6 Eylül 2025 Cumartesi

09:29   SANATLA DOLU YAZ: MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ÜCRETSIZ TIYATRO ŞÖLENI   16:03   CARETTALAR SAHAYA DÖNÜYOR: MSK YENI SEZONA HıRSLA HAZıRLANıYOR   15:32   TASARRUF DOĞUMLA BAŞLıYOR: ERKEN BES ILE YENI NESIL FINANSAL GÜVENCE   15:12   AKİB’DEN 1,22 MILYAR DOLARLıK AĞUSTOS ATAĞı: AVRUPA VE ORTADOĞU’DA ÇIFT HANELI BÜYÜME   15:10   BAŞKAN SEÇER’DEN KANDIL SOFRASıNA SEVGIYLE DOKUNUŞ   15:06   CHP MERSIN’DEN 81 İLDE ORTAK DURUŞ: "SIYASI YARGı KARARıNı TANıMıYORUZ!"   14:23   CHP’NIN KURULUŞ HAFTASı ETKINLIKLERI BAŞLADı.... ÖZGÜR ÖZEL: "TARIH CHP’NIN SıRTıNA AYNı YÜKÜ YÜKLEDI"   14:21   CHP İL BAŞKANLıKLARıNDAN 81 ILDE ORTAK AÇıKLAMA   14:17   54 BARODAN ORTAK AÇıKLAMA: "HUKUKUN SIYASALLAŞTıRıLMASıNı REDDEDIYORUZ!"   14:12   TOROSPARK CAFE ÇAĞDAŞKENT’TE HIZMETE GIRIYOR   14:09   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ÜRETICILERE ‘TOHUM ELEME MAKINESI’ DESTEĞI   10:02   MESKİ’DEN ALTYAPı SONRASı HıZLı ASFALT HAMLESI: 1850 METRE YOL YENILENDI   23:35   CUMHURIYET SAVCıSı ERCAN KAYHAN’A ÇEKMEKÖY’DE BıÇAKLı SALDıRı: YARGı CAMIASı YASTA   23:08   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ZEYTINBURNU MEYDANı’NDAN SERT MESAJ: “SIZDEN KORKAN SIZDEN BETER OLSUN!”-   23:08   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ZEYTINBURNU MEYDANı’NDAN SERT MESAJ: “SIZDEN KORKAN SIZDEN BETER OLSUN!”-   22:50   60 BIN KAÇAK YUMURTA TARSUS’TA ELE GEÇIRILDI, BELEDIYE HALK SAĞLıĞı İÇIN ALARMDA   22:50   GÜRSEL TEKIN’E CHP’DEN DISIPLIN ŞOKU: 15 GÜNLÜK SAVUNMA SÜRECI BAŞLADı   22:18   GASTROANTALYA 2025: LEZZETIN ULUSLARARASı SAHNESI AÇıLıYOR   21:48   YAZ TATILI BILIMLE ŞENLENDI: MERSIN’DE BINLERCE ÇOCUK MERCAN YAZ OKULU’NDA BULUŞTU   16:09   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT’TAN MEVLID KANDILI MESAJı  
 
     
   

ENSAR AYTEKİN: “YALNIZCA AYVALIK`I DEĞİL, DİKİLİ`YE KADAR UZANAN GENİŞ BİR HATTAKİ SU KAYNAKLARINI DA KİRLETİYOR, BAKANLIK İSE BU KATLİAMI ONAYLIYOR”


CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Balıkesir Ayvalık Karaayıt köyünde, bir yılda iki kere pasa sahası çöken madenin yeni alanı için “ÇED gerekli değildir” kararı verilmesine tepki göstererek, bu kararın katliama ortak olma kararı olduğunu belirtti. Aytekin, “Bu karar, birilerinin sırtını sıvazlamadır. Yaşanacak katliama ortak olmadır. Aldıkları ruhsatın ÇED yönetmeliği öncesinden geçerli olduğunu söyleyen BİLFER madencilik şirketi, istediği gibi işlem yapmayı kendine reva görüyor. Mahallede yaşayan köylülerin meralarına el koymakta beis görmeyen işletme, yalnızca Ayvalık`ı değil; Dikili`ye kadar uzanan geniş bir hattaki su kaynaklarını da kirletiyor. Bakanlık ise bu katliamı onaylıyor” açıklamasını yaptı. 

 

Tarih : 10 Ekim 2022 Pazartesi 13:55   Okunma : 446

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Balıkesir Ayvalık Karaayıt köyünde, bir yılda iki kere pasa sahası çöken madenin yeni alanı için “ÇED gerekli değildir” kararı verilmesine tepki göstererek, bu kararın katliama ortak olma kararı olduğunu belirtti. Aytekin, “Bu karar, birilerinin sırtını sıvazlamadır. Yaşanacak katliama ortak olmadır. Aldıkları ruhsatın ÇED yönetmeliği öncesinden geçerli olduğunu söyleyen BİLFER madencilik şirketi, istediği gibi işlem yapmayı kendine reva görüyor. Mahallede yaşayan köylülerin meralarına el koymakta beis görmeyen işletme, yalnızca Ayvalık`ı değil; Dikili`ye kadar uzanan geniş bir hattaki su kaynaklarını da kirletiyor. Bakanlık ise bu katliamı onaylıyor” açıklamasını yaptı. 

Balıkesir Ayvalık Karaayıt köyünde, bir yılda iki kere pasa sahası çöken madenin yeni alanı için “ÇED gerekli değildir” kararı verilmesine tepki gösteren CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, şu açıklamayı yaptı:

“KÖYDE YAŞAYAN VATANDAŞ, AĞIR METALDEN DOĞRUDAN ETKİLENİYOR”

“Geçtiğimiz yıl, pasa havuzu çöken ve yerinde inceleyip gündeme taşıdığımız Ayvalık`taki maden işletmesinin skandalları bitmek bilmiyor. Yerleşim yerine 1500 metre mesafede olması gereken pasa alanları, bu işletme için 500 metre ile sınırlı. Dolayısıyla köyde yaşayan vatandaş, ağır metalden doğrudan etkileniyor.

“BÖYLESİ BİR İŞLETMEYE BU ŞARTLAR ALTINDA RUHSAT FALAN VERİLEMEZ”

Konuyu gündeme getirdikten sonra, çeşitli yasal girişimlerde de bulunuldu. Şirket, işletmenin ÇED yönetmeliği öncesinde yapıldığını gerekçe gösteriyor. Adeta ‘köyü başka yere taşıyın` deme cüretini kendinde bulabilen şirket, sunulan kolaylıklar nedeniyle rahatça hareket ediyor. Oysa kendileri de biliyor ki, bugün böylesi bir işletmeye bu şartlar altında ruhsat falan verilemez. Burada yaşanan sızıntı, Madra barajına ardından Altınova`dan Dikili`ye uzanıyor. Yöredeki tarımı zehirliyor, insanları mağdur ediyor. Konu mahkemeye taşındığında, nasıl oluyorsa mahkeme de Danıştay da şirketi haklı bulup, davayı reddediyor. Bu katliam yargı eliyle de onaylanmış oluyor.

“ŞİRKET, ALANDA YAPTIĞI KATLİAMI YETERSİZ GÖRMÜŞ OLACAK Kİ PATLATMA ÜNİTESİ DE EKLEMEK İSTİYOR”

Şirketin son adımı ise tesise patlatma ünitesi eklemesi. Bölgenin zeminindeki yumuşama yüzünden fazla biriktirmeyle birlikte aşırı yağışta pasa havuzu çökmüştü. Şimdi şirket, alanda yaptığı katliamı yetersiz görmüş olacak ki patlatma ünitesi de eklemek istiyor. Konu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`na intikal ediyor. Bakanlık, patlatma için ‘ÇED gerekli değildir` kararı veriyor. Yani ‘gidin, doğayı zehirlemeye devam edin, sahayı da patlatın.` diyor. Böyle bir aymazlık görülmemiştir. Bu kararı vermek yaşanacak katliama ortak olmak demektir.

“BİRİLERİ ANKARA`DA MASA BAŞINDA OTURUYOR VE SÖZ KONUSU BÖLGELERDEKİ KATLİAMLARI TEK TEK ONAYLIYOR”

İktidar için Kazdağları, Madra, Cerattepe, Muğla fark etmiyor. Birileri Ankara`da masa başında oturuyor ve söz konusu bölgelerdeki katliamları tek tek onaylıyor. Bir kez daha söylüyoruz, kazanacağınız para, kaybedeceğiniz geleceği kurtarmaz. Bu kararlar, bu dönemin yarattığı bürokratların, hakimlerinin utanç kolyesi olarak boyunlarında duruyor. Vatandaş ise yaşamak için mevzuat ve şirketler arasında sıkışıp kalıyor. Bu kararlara susmak, vicdanın sağır olmasından başka bir şey değildir.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA