22 Kasım 2025 Cumartesi

18:14   BAŞKAN YıLDıZ’DAN ACIL ÇAĞRı: “KULLANıLMAYAN SU KANALLARı DERHAL KAPATıLMALı”   17:30   ROMEO VE JULIET BALESI MERSIN’DE AŞKı VE TRAJEDIYI SAHNEYE TAŞıYOR   16:52   CHP PARTI PROGRAMı TANıTıM TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: “BUNDAN SONRAKI YÜRÜYÜŞ, IKTIDARA YÜRÜYÜŞTÜR”   16:50   MURAT EMIR: KOMISYONDA KARARLıLıKLA, CESARETLE GÖREV YAPMAYA DEVAM EDECEĞIZ   12:44   “DR. LEVENT UYSAL: MERSIN’I TEKNOLOJI VE İNOVASYON ŞEHRINE DÖNÜŞTÜRMEYE KARARLıYıZ”   11:31   MEZITLI BELEDIYESI’NDEN SANAYI ÇıRAKLARıNA SOSYAL BELEDIYECILIK DOKUNUŞU   09:55   “MERSIN’DE ACIL DURUM PROVASı: BÜYÜKŞEHIR İTFAIYESI 3,5 DAKIKADA BINAYı BOŞALTTı”   09:31   TARSUS’TA ÇOCUK HAKLARı GÜNÜ ÜÇ NOKTADA COŞKUYLA KUTLANDı   08:55   “DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN EVRENSEL ÇAĞRı: BIR FIDAN DIK, BIR GELECEK YEŞERT!”   22:41   ARıNÇ’TAN DEMIRTAŞ’A CEZAEVI POLEMIĞI YANıTı: “ÇARPıTMA YOK, ARKASıNDAYıM”   22:04   TÜRKIYE’NIN DÜNYA KUPASı YOLUNDA İLK ENGEL: ROMANYA!   21:55   “SUYA ZAM YOK, YATıRıMA DEVAM: MESKİ 2026 BÜTÇESI OY BIRLIĞIYLE KABUL EDILDI”   17:30   “BIZ BIRLIKTE VARıZ”: ÖZEL ÇOCUKLAR SANATıN BÜYÜLÜ DÜNYASıNDA   16:59   “YENIŞEHIR’DEN DÜNYA BANKASı DESTEKLI YEŞIL DÖNÜŞÜM”   16:56   “MERSIN’DE 2026 BÜTÇELERI OY BIRLIĞIYLE KABUL: SEÇER’DEN HUKUK VE BARıŞ VURGUSU”   16:50   MERSIN BAROSU’NDAN DÜNYA ÇOCUK HAKLARı GÜNÜ MESAJı: “ÇOCUK SUÇLU YOKTUR; SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUK VARDıR”   16:40   “MUHTAR DAĞ’DAN BAŞKAN SEÇER’E TEŞEKKÜR: MALAKLAR’A DEĞER KATAN HIZMETLER”   16:29   TOROSLAR BELEDIYESINDEN 20 KASıM ÇOCUK HAKLARı GÜNÜ’NE ÖZEL BULUŞMA   16:25   ALO 153 TIM İHBARıYLA TARSUS’TA SAĞLıKSıZ BALıK SATıŞıNA GEÇIT VERILMEDI   16:19   TBMM BAŞKANı NUMAN KURTULMUŞ: "DEMOKRATIK OLGUNLUĞUMUZ, BIRLIĞI VE BERABERLIĞI, HUZURU VE BARıŞı SAĞLAMAYA YETER DE ARTAR BILE"  
 
     
   

ÜMİT ÖZLALE: BU EKONOMİ MODELİ `HATA`, İKTİDARIN AHLAKI `NOKSAN`


İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, ‘net hata ve noksan` kaleminde görünen kaynağı belirsiz para girişine ilişkin, “Bundan sonraki 3 ayda ne olur? Seyahat gelirlerinin (başlıca turizm) bu üç ayda cari dengeye toplam katkısı tahminen 7,8 milyar USD olacak. Oysa biz, bu sene her ay ortalama 7,6 milyar USD dış ticaret açığı vermişiz. Yani böyle giderse cari denge daha da bozulacak. Tabii bir de ‘net hata noksan` kalemi var. Yapılan revizyon ilk 8 aydaki net hata ve noksanı 6 milyar USD azaltsa da hâlâ cari açığın üçte ikisi, sisteme kaynağı belli olmayan para girişlerinden sağlanıyor. Daha önce de yazmıştık; bu ekonomi modeli ‘hata`, iktidarın ahlakı ‘noksan`” dedi.

 

Tarih : 11 Kasım 2022 Cuma 18:32   Okunma : 431

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, ‘net hata ve noksan` kaleminde görünen kaynağı belirsiz para girişine ilişkin, “Bundan sonraki 3 ayda ne olur? Seyahat gelirlerinin (başlıca turizm) bu üç ayda cari dengeye toplam katkısı tahminen 7,8 milyar USD olacak. Oysa biz, bu sene her ay ortalama 7,6 milyar USD dış ticaret açığı vermişiz. Yani böyle giderse cari denge daha da bozulacak. Tabii bir de ‘net hata noksan` kalemi var. Yapılan revizyon ilk 8 aydaki net hata ve noksanı 6 milyar USD azaltsa da hâlâ cari açığın üçte ikisi, sisteme kaynağı belli olmayan para girişlerinden sağlanıyor. Daha önce de yazmıştık; bu ekonomi modeli ‘hata`, iktidarın ahlakı ‘noksan`” dedi.

Ümit Özlale, sosyal medya hesabında bugün yaptığı açıklamada, ödemeler dengesinde yaşanan sorunları ve ‘net hata ve noksan` kaleminde görünen kaynağı belirsiz para girişini değerlendirdi. Özlale`nin açıklaması şöyle:

“Yeni ekonomi modeli neydi? Artan ihracattı, azalan dış ticaret açığıydı, yüksek büyümeydi, düşük enflasyondu. Peki ne oldu? İhracat yavaşladı, ithalat patladı. Dış ticaret açığı 103,4 milyar USD, enerji dışı dış ticaret açığı da 24,6 milyar USD`ye fırladı.

Peki ihracat neden yavaşladı? Demir-çelik sektörü kendi normaline döndü de ondan. Toplam ihracat 415 milyon USD azalırken sadece demir-çelikte ihracat miktarından kaynaklı kayıp 756 milyon USD. Bu sektör tarihsel ortalamasına çekilince pek de tarih yazmadığımız ortaya çıktı.

Tarihi, ülkeden kaçan yerli yatırımlarda yazıyoruz. Türkiye`den kaçan yatırımların ülkeye giren yabancı yatırımlara oranı yüzde 87,5 oldu. Yabancılara sattığımız konuttan gelen para ise ülkeye gelen yabancı sermaye yatırımlarından fazla. Biri ‘Parsel parsel satıyorlar` mı dedi?

Bundan sonraki 3 ayda ne olur? Seyahat gelirlerinin (başlıca turizm) bu üç ayda cari dengeye toplam katkısı tahminen 7,8 milyar USD olacak. Oysa biz, bu sene her ay ortalama 7,6 milyar USD dış ticaret açığı vermişiz. Yani böyle giderse cari denge daha da bozulacak.

Tabii bir de ‘net hata noksan` kalemi var. Yapılan revizyon ilk 8 aydaki net hata ve noksanı 6 milyar USD azaltsa da hâlâ cari açığın üçte ikisi, sisteme kaynağı belli olmayan para girişlerinden sağlanıyor. Daha önce de yazmıştık; bu ekonomi modeli ‘hata`, iktidarın ahlakı ‘noksan`.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA