19 Ağustos 2025 Salı

15:52   MUSTAFA SARıGÜL MALATYA’DA KONUŞTU: "CHP SAVAŞ MEYDANLARıNDA KURULDU, KÜÇÜK INSANLARıN IŞI DEĞILDIR"   15:50   ÖZGÜR ÖZEL: "SıNDıRGı’NıN AFET BÖLGESI ILAN EDILMESI GEREKIYOR"   18:30   “CEZAEVINDE HAYATTA KALMA MÜCADELESI: BEYLIKDÜZÜ BELEDIYE BAŞKANı MURAT ÇALıK ‘MAMA ILE AYAKTA DURUYORUM’”   18:26   KAMU EMEKÇILERI ALANLARDA: “ORTADA SÖZLEŞME DEĞIL, SEFALET DAYATMASı VAR!”   18:15   TARSUS’TA KÖY MEYDANı FESTIVALE DÖNÜŞTÜ: “KÖYDE ŞENLIK” COŞKUSU BÖĞRÜEĞRI’YI SARDı   11:02   CHP’LI DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN ÇARPıCı UYARı: “ÇUKUROVA KURUYOR, ÇIFTÇI TARLADAN KAÇıYOR!”   10:30   MERSIN ŞEHIR TIYATROSU’NA ÇIFTE GURUR: “BEN ANADOLU” YıLıN OYUNU, ÖMÜR SEVGI ÇIL YıLıN OYUNCUSU SEÇILDI   09:32   DR. LEVENT UYSAL: “TERÖRSÜZ TÜRKIYE, BARıŞ VE KARDEŞLIĞIN YÜZYıLı OLACAKTıR”   09:05   MERSIN’DE HAYVANLARA “BUZLU MENÜ” VE FıSKIYE KEYFI   18:55   CHP’LI TALAT DINÇER: “ESNAFıN VERGI-SGK BORCU DAĞ OLMUŞKEN HÂLÂ NEYI BEKLIYORSUNUZ?”   18:45   MESKİ, SARıKAYA MAHALLESI’NE YETERLI İÇME SUYU SAĞLADı   18:38   TMMOB ADANA ŞB.BAŞKANı AKSU ,“AFET RISKLERI ARTıYOR”   18:33   CHP’LI ŞEVKIN’DEN TARIHI ‘DEPREM’ ÇAĞRıSı!   18:26   BAŞKAN PIŞKIN, ADANA VE MERSIN İÇIN KRITIK UYARı: "BINANıZ SAĞLAM OLSA BILE YıKıLABILIR!"   16:25   MERSIN’DE GÖKYÜZÜ ŞÖLENE DÖNÜŞTÜ   16:05   JEOLOJI MÜHENDISLERI ODASı’NDAN DEPREM KRIZI UYARıSı: "SAHTE DIPLOMALıLARLA FELAKETE GIDIYORUZ!"   13:59   TOROSLAR’DA EĞITIMIN ZAFERI: OKUMA YAZMA ÖĞRENEN YETIŞKINLER HAYATLARıNA YENIDEN BAŞLADı!   11:44   MERSIN’DE ÇOCUKLAR FUTBOLLA BÜYÜYOR: ÜCRETSIZ KURSLAR YETENEK AVıNDA!   10:03   MERSIN’DE KARIYER DEVRIMI: BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI İLE 44 BIN KIŞIYE İSTIHDAM DESTEĞI!   01:25   KıRŞEHIRLILERDEN ’HAK, HUKUK, ADALET’ ÇAĞRıSı: ALLAH’ıN VE MILLETIMIZIN ISTEĞIYLE İMAMOĞLU’NU ÇANKAYA’YA YOLLAYACAĞıZ. İSTANBUL’U ALDıK, TÜRKIYE’YI DE ALMAYA TALIBIZ  
 
     
   

ÖZGÜR ÖZEL`DEN, ÇAVUŞOĞLU`NA ‘TRUMP OTEL` SORULARI: “TRUMP`IN ABD BAŞKANLIĞI DÖNEMİNDE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, TRUMP OTELLERİNDE KONAKLAMAYA NE KADAR HARCAMIŞTIR”


CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel; ABD Temsilciler Meclisi Gözetim ve Reform Komitesi tarafından açıklanan, yabancı hükümetlerin Donald Trump`ın ABD Başkanlığı döneminde Trump Oteli`nde yaptığı harcamalara ilişkin raporu TBMM gündemine taşıdı. Özel, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu`na; “Donald J. Trump`ın ABD Başkanlığı döneminde, Dışişleri Bakanlığı Trump Otellerinde konaklamaya ne kadar harcamıştır? Bu harcamalar hangi tarihlerde kimler adına yapılmıştır?” sorularını yöneltti.

 

Tarih : 16 Kasım 2022 Çarşamba 11:37   Okunma : 812

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel; ABD Temsilciler Meclisi Gözetim ve Reform Komitesi tarafından açıklanan, yabancı hükümetlerin Donald Trump`ın ABD Başkanlığı döneminde Trump Oteli`nde yaptığı harcamalara ilişkin raporu TBMM gündemine taşıdı. Özel, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu`na; “Donald J. Trump`ın ABD Başkanlığı döneminde, Dışişleri Bakanlığı Trump Otellerinde konaklamaya ne kadar harcamıştır? Bu harcamalar hangi tarihlerde kimler adına yapılmıştır?” sorularını yöneltti.

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel; Donald Trump`ın ABD Başkanlığı döneminde, yabancı hükümetlerin Trump Otel`deki harcamalarına ilişkin ABD Temsilciler Meclisi Gözetim ve Reform Komitesi raporunu TBMM gündemine taşıdı. Özel, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu`nun yanıtlaması istemiyle hazırlayıp, TBMM Başkanlığı`na sunduğu soru önergesinde; Komite Başkanı Maloney`nin Trump Oteli belgelerinin ardından Halkbank soruşturmalarına ilişkin 28 Kasım`a kadar ek kayıt ve belge talep ettiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu`nun bu tür süreçlere ilişkin bir açıklama yapmadığını belirten Özel`in, önergesinde şu bilgiler yer aldı:

“ABD Temsilciler Meclisi Gözetim ve Reform Komitesi tarafından kamuoyuna 14 Kasım günü duyurulan, Donald J. Trump`ın ABD Başkanlığı döneminde yabancı hükümetlerin Trump Oteli`ndeki harcamalarına ilişkin raporunda, Türkiye ile birlikte Malezya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Çin ve Rusya hükümetlerinin Trump Oteli`ne 750 bin Amerikan dolarını aşkın bir ücret ödeyerek Amerikan dış politikasını etkilemeye çalıştığı ifade edilmektedir.

Komite Başkanı Carolyn B. Maloney, ‘Bu belgeler, Başkan Trump`ın başkanlık dönemi boyunca kişisel ekonomik çıkarlarını Amerikan halkının çıkarlarının önüne koyduğunu göstermektedir` ifadesini kullanmıştır.

Raporda Türkiye`nin Washington Büyükelçiliği`nce ödemesi yapılan bu ziyaretler kapsamında Türkiye ve Halkbank adına çalışan Cumhuriyetçi lobici Brian Ballard`ın ve Türk Amerikan Konseyi heyetlerinin konaklama giderlerinin karşılandığı belirtilmektedir.

Raporda, Eylül 2017, Nisan 2018 arasındaki bu döneme ilişkin olarak Ballard adına 21.209 Amerikan doları, Türk Amerikan Konseyi adına 65.139 Amerikan Doları tutarında ödeme yapıldığı ifade edilmektedir. Raporda, bu ziyaretlerde Amerikan Adalet Bakanlığı`nın Halkbank davasından feragat etmesinin hedeflendiği ve Aralık 2018`de bu hedefe ulaşıldığı ifade edilmektedir.

Komite Başkanı Maloney`nin Trump Oteli belgelerinin ardından Halkbank soruşturmalarına ilişkin 28 Kasım`a kadar ek kayıt ve belge talep ettiği de kaydedilmektedir.

Şeffaf bir şekilde yürütülmesi gereken bu türden süreçlere ilişkin olarak Dışişleri Bakanlığı sessizliğini korumaktadır ve henüz bir açıklama yapmamıştır. Bu sessizlik, iddiaların doğrulandığı biçiminde yorumlanmaktadır.”

Özel, Çavuşoğlu`na şu soruları yöneltti:

“Donald J. Trump`ın ABD Başkanlığı döneminde, Dışişleri Bakanlığı Trump Otellerinde konaklamaya ne kadar harcamıştır? Bu harcamalar hangi tarihlerde kimler adına yapılmıştır? Dışişleri Bakanlığı 2017 yılından bugüne kadar ABD`de lobicilik faaliyetleri adına her yıl ayrı ayrı belirtilmek üzere ne kadar harcamıştır? Dışişleri Bakanlığı, Komite raporuna yansıyan Halkbank soruşturmalarına adına lobicilik hizmeti satın alındığı iddialarını doğrulamakta mıdır? Doğruluyorsa bu soruşturma kapsamında ne kadar harcanmıştır? Doğrulamıyorsa komite raporuna itiraz edilecek midir?”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA