20 Kasım 2025 Perşembe

16:29   TOROSLAR BELEDIYESINDEN 20 KASıM ÇOCUK HAKLARı GÜNÜ’NE ÖZEL BULUŞMA   16:25   ALO 153 TIM İHBARıYLA TARSUS’TA SAĞLıKSıZ BALıK SATıŞıNA GEÇIT VERILMEDI   16:19   TBMM BAŞKANı NUMAN KURTULMUŞ: "DEMOKRATIK OLGUNLUĞUMUZ, BIRLIĞI VE BERABERLIĞI, HUZURU VE BARıŞı SAĞLAMAYA YETER DE ARTAR BILE"   16:15   DEPREMDE 30 KIŞIYE MEZAR OLAN GÜVEN APARTMANı DAVASıNDA KARAR AÇıKLANDı   16:13   BÖCEK AILESININ OTELDE KILITLI KALDıĞı ANLARıN GÖRÜNTÜSÜ ORTAYA ÇıKTı   16:12   İSRAIL, ATEŞKESE RAĞMEN GAZZE’YE SALDıRıLARıNA DEVAM EDIYOR   16:06   BÖCEK AILESININ ÖLÜMÜ... PAKISTANLı RESEPSIYONIST OLAYA DAIR KONUŞTU   10:03   “MERCAN BILIM MERKEZI ARA TATILDE REKOR KıRDı: 900’DEN FAZLA ÇOCUK BILIMLE BULUŞTU”   09:29   YUMURTALıK’TA TEMIZLIK SEFERBERLIĞI: SAĞLıK VE GÜVENLIK İÇIN KÖŞE BUCAK ÇALıŞMA   09:24   AKDENIZ’DE 400 KURSIYER KAHVALTıDA BULUŞTU   09:17   115 MILYAR LIRALıK YATıRıM DEVAM EDIYOR: UYSAL, MERSIN İÇIN YENI PROJELERI SıRALADı   09:11   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN DIYABET FARKıNDALıĞı: PERSONELIN ŞEKERI ÖLÇÜLDÜ   22:58   MEBİ PLATFORMU VE DISIPLINLI ÇALıŞMA VURGUSU: İL MÜDÜRÜ ÖZDEMIRCI’DEN ÖĞRENCILERE YOL HARITASı   22:32   BAŞKAN VAHAP SEÇER’IN KARDEŞI ARZU SEÇER İÇIN 3. GÜN MEVLIDI DÜZENLENDI   16:40   TOROSLAR’DA SPOR İÇIN BÜYÜK BULUŞMA: DAYANıŞMA GECESINE YOĞUN KATıLıM   16:35   İSTANBUL’DA ZEHIRLENEREK ÖLEN SERVET BÖCEK’IN CENAZESI BOLVADIN’DE DEFNEDILDI   16:33   ESRA TOKYAZ: AYŞE BENIM, BEN AYŞE’YIM. KENDIME BAKAMıYORUM, AYNALARA BAKAMıYORUM...   16:32   UKRAYNA CUMHURBAŞKANı ZELENSKI, ANıTKABIR’I ZIYARET ETTI   16:29   CHP’LI ASU KAYA, ŞIDDETE MARUZ BıRAKıLAN KADıNLARA YÖNELIK "SIYAH MEKTUPLAR" PROJESINI DUYURDU   16:28   NICOLAS CAGE’IN HZ. YUSUF KARAKTERINI CANLANDıRDıĞı "OĞUL" FILMI 21 KASıM’DA SINEMALARDA  
 
     
   

EĞİTİM SEN: "BU ÇOCUK OKULDA OLMUŞ OLSAYDI YAŞADIĞI DURUMU ÖĞRETMENLERİMİZLE PAYLAŞMIŞ OLACAKTI”


Eğitim Sen Başkanı Nejla Kurul, İsmailağa Cemaati`ne bağlı Hiranur Vakfı`nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel`in kızını 6 yaşında imam nikahıyla evlendirmesine ilişkin “Türkiye`de milyonlarca kız çocuğu eğitimin dışında bırakılmıştır. Eğitime devam etmeyen kız çocukları şiddet, istismar riski altında yaşamlarını sürdürmekte, çocuk yaşta evliliğe maruz bırakılmaktadır. MEB`e soruyoruz, eğitim sistemi dışında bırakılan kız çocukları neden takip edilmiyor?... Bu çocuk okulda olmuş olsaydı şu veya bu şekilde yaşadığı durumu orada kamusal anlamda görevlendirilmiş öğretmenlerimizle okul yöneticileriyle paylaşmış olacaktı” dedi.

 

Tarih : 9 Aralık 2022 Cuma 13:07   Okunma : 387

Eğitim Sen Başkanı Nejla Kurul, İsmailağa Cemaati`ne bağlı Hiranur Vakfı`nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel`in kızını 6 yaşında imam nikahıyla evlendirmesine ilişkin “Türkiye`de milyonlarca kız çocuğu eğitimin dışında bırakılmıştır. Eğitime devam etmeyen kız çocukları şiddet, istismar riski altında yaşamlarını sürdürmekte, çocuk yaşta evliliğe maruz bırakılmaktadır. MEB`e soruyoruz, eğitim sistemi dışında bırakılan kız çocukları neden takip edilmiyor?... Bu çocuk okulda olmuş olsaydı şu veya bu şekilde yaşadığı durumu orada kamusal anlamda görevlendirilmiş öğretmenlerimizle okul yöneticileriyle paylaşmış olacaktı” dedi.

Eğitim Sen, İsmailağa Cemaati`ne bağlı Hiranur Vakfı`nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel`in kızını 6 yaşındayken ‘imam nikahıyla evlendirmesi`ne ilişkin bugün genel merkezinde basın açıklaması yaptı.

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, olayla ilgili ne siyasi iktidarın ne de Milli Eğitim Bakanlığı`nın “tatmin edici bir açıklama yapmadığını” söyledi.

 “Tarikat ve cemaatler istedi diye İstanbul Sözleşmesi`ni geri çekenler, Ensar Vakfı`ndaki tecavüzler ortaya çıktığında ‘bir defadan bir şey olmaz` diyenler, her cinayetten ve istismar olayından sonra basını susturarak olayın üstünü kapatmaya, çocuk yaşta evlilikleri meşrulaştırmaya çalışanlar, bu insanlık suçu karşısında da yine suskunluğa bürünmüştür” diyen Kurul, şöyle konuştu:

"2002`DEN BU YANA 18 YAŞIN ALTINDA 440 BİN ÇOCUK DOĞUM YAPMIŞTIR"

“TÜİK`in 2019 verilerine göre, güvenlik birimlerine suç mağduru olarak gelen 206 bin 498 çocuğun yüzde 15,2`si cinsel suçlardan mağdur olmuştur. Adalet Bakanlığı`nın yayımladığı adli istatistiklere göre, Türkiye`de 2019`da ‘cinsel dokunulmazlığa karşı suç` kapsamında 49 bin 57 dava açılmıştır. Bunların 22 bin 689`unu çocuklara yönelik cinsel istismar suçları oluşturmuştur. Yine Adalet Bakanlığı`nın istatistiklerine göre, 2012`de çocuğun cinsel istismarı davalarında suç sayısı 17 bin 589 iken, 2019`da bu sayı 22 bin 689`a çıkmıştır. İnsan Hakları Derneği`nin İstanbul Şubesi Çocuk Hakları raporuna göre ise 2002`den bu yana 18 yaşın altında 440 bin çocuk doğum yapmıştır.”

"MEB`E SORUYORUZ, EĞİTİM SİSTEMİ DIŞINDA BIRAKILAN KIZ ÇOCUKLARI NEDEN TAKİP EDİLMİYOR?"

Eğitime erişen çocukların şiddete ve istismara maruz kalma durumunda ilgili mekanizmalara erişiminin daha kolay olduğunu hatırlatan Nejla Kurul, “Ancak Türkiye`de milyonlarca kız çocuğu eğitimin dışında bırakılmıştır. Eğitime devam etmeyen kız çocukları şiddet, istismar riski altında yaşamlarını sürdürmekte, çocuk yaşta evliliğe maruz bırakılmaktadır. MEB`e soruyoruz, eğitim sistemi dışında bırakılan kız çocukları neden takip edilmiyor?” diye konuştu.

"1,5 MİLYONU AŞKIN KIZ ÇOCUĞU EĞİTİM SİSTEMİNİN DIŞINDA BIRAKILDI"

Milli Eğitim Bakanlığı`nın 2021-2022 eğitim öğretim yılı okullaşma istatistiklerine göre ilkokulda 195 bin, ortaokulda 298 bin, lisede 373 bin kız çocuğunun eğitimin dışında bırakıldığını ifade eden Kurul, “İstatistikler, toplamda 1,5 milyonu aşkın kız çocuğunun eğitim sisteminin dışında bırakıldığını göstermektedir” dedi. Kurul, şunları söyledi:

“Ataerkil kurumsallaşma, yasamanın yürütmenin ve yargının her alanında yaygınlaşıyor ve gelişiyor, bu cezasızlık süreci ve ataerkil kurumsallaşmanın bir parçası. Eğer hakimler savcılar avukatlar toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlendirilmiş olsalardı zaten bu suçlar karşısında cezasızlık eğilimi ortadan kaldırılmış olacaktı. Bu çocuk okulda olmuş olsaydı şu veya bu şekilde yaşadığı durumu orada kamusal anlamda görevlendirilmiş öğretmenlerimizle okul yöneticileriyle paylaşmış olacaktı. Ama okullarımızda toplumsal cinsiyet eşitliği kavramını bile geçirmemektedirler.”

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA