20 Eylül 2025 Cumartesi

17:47   VAHAP SEÇER, SILIVRI’DE TUTUKLU BAŞKANLARı ZIYARET ETTI   17:45   ÖZGÜR ÖZEL, ÖNCEKI GENEL BAŞKANLARı KURULTAY’A DAVET ETTI   17:44   PORTEKIZ, FILISTIN’I RESMEN TANıYAN BATıLı ÜLKELER ARASıNA KATıLıYOR   17:42   BAKAN TUNÇ, CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL’IN ÖNERGESINE YANıT VERDI...   12:19   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN AVRUPA HAREKETLILIK HAFTASı’NDA ‘80’LER BULUŞMASı’   11:47   İZZET KıRıLMAZ, CHP TOROSLAR İLÇE BAŞKANLıĞı’NA ADAYLıĞıNı AÇıKLADı   04:45   SALıCı’DAN ‘LISTE’ AÇıKLAMASı!   15:39   MEZITLI BELEDIYESI FERAY ŞAHIN’I UNUTMADı   15:37   AVRUPA HAREKETLILIK HAFTASı’NDA PEDALLAR SÜRDÜRÜLEBILIR ULAŞıM İÇIN ÇEVRILDI    15:36   TOROSLAR BELEDIYESINDEN ŞEHIT VE GAZI AILELERINE ANLAMLı ZIYARET   10:12   MERSIN DOKUMALARı DÜNYA SAHNESINDE: DILEK HANIF’TEN İLHAM VEREN SERGI   12:03   “MECLIS’TE YOK, MANŞETTE VAR!”   11:55   MANOLYA PARKı YEPYENI YÜZÜYLE AKDENIZ’E NEFES OLACAK!   11:47   YUMURTALıK’TA TARıMA TEKNOLOJIK DOKUNUŞ: ÇIFTÇILERE MAKINE VE TUZAK DESTEĞI   10:21   SILIFKE’NIN EN İŞLEK CADDESI YEPYENI ASFALTıYLA HAYAT BULDU   22:53   “FILISTIN KAN AĞLARKEN DOLMABAHÇE’DE TRUMP’ıN OĞLU ILE PAZARLıK YAPıYORLAR”   21:50   MANSUR YAVAŞ’TAN SERT TEPKI: “DÜŞÜNCEYI TUTUKLAYAMAZSıNıZ!”   21:42   MECLIS’TE AKADEMISYENLERDEN BARıŞ ÇAĞRıSı: “TORUNLARıMıZ İÇIN ÇÖZÜM ÜRETMELIYIZ”   21:22   BAŞKAN YıLDıZ’DAN SAĞLıKLı YAŞAM VE YEŞIL ULAŞıM MESAJı   20:54   MERSIN’DE HAREKETIN HAFTASı: SAHILDEN ZIRVEYE SAĞLıKLı YAŞAM RÜZGÂRı  
 
     
   

Ethem Güzel’den Karma Eğitime Tepki


CHP Mersin Gençlik Kolları İl Başkanı Ethem Güzel, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelikle çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitimin kaldırılmasına tepki gösterdi.

 

Tarih : 13 Eylül 2018 Perşembe 22:44   Okunma : 1326

10.09.2018 tarihinde yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile  “Çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılır.” şeklindeki fıkranın kaldırılmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Ethem Güzel, “1739 sayılı yasanın 15. maddesi “Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne imkân ve zorluklara göre bazı okullar, yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir.” şeklindedir. Yasa açıkça karma eğitimin temel olduğunu vurgulamakta ancak ikinci bölümde ifade edilen tür, imkan ve zorluklar bölümü kullanarak çok sayıda Anadolu lisesi ve Anadolu imam hatip lisesi sadece kız öğrenciler için açılmaktadır. Söz konusu yönetmelikte MEB hangi okul türlerinin, hangi imkan ve zorluklara göre sadece kız veya erkek öğrencilere ayrılabileceğine dair bir düzenleme yapmayarak karma eğitim dışı uygulamaların önünü açmaktadır. Herhangi bir düzenleme yapılmamış olması istenen her okulun karma eğitim dışına çıkarılmasına olanak sağlamaktadır.

Yapılan değişiklikle, bu okullarda “görülen lüzum” üzerine sadece kız veya sadece erkekler için ayrılabilecektir. Söz konusu bu değişikliğin Yerelde pek çok fiili uygulamaya da dayanak oluşturacağı açıktır.” şeklinde konuştu.

“KARMA EĞİTİMİN İHLALİNE GEÇİT VERMEYECEĞİZ”

“Siyasi iktidar velilere ve öğrencilere imam hatip okullarını işaret etmekte, öğrencilerin bu okullara gitmelerini istemektedir.” Ancak yapılan bu çağrı genel olarak kabul görmemekte, yapılan tüm yönlendirme, özendirme ve kimi zaman örtülü zorlamalara rağmen öğrenciler tercihlerini bilimden, sanattan ve spordan yana kullanmaktadır. Öğrencilerin tercihleri ortada olmasına rağmen, fen, sosyal bilimler, Anadolu, güzel sanatlar ve spor liselerinin açılmasını ve kontenjanlarını sürekli daraltılmaktadır. Oysa yapılması gereken öğrencilerin ilgi, istek, tercih ve gereksinimleri ile uyumlu bir okullaşma politikasını yaşama geçirmek olmalıdır.” ifadelerini kullanan Ethem Güzel, “Her yıl bir adım daha fazla imam hatip liselerine sağlanan ayrıcalıkların, iktidarın imam hatip politikasının iflas ettiğinin de göstergesi olduğu ortadadır. Tüm olanaklara ve mevzuat düzenlemesine rağmen boş kalan imam hatipleri ne şekilde dolduracağını bilemeyen Bakanlığın yeni bir adımı olarak gördüğümüz bu hamlenin de sonuç üretmeyeceği açıktır.

Laik, Bilimsel, Eşit, Parasız, Çağdaş ve Karma eğitim koşullarında tüm öğrenciler eğitim hakkını hiçbir engel olmadan kullanabilmelidir. Karma eğitim ile ilgili tartışmalar pedagojik ve bilimsel temellerde değil, siyasal referanslarla tartışılmakta ve bunun olumsuz sonuçlarına da öğrencilerimiz katlanmak durumunda kalmaktadır. Temel önceliğimiz tüm öğrencilerin istedikleri okul türünde ve okulda eğitim almasını sağlamak olmalıdır.

Atatürk Devrimlerinin ve Cumhuriyetin Kuruluş İlkelerine dayalı Milli Eğitimin yok edilmeye çalışıldığı bu karanlık sürece seyirci kalmayacağız. Karma eğitimin ihlaline, tüm okulların imam hatipleştirilmesi amacına geçit vermeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA