21 Ağustos 2025 Perşembe

15:46   SEZGIN TANRıKULU SILIVRI’DEKI TUTUKLU BAŞKANLARı ZIYARET ETTI   15:44   BARıŞ ANNELERININ ANADIL TALEBI TUTANAKLARA GIREMEDI   15:40   BURHANETTIN BULUT’TAN "CUMHUR REYONU" TEPKISI   15:38   ZELENSKI, PUTIN ILE ZIRVE IÇIN OLASı ÜLKELERI SAYDı...   13:41   TARSUS BELEDIYESI EMEKLI EVI’NDE DÜZENLENEN SERAMIK ATÖLYESI RENKLI ANLARA SAHNE OLDU   13:37   TBB’DEN BELEDIYELERE AFET BIRIMI YÖNETMELIK ÖNERISI   13:34   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ, MUAY THAI SPORCULARıYLA BULUŞTU   09:25   YAYLALARıN KALBINE KONFORLU ULAŞıM: FıNDıKPıNARı–ARSLANKÖY YOLU MODERNLEŞTI   21:20   TARSUS’TA ÇOCUK İSTISMARı DAVASı BAŞLADı: BARO’NUN KATıLMA TALEBI REDDEDILDI   16:12   İMAMOĞLU, KADıKÖY’DEKI YURT AÇıLıŞıNA SILIVRI’DEN MESAJ GÖNDERDI   16:10   İMAMOĞLU’NUN DUYURUSUNU YAPTıĞı YURT AÇıLDı... ÖZGÜR ÖZEL, ERDOĞAN’A SESLENDI   16:08   BIRLEŞIK KAMU-İŞ’TEN HÜKÜMETIN ZAM TEKLIFINE PROTESTO   15:38   KONYA’DA 4 YAŞıNDAKI ÇOCUĞA İSTISMAR   14:45   “SINMEDEN, EĞILMEDEN, DIMDIK YÜRÜYORUZ” – ÖZEL’DEN KARARLıLıK MESAJı   14:42   ATEŞKESTE GÖZLER İSRAIL’DE: HAMAS ’EVET’ DEDI, KARAR CUMA GÜNÜ   14:31   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ, MIMARLAR ODASı ILE BIR ARAYA GELDI   14:29   MEZITLI BELEDIYESI’NDEN “DOĞA DOSTU” ATıK YÖNETIMI   14:24   YENIŞEHIR BELEDIYESI’NDEN KADıNLARA YÖNELIK SERAMIK SANATı EĞITIMI   13:20   TBMM ÖNÜNDE ARAÇ YAKAN ŞÜPHELI TUTUKLANDı: SORUŞTURMA DEVAM EDIYOR   09:25   TARSUS BELEDIYESI’NDEN ÖZBEK MAHALLESI’NE YENI ÇEHRE: TEMIZLIK VE ÇEVRE DÜZENLEMESI TAMAMLANDı  
 
     
   

FINDIKLI 4. TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ`NDE 5 MİLYON ATA TOHUMU ÜCRETSİZ DAĞITILDI


Rize Fındıklı Belediyesi, Fındıklı Ziraat Odası ve Meci Tarımsal Kalkınma Kooperatifi iş birliğiyle bu yıl 4`üncüsü düzenlenen Tohum Takas Şenliği`nde, 5 milyon ata tohumu üreticilere ücretsiz dağıtıldı.

 

Tarih : 11 Mart 2023 Cumartesi 15:41   Okunma : 445

GENÇAĞA KARAFAZLI

Rize Fındıklı Belediyesi, Fındıklı Ziraat Odası ve Meci Tarımsal Kalkınma Kooperatifi iş birliğiyle bu yıl 4`üncüsü düzenlenen Tohum Takas Şenliği`nde, 5 milyon ata tohumu üreticilere ücretsiz dağıtıldı.

Rize Fındıklı Belediyesi, Fındıklı Ziraat Odası ve Meci Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile birlikte geleneksel doğa tohumlarının halkla buluşması için bugün Hayati Aykut Parkı`nda 4. Tohum Takas Şenliği`ni düzenledi. Şenlikte 5 milyon yerli, doğal ve geleneksel tohum vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtıldı.

"HİBRİT TOHUM BİR FİRMAYA BAĞLI KILIYOR, ATA TOHUMU SÜRDÜRÜLEBİLİR"

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy şunları söyledi:

"Bugün tohum takas şenliğimizin dördüncüsünü yapıyoruz. 2017 yılında bölgeden tohum toplayarak başladık ektik, çoğalttık. Dört yıldır dağıtımını yapıyoruz, ilk yıl yüz bin tohum dağıttık, daha sonra beş yüz bin tohum, bir milyon tohum giderek arttı ve bu yıl beş milyon tohum dağıtıyoruz. Önümüzdeki günlerde komşu ilçelerde de etkinlik yapmayı planlıyoruz artan tohumlarımızla. Bildiğiniz gibi GDO`lu hibrit tohumlardan farklı olan doğal geleneksel ve atalık tohum dediğimiz tohumların farkı genleriyle oynanmamış sonraki yıllarda aynı verimi ve ürünü veren, bozulmadan hem vitamin açısından aynı zamanda aroma açısından çok daha yüksek olması, bulunduğu bölgeye uyum sağlaması ve en önemlisi sürdürülebilir olması. Hibrit tohumlar üretimi yapıldığında sonraki yıllarda farklılık gösteriyor ve bir firmaya bağımlı kılıyor, tarım bir anlamda tekelleşiyor. Bu yüzden atalık tohumu çok önemsiyoruz. Amacımız dağıttığımız milyonlarca tohumdan geri dönüş olup daha çok kitleye bunu ulaştırmaktı. İnşallah bugünden sonra bize de dönüşler olur. Bugün dağıttığımız tohumların tamamı MECİ Tarım Parkı`nda Fındıklı Belediyesi`yle birlikte yaptığımız organizasyonla ürettiğimiz tohumlar. Toplamda beş milyon tohumumuz var, bugün buraya gelen hiç kimseyi geri çevirmeyeceğiz artan tohumlarımızla da komşu ilçelerde etkinlikler yapacağız. İlgi beklediğimizden yüksek."

"DOĞAL TOHUMLARIMIZI ÜRETİYORUZ"

CHP`li Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu ise şunları söyledi:

"Tarım kurtuluştur aslında, tarımı olmayan bir ülke bağımlı bir ülkedir, tohumu olmayan bir ülke aç bir ülkedir, dışarıya bağımlı bir ülkedir aslında. Dünyada tarım ve tohum alanında gelişen tekelleşmeye karşı biz burada inadına doğal, geleneksel tohumlarımızın yaşaması için Fındıklı Ziraat Odası ve Meci Tarım Parkı`yla birlikte geleneğimize ve geleceğimize sahip çıkıyoruz şiarıyla oluşturduğumuz geleneksel tohumları halkımızla buluşturuyoruz. Bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz tohum takas şenliğinde yüz bin fideyle başladığımız hayalimize beş milyon tohumla devam ediyoruz. Geleceğimiz olan gençlerimize bunu anlatmak zorundayız. Tohum çünkü özgürlüktür aynı zamanda. Kendi çocukluğumuza bakarsak bizdeki mısır lezzetini hala arıyoruz yeni mısırlarda. Zehirsiz bahçelerden zehirsiz gıdalar elde etmemiz gerekiyor. Onun için geleneksel ve doğal tohumlarımızı korumamız, yaşatmamız, ilerletmemiz gerekiyor. GDO`lu ürünlerin veya ilaç kullanılan pestisit etkisinde olan bahçelerden üretilen ürünler değil biz ilaçsız doğal ortamda üretiyoruz ve toplayabildiğimiz kadar halkımızdan toplayarak yapıyoruz bunu. Fındıklı Belediyesi bu felsefeyi biliyor, tohuma sahip olmak geleceğe sahip olmaktır. Fındıklı Ziraat Odası ve Meci Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile bu işi organize ediyoruz, bütün olanaklarımızı sunuyoruz bu iş için. Bu dayanışma da önemli bunu sadece belli kuşağın değil de gençlerin de yaşatması aslında geleceğimizin, hele hele Cumhuriyet`in ikinci yüzyılında, 14 Mayıs`ta özgürlüğe koşuyoruz, demokrasiye koşuyoruz, yeniden inşaya koşuyoruz. Cumhuriyet değerlerini yıkan, yakan, tek adam rejimi yaratan anlayışa karşı, baskı ve zulme karşı özgürlüğü, tarımı, sanayiyi geliştirecek bir anlayışı inşa edecek bir yapıya koşuyoruz. Dolayısıyla meci kültürü bunun için de önemli. 14 Mayıs`tan sonra meciyi tüm Türkiye`ye yaymış olacağız diye düşünüyorum.”

"AMACIMIZ YERLİ TOHUMU GÜÇLENDİRMEK"

Etkinliğe katılan bir kadın yurttaş, "Yerli tohum bizim annelerimizin, babaannelerimizin, ninelerimizin yaptığı tohumlar, bunları ömür boyu devam ettirmemiz lazım yeni nesillere aktarmak için" dedi.

Fındıklı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurucularından bir kadın yurttaş, "Amacımız yerli tohumu güçlendirmek, çoğaltmak halkımızı tohum vermeyen ürünlerden kurtarıp yeniden kendi ata tohumuna geçmesini sağlamak. Bunu da başarıyoruz dördüncüsü bu yıl. Güzel dönütler alıyoruz, ürün yetiştiğinde halkın bakkalında sergiliyoruz, halka sunuyoruz. Güzel şeyler oluyor, olacak, olmak zorunda" diye konuştu.

Emek Partisi Rize İl Başkanı Hasan Zorlucan ise, "Vatandaşın istekleri doğrultusunda yapılan her şey anlamlıdır, önemlidir. Organik bir biçimde doğal tarımın üretilmesi için de çok önemlidir, önemsemek gerekiyor, öne çıkarmak gerekiyor. O anlamda da yapılan çalışmayı tebrik ediyorum" dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA