2 Haziran 2024 Pazar

11:27   TBMM`DE BU HAFTA... KRIPTO VARLıKLARA ILIŞKIN KANUN TEKLIFI GÖRÜŞÜLECEK, MERKEZ BANKASı BAŞKANı KARAHAN PLAN VE BÜTÇE KOMISYONU`NA SUNUM YAPACAK   09:30   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI SPOR KULÜBÜ, SÜPER LIG`E ÇıKTı   09:29   "FILISTIN İÇIN BIN GENÇ" GRUBU: 10 ARKADAŞıMıZ ŞAFAK OPERASYONUYLA GÖZALTıNA ALıNDı   01:44   ÖZGÜR ÖZEL: “GÖZALTıNA ALıNAN ÖZEL SEKTÖR ÖĞRETMENLERININ TABAN MAAŞ VE GÜVENCELI ÇALıŞMA TALEPLERININ YANıNDAYıZ”   01:32   BELEDIYELERDEKI NORM KADRO ILKE VE STANDARTLARıNA ILIŞKIN YÖNETMELIKTE DEĞIŞIKLIK YAPıLDı   16:40   TÜRKIYE BELEDIYELER BIRLIĞI BAŞKANLıK SEÇIMI’NDE CHP’NIN ADAYı BELLI OLDU   16:04   ÖZGÜR ÖZEL, TAYFUN KAHRAMAN`ıN KıZı VERA`NıN MEZUNIYET TÖRENINE KATıLDı   15:55   MERSIN’DE MARDINLILER DAYANıŞMA GECESINDE BIRARAYA GELDI   15:07   MSB: ZEYTIN DALı BÖLGESINDE 6 PKK`Lı TERÖRIST ETKISIZ HALE GETIRILDI   13:05   BERKIN ELVAN`ıN AILESININ AVUKATLARı, AK PARTI ANKARA MILLETVEKILI OSMAN GÖKÇEK HAKKıNDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK   12:40   CHP GENEL BAŞKANı ÖZGÜR ÖZEL ADD`NIN 17. OLAĞAN GENEL KURULU`NDA KONUŞTU   12:09   CHP`DEN ``ŞEHIT YAKıNı VE GAZILER`` TALIMATı   11:31   CHP GENEL BAŞKANı ÖZGÜR ÖZEL, ESKI BAŞBAKAN TANSU ÇILLER`E BAŞSAĞLıĞı DILEDI   11:17   MEZITLI BELEDIYESI, ARATOS SPOR TESISLERI`NDEKI TENIS KORTLARıNı YENILIYOR   09:48   ŞEHIR HASTANELERINE ULAŞıM SORUNUNA VATANDAŞLARıN TEPKISI SÜRÜYOR   09:43   MERSIN BÜYÜKŞEHIR İTFAIYESI, YAPıLARı YANGıNA KARŞı DENETLIYOR   09:32   TANSU ÇILLER’IN EŞI ÖZER ÇILLER VEFAT ETTI   14:52   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ, SAHADA ÇALıŞMALARı İNCELEDI   14:45   EKREM İMAMOĞLU`NUN DAVASı 2 EKIM`E ERTELENDI   13:17   ÖZGÜR ÖZEL: "HER DOĞANA ANAYASA YAPARıZ, ERDOĞAN`A ANAYASA YAPMAYıZ"  
 
     
   

ET VE SÜT ÜRETİCİLERİ BUGÜN GREV YAPACAK: "2 YIL ÖNCE `GIDA KRİZİ GELİYOR` DEDİK, KİMSE BİZİ DİNLEMEDİ, HAKKIMIZI ARIYORUZ"


Et ve süt üreticileri, ‘Dünya Gıda Günü` olarak kutlanan bugün, et ve süt fiyatlarını protesto etmek için sanayicilere ürün satmayacaklarını duyurdu. Maraşlı besici Yakup Konan, “İki yıl önce ‘Gıda krizi geliyor` dedik, kimse bizi dinlemedi. Hakkımızı arıyoruz. Uluslararası bir parite istiyoruz, bu da hakkımız” dedi. Samsunlu Davut Battal ise “Burada matematik profesörü olmaya gerek yok ki. Bu girdi maliyetleri düşmediği sürece biz bu işin içinden çıkamayız. Sen, bizi niye küstürüyorsun abi” diye konuştu.

 

Tarih : 16 Ekim 2022 Pazar 10:59   Okunma : 386

DİLAN KUTLU 

Et ve süt üreticileri, ‘Dünya Gıda Günü` olarak kutlanan bugün, et ve süt fiyatlarını protesto etmek için sanayicilere ürün satmayacaklarını duyurdu. Maraşlı besici Yakup Konan, “İki yıl önce ‘Gıda krizi geliyor` dedik, kimse bizi dinlemedi. Hakkımızı arıyoruz. Uluslararası bir parite istiyoruz, bu da hakkımız” dedi. Samsunlu Davut Battal ise “Burada matematik profesörü olmaya gerek yok ki. Bu girdi maliyetleri düşmediği sürece biz bu işin içinden çıkamayız. Sen, bizi niye küstürüyorsun abi” diye konuştu.  

Ulusal Süt Konseyi (USK), uzun bir aranın ardından çiğ alım tavsiye fiyatına zam yaptı ve fiyatı 8 lira 50 kuruşa yükseltti. Ancak bu fiyat da üreticileri memnun etmedi. Bir kilo sütün maliyetinin 10 TL`nin üstünde olduğunu belirten üreticiler, zarar ettiklerini söylüyor.

Market raflarında ise sütün fiyatı, USK`nın tavsiye fiyatının çok üstünde. Protein değeri en yüksek bir kilo çiğ süt üreticiden 9 liradan alınıyor, ancak bir litre süt marketlerde en az 18 TL`den satılıyor.

Türkiye`nin farklı bölgelerinden süt üreticileri ve besiciler, maliyetlerinin üstünde bir fiyat belirlenene kadar ürünlerini satmayacaklarını, Dünya Gıda Günü olan bugün greve gideceklerini duyurdu. Çiftçiler, grevin gerekçesini ANKA Haber Ajansı`na anlattı:

“ULUSLARARASI BİR PARİTE İSTİYORUZ, BU DA HAKKIMIZ”

"Etimizin, sütümüzün fiyatı değer kazanana kadar sesimizi duyurmaya çalışacağız" diyen Kahramanmaraşlı üretici Yakup Konan, "16 Ekim Dünya Gıda Günü`nde hak arayışına çıkıyoruz. Süt fiyatı iki aydır belirlenemiyordu. Süt Konseyi, 8 lira 50 kuruştan fiyatı belirledi. Zaten çoğu yer kendi inisiyatifine bırakıldı. USK kendi inisiyatifini kullanamıyor, bütün bakanlıklar et ve süte müdahale etmeye başladı artık. En düşük yem fiyatından hesapladığımız zaman bizim sütümüzün şu an 10 TL olması gerekir. Et ve Süt Kurumu, şu anda et fiyatını yükseltmiyor. Biz, iki kilo et sattığımız zaman bir torba yem alabilmeliyiz. Şu anda besi yeminin torbası 300 TL.

Besicinin kendisini kurtarması için 120 TL taban fiyatı olması gerekiyor. Enflasyon bizi çok eziyor. Mazotu, gübresi yüzde 300`lere varan zamlandı. 16 Ekim Gıda Günü önemli bir gündür ama biz besiciler kutlayamıyoruz. O gün başlayacağız. Mazotu, gübresi bir yıl içinde yüzde 300`lere varan zamlandı. Kaba yemlere zam geldi. Yonca, bu yıl 4 bin TL. Kendi tarlamızdan biçtiğimiz saman, bize bin TL`ye mal oluyor. Kaba yem de aşırı yükseldiğinden dolayı artık paritenin kaçınılmaz olduğunu görüyoruz. İki yıl önce ‘Gıda krizi geliyor` dedik, kimse bizi dinlemedi. Hakkımızı arıyoruz. Uluslararası bir parite istiyoruz, bu da hakkımız.

"MATEMATİK PROFESÖRÜ OLMAYA GEREK YOK. MALİYET DÜŞMEDİĞİ SÜRECE BU İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMAYIZ"

Samsun`un Çarşamba ilçesinden Davut Battal ise hayvanlarının çoğunu kestirmek zorunda kaldığını belirterek, “1998`den beri biz bu işin içindeydik. Kurban Bayramı öncesine kadar, baktık ki bu iş bizi göçürecek, bütün danaları kestirdik. Burada matematik profesörü olmaya gerek yok ki. Bu girdi maliyetleri düşmediği sürece biz bu işin içinden çıkamayız. 20-25 kiloluk süt veren inekler şakır şakır kesildi. Ben üzerimdeki montu 5 sene giyerim ama bu boğaz her gün yiyecek. Biz, meşakkatli sektörüz. Baban da ölse ilk önce dananın yemini vereceksin, sonra da gidip babanın başına ağlayacaksın. Bu işin ne düğünü var ne bayramı var. Sen, bizi niye küstürüyorsun abi" dedi.

"ENFLASYONUN SEBEBİ DE SONUCU DA BİZ DEĞİLİZ"

Konya`nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Hodoğlu köyünden Ferit Hodoğlugil de “Bütün üreticilere birlik olma çağrısı yapıyorum. USK`nın açıkladığı fiyat, bu işin maliyeti bile değil. Bu işin sürdürülebilmesi için adil bir fiyat çıkması lazım. Etin 120 lira, sütün 10 lira olması lazım. Aksi takdirde hayvanları satmamız lazım. Enflasyonun sebebi, sonucu biz değiliz" diye konuştu. 

"SÜTÜMÜN DEĞERİ AYAKLAR ALTINA ALINDI"

Bursa Nilüfer ilçesine bağlı Çaylı Mahallesi`nden Ferit Bayram ise “Her gün zarar ederek, çok zor şartlar altında süt üretmeye çalışıyorum. USK`nın açıklamış olduğu fiyat ile benim sütümün değeri ayaklar altına alınmıştır. Bir gün belki cebimizde para olacak ama marketlerde raflar boş olacak, sütü bulamayacak duruma geleceğiz" dedi. 

"HAYVANLARIMIZI KESTİRMİYORUZ"

Samsunlu bir başka üretici de Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci`nin seslerini duymazdan geldiğini belirterek, “Hayvanlarımızı kestirmiyoruz. 16 Ekim`den sonra hayvan vermiyoruz” dedi.

DÜNYA GIDA GÜNÜ NEDİR

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), kuruluş yıl dönümü olan 16 Ekim`i her sene Dünya Gıda Günü olarak kutluyor. FAO tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde yapılan Dünya Gıda Günü etkinliklerinde; gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konular gündeme taşınarak büyük önem arz eden açlık ve gıda israfı konularına dikkat çekilmeye çalışılıyor.

Dünya Gıda Günü`nde, dünyadaki açlık problemlerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının gösterilmesi, ülkeler arasındaki gıda üretimi birlikteliğinin sağlanması, gıdaların üretimi-tüketimi ve satış noktalarındaki hijyen ve sanitasyon etkinliğinin sağlanması ile yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekiliyor.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA