28 Haziran 2025 Cumartesi

21:18   MILLETVEKILI ALI BOZAN: KAHTA’NıN SUSAM (ORTANCA) KÖYÜNDE HAFTANıN 5 GÜNÜ SU YOK. ACILEN BU SORUNU ÇÖZÜN!   16:15   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL: “NE BUTLAN OLACAK NE KAYYUM OLACAK, OLSA DAHI PARTIYI SEÇILMEYEN KIMSEYE TESLIM ETMEYECEĞIZ”   13:55   MERSIN’DE EMEKLILER BÜYÜKŞEHIR’LE ‘YAZA MERHABA’ DEDI   13:06   MHP MYK ÜYESI UYSAL: SAVAŞıN KAZANANı, BARıŞıN KAYBEDENI YOKTUR   12:52   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN İSPANYA’YA TEKNIK ZIYARET   21:16   VAHAP SEÇER, ‘MESİAD VE MEP 2. İSTIŞARE KURULU TOPLANTıSı’NA KATıLDı    21:12   TARSUS BELEDIYESI’NDEN ÜRETICIYE DESTEK: MEYVE VE SEBZE KURUTMA TESISIYLE KATMA DEĞERLI ÜRETIM   21:03   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN MAKINE DESTEKLERI ILE ÜRETICI KAZANıYOR, KıRSAL KALKıNıYOR   20:50   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NIN YÜZME KURSLARı BAŞLADı   09:35   SEÇER: “MERSIN’DE 2020 YıLıNDAN BU YANA VAHŞI DEPOLAMA OLMADı”   08:30   TARSUS BELEDIYESI’NDEN HANE HANE HIZMET ATAĞı   20:02   MEZITLI’DE BAŞARıR VE TUNCER’DEN SAHA ÇıKARMASı   11:55   “ACIL SERVIS HAYAT KURTARMAK İÇINDIR.”   10:50   TOROSLAR’DA ASFALT BAKıM ÇALıŞMALARı ARALıKSıZ SÜRÜYOR   10:42   BÜYÜKŞEHIR, KENTIN ÇÖPÜNÜ EKONOMIK VE ÇEVRECI BIR ANLAYıŞLA TAŞıYOR   09:29   ÖZGÜR ÖZEL: "CHP’YI, KURULTAYDA SEÇILMEMIŞ KIMSE YÖNETEMEZ. AKP’NIN OYUNUNA GELMEMEK GEREKIR"   09:09   TBMM GENEL KURULUNDAKI YOKLAMADA “SAHTE OY” KRIZI   09:04   MERSIN’DE KONFORLU VE KESINTISIZ ULAŞıMıN ADRESI; BÜYÜKŞEHIR   16:49   TÜRKIYE IHRACATıNA DEMIR ÇELIK SEKTÖRÜNDEN ÖNEMLI KATKı    16:41   TARSUS BELEDIYESI’NDEN GELECEĞE GÜÇLÜ BIR KULAÇ  
 
     
   

İBRAHİM KABOĞLU: MGK, ANAYASA`NIN KENDİSİNE VERDİĞİ YETKİLERİN DIŞINDA KULLANILDI


CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Milli Güvenlik Kurulu`nun (MGK) Anayasa`nın kendisine verdiği yetkilerin dışında kullanıldığını söyledi. Kaboğlu, “Çünkü hiçbir zaman MGK`ya icrai karar alma yetkisi verilmemiştir. Ne var ki gerek OHAL döneminde gerekse sonra çıkarılan yasalarda şu formül kullanılmıştır. MGK`ca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, evet buradaki karar verilen yapı, icrai nitelikte bir karardır. Buna yetkisi yoktur” dedi.

 

Tarih : 22 Kasım 2022 Salı 15:39   Okunma : 436

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Milli Güvenlik Kurulu`nun (MGK) Anayasa`nın kendisine verdiği yetkilerin dışında kullanıldığını söyledi. Kaboğlu, “Çünkü hiçbir zaman MGK`ya icrai karar alma yetkisi verilmemiştir. Ne var ki gerek OHAL döneminde gerekse sonra çıkarılan yasalarda şu formül kullanılmıştır. MGK`ca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, evet buradaki karar verilen yapı, icrai nitelikte bir karardır. Buna yetkisi yoktur” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda bugün Milli Savunma Bakanlığı`nın bütçesi görüşülüyor. Komisyonda söz alan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, özetle şöyle konuştu:

“Hiyerarşik yapı, askeriyenin temel ilkesidir. Hatta sivil yapıya da askeriyeden geçmiştir ve askeri disiplin, hiyerarşik yapıyla sağlanır. Ancak tabii ki bu mutlak olmayıp bunun iki sınırı var. Birinci sınırı, liyakattir. İkinci sınırı da hukuktur. Bu liyakat ilkesinde mutlak olmaması, aslında hukukla sınırlı olması, Anayasa`mızda yer alan çeşitli kurallarla saplanmakta. Bunun keyfiliğe varmamasını sağlamak amacıyla hiyerarşiye hukuk ve liyakat ilkeleri getirilmiştir. Hiyerarşi, astlık-üstlük ilişkisi çerçevesinde icra edilmektedir. Anayasa`da bu konuda özgül hükümler var, genel hükümlere tabi olan hususlar var ve istisnalar var; örneğin 137. maddenin son fıkrası. Kanunsuz emir suçtur ama askeriyede bunun istisnaları var. Ancak bu, keyfi olduğu anlamına gelmiyor.

Şimdi bu üç ilkeden özellikle hiyerarşiyi sağlamak için liyakat ilkesi, hiyerarşide nesnel ölçütlerin geçerli olmasını sağlamakta. Ne var ki özellikle son yapılan düzenlemede 7415 sayılı Yasa ile görev başındaki Genel Kurmay Başkanı`na 72 yaşına kadar görev süresinin uzatılması olanağı tanınarak bu hiyerarşi ilkesi, nesnel sirkülasyon ilkesi, altlık-üstlük kademeleri arasında açıkça ihlal edilmiş bulunuyor. CBK 338, CBK 1 ve CBK 4 799. madde ile kuvvet komutanlarının doğrudan doğruya Milli Savunma Bakanlığı`na ve Cumhurbaşkanlığı`na bağlanmış olmasının da esasen Genel Kurmay Başkanlığı`na tanınan bu kişisel ayrıcalıkların arasında çelişki bulunduğu da belirtilmelidir.

Şimdi, bu üç ilke; hiyerarşi, liyakat ve hukuk, askeriyede nasıl sağlanır? Liyakatle sağlanır. Peki 2017 anayasa değişikliğinden sonra ne olmuştur? 2017 anayasa değişikliğinde bütün siyasal kurumlar tasfiye edilmiştir. Osmanlı`dan bu yana var olan kurumlar, siyasal karar düzenekleri tasfiye edilmiştir. Ama iki kurum muhafaza edilmiştir. Bu, MGK ve Ekonomik ve Sosyal Konsey. Ekonomik ve Sosyal Konsey hiç toplanmamıştır. Ama Milli Güvenlik Kurulu toplanmıştır ve MGK, Anayasa`nın kendisine verdiği, 118`in verdiği yetkilerin dışında kullanılmıştır. Çünkü hiçbir zaman MGK`ya 61, 71, 82 ve 2001`de icrai karar alma yetkisi verilmemiştir. Ne var ki gerek OHAL döneminde gerekse sonra çıkarılan yasalarda şu formül kullanılmıştır. MGK`ca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, evet buradaki karar verilen yapı, icrai nitelikte bir karardır. Buna yetkisi yoktur. Ne yazık ki Anayasa`da yer alan yegane istisnai bir kurul halinde anayasal organ, bu şekilde daha sonraki 7151, 7190, 7194 sayılı yasalarda da aynı formülle amaç dışı kullanılmıştır. Bazı bu konuda alınmış olan kararlar, kullanılan yetkiler, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA