7 Mayıs 2025 Çarşamba

15:42   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, MINIK ÖĞRENCILERIN SORULARıNı YANıTLADı   15:39   MEZITLI`DE 3 FIDAN, DÜZENLENEN TÖRENLE ANıLDı   13:43   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN ÇIFTÇILERE KORUNGA TOHUMU DESTEĞI   12:54   VOLKAN KONAK`ıN ISMI, YENIŞEHIR`DEKI KÜLTÜR MERKEZINDE YAŞAYACAK   10:14   SILIFKE 3. EDEBIYAT FESTIVALI SONA ERDI   09:57   MERSIN`IN SIMGE YAPıSı TAŞ BINA, KENT MÜZESI`NE DÖNÜŞÜYOR   09:46   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI YOL BAKıM ÇALıŞMALARıNA DEVAM EDIYOR   09:31   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NDEN DARıSEKISI ÖRNEK YÖRÜK KÖYÜ`NDE HıDıRELLEZ ETKINLIĞI   09:13   BELEDIYELERIN SORUNLARıNı BAKANLARLA GÖRÜŞEN TBB BAŞKANVEKILI KARALAR: “SORUNLARı ÇÖZEMEZSEK CUMHURBAŞKANı`NDAN RANDEVU ISTEYECEĞIM”   08:33   CHP PM ÜYESI TANAL`DAN ‘`ÜÇ FIDAN`` MESAJı: ``ONLARA MAHCUP OLDUK, ÜLKE HALA TAM BAĞıMSıZ DEĞIL``   01:39   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN, ANKARA TICARET ODASıNı ZIYARET ETTI   01:37   CHP ŞANLıURFA MILLETVEKILI TANAL: DENIZ GEZMIŞLER`IN IDAMı SIYASIYDI. BUGÜN DE EKREM İMAMOĞLU`NUN CEZAEVINDE KALMASı SIYASI   22:12   KADıNLAR VAHŞICE KATLEDILEN BAHAR AKSU IÇIN TOPLANDı...NUR SÜRER: HER GÜN ORTALAMA ÜÇ KADıNıN ÖLDÜĞÜ ÜLKEDE BU KADıNLAR NASıL ÜÇ ÇOCUK DOĞURACAK!   21:07   CHP MYK TOPLANDı... CHP GENEL BAŞKANı ÖZGÜR ÖZEL: "BIR KORUMA ZAFIYETI GÖRMÜYORUM, ERIŞILEBILIR BIR SIYASETÇI OLMAK BENIM TERCIHIM"   20:02   ÖZGÜR ÖZEL: BEREKETIN VE DILEKLERIN SIMGESI HıDıRELLEZ KUTLU OLSUN   17:01   TBMM`DE BAŞKANVEKILLIĞI TARTıŞMASı… ALI MAHIR BAŞARıR: “HAFTAYA TBMM BAŞKANVEKILI OLARAK GÜLIZAR BIÇER KARACA`NıN GENEL KURULDA GÖREV ALMASıNı BEKLIYORUZ. YOKSA MECLIS`TE BÜYÜK SıKıNTıLAR OLUR”   16:16   YENIŞEHIR BELEDIYESI EVLENDIRME MEMURLUĞU`NDA "05.05.2025" YOĞUNLUĞU   14:20   CHP MYK TOPLANDı, ÖZGÜR ÖZEL`E SALDıRı GÜNDEMDE... “BIRILERI YINE BIR OYUN KURMAYA ÇALıŞıYOR”   12:03   "PLASTIKSIZ MERSIN SAHILLERI İÇIN BIRLEŞIYORUZ" PROJESININ KAPANıŞ TOPLANTıSı GERÇEKLEŞTIRILDI   11:32   ÖZGÜR ÖZEL`E SALDıRı... MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: "DEMOKRASIYE, TÜRKIYE`NIN BARıŞıNA VE HUZURUNA YAPıLMıŞ BIR SALDıRı"  
 
     
   

AKİB, TEMMUZ AYI İHRACAT ARTIŞINDA DA TÜRKİYE REKORTMENİ


Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Fuat Tosyalı, temmuz ayında 1,65 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 oranında artış sağladıklarını vurgulayan AKİB Koordinatör Başkanı Fuat Tosyalı, Türkiye genelindeki 14 genel sekreterlik arasında ihracat hacminde en yüksek artışı elde eden Birlik olma unvanını temmuz ayında da sürdürdüklerini belirtti.

 

Tarih : 9 Ağustos 2022 Salı 18:03   Okunma : 1441

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Fuat Tosyalı, temmuz ayında 1,65 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 oranında artış sağladıklarını vurgulayan AKİB Koordinatör Başkanı Fuat Tosyalı, Türkiye genelindeki 14 genel sekreterlik arasında ihracat hacminde en yüksek artışı elde eden Birlik olma unvanını temmuz ayında da sürdürdüklerini belirtti.

“İhracat artışını sürdürülebilir kılmamız için finansal kaynaklara erişim kolaylaştırılmalı”
Emtia şoklarına, finansal sorunlara ve pazar daralmalarına rağmen ihracat ailesi olarak Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkı sunmaya devam ettiklerini kaydeden Başkan Fuat Tosyalı, “Döviz kurlarındaki dalgalanmalar, enerji maliyetlerindeki artışlar, emtia fiyatlarındaki keskin hareketler, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın etkileri ve enflasyonist baskı, küresel ekonomilerde endişeleri artırıyor. Bu zorlu şartlar altında ihracatımızı sürdürülebilir kılmanın yolunun mevcut pazarlardaki kazanımlarımızı korurkenyeni pazarlara daha da güçlü bir şekilde açılmaktan geçtiğinin bilincindeyiz. Ticaret Bakanlığımızın Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında belirlediği 18 hedef ülkeye yönelik ilave destekleri anlamlı buluyor ve ihracatçılarımızın bu destekleri en iyi şekilde değerlendireceklerine inanıyoruz. Ortaya çıkan riskler ve fırsatlar karşısında ihracatçılarımızın küresel pazarlardaki kazanımlarını koruması için kaliteden taviz vermeden katma değerli üretimi devam ettirebilmesi büyük önem taşıyor. Bu konudafinansalkaynaklarınçeşitlendirilmesivebukaynaklaraerişiminkolaylaştırılmasıfaydalıolacaktır.” dedi.

2022 yılının yedi aylık dönemine bakıldığında AKİB’in ana ihracat pazarını Avrupa ülkeleri ile komşu ülkelerin oluşturduğunu, uzak pazarlarda ise Singapur, Güney Afrika, Fas, Birleşik Devletler’de rekor düzeyde artışlara imza attıklarını dile getiren Başkan Tosyalı, hayata geçirilen Uzak Ülkeler Stratejisi ile sağlanan desteklerin pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmalarda bölge ihracatçılarında motivasyon artışı sağlayacağını kaydetti.

Akdeniz’in ihracatında kimya sektörü liderliğini sürdürüyor
AKİB’intemmuz ayı ihracatını Birliklere göre değerlendiren Başkan Tosyalı, bölge ihracatını kimya sektörünün sırtladığını, demir-çelik ile hububat ve bakliyat sektörlerinin de ihracat rakamlarında büyük pay sahibi olduğunu aktardı. Başkan Tosyalı, “Temmuz ayında en fazla ihracatı yüzde 117 artış ve 838,4 milyon dolar değer ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimizgerçekleştirdi. Kimyayı, yüzde 302,5 milyon dolar değer ile Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz ikinci, yüzde 54 artış ve 168,2 milyon dolar değer ile Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz üçüncü sırada takip etti. Yine bu ayda; Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz 91,3 milyon dolarlık, Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz 78,1 milyon dolarlık, Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz 66 milyon dolarlık, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz 35,5 milyon dolarlık, Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz 29,9 milyon dolarlık ihracata imza attılar. AKİB ihracat ailemizin ihracat artış oranında temmuz ayında da Türkiye birincisi olmasının mutluluğunu yaşıyor, bölge ve ülke ekonomisine sundukları katkılardan dolayı tüm üyelerimize şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.

“En fazla ihracat artışını Fas, Güney Afrika ve Birleşik Devletler pazarlarında yakaladık”
Temmuz ayındaki bölge ihracatında en yüksek performans artışı yakalanan pazarların Fas, Güney Afrika Cumhuriyeti, Birleşik Devletler ve Hollanda olduğunu açıklayan Başkan Tosyalı, şunları söyledi: “Temmuz ayında en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk üç ülke; yüzde 121 artış ve 213,3 milyon dolar değer ile Hollanda, yüzde 47 artış ve 118,9 milyon dolar değer ile Irak, yüzde 301 artış ve 177,6 milyon dolar değer ile Güney Afrika Cumhuriyeti oldu. Aynı dönemde en yüksek artışı yüzde 391 artış ve 68,8 milyon dolar değer ile Fas pazarında elde ettik. Fas’ı yüzde 301 artış ve 177,6 milyon dolar değer ile Güney Afrika Cumhuriyeti, yüzde 177 artış ve 121,1 milyon dolar değer ile Birleşik Devletler takip etti. Rusya, KKTC, İtalya, Almanya ve Polonya pazarlarında da anlamlı artışlar elde ettik.”
AKİB Koordinatör Başkanı Fuat Tosyalı, 2022 yılının Ocak-Temmuz döneminde bölge ihracatının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 40 artışla 11,87 milyar dolar düzeyine ulaştığını, son 12 aylık dış satım performansında ise yüzde 45 artış sağlayarak 19,7 milyar dolar değere ulaştıklarını sözlerine ekledi. 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA