09:40   CHP`DEN ORMAN YANGıNLARıNA KARŞı ÖNLEM PAKETI...   16:05   ALI BOZAN: “TARSUS’TA YURT RANTı IÇIN ÇABALıYORLAR. TEŞHIR EDECEĞIZ”   16:01   TOROSLAR’ıN ARTıK BIR BALıK PAZARı OLACAK   15:47   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, HALK TV’DE KÜÇÜKKAYA’NıN KONUĞU OLDU   14:42   DİSK, KESK, TMMOB VE TTB`DEN `TASARRUF` PROTESTOSU   13:14   ÇYDD: "ÇOCUKLARıMıZıN UCUZ IŞ GÜCÜ OLARAK GÖRÜLMESINE, BEDENLERININ VE EMEKLERININ SÖMÜRÜLMESINE KARŞıYıZ"   12:43   AYŞE ATEŞ CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESINE İLIŞKIN AÇıKLAMA YAPTı   12:06   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT SARıCALAR MESIRA ALANı`NDA İNCELEMELERDE BULUNDU    11:58   AKDENIZ BELEDIYESI EŞ BAŞKANLARıNDAN TEMIZLIK PERSONELINE BÜYÜK MORAL   11:46   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT, YENIŞEHIR GÖNÜLLÜLERI İLE BULUŞTU   10:53   GÜLCAN KıŞ: “HABERDEN TASARRUF OLMAZ”   10:39   TAHIR ELÇI CINAYETININ KARAR DURUŞMASı BAŞLADı     10:22   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI “ÇOCUK ÇALıŞTAYı” DÜZENLEDI   10:02   VELI AĞBABA`DAN "ÇOCUK IŞÇI" RAPORU: TÜRKIYE`DE HER 10 ÇOCUKTAN 3`Ü YOKSUL   23:43   GÜRSEL EROL`DAN KAYYUM ELEŞTIRISI: “BU, DEM PARTI`LI BIR BELEDIYE BAŞKANıNA YAPıLAN BIR UYGULAMA DEĞIL BU, INSANLARıN SEÇME VE SEÇILME HAKLARıNıN TAKDIR GÖRMEDIĞI BIR DAVRANıŞ ŞEKLI”   22:47   DENIZ YÜCEL`DEN ÖMER ÇELIK`E `NEFRET SÖYLEMI` YANıTı: "BÖYLE BIR KONUNUN KONUŞULDUĞUNU TEYIT EDEMIYORUZ"  
 
     
   

MALATYA ÇEVRE PLATFORMU`NDAN ERZİNCAN İLİÇ`TEKİ MADEN İŞLETMESİNE PROTESTO


Malatya Çevre Platformu (MAL-ÇEP) üyeleri, Erzincan`ın İliç ilçesinde çevre kirliliğine neden olan altın madeni işletmesine tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "Altın Madeniyle alakalı bütün faaliyetlerin durdurulmasının ve devamında maden ocağının kapatılmasının, bütün insanlık, doğal çevre ve canlılar için en zaruri ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz" denildi.

 

Tarih : 30 Haziran 2022 Perşembe 18:25   Okunma : 824

Malatya Çevre Platformu (MAL-ÇEP) üyeleri, Erzincan`ın İliç ilçesinde çevre kirliliğine neden olan altın madeni işletmesine tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "Altın Madeniyle alakalı bütün faaliyetlerin durdurulmasının ve devamında maden ocağının kapatılmasının, bütün insanlık, doğal çevre ve canlılar için en zaruri ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz" denildi.

Malatya`da merkez PTT önünde bugün toplanan MAL-ÇEP üyeleri, Erzincan`ın İliç ilçesinde çevre kirliliğine neden olan altın madeni işletmesine tepki gösterdi. MAL-ÇEP Sözcüsü Gül Erdoğan, "Yaşanan felaket ile 20 ton saf siyanür toprağa ve suya karıştı. Bakanlık, çevre kirliliğine neden olan altın madenine `en üst sınırdan` idari para cezası kesildiğini belirtti. Yaşanan felaket sadece ‘çevre kirliliği` başlığı altına sığdırılarak küçümsenemez. En üst sınırdan verilen ceza bu yok oluşu, tahribatı, kirliliği engellemez" diye konuştu.

"YÜRÜTMENİN DURDURULMASI GEREKİR"

MAL-ÇEP Sözcüsü Gül Erdoğan yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Erzincan İliç`teki altın madeninde geçtiğimiz yıl proje kapasite artışı başvurusu ile 3 katı daha büyütülmek için ÇED olumlu raporu alındı. İtirazlar sonucu mahkemenin atadığı bilirkişilerin keşfi geçtiğimiz nisan ayında yapıldı. Bilirkişi raporu beklenirken, son iki ayda iki kez siyanür sızıntısı ile gündemde İliç. Sormak isteriz; bu denli büyük felaketlerden sonra mı yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi gerekirdi? Oluşacak ekolojik yıkımdan, doğal ortamın, çevrenin ve canlıların yok oluşundan bu işi yürütmekte olan maden şirketi, ÇED olumlu kararı veren ilgili kurumlar, yürütmenin durdurulmasına karar vermeyen ya da bu kararı erteleyen makamlar topyekûn sorumludur.

"20 TON SAF SİYANÜR TOPRAĞA KARIŞTI"

Altın madenini işleten şirket yetkililerinin yalanladığı ilk felaket, madenin içindeki Pasa Dağında heyelan sonucunda oluşan siyanür sızıntısıyla siyanürlü solüsyon ve sülfürik asittin toprağa karışmasıydı. Konuyla alakalı verilen soru önergelerine dahi ‘yalan` iddiasında bulunan şirket, 21 Haziran günü meydana gelen ikinci kazayı ise kamuoyu baskısıyla, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`nın açıklamaları sonucunda kabul etmek zorunda kaldı. Yaşanan felaket ile 20 ton saf siyanür toprağa ve suya karıştı. Bakanlık, çevre kirliliğine neden olan altın madenine `en üst sınırdan` idari para cezası kesildiğini belirtti. Yaşanan felaket sadece ‘çevre kirliliği` başlığı altına sığdırılarak küçümsenemez. En üst sınırdan verilen ceza bu yok oluşu, tahribatı, kirliliği engellemez.

“SİYANÜR, FIRAT`IN KADERİ DEĞİLDİR”

Erzincan İliç ve tüm Yukarı Fırat Havzası için, geleceğimiz için, doğa talanını durdurmak için sağlıklı ve düzenli bir çevrede yaşama ve insanlık hakkımızı korumak için madenin proje artırımını kabul etmiyoruz.  Madeni geçici süre durdurmak yetmez, kapasite artışını iptal edin. Yukarı Fırat Havzasını yok eden madeni kapatın. Siyanür, Fırat`ın kaderi değildir. Bu doğa talanına, doğa kırımına dur diyebilmek adına çevre mücadelesi veren bütün halkları haklı isyanımıza davet ediyoruz.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA