2018 yılının ilk sekiz ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin, ihracattaki bu artışa en çok katkıyı sağlayan alt ürün grubunun miktarda %36, değerde %24 oranında artış göstererek ihracatı 572,3 milyon dolara ulaşan taze meyve olduğunu belirtti.
Ağustos ayında yapılan 111,3 milyon dolarlık sektör ihracatının yaklaşık %71’sini yaş meyve grubu oluşturdu. 20 Ağustos itibariyle mayer limona ihracat izninin verilmesiyle birlikte ihracat sezonu açılan narenciye grubunda yılın sekiz ayında miktarda %42, değerde %39 oranında artışla yaklaşık 418 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiğini kaydeden Sin, Ağustos ayında ise miktarda %181, değerde %209 oranında ciddi bir artış gerçekleştiğine vurgu yaptı.
NARENCİYE SEZONUNA START VERİLDİ
Yıllık 4,5 milyon ton üretimi ve 1 milyar doları aşan ekonomik değeriyle özellikle Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde doğrudan ya da dolaylı 5 milyon kişinin geçimini sağladığı narenciye sektöründe, 2018-2019 ihracat sezonunun 20 Ağustos itibariyle açıldığını belirten Sin, narenciye sezonunun tüm üreticilere, ihracatçılara ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını dileyip, yeni pazarlara açıldığımız, ürün yelpazemizin arttığı karlı bir sezon olmasını temenni etti.
Hava şartlarının elverişli olması dolayısıyla ürünlerde erken olgunlaşma yaşandığını ve geçen sezona kıyasla ihracat sezonuna yaklaşık bir ay erken başlandığını ifade eden Sin, 10 günlük süre zarfında limon ihracatında miktarda %342, değerde ise %396 oranında ciddi bir artış yaşanarak 6,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiği bilgisini verdi.
Sin, üreticiler, ihracatçılar ve diğer paydaş kurumlar arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesinin önemine de vurgu yaparak, ihracatçılar arasındaki rekabetin sektöre zarar vermeyecek şekilde, marka ve kalite bazında gerçekleştirilmesinin gerekli olduğunun altını çizdi.
AKİB, %81’LİK PAY İLE TÜRKİYE NARENCİYE İHRACATINA EN ÇOK KATKI SAĞLAYAN BİRLİK OLDU
Narenciye sezonunun açıldığı Ağustos ayında ihracat rakamlarındaki artışın sektöre umut verdiğini kaydeden Sin, Türkiye yaş meyve ve sebze sektöründe Koordinatörlük görevini yürüten Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçı Birliği kanalıyla yapılan narenciye ihracatında miktarda %346, değerde %338 oranında ciddi bir artış yaşandığına ve her sezon olduğu gibi AKİB’in tüm İhracatçı Birlikleri arasında %81’lik pay ile narenciye ihracatında lider konumunu korumaya devam ettiğine dikkat çekti.
Sin, yeni sezonda yaş meyve sebze ihracatını ve pazar çeşitliliğini artırmak için faaliyetlerini sürdürmeye devam edeceklerini sözlerine ekleyerek, “5-7 Eylül tarihlerinde AKİB olarak milli katılım sağladığımız Asia Fruit Logistica Fuarı’nı gerçekleştirdik. 17-20 Eylül’de de World Food Moscow Fuarı’nda ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye çalışacağız. Alternatif pazarlarımızı genişletmek yönünde faaliyetlerimiz devam ediyor ve bu kapsamda yılsonuna kadar Dubai, İspanya ve Çin gibi önemli pazarlarda gerçekleşen uluslararası fuarlarda da sektör paydaşları ile buluşmaya gayret edeceğiz” dedi.