5 Mayıs 2024 Pazar

12:06   VEHBİ BAKIRLIOĞLU: "CANLI HAYVAN VE ET İTHALATI REKORA DOĞRU KOŞUYOR"   10:19   YAZAR İPEK ONGUN, MERSİNLİ SEVENLERİYLE BULUŞTU   09:48   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN TARIM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN KADINLARIN SOSYAL GÜVENLİK PRİMLERİNİN DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ   09:29   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ‘YEŞİL DÖNÜŞÜM MERKEZİ` KURMAYA HAZIRLANIYOR   09:27   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EKİPLERİ, OLUMSUZ HAVA KOŞULLARINA KARŞI SAHADAYDI    15:08   EĞİTİM-SEN KADIN MECLİSİ: “YENİ MÜFREDAT, SORGULAMAYAN, İTAATKAR BİREYLER YETİŞTİRMEYİ AMAÇLAMAKTADIR”   14:15   ÖZEL, KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMESİNİN DETAYLARINI ANLATTI   13:39   MANSUR YAVAŞ, ÖZEL VE ERDOĞAN GÖRÜŞMESİNİ DEĞERLENDİRDİ   12:52   1 MAYIS`TA TAKSİM`E ÇIKMAK İSTERKEN GÖZALTINA ALINAN 65 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ   12:49   ÖZGÜR ÖZEL, PİYADE ASTSUBAY KIDEMLİ ÇAVUŞ GÖÇMEN`İN AİLESİNE BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ   09:48   MERSİN BELEDİYESİ`NDEN ORTOPEDİK ENGELLİLERE YÖNELİK BOCCE TURNUVASI   09:35   MECLİS`İN SORU ÖNERGESİ KARNESİ... MUHALEFETİN SORULARI YANITSIZ KALDI   09:32   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ZABITASINDAN DİLENCİ OPERASYONU   08:26   İLİÇ`TE İKİ MADENCİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI   15:56   ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİNİ DEĞERLENDİRDİ   15:47   KORAL ÖMÜR 3 MAYIS BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ’NÜ KUTLADI   15:35   DEM PARTİ CHP`Yİ ZİYARET ETTİ   15:20   CHP`Lİ VEKİLLER EĞİTİMDEKİ SORUNLARA KARŞI MEB`E YÜRÜDÜ   14:42   YAŞAR KEMAL PARKI YENİLENİYOR   14:38   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ; “12 YILDIR ÇALIŞMADAN MAAŞ ALANLAR VAR”  
 
     
   

MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN ÜZÜM SIKMA MAKİNESİ ÜRETİCİNİN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRDI


Mersin Büyükşehir Belediyesi`nin Sayköy Sulama Kooperatifi`ne hibe ettiği üzüm sıkma makinesi, bugüne dek geleneksel yöntemlerle sıkma işlemi yapan üreticilerin işini kolaylaştırdı. Makineyle 1 saat gibi kısa bir sürede 1 ton üzüm sıkabilen üreticiler, belediyeye teşekkür etti.

 

Tarih : 19 Ağustos 2022 Cuma 10:53   Okunma : 495

Mersin Büyükşehir Belediyesi`nin Sayköy Sulama Kooperatifi`ne hibe ettiği üzüm sıkma makinesi, bugüne dek geleneksel yöntemlerle sıkma işlemi yapan üreticilerin işini kolaylaştırdı. Makineyle 1 saat gibi kısa bir sürede 1 ton üzüm sıkabilen üreticiler, belediyeye teşekkür etti.

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi koordinesinde Sayköy Sulama Kooperatifi`ne hibe edilen üzüm sıkma makinesi, üreticilere pekmez ve sirke yapımında kolaylık sağlıyor. Makineyle birlikte üreticiler saatte 1 ton üzüm sıkabiliyor.  

Tarımsal Hizmetler Dairesi`nde Ziraat Teknikeri Ramazan Üredi, “Vahap Başkanımız göreve geldiğinden bu yana, kooperatiflerimize başlattığımız makine-ekipman desteğimiz devam ediyor. Sayköy Sulama Kooperatifi`ne hibe ettiğimiz makinemiz, saatte 1 ton üzüm sıkma kapasitesine sahip. Bu sayede üreticilerimiz artık sabahları 2-3 saat üzüm çiğneme derdinden kurtuldular. Makinemiz sayesinde üreticilerimiz işçilik ve zamandan tasarruf ederek, ürünlerini 1 saatte sıkıp kaynatıyorlar” dedi.

Yıllardır yaptıkları işlemlerin zorluğunu anlatan üretici Kevser Sayan, şöyle konuştu: 

“Eskiden üzümü kesip geliyorduk. Teknemiz var büyük, betondan. Onun içine çuvallarla döküyorduk. Ağzını bağlayıp ayaklarımızla tepeliyorduk. Ondan sonra kazanlara alıp ısıtıyoruz, yüzeyinde köpükler oluşuyor. Köpükleri alıyoruz. Ondan sonra indiriyoruz onu başka bir kazana, ağzını kapatıyoruz sabaha kadar o çöküyor. Ondan sonra üç saatte filan kaynatma oluyor. Akşamdan başlıyoruz zaten, sabah ezanı kalkıyoruz başlıyoruz sıcağa kalmayalım diye. Şimdi ürünü getiriyoruz. Hemen kasalarla akşam namazıyla döküp çökertiyoruz.”

Sayköy Mahalle Muhtarı Rıza Türkmen ise şunları söyledi: 

“Daha önceleri bu üzümler arazilerden toplanıp geldikten sonra, teknelerde çuvallar içerisinde tekmelenip uzunca bir süre zamanımızı aldıktan sonra kaynatma işlemine geçiyorduk. Şimdi yaklaşık 10 sandık üzümün çekilme süresi 1 saate kadar inmiş durumda. Bu da ne demek oluyor? Zamandan tasarruf ettik, en başta bu. Sonrasında ayakla tepelediğimizde 10 sandık üzümden aşağı yukarı 6 kasa posa çıkardı. Makineyle çektiğimizde bu posa bir kasaya kadar düştü. Mahalleliden aldığımız tepkiler çok olumlu. Özellikle bu sene için konuşalım. Üzümün günümüzde 2 TL olduğu dönemde, pekmez 50- 60 liralara kadar getirisi olan bir ürün. Bundan önce şu pekmezi yapalım desek, en az iki günümüz gidecekti. Şimdi kadınlar bu işi severek yapıyor. Niye severek yapıyor? Bu işin en zor yanı tepelemeydi. Tepeleme işinden kurtulduktan sonra, yaklaşık 3-4 saatlik bir çalışmayla pekmezimizi elde edebiliyoruz artık. Gerçekten çok değerli bir hizmet.” 

 

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA