28 Haziran 2025 Cumartesi

21:16   VAHAP SEÇER, ‘MESİAD VE MEP 2. İSTIŞARE KURULU TOPLANTıSı’NA KATıLDı    21:12   TARSUS BELEDIYESI’NDEN ÜRETICIYE DESTEK: MEYVE VE SEBZE KURUTMA TESISIYLE KATMA DEĞERLI ÜRETIM   21:03   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN MAKINE DESTEKLERI ILE ÜRETICI KAZANıYOR, KıRSAL KALKıNıYOR   20:50   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NIN YÜZME KURSLARı BAŞLADı   09:35   SEÇER: “MERSIN’DE 2020 YıLıNDAN BU YANA VAHŞI DEPOLAMA OLMADı”   08:30   TARSUS BELEDIYESI’NDEN HANE HANE HIZMET ATAĞı   20:02   MEZITLI’DE BAŞARıR VE TUNCER’DEN SAHA ÇıKARMASı   11:55   “ACIL SERVIS HAYAT KURTARMAK İÇINDIR.”   10:50   TOROSLAR’DA ASFALT BAKıM ÇALıŞMALARı ARALıKSıZ SÜRÜYOR   10:42   BÜYÜKŞEHIR, KENTIN ÇÖPÜNÜ EKONOMIK VE ÇEVRECI BIR ANLAYıŞLA TAŞıYOR   09:29   ÖZGÜR ÖZEL: "CHP’YI, KURULTAYDA SEÇILMEMIŞ KIMSE YÖNETEMEZ. AKP’NIN OYUNUNA GELMEMEK GEREKIR"   09:09   TBMM GENEL KURULUNDAKI YOKLAMADA “SAHTE OY” KRIZI   09:04   MERSIN’DE KONFORLU VE KESINTISIZ ULAŞıMıN ADRESI; BÜYÜKŞEHIR   16:49   TÜRKIYE IHRACATıNA DEMIR ÇELIK SEKTÖRÜNDEN ÖNEMLI KATKı    16:41   TARSUS BELEDIYESI’NDEN GELECEĞE GÜÇLÜ BIR KULAÇ   16:05   AKDENIZ’DE İBADETHANELERE KESINTISIZ TEMIZLIK HIZMETI   15:59   MILLETVEKILI BOZAN’DAN MERSIN’DEKI GENÇLER IÇIN KENT DINAMIKLERINE ÇAĞRı   15:55   MERSIN OSB’DEN MÜJDE ÜSTÜNE MÜJDE   14:08   YENIŞEHIR BELEDIYESI RUHSATSıZ GıDA TAKVIYESI ÜRETEN TESISI MÜHÜRLEDI    12:06   TARSUS DOĞA PARKı YENI ÜYELERINE ‘MERHABA’ DIYOR  
 
     
   

OYA ERSOY`DAN BAKAN ÖZER`E: “OKUL YETKİLİLERİ, KIZ VE ERKEK ÖĞRENCİLERİN BİR ARADA EĞİTİM GÖRMESİNDEN NEDEN RAHATSIZLIK DUYMUŞTUR”


HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Van`daki bazı liselerde karma eğitime son verilmesini Meclis gündemine taşıdı. Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer`e, “Okul müdürü, yetkilileri, kız ve erkek öğrencilerin bir arada eğitim görmesinden neden rahatsızlık duymuştur” diye sordu.

 

Tarih : 13 Ocak 2023 Cuma 17:46   Okunma : 536

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Van`daki bazı liselerde karma eğitime son verilmesini Meclis gündemine taşıdı. Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer`e, “Okul müdürü, yetkilileri, kız ve erkek öğrencilerin bir arada eğitim görmesinden neden rahatsızlık duymuştur” diye sordu.

Oya Ersoy, Van`daki Şehit Murat Demirci Anadolu İmam Hatip Lisesi, Van Merkez İmam Hatip Lisesi ve 15 Temmuz Şehitleri Anadolu İmam Hatip Lisesi`nde karma eğitime son verilmesiyle ilgili, Mahmut Özer`in yanıtlaması istemiyle TBMM`ye soru önergesi verdi. Ersoy, önergesinde şunları kaydetti:

“KARMA EĞİTİME SON VERİLDİĞİ TESPİT EDİLMİŞTİR”

“Eğitim Sen Van Şubesi tarafından, kentteki Şehit Murat Demirci Anadolu İmam Hatip Lisesi, Van Merkez İmam Hatip Lisesi ve 15 Temmuz Şehitleri Anadolu İmam Hatip Lisesi`nde karma eğitime son verildiği tespit edilmiştir. Eğitim Sen, 19 Ekim 2022 tarihinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü`ne başvurmuş ve konuya dair bilgi istemiştir. İl Milli Eğitim Müdürlüğü`nün yanıtı ise ‘İlimizdeki müdürlüğümüze bağlı okullarda, Milli Eğitim Temel Kanunu`nun 15`inci maddesindeki ‘Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitim türüne, imkân ve zorunluluklara göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir` hükmüne uygun eğitim-öğretim uygulanmaktadır` şeklinde olmuştur.

“OKUL YAŞAMININ DİNİ KURALLARA GÖRE BELİRLENMESİ, TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNE, HUKUKA, BAŞTA LAİKLİK OLMAK ÜZERE ANAYASA`YA DA AYKIRIDIR”

Bu uygulama, bilime ve pedagojiye tamamen aykırı bir şekilde şahsi ideolojisi doğrultusunda okuldaki toplumsal yaşamı belirlemeye dönüktür. Karma eğitimin karşısında ayrıştırıcı, gerici ve cinsiyetçi ideolojinin ürünü olan her bir uygulama, okul yaşamının dini kurallara göre belirlenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğine, hukuka, başta laiklik olmak üzere Anayasa`ya da aykırıdır.”

Ersoy`un Bakan Özer`e yönelttiği sorular ise şöyle:

“Bakanlığınız tarafından ilgili okul yöneticilerinin derhal görevden alınması için herhangi bir talimat verilmiş midir?

Şehit Murat Demirci Anadolu İmam Hatip Lisesi, Van Merkez İmam Hatip Lisesi ve 15 Temmuz Şehitleri Anadolu İmam Hatip Lisesi`nde karma eğitime son verilmesi bakanlığın bilgisi dâhilinde mi gerçekleşti?

Millî Eğitim Bakanlığı, özellikle kadın-erkek eşitliğine aykırı uygulamalar bakımından okulları denetlemekte midir?

Bugüne kadar gerici-cinsiyetçi uygulamalarda bulunan okul yöneticileri, il, ilçe milli eğitim müdürlüğü görevlileri hakkında açılmış herhangi bir soruşturma var mıdır?

Karma eğitimin amacı, cinsiyet ayrımı olmaksızın kız ve erkek öğrencilerin okuma, yazma, oynama, öğrenme ve yaşama unsurlarını eşit koşullarda gerçekleştirmektir. Okul müdürü, yetkilileri, kız ve erkek öğrencilerinin bir arada eğitim görmesinden neden rahatsızlık duymuştur?

Bakanlığınızın okul müdürlerini belirleme kriterleri nelerdir? Karma eğitimi benimsemeyen, kadın erkek eşitliğine inanmayan bir kişi nasıl, kim tarafından bir okula müdür olarak atanmıştır? Bakanlığınız nezdinde bu konuda görevini suiistimal eden yetkililer hakkında bir soruşturma açılacak mıdır?”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA